HABERLER>SAĞLIK
5 Temmuz 2014 Cumartesi - 17:06

Annelik hakları elinden alınan sağlıkçılar raporu

Demokratik Sağlık Sen’in Türkiye genelindeki 4 bine yakın Aile Sağlığı Elemanı’nın çalışma koşullarını mercek altına alan araştırması sonuçlandı.

Annelik hakları elinden alınan sağlıkçılar raporu

Araştırma sonuçlarına göre aile hekimlerinin yanında sözleşmeli olarak çalışan, ebe, hemşire, acil tıp teknikerliği (ATT) bölümleri mezunu Aile Sağlığı Elemanları’nın birçoğu Doğum İzni ve Süt İzni kullanımında sorunlar yaşıyor. Bu yüzden birçok anne adayı hamile kalmak istemezken, bebeği olanlar da yavrularını emziremeden büyütmek zorunda kalıyor.
 
“Çok sayıda özlük hakkı sorunları var” 
Demokratik Sağlık Sen’in Türkiye genelinde yaptığı Aile Sağlığı Elemanları’nın Sorunları ve Çözüm Yolları konu başlıklı araştırması tamamlandı. Çalışmaları hakkında bilgi veren Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, yasalarda ‘Aile Sağlığı Elemanları’ olarak ismiyle tanımlanan sağlık çalışanlarının, özlük hakları noktasında bir çok sorunlarının bulunduğunu söyledi. Araştırmalarını, Türkiye genelindeki temsilci ve üyeleri ile yaptıkları birebir görüşmeler neticesinde tamamladıklarını anlatan Demircan, aile hekimlerinin görev yaptığı Aile Sağlığı Merkezleri’nde görev yapan Aile Sağlığı Elemanları’ya ilgili çalışmanın sonuçlarını açıkladı.

Demircan, sonuçları şöyle özetledi: “‘Kamu dışı’ statüsünde çalışan Aile Sağlığı Elemanları, iş güvencelerinin olmaması nedeniyle bir çok konuda mobbing’e maruz kalmaktadırlar. Görevleri olmayan işleri yapmak zorunda bırakılmaktadırlar. Hastalanmaları halinde rapor almalarına rağmen izin kullanmalarına izin verilmemektedir. Kendilerine nöbet, eğitim vb gibi durumlarda kamudaki kurallar uygulanırken; yer değişikliği söz konusu olunca ‘Kamu dışı’ bir görevdesiniz, yapamazsınız’ denmektedir. Araştırmamızda doğum izni, süt izni gibi yasal haklarını kısıtlı olarak kullanabildikleri ortaya çıkmıştır. Ne yazık ki bu sebeple bir çok anne bebeğini, anne sütünden mahrum kalarak büyütmektedir. Bir çok anne adayı da bu sıkıntılar nedeniyle hamile kalmaktan korkmaktadır. Aile Sağlığı Elemanları, yıllık izin kullanmaları aşamasında da sorunlar yaşamaktadırlar. Yıllık izin yazmalarına rağmen bir çoğunun iznini kullanamadığı görülmüştür. Gerekli gereksiz konularda birim amirleri tarafından haklarında tutanak tutulmaktadır. Bu işlemler, motivasyonlarının düşmesine neden olmaktadır”
 
“İvedi olarak kadro verilmelidir”
5258 sayılı Aile Hekimliği’ne tabi kamu personeli olmayan Aile Sağlığı Elemanı olarak hizmet veren sağlık çalışanlarının, kamu kurumlarında çalışan sağlık görevlileri ile eşit iş yaptıklarını anlatan Demircan, “Arkadaşlarımız kadro verilmemesi nedeniyle bir çok sorun yaşamaktadırlar. Toplu Sözleşme Masası’nı sadece Hükümet’ten üç beş kuruş zam koparma yeri olarak görenler de bu vebale ortaktır. Kadroya kavuşmaları halinde yaşadıkları sorunların ortadan kalkacağına inanıyoruz. Vekil olarak çalışan arkadaşlarımıza verilen kadro hakkının veya 4-B pozisyonunda çalışmakta iken kadroya alınan arkadaşlarımıza verilen hakkın Aile Sağlı Elemanları çalışanlarımıza verilmemesini etik bulmuyoruz. Bu arkadaşlarımız zaten bir çok sağlık çalışanının görev yapmayı istemediği yerde sözleşmeli olarak görev yapmaktadır. Bu görevdeki arkadaşlarımıza kadro hakkı tanınarak hizmetin devamı sağlanabilir. Bürokrasinin ‘Kadroya alırsak tayin isterler’ korkusunu bir kenara bırakarak bu arkadaşlarımızın en doğal hakkı olan kadro düzenlemesinin ivedi bir şekilde yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.


Demircan: Başta kadro olmak üzere tüm sorunlarının takipçisiyiz
Sözleşmeli sağlık personeli olarak görev yapan bu grupta yer alan sağlık çalışanlarının unvanlarının başındaki ‘kamu dışı’ ibaresinin kaldırılarak iş güvencelerinin verilmesi gerektiğinin altını çizen Demircan, “Aile Sağlığı elemanlarımız gelecek kaygısı taşımadan ‘Sözleşmem fesih edildi, edilecek’ korkularını yaşamadan çalışabilmelerinin önünün açılmasını talep ediyoruz. Sendikamız olarak kadro başta olmak üzere tüm talep ve sorunlarının takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz” diye konuştu.
 
“Halk sağlığı açısından önemli işler üstleniyorlar”
Demircan, Türkiye genelinde yaklaşık 4 bine ulaşan ve özverili bir biçimde görevlerini ifa eden Aile Sağlığı Elemanları’nın çalıştıkları Aile Sağlığı Merkezleri’nde önemli görevler üstlendiklerini belirterek, “Bu arkadaşlarımız çocuk, bebek izlemi, gebe takibi, kanser, obezite hastalarının takipleri, evde bakım, doğum öncesi ve sonrası danışmanlığı, üreme danışmanlığı gibi çok önemli alanlarda başarıyla hizmet vermektedir. Ayrıca sağlık emekçisi arkadaşlarımız hastalara enjeksiyon, pansuman, dikiş alma, dikiş atma gibi çalışmaları özveriyle gerçekleştirmektedir” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sağlıkçı 5 Temmuz 2014 Cumartesi 17:18

Bu insanlık dışı bir uygulama

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlığın kara listesinde 6 İzmirli firma!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 45 gıda işletmesinin 51 parti üründe ...
Çiftçilere kene uyarısı: Vücudunuzu sık sık kontrol edin
Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, hayvancılık ...
'Göz'de çığır açacak tedavi
Bilimadamları insan korneasını fare üzerinde başarıyla üretti. Tamir edilen ...
 
Bağırsağına takılan stentle hayata tutundu
Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'ne başvuran 80 yaşındaki ...
Mantar bağışıklığı güçlendiriyor
Protein açısından bir hayli zengin olan mantarlar, bağışıklık sistemini ...
İftarda üst üste sigara felç bırakabilir!
Denizli'de özel bir hastanenin İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Oflaz, ...
 
Anne adaylarına Ramazan ve oruç uyarısı!
Denizli Devlet Hastanesi'nde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ...
Aşırı terlemeye botoks önlemi
Vücut için doğal bir süreç olan terleme, bazı kişiler için mevsim farketmeksizin ...
Şekerli ve gazlı içeceklerde kanser riski
Kanada kaynaklı araştırma, şekerli ve gazlı içecek tüketiminin meme hücrelerinin ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Gıda Güvenliği Günü…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden sarışın oldu?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva