HABERLER>GÜNCEL
1 Mayıs 2024 Çarşamba - 11:08

Orman yangınından daha fazla zararı var... Çam kese böcekleri tehdidi!

İzmir'de çam ağaçlarıyla kaplı ormanların, çam kese böcekleri nedeniyle kuruma tehlikesi altında olduğu belirtildi. Kızılçam ağaçlarında kayıplara yol açan çam kese böceklerinin bir orman yangınının neden olduğu tahribattan çok daha fazlasına neden olduğunu belirten Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Torbalı, Kemalpaşa ve Bayındır'da orman varlıklarının çok önemli olduğunu belirtip, "Geçmiş yıllarda insan sağlığını tehdit eden 'koronavirüs' hastalığı çıkmıştı. Ormanların da koronası çam kese böceğidir. Mücadele etmenin tam zamanı. Biz de bu konuda çağrıda bulunuyoruz" dedi.

Orman yangınından daha fazla zararı var... Çam kese böcekleri tehdidi!

Torbalı, Kemalpaşa ve Bayındır ilçelerinde ormanlık alanda ortaya çıkan çam kese böcekleri, kızılçam ağaçlarında tahribata yol açtı. Böceklerin neden olduğu tahribatın orman yangınlarından daha ciddi sonuçlar ortaya çıkardığı belirtildi. Nisan ve mayıs aylarında ortaya çıkan çam kese böceklerinin ağaçların gelişimini durdurup, yapraklarını sarartıp, kurutuyor. İklim değişikliğinin hayatın her alanında kendisini gösterdiğini ifade eden Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, ormanların da bu değişiklikten etkilendiğini belirterek özellikle Torbalı, Bayındır ve Kemalpaşa'daki bütün kızılçam ormanlarının çam kese böceği tehdidiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Nisan ayında yaygınlaşan çam kese böceği için acilen bir önlem alınmasını isteyen Olgun, "Tam da çamların filiz atacağı, sürgün vereceği ve gelişeceği dönemlerde tırtıl şeklindeki çam kese böcekleri bu gelişimi durduruyor. Yeşilliğin tepesinde nisan ve mayıs aylarında bir grilik oluşuyor" dedi.

'ORMANA VERDİĞİ ZARAR, YANGINDAN 4-5 KAT FAZLA'
Ülke olarak orman yangınları konusunun üzerinde hassasiyetle durulduğunu söyleyen Olgun, çam kese böceklerinin neden olduğu tahribatın daha fazla olduğunu öne sürdü. Torbalı'nın önemli bir sanayi ve tarım kenti olduğunu hatırlatan Olgun, orman varlıklarının oldukça kıymetli olduğunu belirtip, "Çam kese böceği orman yangınlarının ormana verdiği zararın 4-5 katı daha çok zarar veriyor. Bununla mücadelenin tek yolu, biyolojik önlemler almaktır. Zaman zaman Orman Müdürlüğü bu konuyla ilgili çalışıyor. Fakat alan çok geniş. Kendi içinde bu mücadelenin sürmesi gerekiyor. Biz burada bir hassasiyeti iletmek adına yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Torbalı'nın ormanları çok kıymetli. Bayındır ve Kemalpaşa'da da şu anda bu böceklerin tam zamanı. Çünkü ormanların bir kısmında çam kese böceği yuva yapmaya başladı, bir kısmında ise hala oluşmamış durumda. Onlar birbirlerinden etkilenerek bir konvoy şeklinde tüm ormanın etrafını sarıyorlar. Geçmiş yıllarda insan sağlığını tehdit eden 'koronavirüs' hastalığı çıkmıştı. Ormanların da koronası çam kese böceğidir. Mücadele etmenin tam zamanı. 3-4 yıl önce de bu çağrıyı yapmıştık. Bizim çağrımızdan sonra Orman Bakanlığı yetkilileri, yine bu böceğin düşmanı olan başka bir böceği bu bölgeye salarak azalma sağladı. Son yıllarda azalmıştı. Ama bu yıl tekrar hortladı" ifadelerini kullandı.

'ORMANLIK ALANDA UZUN BİR KONVOY OLUŞTURURLAR'
Torbalı Belediye Başkan Yardımcısı ve ziraat teknikeri Kadir Gözütok ise "Çam kese böceği tırtıllarının salgıladıkları bir hormon var. Bu hormon sayesinde iz bırakarak uzun bir konvoy oluştururlar. Bu konvoy sayesinde besin kaynaklarına birlikte ulaşır ve kaybolmadan da yuvalarına dönerek hayatta kalma şanslarını arttırırlar. Bu da ağaç ibrelerine ciddi şekilde zarar veriyor. Ağaçların büyümesine engel teşkil eden bir durum oluşturuyor. Torbalı Belediyesi olarak hem ormanlarımızdaki çam kese böceği hem de yangınlar konusunda tüm hassasiyeti gösteriyor ve orman idaresine destek oluyoruz. Geçmişte belediyemize ait kızılçam ormanlık alanında bakteriyle mücadele etmiştik. Bu sezonun başlamasıyla birlikte tüm makine ekipmanla yine katkılarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.(DHA)

 
İmzalar atıldı... İzmir futboluna 'bilimsel' analiz!
 
İzmir'de 1 Mayıs coşkusu
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 1 Mayıs 2024 Çarşamba 18:17

Yerinde bir uyarı ve güzel bir çalışma tebrikler.

Yorumu oyla      1      0  
ST 1 Mayıs 2024 Çarşamba 12:08

Ayrıca bunların artıkları ve dokundukları yerler de insanlarda önemli alerjik reaksiyonlar oluşturuyorlar.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Derin uzaydan Dünya'ya lazer mesaj iletildi
NASA'nın Psyche uzay aracındaki derin uzay iletişim teknolojisi, dikkat ...
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 1 Mayıs mesajı
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj paylaştı.
Otelde yangın: 10 kişi dumandan etkilendi!
Düzce'nin Akçakoca ilçesinde bir otelin mutfak kısmında yangın çıktı. ...
 
Resmi Gazete'de yayımlandı: 44 yeni mahkeme kuruluyor
1 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karara ...
Ege Üniversitesi'nden deniz patlıcanı hamlesi
Deniz patlıcanı stoklarının yeniden zenginleştirilmesi için Ege Üniversitesi ...
Alsancak’a gelecekler dikkat!
İzmir’de yapılacak olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri sebebiyle bazı yollar kapatıldı.
 
Hanzade ÜNUZ yazdı... Fırtınam, felaketim, hasretim...
Hanzade ÜNUZ yazdı... Fırtınam, felaketim, hasretim...
Korkunç kaza: Otomobil bariyerlere saplandı!
İstanbul Eyüpsultan, TEM Otoyolu'nda sürücüsünün direksiyon hakimiyetini ...
İzmir'de deniz ulaşımı normale döndü
İzmir’de 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kapsamında kutlamaların Gündoğdu ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva