HABERLER>SAĞLIK
15 Temmuz 2016 Cuma - 08:40

Lösemili iki hastaya 'ikinci bahar'da yeni hayat

İzmir'de lösemi hastası 60 yaşındaki Sadriye Eroğlu'ya TÜRKÖK'ten, 70 yaşındaki Mehmet Aydoğdu'ya ise Almanya'dan bulunan kök hücreler nakledildi. İki hasta şifa bularak taburcu olurken, hematoloji profesörü Gürhan Kadıköylü, "Kök hücre nakli iyi sonuç verdi. Hep biz sevindik, hem de onlar" dedi. 

Lösemili iki hastaya  ikinci bahar da yeni hayat

Bir arkadaşının yarım kalan otelini tamamlamak için, emekli olduktan sonra gittiği Muğla'nın Ortaca ilçesinde Sarıgerme'ye yerleşen lise matematik öğretmeni Mehmet Aydoğdu'yu kemik iliği kök hücre nakline götüren süreç geçen Aralık ayında başladı. İki çocuk üç torun sahibi Aydoğdu, tıraş için gittiği berberinin başında birkaç sivilce görüp uyarması üzerine dermotoloji uzmanına başvurdu. 

Yapılan kan tahlili sonucunda lösemi tanısı konulan Aydoğdu, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yönlendirildi. Yer bulunmadığı için İzmir Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi'ne sevk edilen Aydoğdu, Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü tarafından tedaviye alındı. Kemoterapi sonrasında nakil için aile ve yakınları taramadan geçirilen Aydoğdu'ya uygun donör bulunamadı. Akraba dışı donör taramasında şansı yurt dışına kalan Aydoğdu'ya, Almanya'dan verici çıktı ve nakil geçen 13 Haziran'da gerçekleşti. 

İlk kemoterapiden sonra hayattan koptuğunu belirten Aydoğdu, "Yılbaşı gecesiydi, saat 22.30 civarında doktorum Gürhan bey geldi. Beni teselli edip, başımı okşadı. O benim için milat oldu, direncim arttı ve mücadeleye karar verdim. Doktoruma sonsuz teşekkürler ediyorum" dedi.

"KANSERİ, GRİP KABUL ETTİM"

Balıkesir'de yaşayan 3 çocuk 5 torun sahibi Sadriye Eroğlu için de kötü günler 9 ay önce başladı. Halsizlikten şikayet eden Eroğlu fenalık geçirince hastaneye kaldırıldı. Kaldırıldığı hastanede aynı gün teşhis konulan Eroğlu, hiç bekletilmeden ambulansla İzmir Kent Hastanesi'ne sevk edildi. Hematoloji Profesörü Gürhan Kadıköylü, Eroğlu'na kemoterapi uyguladı. Bir ay hastanede tedavi gören Eroğlu için nakil kararı alındı, donör taraması yapıldı. Ancak 5 kardeşi ve 5 kuzeni de verici olmak için uygun çıkmadı. Akraba dışı donör için TÜRKÖK'e (Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi) yapılan başvuru sonrasında müjdeli haber geldi. Bulunan kök hücre 14 Haziran'da Sadriye Eroğlu'na nakledildi. Kendisine refakat eden gelini Emine Eroğlu ile taburcu olmanın mutluluğunu yaşayan Sadriye Eroğlu ise duygularını, "Evdeki huzur, mutluluk kadar hastane ortamındaki huzur, konfor da tedavimi çok etkiledi. Doktorumun, hemşirelerimin ilgisi kemoterapi ve nakil süreclerini kolay atlatmamı sağladı. Kendilerine ne kadar teşekkür etsem az" sözleriyle aktardı.

BİYOLOJİK YAŞLARI NÜFUSTAN KÜÇÜK 

Öte yandan kök hücre naklinde hastaların nüfusta yazan yaşlarından çok biyolojik yaşlarının önemli olduğunu belirten İzmir Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü "Hastamız Mehmet bey akut miyeloid lösemi, Sadriye hanım blastik dönemde kronik miyeloid lösemiydi, akut lösemiye dönmüştü. İki hastamızın da biyolojik yaşları çok iyiydi, yandaş hastalıkları yoktu. Performansları çok iyiydi. Yoğunluğu azaltılmış kemoterapi rejimi ile kemik iliği kök hücre nakli yaptık. Vericilerden biri TÜRKÖK'ten, diğeri İstanbul Üniversitesi kanalıyla Almanya'dan bulundu. Bu nakilleri, nüksü önlemek için yapıyoruz. İki hastamızı da şifayla taburcu ediyoruz" dedi. (dha)

 
Teleferik bir yılda 525 bin kişi taşıdı!
 
Dubanın sürüklemesiyle kaybolan 2 genç Yunanistan’da aranıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kızılay’dan Irak’a barınma ünitesi yardımı
Türk Kızılayı, iç karışıklıklar nedeniyle Irak’ta yerlerinden edilmiş ...
Doktorlardan Başbakan’a ‘acil servis’ tepkisi
İzmir Tabip Odası ile Herkes İçin Acil Sağlık Derneği, ortak basın açıklamasında ...
Türk Sağlık Sen’den Başbakan’ın sözlerine tepki
Türk Sağlık Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Yasemin Zengin, sağlık ...
 
Aliağa'ya yeni hastane geliyor!
Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne ...
Tabip Odası’ndan Yıldırım’ın ‘acil servis’ sözlerine tepki!
Başbakan Yıldırım’ın acil servisler için, ‘Artık kız bakılmaya gidiliyor’ ...
Sıcak havada az su içmek böbrekleri yoruyor
Sıcak havalarda vücutta sıvı kayıpları görülebiliyor. Ağız kuruluğu, baş ...
 
Deniz suyu neden yararlı
Araştırmalara göre, deniz suyunda 90’a yakın faydalı hatta şifalı denebilecek ...
İzmir'in yeni hastanesine yoğun talep!
Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne ...
İzmirli eczacılar sosyal tesisine kavuşuyor
İzmirli eczacılar tarafından tartışma konusu olan Buca Gölet’teki TEB ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva