HABERLER>EKONOMİ
19 Kasım 2014 Çarşamba - 18:20

Teknoparka Bakan adı, İzmir’e yeni teşvik müjdesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmir'de teknolojiye dayalı ürün üreten yatırımcılara 5. bölge teşviki vereceklerini açıkladı. Menderes'teki İTOB OSB'deki 107 fabrikanın sembolik açılışında konuşan Işık, ekonomi yönetimine sundukları yeni teşvik sistemi ile İzmir'in ihracatının artacağını söyledi. Işık, Türkiye'nin yerli kaynaklarının kullanmasına bir takım odakların engel olduğunu da savundu.

Teknoparka Bakan adı, İzmir’e yeni teşvik müjdesi

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ -  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Menderes'teki İTOB Organize Sanayi Bölgesi'nde 107 fabrikanın sembolik açılışını gerçekleştirdi. Bakan Işık,  bölge içinde yer alan İzmir Bilimpark'ın kuluçka merkezi ve idari binasının da temelini attı. Kuluçka merkezine Bakan Işık'ın soyadı verildi. Daha sonra bölgede yapımı devam eden camii yerini ziyaret eden Bakan Işık, bölgedeki firmaların ürünlerini tanıtmak için düzenlediği mini sergiyi de gezdi. Işık, bölgedeki fabrikaların sembolik açılışını vida sıkarak yaptı.



'KRİZ ÇIKACAK DİYENLER YANILDI'
İzmir Ticaret Odası ve İTOB Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Valisi Mustafa Toprak, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu'nun katıldığı törende konuşan Işık, "2008 krizi dünyada üretimin değerini bir kez daha tüm çıplaklığıyla ortaya koydu. Üretime ağırlık veren Almanya ve Güney Kore, krizden en az etkilendi. 'Ben dünyanın finans merkezi olacağım' diyen Amerika, İngiltere çok ağır bedeller ödedi. Biz iktidara geldiğimizden bu yana üretimi sürekli öncelikli hale getirdik. 'Ha bu sonbaharda kriz çıkacak' diyenler hep yanıldı. İlk defa bir hükümet kendi çıkarmadığı bir krizle boğuşmak zorunda kaldı. O dönem Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan 'kriz teğet geçecek' deyince herkes dalga geçti. Ama 2008 krizini çok az hasarla atlatmamızda üretimin önemi yatıyor. Bundan sonra üretime dayanmayan ekonomilerin sürdürülebilir başarı ve kalkınma sağlaması çok mümkün görünmüyor" dedi.

YENİLİKÇİ ÜRETİME YENİ TEŞVİK
Özel sektörü üretim konusunda önce motive edeceklerini, sonra destekleyeceklerini belirten Işık, İzmir'de yüksek teknolojili ürünler üretiminde 5. bölge teşviği vereceklerini açıkladı. Işık, "İzmir'in üretimi herhangi bir Anadolu şehri gibi olmamalı. İzmir nitelikli üretim yapmalı. Daha çok insan kaynağının niteliğinin ortaya çıkardığı ürünlere yoğunlaşmalı. Şimdi yeni bir teşvik mekanizması üzerinde yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Bizde kişi başı gelir 3300 dolardı, şimdi 10 bin 500 dolar seviyesine geldik. Ama bu tam da orta gelir tuzağı. Bir sıçrama yapmamız lazım. Bunu da sürümden kazanarak yapamayız. Yapmamız gereken iş belli. O da daha katmadeğeri yüksek ürünler. Yükte hafif pahada ağır ürünler yapmak zorundayız. Ortalama ihracat fiyatımız 1.66 dolar. Almanya'nın 4 dolar civarında. 3 doları yakalasak 2023 hedefini çok rahat yakalarız. Yüksek teknoloji ürünleri üreten firmalarımıza 5. bölge desteği vermek için hazırladığımız çalışmayı ekonomi yönetimine sunduk. İzmir'e 5. bölge teşviği vereceğiz. Şu an İzmir'de ihracat ile ithalat kafa kafaya. O zaman İzmir net ihracatçı olacak" şeklinde konuştu.

'TUZAĞA DÜŞMEYECEĞİZ'
Üretim yaparken insana ve çevreye saygının elden bırakılmamasını isteyen Işık, "Bugün Antalya'da bir kazan patlaması sonucu 3 kardeşimiz hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin. Bu sürdürülemez bir şey. Eğer üretim anlayışı insana saygılı değilse bize de hayrı olmuyor. İş güvenliğini ihmal eden insanların ödediği bedel o kadar ağır ki. Üretirken insana ve çevreye saygılı olacağız. Ama bunu yaparken de bir takım güç odaklarının tuzağına düşmeyeceğiz. Türkiye'nin yerli kaynaklarını kullanmaktan başka çaresi yok. Bunu yaptığımız zaman Türkiye'nin önünde kimse duramaz" diye konuştu.  

'BÖLGE 2016 SONUNDA DOLACAK'
İTOB Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'nin teknolojiye dayalı bir büyüme modeline geçmesi gerektiğini belirtti. Demirtaş, "Ülkemiz ihracata dayalı büyüme modelini başarıyla uyguladı ama zengin ülke olmamızın da zamanı geldi. Artık bilgi ve teknolojiye dayalı büyüme modeline geçmemiz gerekiyor. Burada Bilimpark'ın temelini attık, ikinci Bilimparkımızı Güzelbahçe kampusünde yapacağız. İTOB Organize Sanayi Bölgesi'nin devletten bir delikli kuruş almadan tamamen özel sektörün gayretleriyle yaptık. Bir metrekare tarım arazisi kullanmadık. KOBİ'lere bin metrekareden başlayan parseller sunuyoruz. 327 parselimizin tamamı dolu. 107 fabrikamız faaliyette. Şu an 4 bin kişi çalışıyor. 151 fabrika inşaat halinde. Kalan yatırımcılara da fabrika yapmaları için süre verdik. İnşaat ruhsatı almadıkları takdirde arsayı geri alıyoruz. 2016 sonunda hepsi dolu olacak. 3 ay sonra 200. fabrikayı açacağız" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SADE VATANDAŞ 20 Kasım 2014 Perşembe 10:03

İZMİR Lİ CHP BELEDİYESİ 20 YILDIR UYUTUYOR. İZMİR 20 YIL ÖNCE NEYSE HALA AYNI KÖYE ÇEVİRDİLER REZİL ETTİLER TIKINIZ ÇIKMIYOR. EL İNSAF

Yorumu oyla      12      5  
İZMİR'Lİ 20 Kasım 2014 Perşembe 09:31

Yıllardır İzmir'e masal anlatıp uyuttunuz.Neden dibimizdeki Manisa'mıza verilen teşvik İzmir'e de verilmiyor.Önce bu haksızlığı giderin,bırakın ağzımıza bir parmak bal çalmayı.Bu nefretiniz daha ne kadar sürecek İzmir'liye...Adaletsizliğin,haksızlığın,kayırmacılığın ne derece büyük bir günah olduğunu bilmez misiniz.Haa bilip te yapıyorsan daha da günah.Allah size kaybolan vicdanınızı geri versin..

Yorumu oyla      12      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul’da büyük ödül: Mükemmel EBSO!
Üyelerine verdiği hizmetlerin kalite ve standardını sürekli yükselterek ...
İTO İsrail Başkonsolosu’nu ağırladı: İşbirliği teklifi
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret eden ...
Hayvanseverlere tepki markası: Fok you!
Fok avladığı için tepki çeken Hatem Yavuz, dalga geçer gibi 9. Deri Fuarı’nda ...
 
Avrupa'dan İzmir'e yine tek kuruş yok!
Türkiye'nin en büyük tarım üreticisi İzmir, Avrupa Birliği'nin 5 yıldır ...
Motorinde indirim var
Akaryakıt dağıtım şirketleri, motorinin litre fiyatında yarından itibaren ...
E-ticaret 1 trilyon dolara koşuyor
E-ticaret Siteleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdem, ...
 
EGİAD’dan Karşıyaka'nın eğitim projesine destek
Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak ve dar gelirli ailelerin çocuklarına ...
Eskiyörük’ten Yırca’ya destek: Ekolojik katliam
Tire Süt Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük Soma’nın Yırca ilçesindeki ...
Dolar dip yaptı: 2.22’nin altında
Dolar/TL son iki haftanın en düşük seviyesi olan 2,2197'ye geriledi.
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva