HABERLER>EKONOMİ
20 Kasım 2014 Perşembe - 14:28

Petkim’in gurur günü: Ülkeyi ağlatan işçiden Bakan Işık’a plaket

Türkiye'nin ikinci stratejik yatırımı olan Petkim'in yeni Etilen Fabrikası, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından açıldı. Açılış töreninde Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, Star Rafinerisi yatırımı için 3700 ruhsattan 900'ünü alabildiklerini belirterek, bölgenin özel endüstri bölgesi olarak ilan edilmesini istedi. Bakan Yıldız ise SOCAR'ın rafineri yatırımını önemsediklerini belirterek, yatırım için gereksiz bürokratik işlemleri kaldırma sözü verdi. Törende Bakan Işık'a plaketi Socar CEO'su Kenan Yavuz ile beraber Soma faciasında sedyedeyken 'çizmelerimi çıkarayım mı sedye kirlenmesin' diyen işçi Murat Yalçın verdi.

Petkim’in gurur günü: Ülkeyi ağlatan işçiden Bakan Işık’a plaket

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin ikinci stratejik yatırımı olan ve 200 milyon dolara mal olan Petkim'in yeni Etilen Fabrikası'nın açılışını yaptı. Bakan Işık, Petkim'in Ar-Ge merkezinin yanı sıra SOCAR'ın Star Rafinerisi yatırımını ve Petkim Liman yatırımını inceledi.



- BAKAN IŞIK’TAN ‘KATOLİK NİKAH’ MESAJI…

Petkim'in üretim kapasitesini yüzde 13 artıracak olan yeni fabrikanın açılış töreninde Türk ve Azeri milli marşları çalındı. Açılış töreninde konuşan Bakan Işık, SOCAR'ın yatırımlarını çok değerli bulduklarını belirterek, yatırımların önünü açma sözü verdi.

'GEREKSİZ BÜROKRASİ AYIKLANACAK'
SOCAR'ın Petkim'i aldıktan sonra Türkiye'de en çok yatırım yapan şirket konumunda olduğunu vurgulayan Bakan Işık, 2018'te tamamlanacak Star Rafinerisi'nin Türkiye'nin cari açığının 2.5 milyar dolar azalmasına yol açacağını söyledi. Işık, "Bunu önemsiyoruz. İthalatın önüne geçecek her yatırım önemli. Bu yatırımın en hızlı şekilde tamamlanması için bu yatırıma gerekli desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Bürokrasinin azaltılması konusunda elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz. Maalesef Türkiye'de yabancı yatırımcının en korktuğu şey bürokrasi. Verdiğim bir talimatla Bakanlığımızdaki gereksiz kırtasiyeciliği, bürokrasiyi artıran her türlü mevzuatı ayıklayacağız. Yalın bir mevzuatı mart ayına kadar tamamlamayı planlıyoruz. Tüm firmalarımız bizim Bakanlığımız ile izinlerini ve ruhsat işlemlerini en kısa sürede yapacak" şeklinde konuştu.



AR-GE'YE DESTEK
Işık, "Üretimde yerli, yenilikçi ve yeşil üretimi öncelik olarak belirledik. Türkiye'de ölçek olarak üretebileceğimiz her şeyi yerli üretme gayretinde olacağız. Bu noktada özel sektöre verilmesi gereken her türlü teşviği ve desteği veriyoruz. Artık Türkiye katma değeri yüksek ürünler üreten bir ülke olmalı. Bunun için ar-ge merkezlerine önem veriyoruz. 100 liralık harcamanın 60 lirasını siz harcayın, 40 lirasını da biz verelim. Hem şirket hem istihdam edilenler hem de ülke kazansın. Bu ar-ge tesisleri sonucunda üretilecek üretim ile cari açığı azaltacağız" dedi.

'KİMYAYA YATIRIM YAPIN'
Türkiye'de kimya sektörünün 38.5 milyar dolar ithalat, 14.5 milyar dolar ithalat yaptığını, bu sektörde 23.5 milyar dolar ticaret açığı olduğunu belirten Işık, şöyle konuştu: "İhracatımızın niteliği de o kadar iyi değil. Kimya sektöründe ithalatı azaltacak, ihracatı artıracak her yatırım bizim için çok değerli. Petkim'e bir kez daha teşekkür ediyorum. Petkim'in yaptığı ve bundan sonra yapacağı yatırımın ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Türkiye cari açığı azaltacaksa, açıkta başta gelen kimya sektörüne yatırım yapmalı. Bu yatırım öyle olmalı ki hammaddeden  nihai ürüne kadar her ürün üretilmeli. Petkim bu fabrikayı yapmazsa, diğer üretimin bir ayağı topal kalır. Petkim'in bu yaptığı fabrika ve yeni üretim tesisleri, Türkiye'de hammaddeden son mamule kadar her ürünün üretilmesini sağlayacak."

Işık, büyük bir kimya üretim bölgesi çalışması tamamlandığında, Türkiye'nin kimya sektöründe dışarı bağımlılığının azalacağını vurguladı.



'YARIMADAYI ÖZEL ALAN YAPIN'
Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, yatırımların kolaylaştırılması için Petkim Yarımadası'nın özel endüstri alanı olarak ilan edilmesini istedi. Bunun en çok arzuladıkları hayal olduğunu açıklayan Aliyev, yatırım için alınması gereken 3700 ruhsattan sadece 900 ruhsatı alabildiklerini söyledi. Aliyev, "Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR olarak merhum Başkanımız Haydar Aliyev'in 'iki devlet, tek millet' anlayışıyla çıktığımız yolda 5 yılı geride bıraktık. Petkim'i satın aldıktan sonra 500 milyon dolar ilave yatırım yaptık. Aliağa'ya 10 milyar dolar yatırım yapmayı hedefliyoruz. Türkiye'nin enerjide en büyük çözüm ortağı olacağız. Kuracağımız Star Rafinerisi 30 yıldan beri Türkiye'nin en büyük reel sektör yatırımı" dedi.

2023 HEDEFİNE 5 MİLYAR DOLAR KATKI
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, Petkim'in kalbi olan Etilen Fabrikası'nın 200 milyon dolara mal olduğunu söyledi. Korkut, bu yatırımlarla Türkiye'nin 2023'te 50 milyar dolar olan kimya ihracatına 5 milyar dolarlık katkı koyacaklarını açıkladı. Korkut, "Türk sanayinin temel hammadde üreticilerinin başında gelen, yarım asrı aşkın süredir ülkemiz kimya sanayi gelişimine öncülük eden Petkim'in çalışanları olarak haklı bir gurur yaşıyoruz. Star Rafinerisi'nden sonra ülkemizin ikinci stratejik yatırımı devreye aldık. Etilen üretim kapasitesi 520 bin tondan 588 bin tona, toplam kapasite ise 3.2 milyon tondan 3 milyon 600 bin tona çıkıyor. Bu yatırım duruş maliyetiyle beraber 200 milyon dolara ulaştı. Bu kapasite artışı aslında büyük ölçekli bir fabrika kurma maliyetine eşit. Bu kapasitenin artması ülkemizin yılda 400 bin ton daha az petro-kimya ithalatı yapması demek" diye konuştu.



MADEN İŞÇİSİNDEN PLAKET
Tören sonunda SOCAR CEO'su Kenan Yavuz, Bakan Işık'a plaketi, Soma faciasında sedyedeyken 'Çizmelerimi çıkarayım mı, sedye kirlenmesin' diyen ve şu an Petkim'de çalışan eski maden işçisi Murat Yalçın ile beraber verdi. Yavuz, 2015'i Petkim olarak iş güvenliği yılı ilan ettiklerini açıkladı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Y 20 Kasım 2014 Perşembe 17:28

sn.aliyev yaptığınız yatırımlar güzel ancak, yatırımlarınız karşılığı ayrıcalık isteyemezsiniz, bu ülkede yatırım yapan binlerce şirket ve işadamı var, o zaman onlara karşı "haksız rekabet" doğar. yani herkeze uygulanan kanun ve yönetmelikler sizede uygulanır, size kolaylık sağlanacaksa diğerine de kolaylık sağlanmalı.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Denetlenen her 4 inşaattan 3’ü mühürlendi!
Türkiye’de Soma'da 301, Ermenek'te 18 madencinin hayatını kaybetmesinin ...
Pasaport’ta otel rüzgarı: 500 metrede 4 tane!
İzmir’de turizmi canlandırmak, yatak kapasitesini artırmak için yeni otel ...
Bakan Işık’tan İzmir iş dünyasına ‘Katolik nikahı’ mesajı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmirli işadamlarıyla bir ...
 
Ege-Koop Başkent evleri ile fark yaratacak
Ege-Koop, İzmir’den Türkiye’ye açılma kararını Başkent Ankara’da çok özel ...
TARKEM’de esnaf sürprizi
İzmir'in büyük sermaye grupları tarafından kurulan Tarihi Kemeraltı İnşaat ...
Dev banka satıldı: İşte alacağı para
İspanyol BBVA, Doğuş Grubu’na 2,5 milyar dolar (5,5 milyar TL) daha ödeyerek ...
 
Teknoparka Bakan adı, İzmir’e yeni teşvik müjdesi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmir'de teknolojiye dayalı ...
İstanbul’da büyük ödül: Mükemmel EBSO!
Üyelerine verdiği hizmetlerin kalite ve standardını sürekli yükselterek ...
İTO İsrail Başkonsolosu’nu ağırladı: İşbirliği teklifi
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret eden ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva