HABERLER>GÜNCEL
2 Temmuz 2011 Cumartesi - 10:14

İzmir'den örnek kadına şiddet önlemi

İzmir Emniyet Müdürlüğü kocalarının kendilerini vurmalarından korkan 240 kadını 175 ekibe zimmetleyerek korumaya aldı.

İzmir den örnek kadına şiddet önlemi

Neşet Dişkaya/AHT - Son günlerde kadına şiddet olaylarında artış yaşanırken İzmir Cumhuriyet Savcılığı'na ve Emniyet Müdürlüğü'ne başvuran 240 kadın, "Kocamın beni vurmasından korkuyorum" diyerek koruma talebinde bulundu. İl Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, başvuruda bulunan 240 kadını, 175 ekibe zimmetleyerek korumaya aldı. Ekiplerin kendilerine zimmetlenen kadınları sık sık denetlemesi ve kontrol etmesi sayesinde, bugüne kadar koruma talebinde bulunan hiçbir kadın şiddete uğramadı.
 
EŞLER İNCELENİYOR
Kocalarından şiddet gören ve öldürülen kadın sayısında yaşanan artış üzerine İzmir Cumhuriyet Savcılığı ve Emniyet Müdürlüğü, eşlerinin şiddetine maruz kalan kadınların akınına uğradı. Özellikle şiddet olaylarının sık sık gündeme gelmeye başladığı 2010 yılı ve 2011 yılının ilk 6 ayında, toplam 240 kadın "Şiddet görüyorum. Kocamın beni vurmasından korkuyorum" diyerek koruma talebinde bulundu. Başvuruları titizlikle inceleyen Asayiş Şube Müdürlüğü ve İlçe Emniyet Müdürlükleri, önce şiddet gördüğünü ve hayatının tehlikede olduğunu ileri süren kadınların eşlerini incelemeye aldı; daha sonra kadının oturduğu adres ve mahallede araştırmalar yaptı.
 
YILMAZ TALİMAT VERDİ
Yapılan incelemeler sonucu tehlikenin boyutunu tespit eden polis müdürleri, Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz'ın talimatıyla koruma talebinde bulunan kadınları oturdukları bölgede görev yapan asayiş ya da karakol ekiplerine zimmetledi. İncelemelerde boşandığı ya da boşanmak istediği eşinden ölüm tehditleri aldığı belirlenen kadınlar ise birden fazla ekibe zimmetlendi.
 
ÇİĞLİ VE KARABAĞLAR
Cumhuriyet Savcılığı ve Emniyet Müdürlüğü'nden koruma talebinde bulunan kadınların oturduğu ilçelerin başında, Çiğli ve Karabağlar'ın olduğu öğrenildi. Karabağlar'da 50 kadın koruma telep ederken Çiğli'de bu sayının 70 olduğu bildirildi. Çiğli ve Karabağlar ilçelerinde kenar mahallelerin çok olmasından dolayı bu oranın yüksek olduğu belirtildi.
 
'Bir şey olursa hesabını ekip verir'
İzmir Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, "Kadına şiddet kabullenemez. Bize koruma amaçlı gelen herkesin başvurusunu büyük bir titizlikle inceliyor ve oturdukları adrese yakın görev yapan ekiplere zimmetliyoruz. Ekipler, kendilerine zimmetlenen kişileri sürekli denetliyor ve onlara telefonlarının yanı sıra gereken tüm bilgilerini veriyor" diye konuştu. Koruma isteyen kadın, boşandığı veya boşanmak istediği eşi tarafından rahatsız edildiğinde hemen kendisinden sorumlu olan ekibi aradığını belirten Yılmaz, "Ekipler, korumakla yükümlü olduğu kişi, sorumluluk alanı dışına çıktığında hemen amirlerine bilgi veriyor. Amirler kadının gittiği yerde bulunan ekiplere haber veriyor. Koruma orada da devam ediyor. Bir ekibe zimmetli kadın şiddete maruz kalırsa ekibi çağırır, hesabını sorarız" dedi.
Herkese özel koruma vermenin olanaksız olduğunu belirten Yılmaz, "Buna personel yetmez. Ekiplerimiz kendilerine zimmetlenen kişileri sürekli denetleyerek zaten koruma görevinde bulunuyor. Aynı zamanda hakkında şikayet bulunan ve eşlerine şiddet uygulayan erkekleri de takip altında tutuyoruz" şeklinde konuştu.
Ercüment Yılmaz daha önce de eşlerini döven polisleri açığa almıştı. Kadınlara ve çocuklara yapılan şiddedi hiçbir zaman kabullenmediğini belirten Yılmaz'ın bu davranış birçok kesim tarafından takdirle karşılanmıştı.
 
Sistem nasıl işliyor?
- Polis, koruma talebinde bulunan kadının şikayetçi olduğu kişiyi takibe alıyor.
- Kadının oturduğu adreste ve mahallede araştırmalar yapılıyor; oturanlar hakkında bilgi toplanıyor.
- Koruma talep eden kadın, adresine en yakın yerde görev yapan ekibe zimmetleniyor.
- Ekip kendisine zimmetlenen kadınla görüşüyor ve cep telefon numaralarını veriyor.
- Ekip, koruma talebinde bulunan kadının oturduğu adresi sürekli izliyor, denetlemeye başlıyor.
- Ekipler, her gün hangi saatler arasında denetim yaptıklarını ve çevrede gözlemlediklerini rapor halinde amirlerine bildiriyor.
 
Ankara'da özel büro kuruldu
Son günlerde giderek artan kadın cinayetleri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nı da harekete geçirmişti. Başsavcı İbrahim Ethem Kuriş'in talimatıyla geçtiğimiz günlerde Türkiye'de ilk kez yalnızca kadına yönelik şiddet suçuna bakan özel büro kurdu. Özel büroda görev yapacak iki savcı, eşinden ya da diğer aile bireylerinden şiddet gören ya da tehdit aldığını bildiren kadınlar için "ailenin korunması hakkındaki kanun" uyarınca hemen harekete geçecek ve şikayetçi kadının korunması için her türlü önlemi alacak. Savcılar, gerekirse şüpheliler hakkında Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'nden anında tutuklama kararı çıkabilecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhsan, kahvedekilere posta koydu hala oldu
Günlük hayatı 30 kuruştan sattığı yumurtalarla geçen, düğünlerde köçeklik ...
Kabotaj Bayramı'na renki kutlama
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, İzmir’de törenlerle ve renkli etkinliklerle kutlandı.
Uluslararası film festivalinde hemşire çatlağı
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin gerçekleştireceği uluslararası film festivali ...
 
Kartondan kano olur mu?
Türk denizciliğinin en önemli günü olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj ...
'Yaşar Paşa bizi sattı!'
2. Balyoz davasının iddianamesinde çıkan internet yasaklı belgede Hurşit ...
Kaldırımlarını istiyorlar!
İzmir Gönüllü Engelliler Grubu önderliğinde bir araya gelen engelliler ...
 
Hakkari'de mayın tuzağı: 1 şehit
Hakkari'nin Çukurca ilçesi kırsalında askerlerin arazı araması sırasında ...
''Yamuk'' için adalete 83 bin imza
İzmir'in Bornova İlçesi'nde bir büfe önünde duran kutuda duran felçli ...
'Barışı isteyelim'
Genç Mardinliler Kültür ve Dayanışma Derneği İzmir’de yaşayan Mardinlileri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva