HABERLER>SPOR
1 Mayıs 2024 Çarşamba - 11:06

İmzalar atıldı... İzmir futboluna 'bilimsel' analiz!

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ve İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK), futbol kulüplerinin kente sağladığı ekonomik, kültürel ve sosyal katkıyı artırmak için harekete geçti. İzmir futbolunun gelişimini hızlandırmayı, Türkiye'ye örnek olacak projeler üretmeyi hedefleyen iki kurum arasında resmi sözleşme imzalandı.

İmzalar atıldı... İzmir futboluna  bilimsel  analiz!

İEÜ ve İZVAK, futbol kulüplerinin kente sağladığı ekonomik, kültürel ve sosyal katkıyı artırmak için harekete geçti. İki kurum arasında resmi sözleşme imzalandı. Profesyonel liglerde 9 takımı bulunan, tam bir futbol kenti olan İzmir'de sağlanan bu güç birliği kapsamında, İEÜ EKOKENT Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde 7 akademisyenden oluşan bir ekip kuruldu. Sosyoloji, iletişim, ekonomi ve şehir planlama gibi farklı uzmanlık alanları bulunan İEÜ'lü akademisyenler, veri analizlerine ve saha çalışmalarına başladı. 8 ayda tamamlanması hedeflenen projede, futbol kulüplerinin İzmir için yarattığı katma değer, bilimsel açıdan ilk kez detaylıca analiz edilecek. Ardından da futbol kulüplerinin kentin marka değerine, tanınırlığına ve ekonomisine katkısını artırmak hedefiyle projeler hayata geçirilecek. Aralık ayında İEÜ ile İZVAK arasında imzalanan iyi niyet protokolünün ardından resmi sözleşme de İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, İZVAK Başkanı Ali Erten ve Başkan Vekili Talat Papatya tarafından imzalandı. İEÜ Mütevelli Heyet Salonu'nda gerçekleşen imza töreninde konuşan Rektör Abacıoğlu, Süper Lig'e yükselen Göztepe'yi kutlayarak sözlerine başladı. İzmir'in, sporda Türkiye'nin önde gelen kentlerinden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Abacıoğlu, üniversite olarak böylesine önemli bir çalışmanın paydaşı olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

'ÇALIŞMALAR 3 AŞAMADA GERÇEKLEŞECEK'
İEÜ Bölgesel Kalkınma, Kent ve Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKOKENT) Müdürü Prof. Dr. Burak Doğu ise çalışmaya ilişkin detaylar paylaşarak, “İzmir'deki futbol kulüplerinin yerel kalkınmaya olan etkilerini ekonomik, toplumsal ve mekansal açılardan analiz edeceğiz. İlk olarak, Türkiye ve dünya genelindeki spor kulüplerinin yerel kalkınmaya etkisini konu alan akademik çalışmaları inceleyip iyi uygulama örneklerini tespit edeceğiz. Ardından, mevcut veri setleri ile ikincil kaynaklardan elde edeceğimiz bulgular çerçevesinde bir çalışma yürüteceğiz. Son aşamada ise sahada anket çalışmaları ve derinlemesine mülakatlar gerçekleştireceğiz. Bunları bir mekansal haritalama çalışmasında bir araya getireceğiz. Ayrıca, tarihsel verilerle geçmişe dönük bir simülasyon çalışması yapacak ve farklı spor kulüplerine uyarlanabilecek bir model geliştireceğiz. Elde edeceğimiz sonuçlar bundan sonra hayata geçecek projeler için de zemin oluşturacak" dedi.

'BÜYÜK BİR HAZİNEYE SAHİBİZ'
İZVAK Başkanı Ali Erten, Türkiye profesyonel futbol liglerinde, İstanbul'dan sonra en çok takımı olan şehrin İzmir olduğunu belirtti. Çalışmanın İzmir için büyük önem taşıdığını ve elde edilecek verilerin kent yöneticileriyle, kulüplerle ve sponsorlarla paylaşılacağını dile getiren Erten, “Bir kentteki futbol kulüplerinin; o şehir için ekonomik anlamda ne ifade ettiğini bilimsel açıdan göstermek istedik. Bunun için de en iyi partnerin İzmir Ekonomi Üniversitesi olabileceğini düşündük. Fikrimizi paylaştık ve üniversitemiz de oldukça olumlu karşıladı. İş birliğimizi her gün daha da geliştirerek bu noktaya taşıdığımız için çok mutluyuz. Elde edeceğimiz sonuçlar, birçok açıdan yol gösterici olacak. Futbolda ne kadar büyük bir hazineye sahip olduğumuzu bilimsel olarak tespit edeceğiz. Çalışmamız, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından da heyecanla takip ediliyor. İnanıyorum ki çalışma tamamladığında Türk futbolu için çok değerli sonuçlara ulaşacağız" ifadelerini kullandı.

'TÜM KULÜPLERİMİZ, İZMİR'İN DEĞERİ VE VAZGEÇİLMEZİ'
İZVAK Başkan Vekili Talat Papatya da futbol kulüplerinin İzmir'in marka değerine büyük katkı sağladığını belirterek, “Göztepe, yeniden Süper Lig'e yükselerek şehrimize sevinç yaşattı. Göztepe'yi kutluyor, başarılarının artarak devam etmesini temenni ediyorum. Buna ek olarak şu anda play-off oynamaya hak kazanarak bir üst lige yükselme mücadelesini sürdüren takımlarımız da var. Göztepe'nin ardından yeni başarılar için de hazırız. Takımlarımıza yürekten başarılar diliyorum. Tüm kulüplerimiz, İzmir'imizin değeri ve vazgeçilmezidir. İzmir'de futbolun gelişmesi demek; aynı zamanda kentin de gelişmesi, konaklamadan ulaşıma kadar birçok sektörün beslenmesi demektir. Futbol için yapacağımız her proje; İzmir'in geleceği için atılmış önemli bir adımdır. Biz, bu bilinçle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İEÜ ile birlikte başlattığımız projeyi de bu fikirden yola çıkarak hayata geçirdik. Çalışmanın sonuçlarını merakla bekliyoruz" diye konuştu.(DHA)

 
Başkan Duman’dan emek ve dayanışma vurgusu
 
Orman yangınından daha fazla zararı var... Çam kese böcekleri tehdidi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şampiyonlar Ligi'nde taraflar yenişemedi
UEFA Şampiyonlar Ligi yarı final ilk mücadelesinde Almanya temsilcisi ...
Tuzlaspor'da 5 futbolcu ifadeye çağrıldı
Tuzlaspor Başkanı Berzan İlhanlı hakkında yürütülen soruşturmada 2020-2021 ...
Türkiye’den sekiz yelkenci olimpiyat yolunda
Türkiye Yelken Federasyonu tarafından düzenlenen ve Paris 2024 Olimpiyat ...
 
Bornova 1877, Play-Off aşkına
Tarihinde ilk kez mücadele ettiği profesyonel ligde ilk senesinde normal ...
Yarımada Spor Oyunları'na geri sayım
İzmir'de yıllardır geleneksel olarak düzenlenen 17'inci Yarımada Spor ...
Panathinaikos'tan Fatih Terim kararı!
Fatih Terim yönetimindeki Panathinaikos'un gelecek sezon tecrübeli teknik ...
 
Karşıyaka'nın tek derdi eksikler
TFF 3'üncü Lig 2'nci Grup'ta perşembe akşamı Play-Off'un ilk turunda Anadolu ...
Kaf-Kaf'ta Simay yuvaya döndü
Kadınlar Voleybol 1'inci Ligi'nde yeni sezon öncesi Sultanlar Ligi hedefiyle ...
Samsunspor'dan Altınordu'ya ziyaret
Süper Lig temsilcisi Samsunspor'un yönetimi ve Futbol Direktörü Fuat Çaba, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva