HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
30 Nisan 2024 Salı - 08:32

Sektörün çığlığı karşılık buldu: Çimento fabrikalarına soruşturma!

İnşaat sektöründe çimento fiyatlarına yüzde 40 civarında zam geldi. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Doğal bir kepenk kapatma var şu anda. Çimento ve beton firmalarının kendi aralarında sağlamış oldukları bir kartel söz konusu. Çağrılarımız cevap da buldu. İzmir’deki bir iki tane çimento firması, Rekabet Kurulu’nun yapmış olduğu soruşturmaya dahil edildi ve bu bizim adımıza sevindirici. Bu soruşturma ne kadar derinleştirilirse buradaki cezalar ne kadar ağırlaştırılırsa bu kartel kırılabilir” dedi.

Sektörün çığlığı karşılık buldu: Çimento fabrikalarına soruşturma!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ –  İnşaat sektöründe çok yaygın olarak kullanılan çimentoya yeni bir zam geldi. Çimento şirketleri, 1 Nisan itibarıyla çimentoya yüzde 40’a yakın bir oranda zam yapacaklarını duyurdu.

Torbalı ilçesinde şehirleşmenin artmasıyla birlikte inşaat sektörü hızla büyüyor. İlçede konut fiyatları durağan bir seyirde devam ederken bir yandan da inşaat malzemelerinin maliyetleri artıyor.

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, çimentoya gelen zammı ve inşaat sektörünün bu durumdan nasıl etkileneceğini Egedesonsöz’e değerlendirdi.

KONUT FİYATLARI DÜŞÜYOR, ÇİMENTO FİYATLARI ARTIYOR
Olgun, inşaat sektröründe artan maliyetlere yetişemediğini belirterek “Çimentoya neredeyse yüzde 50 oranında bir zam geldi.  Doğal bir kepenk kapatma var şu anda. İnşaat sektöründeki oyuncuların, müteahhitlerin bu maliyetlere yetişmesinin imkan ve ihtimali yok. Çimento ve beton firmaları, sürekli olarak kendi aralarında sağlamış oldukları kartel söz konusu. Ege’deki bazı firmalar da Rekabet Kurulu’nun yaptığı araştırmaya göre soruşturmaya dahil edildiler. Konut fiyatları düşüyor ama çimento ve beton fiyatları yükseliyor kartelleşmeden dolayı. Birtakım ürünlerde illa ki yüzde 3-5 oranlarında değişiklikler var fakat yüzde 50’lik zamları anlama imkanımız yok. Bunları sadece kartelleşme ile ifade edebiliriz” dedi.

KONUT ÜRETİMİNDE CİDDİ BİR AZALMA VAR
Çimento ve beton firmalarının denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Olgun, caydırıcı cezaların olması gerektiğini söyleyerek “Zaman zaman Rekabet Kurulu’na özellikle İzmir’deki çimento ve beton kartelini denetlemeleri için çağrıda bulunuyoruz. Çağrılarımız cevap da buldu. İzmir’deki bir iki tane çimento firması, Rekabet Kurulu’nun yapmış olduğu soruşturmaya dahil edildi ve bu bizim adımıza sevindirici. Bu soruşturma ne kadar derinleştirilirse buradaki cezalar ne kadar ağırlaştırılırsa bu kartel kırılabilir. Yaklaşık 7-8 yıl önce de Ege ve Akdeniz’deki 7 tane firma büyük bir ceza yedi. Buradaki cezalar kartelcileri caydıracak cezalar değil, daha yüksek olmalı diye düşünüyorum. Bu suçu işleyen firmalar, ticaretten men edilebilir. Şu anda İzmir’in en çok konut üreten ilçesi Torbalı. Şu anda konut üretiminde ciddi bir azalma söz konusu. Bunun temel sebebi de beton ve çimento firmalarının yapmış olduğu zamlar. Biz buna ‘doğal bir kepenk kapatma’ diyoruz. İzmir’deki kartelin durdurulmasını istiyoruz ve denetim sıklaştırılmalı” ifadelerini kullandı.

ÇOĞU PROJE YARIM KALDI
Son olarak Olgun, sözlerine şöyle devam etti:  “İnşaat sektöründeki oyuncular zamlara yetişemiyor, satış da olmuyor. Çoğu yap-sat mantığıyla ilerliyor. Zamlardan dolayı maliyetlere yetişemiyor. Çok sayıda proje de yarım kalmış durumda. Öyle kalıyor”

 
Mehmet KARABEL yazdı.... ‘Gözü kara’ lidere veda!
 
Simit fiyatında yeni dönem: Bakanlığın onayı gerekecek
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Pekür İnşaat 2 Mayıs 2024 Perşembe 10:31

Çimento firmalarının yaptığı bu "zulüm" binlerce insanın ekmeği ile oynamak demektir. Sektör ülkenin en aktif sektörüdür. Bu tür imalı eylemlerin denetlenmesi şarttır.

Yorumu oyla      0      0  
Turgay 1 Mayıs 2024 Çarşamba 21:44

Fırsatçılık heryerde var ya devlet başa ya kuzgun leşe buna bizdede iş yapan iki firma var birinden fiyat alıyorum direk öbürü beni arıyor fiyat aliyormussun diye bu rekabete aykırı duruma Bi son verilmeli

Yorumu oyla      0      0  
Nazım 1 Mayıs 2024 Çarşamba 12:34

Yani o kadar basit yaklaşıyorlar ki sanki koskoca hükumetin bu işlerden haberi yok gibi. Sanki içlerinde bu sektörün içinde olan insanlar yokmuş gibi. Sanki 5 yıldır durmadan çimentonun fiyatı artmıyormuş gibi. Verdiniz yetkiyi gördünüz etkiyi. Hadi başka kapıya hadi. Az bile yapıyor beton ya da çimento firmaları

Yorumu oyla      0      0  
Sezar 1 Mayıs 2024 Çarşamba 10:38

Bu cimento fabrikalari ozellestikten sonra Turk halkinin ev hayali ruyadan ibadet oldu. Ayni zamanda SEK ve Seker fabrikalari icinde gecerli. Ete ve gidaya ulasmak zorlasti.

Yorumu oyla      0      0  
Mehmet Emin 30 Nisan 2024 Salı 15:00

Çimento ve mermer ihracatı yasaklanmalıdır. Türkiye de doğa yok ediliyor. Bunun önüne geçilir, fiyatlar da normale gelir

Yorumu oyla      0      0  
Biz 30 Nisan 2024 Salı 13:41

Torbalı Ticaret Odası başkanı çimento fiyatından şikayetci, halı olabilir, ama birde diğer cepheden baksın. İzmirde iki büyük, senelerin çimento fabrikası var bu fabrikalar 1950-1960 yıllardan beri üretim yapan türkiye çapında büyük fabrikalar. Çimentaş ve Batı anadolu çimento. Son 22 sende AKP hükümetlerinin bizden olmayan yokolsun politikası sonucu, bu iki fabrika sahibi izmirli aileler bu gün bu sektörlerden çıkma zorunda kalmıştır! Yerine geçen (izmir için ithal) yeni sahipleride istedikleri gibi at koştuma lüksüne sahipler. Bunlar bu gücü sizce nereden alıyor?

Yorumu oyla      2      0  
Vehbi guzelhisar 30 Nisan 2024 Salı 12:44

Iki yıl önce rekabet kurumunu aradık.yetkili yok dediler.cimento üretiminde ithal hiç bir şey kullanılmadığı halde fiyatları dolar kuruna bağladılar.simdi dolar yukselmedigi halde yine fiyatları yukseltiyorlar.cimento üretiminde iç piyasa için kartel var.bu fabrikalar yurtdışına iç piyasadan daha ucuza mal satıyorlar.Turk vatandaşı bunlar için sanki düşman.devlet yetkililerine sesleniyoruz.ya özelleştirme sonucu verdiğiniz 10 tane cimento fabrikasini geri alın el koyun yada yeni en az 5 tane cimento fabrikası kurum bu karteli bitirinizki Türk vatandaşı ev yapabilsin.selamlar.

Yorumu oyla      0      0  
İrfan 30 Nisan 2024 Salı 11:54

Artan maliyetler neye dayanıyor ? Enerjiye zam gelmedi işçi maliyeti artmadı santraller zaten doğayı işleyerek üretiyor. Kafalarına göre bir araya gelip ağababaları zam yapıyor. Torbalı da inşaat yapılmaz hale geldi

Yorumu oyla      1      0  
GÖKHAN KARA 30 Nisan 2024 Salı 11:51

Torbalı'da beton alınacak düzgün 2 firma var birisi Batı diğeri Dere Beton ancak bu fiyatlar karşısında biz inşaatlarımızı bekletme kararı aldık. Bölgesel fiyat farklılıkları var.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TMMOB'tan Menemen Serbest Bölge itirazı!
Menemen Serbest Bölgesi ile ilgili açıklama yapan TMMOB’a bağlı odalar ...
Turizm merkezinde halk plajına rezidans!
İzmir’in turizm merkezlerinden Çeşme Ovacık’taki Gücücek Koyu rezidans ...
İzmir'e yeni emniyet binasında ikinci ihale!
İzmir Valiliği bir dönem kentte tartışmalara neden olan İzmir Emniyet ...
 
Denize sıfır tarihi tesis vitrinde!
İzmir’in turistik bölgelerinden Urla’daki denize sıfır tarihi tesis bir ...
Alaçatı'da denize sıfır tahsis... 5 yıldızlı otel dikilecek!
İzmir’in turizm merkezi Çeşme Alaçatı’da denize sıfır 72 bin metrekarelik ...
Ve inşaat sektörü stop etti!
Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği'nin (KAMİAD) Yüksek İstişare ...
 
Dudak uçuklatan kiralama fiyatı… İzmir’in en pahalı villası!
İzmir’de yaz sezonunun açıldığı 15 Haziran’dan 30 Eylül’e kadar olan bir ...
Konut fiyatlarındaki artış oranı belli oldu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan rapora göre, ...
Bakanlık'tan İzmir'de 8,8 milyarlık satış!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 62’si Aliağa’da olmak ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva