HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
22 Nisan 2024 Pazartesi - 09:07

Oda'dan belediyelere emsal uyarısı: Mahkemeye taşırız!

İptal edilen emsal artışı kararı ile ilgili açıklama yapan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ilçe belediyelerini mahkemenin iptal kararına uymaya davet etti. Oda, aykırı bir işlem gerçekleştirilmesi durumunda şehircilik ilkeleri ve kamu yararını gözeterek yasal yollara başvuracaklarını da açıkladı.

Oda dan belediyelere emsal uyarısı: Mahkemeye taşırız!

EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, depremde mağdur olan vatandaşların yeniden evlerine kavuşabilmesi için gündeme gelen emsal artışı kentte gerek siyasi partiler arasında gerekse odalar ile yerel yönetim arasında tartışmalara neden olmuştu.

Bayraklı için parsel bazlı yüzde 20, ada bazlı ise yüzde 30 emsal artışı kararı alınan süreçte İzmir genelinde yer alan K planlı alanlar için de parsel bazlı yüzde 20 emsal artışı kararı alınmıştı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından mahkemeye taşınan karar iptal edildi. Öte yandan emsal artışı, Cumhur İttifakı üyeleri tarafından verilen önerge ile yeniden meclis gündemine alındı. Önerge, komisyonlara gönderildi.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ise yaptığı açıklama ile ilçe belediyelerini mahkemenin iptal kararına uymaya davet etti. Oda, aykırı bir işlem gerçekleştirilmesi durumunda şehircilik ilkeleri ve kamu yararını gözeterek yasal yollara başvuracaklarını da açıkladı.

Oda’nın açıklaması şu şekilde:

30 EKİM 2020 DEPREMİ SONRASINDA HİÇBİR BİLİMSEL ÇALIŞMAYA DAYANMADAN ÇIKARILAN “K KOŞULUNA DAİR USUL VE ESASLAR” TARAFIMIZCA AÇILAN DAVA SONUCU İPTAL EDİLMİŞTİR! BİLİMİ VE TEKNİĞİ ODAĞINA ALAN BİR YAKLAŞIMLA YAŞANABİLİR VE DİRENÇLİ KENTLER İÇİN MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ!
30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem ile birlikte kentimizi afetler karşısında dirençli kılacak politikaların ve bu politikalara ilişkin uygulama araçlarının tartışılması, kentsel gündemlerin önemli bir parçası olmuştur. Yaşanabilir, güvenli ve sağlıklı kentler bir vatandaşlık hakkıdır. Kamu idarelerinden beklenen de bu doğrultuda anayasamızda da belirtildiği üzere tüm vatandaşların eşit, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede yaşaması için görevini yapmasıdır.

YAŞANABİLİR VE DİRENÇLİ KENTLER ANCAK KAMUCU BİR YAKLAŞIM VE BÜTÜNCÜL KENTSEL POLİTİKALAR İLE MÜMKÜNDÜR!
29.03.2021 tarihinde TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak yapılan ortak basın açıklamasında; “ilgili kurumlardan tüm izinleri alarak inşa edilmiş binalarını, gönül rahatlığı ile satın almış vatandaşlarımızın uğradıkları can ve mal kayıplarının kabul edilemeyeceği, tüm yasa ve yönetmeliklere uyarak inşa edilmiş ve ilgili kurumlar tarafından ruhsatlandırılmış binalarda yaşanan her türlü hasarın devlet tarafından koşulsuz karşılanması gerektiğini” ifade ederek kamucu bir yaklaşımın önemini ve gerekliliğini vurgulamıştık. Ancak tüm bilimsel ve teknik açıklamalarımıza rağmen, yaşanan süreçte güvenli ve sağlıklı kentler üretebilmek adına; bütüncül bir yaklaşım geliştirilmek yerine parsel ve yapı ölçeğinde dönüşüm projelerine odaklanılmış ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapı ölçeğinde dönüşümü yönlendirmek amacıyla hazırlanan "K" koşulu olarak bilinen "Usul ve Esasların" belirlenmesine yönelik meclis kararı, 1 Mart 2021 tarihinde kabul edilmiştir.

"K" KOŞULU OLARAK YAPILAN UYGULAMANIN ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞINA VE KAMU YARARINA UYGUN OLMADIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTIR!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 01.03.2021 tarih ve 05.196 sayılı kararıyla kabul edilen ve İzmir genelinde 30.10.2020 tarihinde meydana gelen deprem sonucunda 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 01.01.1998 tarihinde yürürlüğe giren “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik” öncesinde ruhsat alarak yapılmış yapılar veya 6306 sayılı Yasa kapsamında “Riskli Yapı Olarak Belirlenen Yapıların Dönüşümüne İlişkin Yapılacak Plan ve Uygulama Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslar”ın iptali istemiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na karşı açtığımız 2021/737 Esas sayılı davada İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin 01.04.2024 tarih ve 2024/550 sayılı kararı doğrultusunda dava konusu işlem iptal edilmiştir. İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından yapılan değerlendirmede; “uyuşmazlık konusu usul ve esasların Jeolojik Etüd, Jeolojik -Jeoteknik Etüd ve Mikrobölgeleme Etüd çalışmalarından elde edilen sonuçlar dikkate alınmadan hazırlandığı ve imar planında belirlenen kat sayısının da üzerinde bir kat sayısının parsel bazında getirildiği, “Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan (K)” sınırları içerisindeki parsellere getirilen ilave kat artışının anılan alan sınırları dışında yer alan parsellerin yararlandırılmaması eşitlik ilkesine aykırı olduğu, uyuşmazlık konusu usul ve esasların teknik ve sosyal altyapı alanlarının yeterliliği kabulü üzerine kurulan sağlıklı kent parçalarından söz etmenin mümkün olmamasına rağmen söz konusu usul ve esasların bu kabul üzerine kurulması hususları dikkate alındığından uyuşmazlık konusu işlemin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve planlamanın eşitlik ilkesine uygun olmadığı” sonucuna varılmıştır.

DAYANAKSIZ KALAN UYGULAMALAR DURDURULMALI VE SONLANDIRILMALIDIR!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 01.03.2021 tarih ve 05.196 sayılı kararına istinaden İlçe Belediyelerince meclis kararı ile belirlenen "Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan (K)" sınırları, bu sınırlar içerisindeki yapı stokunda, mer'i imar planında öngörülmeyen bir yapı ve nüfus artışını sürekli sağlarken, aynı zamanda planlamanın en temel ilkelerinden biri olan eşitlik ilkesinin de ihlal edilmesi anlamına gelmektedir. Açmış olduğumuz dava sonucunda, mahkeme Kararı ile "Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan (K)" sınırları uygulaması hükümsüz kalmıştır. İlgili ilçe belediyelerini mahkemenin iptal kararına uymaya davet ediyor ve aykırı bir işlem gerçekleştirilmesi durumunda şehircilik ilkeleri ve kamu yararını gözeterek yasal yollara başvuracağımızı bildiriyoruz.

YAŞANABİLİR VE DİRENÇLİ KENTLER MÜMKÜN!
Kamu kaynaklarının doğru ve etkin bir şekilde kentlerimizi dirençli kılacak uygulamalar için kullanılmasına yönelik kentsel politikaların ve tartışmaların eksikliği; doğa olaylarının afetlere dönüşmesine yol açmaktadır. Kentlerimizi dirençli kılacak politikaları bütüncül bir şekilde ele alarak tartışmak ve mücadele pratiğini oluşturmak zorundayız. Popülist bir anlayışla dar bir alanda, parsel ve yapı ölçeğinde ve sadece piyasa koşulları içerisinde kendi kendine sorunların çözülmesini bekleyen yaklaşımlar yaşanabilir ve dirençli kentler adına çözüm üretemez. Ancak, bu sorunları yenileri ile birlikte geleceğe taşır. Yaşanabilir ve dirençli kentler; kamucu bir eksen benimsemiş, toplumun sosyo-ekonomik dinamiklerini okuyabilen ve bütüncül kentsel politikalar ile bilim ve tekniğin ışığında hareket eden bir yaklaşım ile mümkündür.

 
İzel-Çelik-Ercan grubu tekrar dağıldı
 
Başkan Eşki'den Yeşilçam Mahallesi'ne ziyaret
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Recep Alkan 23 Nisan 2024 Salı 22:49

Çok merak ediyorum, bu odanın mağdur vatandaşa düşmanlığı nerden kaynaklanıyor. Evimizi kaybetmişiz yaptıramıyoruz, emsal artışı ile maliyetimiz biraz düşecek. Yazıklar olsun bu zihniyete.

Yorumu oyla      0      0  
ífakat Dilek İnan 23 Nisan 2024 Salı 14:45

Izmir inönü Cadde, Üçkuyulardan, Üçyol meydanına kadar (K) kapsamına alınan, mevcut Bina hakkı; Üçyol, Bayramyerine kadar, kayalıklar üzerinde olan, aynı sıra Apartmanları na Tanınmamı?tır ve Hakları yenmi?tir. Çünkü. Üçkuyular meydandaki apt. Kayalıklar üzerinde değildir, aynı Deniz seviyesinde dir. Etüt neye göre, kime göre yapılmı?tır. Üçyol Bayramyeri sıra apt. Sağlam Kayalık zemin üzerinde çoklu nüfus barındirmaktadır. Bu Aieler, evsiz kalıp mağdur edileceklerdir. Yanlı?, Dilekçe yle bildirilmi?, Bu hatada ısrar edilmektedir. Lütfen Hak Kaybı nın olmamas için düzeltilsin.

Yorumu oyla      0      0  
Kskli 23 Nisan 2024 Salı 04:55

Izmir klasigi baska turlu bu isin icinden cikilamiyor.

Yorumu oyla      0      0  
Vural 22 Nisan 2024 Pazartesi 16:30

Odalar kapatılması şart itiraz etmek bunlarda alışkanlık oldu izmir bu ideolojik siyaset yapan Odalar yüzünden deprem olduğun zaman binlerce can yitirilecek rant beton diyenler yargılanmalı

Yorumu oyla      1      0  
Alaattin Özlü 22 Nisan 2024 Pazartesi 16:05

Sayın oda yetkilileri 50 kat ve üzerine sesiniz çıkmazken ortada kalmış depremzedelere mi gücünüz yetiyor ? Biraz gerçekçi olun

Yorumu oyla      1      0  
Bayraklı'lı depremzede 22 Nisan 2024 Pazartesi 14:42

İzmir Şehir Plancıları Odası kendisine kaçak kat yaparken emsalini hesapladı mı? İnsanda biraz utanma olur...

Yorumu oyla      1      0  
İzmir Depremzedesi 22 Nisan 2024 Pazartesi 14:01

Şu vakte kadar hep TMMOB''un yanında oldum. Hata etmişim. Depremzedelerle uğraştıkları kadar hiçbir şeyle uğraşmadılar. Çekilecek çilemiz varmış.

Yorumu oyla      0      0  
Depremzede 22 Nisan 2024 Pazartesi 11:54

Bıkmadınız depremzedelerle uğraşmaktan. Yüzlerce insan bu ekonomik kriz ortamında yeniden evine kavuşma hayali kurarken Odalar hayalleri yıkmakla meşgul.

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de şehir merkezi dışına yoğun talep
İzmir'de en fazla kiralık konut talebinin şehrin merkezlerine değil, şehir ...
TOKİ inşaatında dehşete düşüren görüntüler!
Aliağa'daki devam eden TOKİ konutları inşaatıyla ilgili açıklamaya yapan ...
TÜİK İzmir rakamlarını açıkladı… Konut satışlarında ibre tersine döndü!
TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, İzmir’de uzun süreden sonra konut satışları ...
 
Memur atamalarında yeni dönem... Tersine tayin!
Büyükşehirlerde ve turizm bölgelerinde yaşayan memurların yüksek kira ...
İzmir'de tersine göç!
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, geçim sıkıntısı ...
Bakan Tunç'tan kira arabuluculuğu açıklaması!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuki uyuşmazlıkların çözüm yöntemlerinden ...
 
Kira beyannamesinde bugün son gün
Kira ve ücret kazancı gibi geçen yıl gelir elde edenlerin beyanname verme ...
Kira beyannamesinde yarın son gün
Kira ve ücret kazancı gibi geçen yıl gelir elde edenlerin beyanname verme ...
Plan tamam... İzmir'e Sabancı kulesi yolda!
Sabancı Holding’e ait Bayraklı Salhane’deki parsellerin imar planları ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva