HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
18 Nisan 2024 Perşembe - 14:26

TOKİ inşaatında dehşete düşüren görüntüler!

Aliağa'daki devam eden TOKİ konutları inşaatıyla ilgili açıklamaya yapan İnşaat Mühendisleri Odası "Taşıyıcı elemanların deprem kuvvetleri etkisi altında kritik öneme sahip alt ve üst uç birleşim bölgelerinde hayati tehlike arz edecek şekilde imalat hataları görülmektedir. Bu kusurların uygulamadaki hatalardan ve denetim eksikliğinden kaynaklandığı şüphesizdir." ifadelerini kullandı. Oda yetkilileri göreve çağırdı.

TOKİ inşaatında dehşete düşüren görüntüler!

EGEDESONSÖZ - İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Aliağa'da inşaatı devam eden TOKİ konutlarıyla ilgili yazılı açıklama yayımladı.

Hak sahiplerinin şikayeti üzerine Oda uzmanları proje sahasında 18 Nisan 2024 tarihinde incelemelerde bulundu. Hayati tehlike arz edecek şekilde imalat hatalarının olduğunun ifade edildiği açıklamada Oda denetim eksikliğine de dikkat çekti. Oda, dikkatsiz ve özensiz imalatların telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabileceğini de vurguladı.

Oda, tarafından paylaşılan görüntülerde kolonlarda imalat hataları olduğu görülüyor. 

ÇOK SAYIDA İHALEYİ ALMIŞ
Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği “İzmir İli, Aliağa İlçesi, Aliağa Mahallesi 614 Konut, 32 Dükkân ve 1 Adet Cami İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi`` ihalesini Diyarbekir merkezli Kayasan Yapı İnşaat Şirketi’nin aldığı ortaya çıktı. EKAP’ta yer alan bilgilere göre 25 Ağustos 2023 tarihli ihalede maliyet bedeli 1 milyar 84 milyon 240 bin 286 TL ile belirlenirken Kayasan isimli şirket ihaleyi 1 milyar 79 milyın 917 TL ile aldı. Şirket aralarında İzmir’deki yurt ihalesi de olmak üzere çok sayıda kamu ihalesini aldığı da öğrenildi.

Oda'nın açıklaması şu şekilde:

BASINA VE KAMUOYUNA

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı/Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 31.03.2020 tarihinde yapım işi ve sonrasında ikmal işi olarak ihale edilen ‘`İzmir İli, Aliağa İlçesi, Aliağa Mahallesi 614 Konut, 32 Dükkân ve 1 Adet Cami İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi`` ile ilgili Şubemize hak sahipleri tarafından imalatla ilgili fotoğrafları da içeren şikâyet dilekçesinin iletilmesi sonrasında Şubemiz tarafından proje sahasında yerinde incelemelerde bulunulmuştur.

Tespit edilen imalat hataları, deprem tehdidi altında olan kentimiz ve vatandaşlarımız adına endişe vericidir.

Yapılan incelemede, betonarme elemanların yapımında tünel kalıp sisteminin kullanıldığı anlaşılmaktadır. Taşıyıcı elemanların deprem kuvvetleri etkisi altında kritik öneme sahip alt ve üst uç birleşim bölgelerinde hayati tehlike arz edecek şekilde imalat hataları görülmektedir. Bu kusurların uygulamadaki hatalardan ve denetim eksikliğinden kaynaklandığı şüphesizdir. Deprem tehdidi altındaki bir bölgede, kurulma amacı özellikle dar ve orta gelirli vatandaşın nitelikli konut ihtiyacını karşılamak olan TOKİ tarafından inşa edilmekte olan bu yapılarda dikkatsiz ve özensiz imalatlar telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir.

Binalar, güncel yönetmeliklere uygun şekilde tasarlanmış olsa da yerinde projesine ve fen-sanat kurallarına uygun şekilde imal edilmediği, imalat sonrası bakımları ve denetlemeleri yapılmadığı takdirde hayati tehlike oluşturacak sonuçların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Üstelik bu tür imalat hatalarının, olası bir deprem sonrası binanın yıkılması durumunda tespitinin de oldukça zor hatta imkânsız olduğunu ifade etmek isteriz. Dolayısı ile imalat aşamasındaki denetim de bu nedenle son derece önemlidir. Devam eden bloklarda aynı durumların oluşmaması için; kullanılan kalıp malzemesinin teknik dokümanları, kurulum projesi, hesap raporu, işçilerin mesleki yeterlilik belgeleri ile imalatları teslim alan teknik personellerin imzaladıkları tutanaklar incelenmeli ve tüm sürecin mevzuata uygun olarak devam etmesi sağlanmalıdır. Denetim konusunda yaşanabilecek herhangi bir zafiyetin bedelinin ne kadar yıkıcı olabileceğini 30 Ekim 2020`de İzmir`de ve 6 Şubat 2023`te on bir ilimizde yaşadık.

Yetkilileri uyarıyoruz ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.

Konuya dair Şubemize ulaşan şikâyet sonrasında söz konusu durum, ivedi bir şekilde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Aliağa Belediyesine iletilmiştir ancak ilgili kurumlar tarafından bugüne kadar sahada herhangi bir denetim yapılmadığı bilgisi Şubemize ulaşmıştır. 

Ayrıca bu süreç içerisinde sahada söz konusu kusurlu imalatlara taş dolgu ve basit sıva tamiratı yapıldığına dair bilgiler iletilmektedir. Taşıyıcı sistemin bütünlüğünü etkileyen bu tip bir yapısal hasara el yordamı yama yöntemi ile müdahale edilmesi sorunu çözmeyecek, sadece örtbas edecektir. Güvenilir onarım yöntemi, konusunda uzman yetkin bir inşaat mühendisinin yönlendirmesiyle yapılacak hesap ve analizlerle belirlenecek bir malzeme ile kontrollü şekilde ve literatürde kabul görmüş testlerin de yapılıp raporlanmasıyla ve denetlenmesiyle mümkün olabilir. 

Halihazırda yapılmış bir tamirat var ise kalite kontrol testlerinin yapılarak sonuç raporlarının paylaşılması gerekmektedir. Ayrıca bu tür kritik imalat hataları yapılan binaların, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği Bölüm 15`teki "Deprem Etkisi Altında Mevcut Bina Sistemlerinin Değerlendirilmesi ve Güçlendirme Tasarımı İçin Özel Kurallar" bölümüne uygun değerlendirmelerle tahkik edilerek performansının belirlenmesi ve sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması beklenmektedir. Bu koşulların sağlanmadığı hallerde ise tamiri ve güçlendirilmesi mümkün olmayan noktalarda yıkım ve yeniden yapım yoluna gidilmesi kaçınılmaz olacaktır. 

Fotoğraflara yansıyan ve yansımayan, şimdiye kadar yapılan imalatların hatalı olup olmadığının denetlenmesinin, denetleme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasının, usul ve yasalara, projesine ve fen-sanat kurallarına aykırı imalatların tespiti halinde gereğinin yapılmasının idari makamların sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz.

Yapı üretim süreçlerinde "etkin denetimin" önemini bir kez daha hatırlatarak sorumluluğu bulunan kurumları göreve davet eder, konunun kamu adına takipçisi olacağımızı saygılarımızla bildiririz.

 
Düğün yolunda kaza: 4'ü çocuk 9 yaralı
 
Joe Biden: Amcamı yamyamlar yedi
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Seyfettin ersin 18 Nisan 2024 Perşembe 21:00

Bayrakli toki''de ayni durum özelikle 6etap aynı firma manisa''da o firma tarafından yapılıyor

Yorumu oyla      0      0  
18 Nisan 2024 Perşembe 17:37

Belediye olsa AKP'li il başkanı açıklama yapardı, demek ki dert başka.

Yorumu oyla      1      0  
Çiğlili 18 Nisan 2024 Perşembe 16:15

Cumhur ittifakı kolonlara sıva atmış.

Yorumu oyla      6      0  
18 Nisan 2024 Perşembe 16:03

Bu kroların inşaat izni iptal edilsin.

Yorumu oyla      8      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜİK İzmir rakamlarını açıkladı… Konut satışlarında ibre tersine döndü!
TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, İzmir’de uzun süreden sonra konut satışları ...
Memur atamalarında yeni dönem... Tersine tayin!
Büyükşehirlerde ve turizm bölgelerinde yaşayan memurların yüksek kira ...
İzmir'de tersine göç!
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, geçim sıkıntısı ...
 
Bakan Tunç'tan kira arabuluculuğu açıklaması!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuki uyuşmazlıkların çözüm yöntemlerinden ...
Kira beyannamesinde bugün son gün
Kira ve ücret kazancı gibi geçen yıl gelir elde edenlerin beyanname verme ...
Kira beyannamesinde yarın son gün
Kira ve ücret kazancı gibi geçen yıl gelir elde edenlerin beyanname verme ...
 
Plan tamam... İzmir'e Sabancı kulesi yolda!
Sabancı Holding’e ait Bayraklı Salhane’deki parsellerin imar planları ...
İzmir’in sakin köyüne hobi bahçesi tehdidi!
Uzun yıllardır jeotermal enerji santrallerine verdiği mücadelelerle bilinen ...
İzmir'de milyarlık araziler vitrinde... Seçim bitti, satış başladı!
İzmir’in 9 ilçesinde 41 kamuya ait taşınmaz yaklaşık 1 milyar TL’den vitrine ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva