HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
4 Nisan 2024 Perşembe - 09:24

İzmir’in sakin köyüne hobi bahçesi tehdidi!

Uzun yıllardır jeotermal enerji santrallerine verdiği mücadelelerle bilinen Seferihisar’ın Orhanlı köylülerinin başı bu sefer hobi bahçeleriyle dertte. Yüzlerce zeytin ve ahlat ağacının kesildiğini dile getiren Orhanlı sakinleri ekolojinin daha fazla tahribata uğramaması için kamu kurumlarını göreve çağırdı.

İzmir’in sakin köyüne hobi bahçesi tehdidi!

Metehan UD /EGEDESONSÖZ –  İzmir’in Kemalpaşa, Buca, Menderes ve Torbalı başta olmak üzere pek çok ilçesinde mantar gibi çoğalan hobi bahçelerinin yeni durağı Seferihisar’ın Orhanlı Köyü oldu.

Köyün sınırları içerisinde yer alan ve tapuda tarım arazisi ve zeytinlik olarak kayıtlı olan iki parseli satın alan S.S Orhanlı Konut Yapı Kooperatifi’nin araziler üzerindeki zeytinlikleri ve ahlat ağaçlarını kestiği ve alanda iş makineleri ile düzleme çalışması yaptığı ileri sürüldü. Her biri 500 metrekarelik çitlerle çevrilmiş 186 alana bölünen parseller tek tek satışa çıkarıldığı öğrenildi.

CEZA KESİLMİŞ
Tarım alanları parçalayarak hobi bahçesi adı altında yapılaşmaya açan uygulamaya karşı çıkan Orhanlı köylüleri durumu savcılığa, Tarım İl Müdürlüğü’ne ve Seferihisar Kaymakamlığı’na iletti. Edinilen bilgilere göre, kooperatife 6 milyon TL’lik ceza kesilse de alanda çalışmalar sürüyor. Köylüler alanda çalışmaların sonlandırılmasını ve tarım arazilerinin eski haline getirilmesini istiyor.



JES’TEN SONRA HOBİ BAHÇELERİ
Egedesonsöz’e konuşan Orhanlı Köyü Derneği’nden Galip Ener, söz konusu çalışmanın hukuki bir dayanağının olmadığını ifade ederek “Hukuksal olarak hiçbir parselasyon yapmadan, ada parsel belirlemeden bir kooperatif bünyesi altında bunu vatandaşlara satmaya çalışıyorlar. Bu tür yapılar hukuksuz tarım arazilerini yapılaşmaya, betonlaşmaya açıyor. Orhanlı Köyü, Yıllardır JES’lerle mücadele ediyor ve hobi bahçelerine de karşı şu anda birçok ciddi bir mücadele başlattı. Bütün Orhanlı köyü halkı bunun karşısında duruyor çünkü biliyorlar ki arım arazilerinin küçülmesi demek oradaki yaşamın birbirinden kopması ve biyoçeşitliliğin yok olması anlamına geliyor. Orhanlı köylüleri olarak hem doğadaki diğer canlıların hakkını hem de kendi yaşam alanlarımızı, kültürümüzü korumanın peşindeyiz ve bunu da sonuna kadar sürdüreceğiz. “ dedi.



‘ÇOK BÜYÜK BİR RANT ELDE EDİLİYOR’
Önüne geçilmezse tüm vadinin hobi bahçeleri dolma riskinin olduğunu belirten Ener “Şu anda acilen kamu kurumları sürece müdahil olmalı, alanın boşaltılması ve alanın derhal eski haline getirilmesi gerekiyor. Türkiye’de bir hobi bahçeleri tekrar gündeme gelmemeli. Herhangi bir şekilde önüne geçilmezse, bir anda bütün vadiyi kaplayabilir. Buraları satın alan insanlar bilmedikleri için yöre halkı ve kamu kurumları ile ciddi sorunlar yaşıyorlar. Buna başından dur demek lazım. Elektriğini, suyu hazır hale getiriyorlar ve ‘size ev yapabileceğiniz bir yer satıyoruz’ diyorlar. Bunun herhangi bir tapusu da yok, kağıt üzerinde bir sözleşme yapıyorlar. Bu parseller üzerinden çok büyük bir rant elde ediyorlar” dedi.

 
İzmir'deki fabrika yangını sonrası 'kimyasal' alarm... 'Ölüyoruz' çığlığı!
 
Matrix 5 geliyor... Keanu Reeves geri dönecek mi?
YORUMLAR
Toplam 19 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bjk 28 Nisan 2024 Pazar 21:06

Şikayet edenlerde hemen yan tarafa kaçak bina yapmış o arsa bomboş bir yerdi benim orada atsam var ve ev filanda yapmayı düşünmüyorum etrafında yapılan kaçak yapılarada el atılsın zengin kodamanlar istiyorki hep onların bahçesi olsun onlar yaşasın emekli memur ölsün bende karşıyım betona kim yaparsa hemen yıkılsın ama adaletli olunsun kendim ekip biçeceğim gerçek hobi bahçesi olarak ormanı talan edip ev villalar yapılırken kimsenin sesi çıkmıyor nedense

Yorumu oyla      0      0  
Kemal 7 Nisan 2024 Pazar 16:56

Orhan lı arkadaşla r gerginim yapmış eksik iyi bir netice için CIMER DE Müracaat ederse iyi bir sonuç alınır

Yorumu oyla      0      0  
Bayram SAVCI 7 Nisan 2024 Pazar 11:47

Memlekette ağaç tarla bırakmadılar her yer beton oldu yeter artık bizde vatandaş olarak bu hobi bahçelerine değer vermiyelim almayalım vatandaşlık görevimizi yerine getirelim

Yorumu oyla      1      0  
Mahmut aslan 7 Nisan 2024 Pazar 10:49

Yazıyı ilgiyle dehşetle okudum.kamuya ait arazilerin böyle talan edilmesi olayını açığa çıkardığınız için emeğinize sağlık. Umarım bundan böyle bütün olayla yaşanmaz.

Yorumu oyla      1      0  
Adnan DEMİRKAPI 7 Nisan 2024 Pazar 10:40

Bu durumu Görsel olarak televizyon da gösterirseniz daha başarılı olur ve geleceğiz tüm insanlara faydalı olur saygılar sunuyorum

Yorumu oyla      1      0  
Adnan DEMİRKAPI 7 Nisan 2024 Pazar 08:36

Şikayetiniz çok her yerde tarlalar katlediliyor mandalin bahçeleri ve zeytin ağaçlar için katlediliyor bu duruma Tarım bakanlığı bir an el koymalı yoksa durum çok vahim durumumu gündeme getiren tüm duyarlı kişilerin hepsine teşekkür ederim saygılar sunuyorum

Yorumu oyla      1      0  
HAS BUCALI 5 Nisan 2024 Cuma 03:43

buralara para gömen enayiler şapa oturur. devlet geçen senelerde bucada 50 tane birden yıktı...

Yorumu oyla      2      0  
h.b 4 Nisan 2024 Perşembe 22:41

gels sana şuradan bir bahce vereyim ev yap otur dese kimse hayir demez.kedi ulasamadigi ciğere kış kış der.devletin yapacagi en mantikli iş .o yapilari vergiye baglayacak deprem yonetmenligine uygunsa imar verecek devlette gelir edecek.tarim ile ugrasan zaten ugrasmaya sevam ediyor. devlete faydasi nekadar.? en mantiklisi tespit edip vergiye baglayacak.5 milyon ve uzeri bilinen kacak yapi var.vergi vergi vergi.devlete katki.alamayan olmayan tek çözümü yik yik yik demek.al tarla ek biç desen ben tarimci degilim derdiniz. devlete katkiniz ne ...kem küm. dil 10 metre.

Yorumu oyla      0      2  
Vatandaş Rıza 4 Nisan 2024 Perşembe 22:12

Toprağı çıkarları için beton ve asfalta çevirenler en sonunda bu toplumu beton ve asfalt yemeye mahkum edecekler. Toplum bilinçlenirse bu tip girişimler ilgi görmez. Toprağın önemi ders olarak okutulmalı.

Yorumu oyla      4      0  
TC misafir 4 Nisan 2024 Perşembe 14:55

Şunu da eklemek isterim ki Buca Belediyesi ilgili birimlerinin yetkililerinden birine durumu sorduğumda "elimizden bir şey gelmiyor atı alan Üsküdarı geçti" diye bana cevap verdi. Buca Belediyesini buradan özellikle uyarıyorum işinize özen gösterin ve gerekeni yapın.

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de milyarlık araziler vitrinde... Seçim bitti, satış başladı!
İzmir’in 9 ilçesinde 41 kamuya ait taşınmaz yaklaşık 1 milyar TL’den vitrine ...
Yapı denetim firmalarına milyonluk ceza
Ülke genelinde imar ve inşa faaliyetlerini denetleyen firmalar sıkı bir ...
Gelir vergisi beyanında bulunmayanlara idari yaptırım
Yurt dışından elde edilen menkul sermaye gelirleri Gelir İdaresi'nin radarına ...
 
Mimarlar Odası mahkemeye taşıdı… İZSİAD görünümlü talan projesi!
İZSİAD Yönetim Kurulu eski Başkanı Hasan Küçükkurt ve İZSİAD Yönetim Kurulu ...
DEÜ’nün hastane inşaatında maaş krizi… İşçiler iş bıraktı!
Dokuz Eylül Üniversitesi Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi inşaatında ...
İş yeri kira artış oranı belli oldu
Mart ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte iş yerlerine yapılacak kira artış oranları ...
 
Konut fiyatları geriledi, piyasa canlandı
Konut sektöründeki düzenlemelerle birlikte hem sıfır hem de ikinci el ...
Şimşek'ten konut sahiplerine uyarı!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira beyannameleri konusunda denetim ...
Bakanlık'tan denize sıfır tahsisler
İzmir’in turistik ilçelerindeki denize sıfır 3 taşınmaz, otel yapılması ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva