HABERLER>SAĞLIK
6 Temmuz 2014 Pazar - 15:30

Kahreden gerçek: Uyuşturucu alkolü 10'a katladı

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Ahmet Ayer, uyuşturucu kullanımıyla ilgili korkutan gerçeğe dikkat çekti. Uyuşturucu kullanımının alkol kullanımını 10'a katladığını söyleyen Ayer, özellikle bonzai türü uyuşturucunun giderek yaygınlaşmasından tedirgin olduklarını söyledi.

Kahreden gerçek: Uyuşturucu alkolü 10 a katladı

MANİSA - Uyuşturucu madde kullanımındaki artış uzmanları korkutmaya başladı. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Ahmet Ayer, aileleri endişelendirecek bir uyarı yaptı. Toplumda uyuşturucu kullanımının özellikle gençlerde yaygınlaştığını açıklayan Ayer, kentte kurulan uyuşturucu komisyonunun alarma geçtiğini söyledi. Ayer şöyle konuştu: "Manisa ve Ege Bölgesi'nin diğer illerinde bonzai denilen sentetik uyuşturucu tehlikesi gençleri bekliyor. Emniyet görevlilerimizle de bu konuyu ciddi bir şekilde konuşuyoruz. Sentetik uyuşturucu birkaç yıldır ülkemizde kendisini göstermeye başladı. Daha önce ilaç olarak üretilen bu maddeler, merdiven altı üretim olarak şimdi gençlerin çok erken yaşlarda tanıştıkları bir takım uyuşturucu haplar ya da maddeler olmaya başladı. Acil servisimize son aylarda artan miktarda bonzai adı verilen sentetik esrarı kullanan gençlerle ilgili başvuruları görüyoruz. Valilik olarak, Sağlık Müdürlüğü olarak, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak bir takım çalışmalar yapılıyor. Geniş bir il konseyi bu konuda çalışıyor. Bununla ilgili ailelere kadar uzanan bir takım eğitimler planlandı." 

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2014_07/2014_07_06/49200d72bb2c8924c56a6f4e981e1b26.jpg

KULLANIM YAŞI 10'A DÜŞTÜ
Uyuşturucu kullanma yaşının da giderek düştüğünü ifade eden Ayer, özellikle bonzai  kullanımının artığını kaydetti. Ayer şunları söyledi: "Biz özellikle erişkin psikiyatrileri olarak bu 10 yaşlara kadar düşen madde kullanım oranları konusunda devamlı ilimizdeki uzmanlarla toplantı yapıyoruz. Hepimizin uyuşturucuya karşı aileleri bilgilendirmemiz gerekiyor. Çocuklarımızı çevremizi ve yakınlarımızı takip etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla çocuklarımızda ruhsal ve davranışsal anlamında beklenmeyen bir saldırganlık, agresiflik, gözlerinde kanlanma, uyku bozukluğu gibi ortada sebep olmadan ortaya çıkan belirtiler olduğunda mutlaka aile hekimleri ve bizlerle durumu paylaşmalarını istiyoruz." 
'100 ALKOL VAKASI, BİN UYUŞTURUCU VAKASI'
Madde kullanımının alkol kullanımına oranı ile ilgili bilgi veren Ahmet Ayer açıklamasını şöyle sürdürdü: "Aylık oranlara bakıldığında 100 alkol vakası başvuruda bulunuyorsa bin de uyuşturucu vakası başvuruyor. Oran 10 kata çıkmış durumda. Artık kliniklerimizde alkol bağımlılığı hastalarımızı daha az görmeye başladık. Biz yıllar önce bu tehlikeye dikkat çekmiştik. Bunlar bu kadar kolay pazarlanınca, önleyici hizmetlere rağmen maalesef yaygınlık gösteriyor. Ama ailelerimizin ve bizlerin bilinçli olması ve bu konuda çocuklarımızın yaşadıkları bir takım sıkıntılarda onların yanında olmamız, onların çok küçük yaşta bu tip madde ile tanışmalarına engel olacaktır. Çünkü erişkin insanlarda bu bilinç büyük ölçüde olduğu için bu tip maddelere karşı daha tedbirli oluyor. Ancak 20 yaş altındaki gençlerimiz henüz olgunlaşma çabasında olan hayatında bir takım sosyal, ekonomik, eğitim sıkıntıları yaşayan gençlerimiz, maalesef pembe bir dünya yakalayacağım derken yere çakılabiliyorlar."
 
'ETKİLERİ KORKUTUCU'
Son olarak bonzainin etkileri hakkında bilgi veren Ayer, bağımlılık potansiyeli yüksek olan bir madde olduğunu belirterek, "Sentetik ilaç olarak yapıldıklarından dolayı saf madde niteliğindeler. Dolayısıyla bağımlılıktan bir takım akıl hastalığı belirtilerine, geçici körlüklere ve geçici felçlere kadar birçok rahatsızlıklara sebep olabiliyorlar. Etkileri açısından gerçekten çok korkutucu ilaçlardır" dedi.(dha)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Annelik hakları elinden alınan sağlıkçılar raporu
Demokratik Sağlık Sen’in Türkiye genelindeki 4 bine yakın Aile Sağlığı ...
Bakanlığın kara listesinde 6 İzmirli firma!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 45 gıda işletmesinin 51 parti üründe ...
Çiftçilere kene uyarısı: Vücudunuzu sık sık kontrol edin
Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, hayvancılık ...
 
'Göz'de çığır açacak tedavi
Bilimadamları insan korneasını fare üzerinde başarıyla üretti. Tamir edilen ...
Bağırsağına takılan stentle hayata tutundu
Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'ne başvuran 80 yaşındaki ...
Mantar bağışıklığı güçlendiriyor
Protein açısından bir hayli zengin olan mantarlar, bağışıklık sistemini ...
 
İftarda üst üste sigara felç bırakabilir!
Denizli'de özel bir hastanenin İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Oflaz, ...
Anne adaylarına Ramazan ve oruç uyarısı!
Denizli Devlet Hastanesi'nde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ...
Aşırı terlemeye botoks önlemi
Vücut için doğal bir süreç olan terleme, bazı kişiler için mevsim farketmeksizin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva