HABERLER>TARIM
30 Nisan 2024 Salı - 08:34

Kemalpaşa’daki hüsranı Ziraat Odası başkanı anlattı: Böyle giderse 5-10 yıla kiraz biter!

Kirazın anavatanı olarak bilinen Kemalpaşa’da ilk hasat yapıldı. Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “Rekoltede ciddi bir düşüş var. Aşağı yukarı yüzde 30’un altında gerçekleşecek diye düşünüyorum o da herhangi bir doğal afetle karşılaşmazsak. Şu anda erkenci kirazlar hasat üzerinde ama fiyatlar üreticinin yüzünü güldürecek bir seviyede değil” şeklinde konuştu. Üreticinin üzerinde imar baskısı olduğunu kaydeden Oray, “Üreticilerin desteklenmesi gerekiyor. Böyle giderse 5-10 yıla kalmaz biz kirazı konuşuyor olmayacağız." dedi.

Kemalpaşa’daki hüsranı Ziraat Odası başkanı anlattı: Böyle giderse 5-10 yıla kiraz biter!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Türkiye’nin önemli kiraz üretim merkezlerinden biri olan İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde ilk kiraz hasadı yapıldı.

Coğrafi işaretli Kemalpaşa kirazının büyük bir bölümü yurt dışına gönderiliyor. İlk kirazlar iç piyasada kilosu 100 liradan satılıyor.

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, kiraz üretiminde son durumu, hobi bahçelerinin üretime verdiği etkileri ve ilk hasadı yapılan kirazın rekoltesi hakkında Egedesonsöz’e değerlendirmede bulundu.

FİYATLAR YÜZ GÜLDÜRMÜYOR
Oray, kiraz üretiminde maliyetlerin arttığını ve fiyatların üreticinin de tüketicinin de yüzünü güldürmediğini ifade ederek “Rekoltede ciddi bir düşüş var. Aşağı yukarı yüzde 30’un altında gerçekleşecek diye düşünüyorum o da herhangi bir doğal afetle karşılaşmazsak. Şu anda erkenci kirazlar hasat üzerinde ama fiyatlar üreticinin yüzünü güldürecek bir seviyede değil. Onların da bugün toplama maliyeti bir 40-45 lira seviyelerinde ve bu kilogram maliyeti. Mazot, gübre ilaç masrafları hariç. Pazar fiyatlarına baktığımızda en iyi kiraz bugün 100 lira. Bunların üstüne de diğer masraflarımızı koyduğumuzda geriye bir şey kalmıyor. Üretici de tüketici de bu konuda dertli” dedi.

ÜRETİCİ KAZANAMIYOR
Oray şöyle devam etti: “Üretimde sıkıntı yok ama üretici ekonomik krizden etkilendi. Dolar yüksek, yurt içinde dahi kilogramını 80-90 liraya aldığımız kiraz, marketlerde 250 gramı 400 lira etiketinde. Bu bizi üzüyor. Tüketici tarafından bakıldığında bu fiyatlara göre üretici sanki para kazanabiliyormuş gibi görünüyor ama durum öyle değil”

ARAZİLERİ HOBİ BAHÇELERİNE DÖNÜŞTÜRÜP PARSEL PARSEL SATIYORLAR
Üretime devam edemeyenlerin arazisini sattığını dile getiren Oray, “Maliyetlerin artmasından dolayı kiraz üretimini bırakanlar oluyor. Eğer istediği bir rakamı bulabilirse arazileri satıyor. Bu işlerin peşinden koşan insanlar var. Bu arazileri hobi bahçelerine dönüştürüp parsel parsel satıyorlar. İzmir’in kaçak yapılaşmalardan muzdarip ilçelerinden biri de Kemalpaşa. Üretici üretmiş olduğu üründen bir kazanım sağlayamadığı için araziyi elinden çıkarıyor. Çoluğu çocuğu varsa asgari ücretle bir iş bulabilirse gönderiyor, bir fabrikaya giriyor. Çünkü çalıştıracak işçi de yok. 150-200 km yakınlıkta ilçelerimizden günlük işçiler geliyor ama bu da yetersiz kalıyor” diyerek çalıştıracak işçi dahi bulmakta zorlandıklarını belirtti.

BÖYLE GİDERSE 5-10 YILA KİRAZ KALMAZ
Son olarak üreticinin sıkıntılarına çözüm bulunmadığı takdirde üretimin günden güne azalacağını söyleyen Oray, sözlerini şöyle noktaladı:

“Bu sorunlar her geçen yıl azalacağına artıyor. Kirazıyla anılan bir ilçe Kemalpaşa. Kuzey yarım kürenin ilk kirazı. Topraklarımız çok verimli. Bizim ürettiğimiz ürünlerin yüzde 60’ı yurt dışına gönderiliyor. Ülkemiz için de iyi bir döviz kapısı. Üreticilerin desteklenmesi gerekiyor. Böyle giderse 5-10 yıla kalmaz biz kirazı konuşuyor olmayacağız. Arazilerimiz elimizden gidecek, gerek imara açılacak gerek hobi bahçeleri yapılacak.”

 
Araştırmacı Yaldız, CHP ve İYİ Parti’yi hatırlattı: AK Parti'de ‘Ege açılımı’ şart!
 
Beyaz ette ihracat kısıtlamasına sektörden uyarı!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet 2 Mayıs 2024 Perşembe 08:09

İmar işle rinden belediye başkan ları kurdukları ağ la kendi ceplerini dolduruyorlar

Yorumu oyla      0      0  
Kizilcali 2 Mayıs 2024 Perşembe 07:35

Hani belediye baskani cozum hazir diye bagiriyodu secimden once

Yorumu oyla      0      0  
Hüseyin 1 Mayıs 2024 Çarşamba 01:21

Ekonomik kriz,maliyet artışları,doğal afetler(aşırı yağışlar,dolu,don vb) çiftçinin sıklıkla karşılaştığı durumlar,bunlar belki bir yıl sonra iyi ürün ve fiyatla telafi olabilir.Ya çiftçi toprağını sattığında ve topraklarımız tarım dışı kullanılmaya başlandığında geriye dönülmez tahribat ve mülkiyet haklarıyla bu verimli topraklar tarım dışı kalacak.5403 sayılı kanunun 21. Maddesi açıkça belli iken,tarım arazilerin amacı dışında kullanımı ile hükümler net iken,rıza-i taksim,kooperatif vb yaklaşımlarla malesef ovalarımızı azar azar birilerinin para hırsı yüzünden kaybediyoruz..

Yorumu oyla      0      0  
Türk 30 Nisan 2024 Salı 20:39

Kemalpaşa Kamberler köyüne MARS EMLAK dadandı bile. Arazi alıp hobi bahçesine dönüştürüp satıyorlar. Allah belalarını versin inşallah

Yorumu oyla      0      0  
TC misafir 30 Nisan 2024 Salı 19:16

Zaman zaman buradan yaptığım uyarıları dile getirmiş başkan ama önlem alan yok. Seçim öncesinde Buca Belediyesindeki bir yetkiliye hobi bahçeleri konusunu söylediğimde atı alan Üsküdarı geçti demişti yetkililer bu kafada olursa vay tarımımızın haline.

Yorumu oyla      0      0  
Hüseyin 30 Nisan 2024 Salı 17:01

Gübre ilaç bitki besleme maliyeti nedir denetim yok birkaç sektöre ithal peşkeşi çekilirse sonu böyle olur AVM ler gibi üç beş günde Fiat değişimi sembolik cezalar çözüm sanılıyor sadece göz boyama kimse fatura sormuyor gerçek alış satış karşılaştırılmıyor zaten bu enflasyonla bir yere varılmaz çifçi sahipsiz birgün anlatıldığı gibi ilaç bayileride müşteri bulamaz duruma gelecek

Yorumu oyla      0      0  
30 Nisan 2024 Salı 16:36

Gıda krizi, açlık tehlikesi kapıda. Yeni savaşlar su ve gıda için. Anlayana.

Yorumu oyla      0      0  
Muhammet emin 30 Nisan 2024 Salı 13:50

başkanımıza açıklaması için teşekkür ederiz

Yorumu oyla      3      0  
parsalı 30 Nisan 2024 Salı 08:55

sizde üreticiyi desteklemek istiyorsanız, kooperatif kurulmasına yardımcı olun.Üretici kazanamazsa kirazla uğraşmaz. bölgedeki kodamanları desteklemekten başka birşey yapmıyorsunuz. her türlü yardım onlara. köylerde üreticiyi bilgilendirin,yardımcı olun.

Yorumu oyla      4      0  
BİR MÜHENDİS 30 Nisan 2024 Salı 08:43

Çok ama çok önemli bir açıklama. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kuruluna sesleniyorum. bu çığlığı duyun. Tarımsal alanların imara açılmasına ne pahasına olursa olsun karşı durun. Dün Menemen'de, daha önce Foça'da 540 dönüm, yine yakın zamanda Urla'da enginar tarlaları... Birde, hobi bahçesi altında ki talan var ki, inanın abartmıyorum bu insandaki bir kanser hastalığı kadar tehlikeli. Bu çağrım, aynı zaman da başta İzmir Büyük Şehir Belediyesi olmak üzere özellikle CHP'li olan 28 ilçe Belediye Başkanınadır. NOKTA

Yorumu oyla      6      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege İhracatçı Birlikleri, kirazdaki ihracat hedefini büyüttü
Türkiye, üretiminde dünya lideri olduğu kirazda, ilk hasattan sonra geçen ...
İzmir bir değerini daha kaybediyor!
Kendine has lezzetiyle ünlü Çeşme kavunu üretiminde imara açılan tarım ...
Emiralem çileği yüzleri güldürdü!
Emiralem çileği yüzleri güldürdü!
 
Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili yeni düzenleme
Mevsimlik tarım işçileri ile ailelerinin çalışma ve yaşam koşullarını ...
Zeytinyağı ihracatında rekor!
Zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarının Türkiye’deki tek çatı kuruluşu olan ...
Manisa'nın bir lezzeti daha tescil aldı
Manisa'nın Demirci ilçesinde üretimi yapılan Demirci kirazı, Türk Patent ...
 
Tarımsal destekleme ödemeleri bugün hesaplarda
Bakan Yumaklı, 4 milyar 435 milyon 821 bin liralık tarımsal destekleme ...
Tarımsal üretimde yapay zeka desteği!
Tarım ve Orman Bakanlığı, sözleşmeli üretimin planlanması, bitkisel üretimde ...
Demirci'de enginar hasadı başladı
Manisa'nın Demirci ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığının desteği ile enginar yetiştirildi.
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva