HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
4 Nisan 2024 Perşembe - 12:23

Plan tamam... İzmir'e Sabancı kulesi yolda!

Sabancı Holding’e ait Bayraklı Salhane’deki parsellerin imar planları askıya çıkarıldı. Plan değişikliği ile birlikte gökdelen inşasının önü açılmış oldu. İmar planlarının askıya çıkarıldığı alanda daha öncesinde Türkiye'nin ilk makarna fabrikası Piyale vardı.

Plan tamam... İzmir e Sabancı kulesi yolda!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı’nın Salhane Mahallesi sınırlarında kalan 69 bin 830 metrekare büyüklüğündeki 9 parsele ait yeni imar planlarını askıya çıkardı.

Askıya çıkarılan plan değişikliğine göre hali hazırdaki 1/5000 bin ölçekli nazım imar planında merkezi iş alanı ve park alanında kalan parsellerde düzenlemeye gidildi.

Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:

İzmir İli, Bayraklı İlçesi, Salhane Mahallesi, 8722 ada, 3 ve 4 parsellere ilişkin hazırlanan 1/5.000 ölçekli nazım imar planı değişikliği; plan değişikliği sahasının yakın çevresinde "1/5.000 ölçekli İzmir Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı" plan kararları doğrultusunda şekillenen yapılaşma eğilimleri, sahanın fiziksel özellikleri ve alana yönelik toplanan veriler ışığında; "Merkezi İş Alanı" ve "Park ve Yeşil Alan" kullanım kararlarına haiz adalarda yapılacak değişiklik ile uygulamanın önünü açmak amacı ile hazırlanmıştır. Plan değişikliği ile 8722 ada, 3 ve 4 parsellerin sahip olduğu imar hakları hesaplanırken söz konusu parseller ile birlikte 8720, 8721, 34151, 34152, 34153, 34154, 34158, 34159, 34160 adalar içerisinde yer alan parselleri kapsayan düzenleme sahası baz alınmıştır. Düzenleme sahasında yer alan bu parsellerin kök tapu yüzölçümlerine erişilerek meri uygulama imar planına göre zaiyat oranı hesaplanmıştır. Yapılan hesap neticesinde yürürlükteki imar planında söz konusu düzenleme sahasının zaiyat oranı yaklaşık %35 olarak tespit edilmiştir. Yürütülen planlama çalışması ile 8722 ada, 3 ve 4 parsellerin zaiyat oranı 3194 sayılı İmar Kanunu'na göre güncel yasal seviye olan %45 düzeyine çekilmiş olup, düzenleme sahası içerisinde yer alan iki parselin paylarına düşen emsal alanlarının korunması öngörülmüştür.



SABANCI DEVRALMIŞTI
Parseller ise Exsa Export Sanayi Mamulleri Satış ve Araştırma Anonim Şirketi’ne ait. Ancak Sabancı Holding geçtiğimiz yıl, Exsa Export Sanayi Mamulleri Satış ve Araştırma Şirketi’nin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte devralmıştı.

BEDELİ 2 MİLYAR
Exsa Export Şirketi’nin sadece 38 bin 780 metrekare büyüklüğündeki 8722 ada 4 parsel için 30 Haziran 2023 tarihinde yaptırdığı gayrimenkul değerleme raporuna göre 2 milyarlık bir bedel biçilmişti.



BİNLİK PLANA VETO
Öte yandan söz konusu alana ilişkin hazırlanan binlik imar planı değişikliği ise mevzuata ve mahkeme kararlarına aykırı bulunarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından kabul edilmemişti.

PİYALE FABRİKASI VARDI
Söz konusu parselde ise İzmir'in simge sanayi kuruluşlarından Piyale Fabrikası vardı. Türkiye’nin ilk makarna fabrikası, 1922 yılında Hasan Tahsin Piyale tarafından kurulmuştu.  2001'de yaşanan ekonomik krizde büyük darbe aldı. ‘Türkiye'yi makarna ile tanıştıran marka’ olarak bilinen Piyale Makarna Fabrikası, 2002'de Sabancı Holding sermayesiyle kurulan GıdaSA Grubu tarafından satın alınmıştı. Fabrika, 2007 yılında kapatıldı, üretim Sabancı'nın, Sakarya'daki tesislere taşınmıştı.


 

 
İbrahim Tatlıses, torununa açtığı davayı kazandı
 
Karabağlar'ın ilk kadın başkanı mazbatayı aldı
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa 30 Nisan 2024 Salı 08:32

Devlet buna önlem almalı herkes her şeye dava açma peşinde. Zaten gökdelen bölgesi olarak belirlenmiş bir yere işi olmayan karışıyor. Bazılarının tek derdi herkese rahatsızlık vermek bundan zevk alıyorlar. Gecekondu mahallesine bayılır sesi çıkmaz ama güzel bir şey görünce ortalığı yıkar.

Yorumu oyla      0      0  
Ahmet oztutk 6 Nisan 2024 Cumartesi 21:36

Yüksek yapı imarnplanindan geliyor yükseklik serbest ve inşaat metrekaresi imarnplani üzerinde yazar Bu planları buyuksehir belediyesi onaylar. Çevre sehircilikle alakası.yok.insaat ruhsatını ilçe belediyesi verir

Yorumu oyla      0      0  
Misafir3506 6 Nisan 2024 Cumartesi 19:02

Doğrucu Davut Bilmediğin konularda ahkam kesme. Gökdelen inşaatlarını artık Çevre bakanlığı veriyor. Yetkiyi büyükşehirden alınıp çevre bakanlığına verdi hükümet. Ver oyunu gör etkiyi.

Yorumu oyla      0      0  
Ahmet ozturk 6 Nisan 2024 Cumartesi 11:11

Ben bayramdan sonra iptal davası açacağım.

Yorumu oyla      0      0  
Poltar 5 Nisan 2024 Cuma 22:58

İzmiri beton yiginina cevirdiniz yakında yaz aylarinda nefes bile alınamayacak, yapın bir suru gokdelen peki yollar su an bile kaldirmiyorken bu bölgelerde araç trafiği ne olacak ? İstanbuldan daha beter bir trafik sorunu bekliyor İzmir''i

Yorumu oyla      0      0  
Ahmet oztutk 5 Nisan 2024 Cuma 17:41

Yapılan plan değişikliğinde kök tapudan yüzde 45 alınarak hesaplanmıştır denmektedir.bu öyle olmaz siz emsal artışı karşılığında donatı alanını arttirirsiniz. Eski parselasyon alınan ziayat yüzde 45 e tamamlanır fazlası ise bağış olarak terk edilir.bagis olarak terk etmiyorsun mal sahibi olarak belediyenin imar programına almasını beklersin.uygula.a böyleyken yapılan plan değişikliğinde kamu yararı yoktur.ve iptal edilmesi gerekir.

Yorumu oyla      1      0  
5 Nisan 2024 Cuma 01:37

burası zaten gökdelenler bölgesi. bu şehirde her şeye itiraz sanırım bir gelenek.

Yorumu oyla      3      2  
Kemal 4 Nisan 2024 Perşembe 21:18

Her yere gökdelen izni verin olsun bitsin !

Yorumu oyla      1      1  
ali 4 Nisan 2024 Perşembe 15:50

Çocukluğumda buraya kamyonla buğday getirip satmıştık

Yorumu oyla      2      0  
Devammm........ 4 Nisan 2024 Perşembe 13:48

İnciraltı Planına 0,60 Emsale 2 Kat Yapıya Çok Diyenler,çok görenler BuHaber Sizler İçin Buyrun Haberi Okuyunuz Lütfen !! Şahsi fikrim ;Her yerde Yükse Yapıya vede yoğunluğa Karşıyım !! Ama Biryerde Adaletsizlikte olmaması Şartı İle !!!

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in sakin köyüne hobi bahçesi tehdidi!
Uzun yıllardır jeotermal enerji santrallerine verdiği mücadelelerle bilinen ...
İzmir'de milyarlık araziler vitrinde... Seçim bitti, satış başladı!
İzmir’in 9 ilçesinde 41 kamuya ait taşınmaz yaklaşık 1 milyar TL’den vitrine ...
Yapı denetim firmalarına milyonluk ceza
Ülke genelinde imar ve inşa faaliyetlerini denetleyen firmalar sıkı bir ...
 
Gelir vergisi beyanında bulunmayanlara idari yaptırım
Yurt dışından elde edilen menkul sermaye gelirleri Gelir İdaresi'nin radarına ...
Mimarlar Odası mahkemeye taşıdı… İZSİAD görünümlü talan projesi!
İZSİAD Yönetim Kurulu eski Başkanı Hasan Küçükkurt ve İZSİAD Yönetim Kurulu ...
DEÜ’nün hastane inşaatında maaş krizi… İşçiler iş bıraktı!
Dokuz Eylül Üniversitesi Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi inşaatında ...
 
İş yeri kira artış oranı belli oldu
Mart ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte iş yerlerine yapılacak kira artış oranları ...
Konut fiyatları geriledi, piyasa canlandı
Konut sektöründeki düzenlemelerle birlikte hem sıfır hem de ikinci el ...
Şimşek'ten konut sahiplerine uyarı!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira beyannameleri konusunda denetim ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva