HABERLER>EKONOMİ
19 Kasım 2014 Çarşamba - 09:23

Avrupa'dan İzmir'e yine tek kuruş yok!

Türkiye'nin en büyük tarım üreticisi İzmir, Avrupa Birliği'nin 5 yıldır devam eden kırsal yatırımları destekleme programına yine giremedi. Geçtiğimiz hafta açıklanan yaklaşık 200 milyon euroluk hibe paketinden İzmir'deki kırsal yatırımlar mahrum kaldı. 125 bin euro ile 1.5 milyon euro arasında değişen hibe desteğinden yararlanan 42 il arasında Ankara, Bursa, Mersin gibi İzmir kadar gelişmiş iller yer alıyor.

Avrupa dan İzmir e yine tek kuruş yok!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan anlaşma ile Türkiye'deki kırsal kalkınma yatırımlarını destekleyecek hibe yardımlarından İzmir yine mahrum kaldı. Geçtiğimiz hafta açıklanan 13. Kırsalda Kalkınma Paketi'nden 42 ildeki kırsal kalkınma yatırımları için 187 milyon euroluk hibe desteği çıkarken, Türkiye'nin en büyük tarım üreticisi İzmir yatırım paketine yine giremedi.

Resmi adı Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (İPARD) olan kırsal kalkınma programı kapsamındaki yatırımlar,  Avrupa Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor. Programa göre kırsal kalkınma yatırımlarının destekleneceği iller 2008'de belirlendi. Ancak listeye İzmir alınmadı. İzmir'deki tarım kuruluşlarının tepkilerine rağmen destekleme kapsamına İzmir giremedi. Son başvuru tarihi 10 Şubat 2015 olan 13. paketten Ege Bölgesi'nde Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Çanakkale, Karadeniz'den Trabzon, Ordu, Marmara'dan Bursa, Balıkesir gibi iller, Orta Anadolu'dan Konya, Ankara, Amasya, Doğu Anadolu'dan Malatya, Kars, Van, Güneydoğu Anadolu'dan Mardin, Diyarbakır, Akdeniz'den Hatay, Mersin gibi iller yararlanabilecek.

ANKARA'YA KIRSAL TURİZM DESTEĞİ!
Programa göre hibe verilecek bazı yatırımlar şunlar; Süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması kapsamında günlük 10 ile 70 tonluk kapasiteye ulaşan yatırımlara maksimum 1.5 milyon euro, et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması kapsamında (30 Büyükbaş-50 küçükbaş kesim/gün ,500 kg-5 ton/gün işleme ve parçalama tesisleri) yine 1.5 milyon euro. Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması yatırımlarına 625 bin euro, balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına 750 bin euro, kırsal turizme 250 bin euro, kültür balıkçılığının geliştirilmesine 200 bin euro. Özellikle kırsal turizmde önemli atılımlar yapan İzmir'e bu alanda hibe desteği verilmezken, Ankara gibi kırsal turizmin neredeyse olmadığı illerin desteklenmesi dikkat çekti.

KESTELLİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, tarımsal gelir açısından Türkiye’nin ikinci büyük ili olan İzmir'in Avrupa Birliği işbirliği ile sağlanan tarım ve kırsal kalkınma desteklerinin tamamından faydalanmamasına tepki göstermişti. Destek paketinde 42 ilin arasında Ankara, Bursa, Mersin gibi gelişmişlik düzeyi İzmir’e yakın illerin yanı sıra Aydın, Denizli, Manisa ve Balıkesir gibi çevre illerin yer aldığını dile getiren Kestelli, "İzmir’in neden olmadığını anlamak mümkün değildir. 2007-2011 döneminde 3 milyar dolardan fazla kaynağın bulunduğu programa İzmir olarak biz de dahil olmak istiyoruz" demişti. Ancak Borsa'nın yaklaşık 3 yıldır devam eden girişimlerinden yine sonuç alınamadı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİR'Lİ 19 Kasım 2014 Çarşamba 17:45

Hadi AKP biz İzmir'lileri bütün imkanlardan mahrum bırakmaya çalışıyorlar.Anladık diyelim.Peki ya bu İZMİR VEKİLLERİNE(!) ne demeli Arkadaşlar sizde hiç mi vicdan yok.Hangi partiden seçilmiş olursanız olun,Bu memleketten seçildiniz ve buraya sahip çıkmanız sizin namus borcunuzdur.Ya CHP'li belediye ye ne demeli.Elindeki kaynaklarla bile son derece pasif kalıyor.Ya İzmir'li sanatçılara,siyasetçilere,bilim adamlarına,iş adamlarına ne demeli.Allah hepinize vicdan ve adalet duygusu nasip etsin...

Yorumu oyla      14      5  
19 Kasım 2014 Çarşamba 14:07

ödenek yazan arkadaş. başka bir şey bilmiyor musun?

Yorumu oyla      14      6  
BARDAMCIĞI KES 19 Kasım 2014 Çarşamba 11:02

AVRUPAYA GÖNDERİLEN,BARDAMCIĞI**İNCİRİ** ZEYTİN YAĞINI,TARIM BURDA YOK DİYE GÖNDERME..CORUM SOĞAN,KANDIRA TURP,KONYA YEM,VAN OTLU PEYNİ GÖNDERSİN..BU BİR BÖLGECİLİK DEĞİL **EŞİTLİK TALEBİDİR**SEVGİLER..

Yorumu oyla      15      8  
Belediyeci 19 Kasım 2014 Çarşamba 09:52

İzmire her zamanki gibi ödenek gönderilmemiştir.

Yorumu oyla      16      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Motorinde indirim var
Akaryakıt dağıtım şirketleri, motorinin litre fiyatında yarından itibaren ...
E-ticaret 1 trilyon dolara koşuyor
E-ticaret Siteleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdem, ...
EGİAD’dan Karşıyaka'nın eğitim projesine destek
Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak ve dar gelirli ailelerin çocuklarına ...
 
Eskiyörük’ten Yırca’ya destek: Ekolojik katliam
Tire Süt Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük Soma’nın Yırca ilçesindeki ...
Dolar dip yaptı: 2.22’nin altında
Dolar/TL son iki haftanın en düşük seviyesi olan 2,2197'ye geriledi.
Altın iki haftanın zirvesinde
Spot altının ons fiyatı 1198,60 dolarla iki haftanın en yüksek düzeyini gördü.
 
Torunlar İnşaat’a 1 milyon 600 binlik fatura
İstanbul Mecidiyeköy'de, inşaatı devam eden Torun Center rezidansında, ...
İstanbul’un bütçesi 3 bakanlığı solladı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) İBB Meclisi'nde görüşülen 12 ...
Benzinde bu kez indirim var!
Akaryakıt dağıtım şirketleri, benzine bugünden geçerli olmak üzere litrede ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva