HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Eylül 2014 Cuma - 13:15

İzmir’den Gökçek’in su iddiasına çifte yanıt!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in iddialarına yanıt veren İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in içme suyunun “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik standartlarına göre uygun içilebilir su” kalitesinde olduğunu yineledi. İZSU, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden şebeke suyuna ilişkin ishal salgın vakalarıyla ilgili kendilerine herhangi bir bildirimde bulunmadığını da açıkladı. İzmir’in suyunun temiz ve güvenilir olduğunu dile getiren E.Ü. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa ise son yıllarda İzmir’de su kaynaklı ishalli hastalıklarda artış değil tam tersine bir azalış söz konusu olduğunu açıkladı.

İzmir’den Gökçek’in su iddiasına çifte yanıt!

İZMİR - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in İzmir’de bağırsak enfeksiyonlarındaki artış iddiasıyla ilgili açıklama yapan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, kentte içme suyu kaynaklı bir bağırsak enfeksiyonu vakası bulunmadığını, şebeke suyunun temiz ve güvenilir olduğunu açıkladı.

İzmir’deki su kaynaklarının İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleriyle birlikte düzenli olarak kontrol edildiğini belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “İzmir’in suyu her hafta 40 noktadan alınan numunelerle sürekli takip edilmektedir. Alınan numuneler İZSU’nun Sağlık Bakanlığı tarafından akredite olan laboratuarında analiz edilmektedir. Analiz sonuçları İnsani Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliklere göre uygun standartlarda olup veriler internette düzenli yayınlanarak kent halkına duyurulmaktadır.  Kaldı ki, konuyla ilgili yetkili merci olan İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden de şebekedeki içme suyuyla ilgili herhangi bir ishal vakası idaremize bildirilmemiştir” dedi. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, şu bilgileri aktardı:
 
SUYUMUZ A1 KALİTESİNDE
“Tahtalı-Balçova barajlarından temin edilen içme ve kullanma suyu, her iki yerde bulunan içme suyu arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra şebekeye verilmektedir. Baraj havzalarındaki kısıtlayıcı koruma kontrol çalışmaları ile göl hamsu kalitesi A1 sınıfında (Basit fiziksel arıtma ve dezenfeksiyon ile içilebilir su kalitesinde) olup içme suyu arıtma tesisi çıkış su kalitesi de İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik standartlarına göre uygun, içilebilir su kalitesindedir. Ayrıca kuyulardan temin edilen içme ve kullanma suyu da Çullu- Menemen-Halkapınar’da bulunan 3 adet arsenik içme suyu arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra şebekeye verilmektedir. İçme suyu arıtma tesislerinden şebekeye verilen su, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik standartlarına göre uygun içilebilir su kalitesindedir. İdaremiz tüm tesis giriş ve çıkışlarından, su dağıtım depolarından ve şebekeden günlük/haftalık numuneler alarak Akredite İZSU laboratuvarında analiz etmektedir.  Bu kapsamda 11 ilçeyi besleyen 7 adet ana dağıtım depolarının beslediği bölgelerden İl Halk Sağlığı Müdürlüğü elemanları ile birlikte aylık 160 noktadan kimyasal ve mikrobiyolojik numuneler alınıp İZSU laboratuvarlarında analiz edilmektedir. Alınan numuneler, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik standartlarına göre uygun içilebilir su kalitesindedir. Analiz sonuçları da İZSU ve İl Sağlık Müdürlüğü web sayfasında güncel olarak yayınlanmaktadır.”
 
CEVAP BİLİM DÜNYASINDAN GELDİ
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in İzmir’de ishal vakalarının arttığı iddiasına yanıt bilim dünyasından geldi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, son yıllarda İzmir’de su kaynaklı ishalli hastalıklarda artış değil tam tersine bir azalış söz konusu olduğunu belirterek, İzmir’in suyunun temiz ve güvenilir olduğunu dile getirdi. Bu konuda siyasetçilerin değil bilim insanlarının konuşması gerektiğinin altını çizen Karababa, şunları kaydetti: “Biz de kaba bir tabir vardır. Ağzı olan konuşuyor hikayesi. Lütfen bunu kimse doğrudan doğruya üzerine alınmasın. Herkesin kendi uzmanlık alanları ile ilgili bir şey söylemesi daha doğru olur. Kentte yaşayan ve su sağlığı ile ilgili çalışan biri olarak İzmir’in suyu ile ilgili bir şey sorulduğunda ‘gönül rahatlığıyla evimde çeşmeyi açıp şebekeden akan su ne ise bunu tüketiyorum. Benim bununla ilgili bir derdim yok’ diyorum. İzmir’de şebeke suyu güvenilir bir sudur. Bu suyu içen insanlara yönelik bulaşıcı hastalıkla ilgili salgın düzeyinde herhangi bir sıkıntı yoktur.”
 


İSHAL VAKALARINDA ARTIŞ DEĞİL AZALMA VAR
Sağlık Bakanlığı’nın bulaşıcı hastalık bildirim verilerini herkesin görebileceği şekilde yayınlanmadığını ve bunun bir eksiklik olduğunu ifade eden Karababa, ancak kendisine ulaşan veriler üzerinden değerlendirdiğinde İzmir’de suyla ilgili bir salgın hastalıktan söz etmenin söz konusu olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Karababa şöyle devam etti:
“İzmir’in çeşmelerinden akan su güvenilir. Şu anda her ne kadar birçok büyük kentimiz suyuyla ilgili sorun yaşasa da İzmir’in yakım erimli böyle bir su sorunu yok. Ankara’nın, İstanbul’un yaptığı gibi başka su havzalarından su taşıyıp bunu kente sunmakla ilgili bir gereksinim de söz konusu değil. Bunu neden söylüyorum, başka havzalardan su taşınması nedeniyle sağlıksız su sunulan kentler var. Mevcut arıtma sistemleri başka havzalardan getirilen suları düzenlemeye uygun düzenekte değil. Bunun için yeni bir arıtma sistemi kurulması gerekiyor. Ankara’da, İstanbul’da tartışmanın zemininde yatan bu ama bizim böyle bir tartışma konumuz yok. İzmir’in güvenilir temiz bir suyu var. Eldeki istatistiklere baktığımızda da yıllar içinde İzmir’de su kaynaklı ishalli hastalıklarda artış değil tam tersine bir azalış söz konusu.”
 
İZMİR’İN GÜNDEMİNDE BÖYLE BİR SORUN YOK
Bilim insanların İzmir’in içme suyuyla ilgili bir gündemleri olmadığını yineleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Ali Osman Karababa “Bizim İzmir’de böyle bir gündemimiz yok. Ama Ankara’daki arkadaşlarımızın maalesef böyle bir gündemi var. Buradan siyasal bir malzeme çıkarıp tartışma açmak bizim tarzımız değil, biz bilimsel verilerle yorumlar yapmaya çalışıyoruz. Elimizdeki verilere göre de İzmir’de böyle bir sorun yok.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Iz-su çalışanı 13 Eylül 2014 Cumartesi 00:18

Bir izsu çalışanı olarak çocuğum doğduğundan bugüne Çeşme suyu içiriyorum inanın o kadar kaliteli ve temiz ki vede uzman bir ekip çalışıyor gönül rahatlığı ile için ve içmelerini tavsiye ediniz ayrıca hıfsıhada izsunun numunelerine bakıyor Türkiye'de izsunun labaratuarı kadar son cihazların olduğu kaç lab var acaba onun için iz-su ekiplerine inanın ve güvenin unutmayınki buralarda çalışanlar sizlerin kardeşleri yeğenleri çocukları akrabaları komşuları kötü bir şeyler olsa önce siz izmir halkı duyarsınız gönül rahatlığı ile iz-su nun suyunu içelim güneş balçıkla sıvanmaz

Yorumu oyla      11      5  
Ben de çeşme suyu içiyorum 12 Eylül 2014 Cuma 23:34

Hem de 5 yıldır. Hiç hasta olmadık. Yemek-çay-içme suyu olarak çeşme suyunu kullanıyoruz. Teşekkürler İZSU, İzmirliye verdiğin değer için.

Yorumu oyla      13      6  
nilufer 12 Eylül 2014 Cuma 21:52

ALti aydir cesme suyu iciyorum. Alistim gayet rahatim. O damacana guvenli mi, digeri cok pahali, aradim gelmedi derdi yok. Tesekkurler İZSU

Yorumu oyla      14      7  
bağımsız bir labaratuvar incelemeli 12 Eylül 2014 Cuma 21:01

kimse yoğurdum ekşi demez,alınan numuneler izsunun laboratuvarında değil,hıfzısıhha veya akredite olmuş uluslararası saygınlığı ve kabul edilirliği olan bağımsız bir kurumda incelenmeli ve siyasetten arındırılmış bir şekilde kamu oyuyla bilgiler paylaşılırsa o zaman doğru iş yapılmış olur yoksa bu iş öbür türlü mantıklı değildir,ve halkın çoğunda kuşkular devam edecektir ve açıklamaları halk inandırıcı bulmayacaktır............

Yorumu oyla      12      8  
12 Eylül 2014 Cuma 16:27

suyun rengi beyaz demişim ama doğrusu suyun rengi yok :)))) saf su, sarı falan değil.

Yorumu oyla      16      7  
12 Eylül 2014 Cuma 15:02

"izkent" çay, kahve ve yemeklerde musluk suyu, içme suyunu ise damacanadan karşılıyoruz ama içen içiyor ve birşey olmuyor. suyun rengi beyaz ama hafif koku var, bu kokuda büyük ihtimal bina tesisatlarından kaynaklanıyor. yıllar önce çeşme suları sapsarı akıyordu.

Yorumu oyla      23      7  
Süleyman 12 Eylül 2014 Cuma 14:14

Vallaha İzmir'de sarımtırak su yok...sevgili İzkent...hep içmesemde arada içiyorum...ayrıca gönül rahatlığıyla kullanıyoruz....git ankarada damacalan sen kardeş!

Yorumu oyla      33      9  
İzkent 12 Eylül 2014 Cuma 14:02

Kendin ve ailen evinizde musluk suyu içiyor musunuz ey izsu nun müdürü yoksa damacana dan mı içiyorsun. Laf olsun diye 1 bardak su içmekle olmuyor. O zaman bu kadar damacana yı kim alıyor.

Yorumu oyla      16      32  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Şehrin Balkonu’nda yeni hayat: İzmirli Çınartepe’de nefes alacak!
Konak Belediyesi’nin Çınartepe’de efsane Belediye Başkanı Aydın Erten’in ...
Karşıyaka’da engeller kalkıyor
Engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmak için projeler üreten ...
Çamkule Pazaryeri alışverişe hazır!
Bornova Belediyesi hizmete açtığı pazaryerleriyle vatandaşları modern ...
 
İzmir’de ülkeye örnek proje: Gezici Çocuk Dünyası
Okul öncesi eğitime ulaşma şansı olmayan çocuklar, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ...
Kendi işlerinin patronu olacaklar!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin KOSGEB işbirliğiyle yürüttüğü ‘Uygulamalı ...
Uğurlu'dan velilere 'kanserojen madde' uyarısı
Kemalpaşa Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda düzenlenen Kırtasiye Malzemeleri ...
 
Buca kil ocağına karşı tek yürek!
Buca’nın tüm dinamikleri, Kaynaklar’da yapılmak istenen kil ocağına karşı ...
Dönüşüm zirvesi: Kocaoğlu Antalya’dan Ankara’ya mesaj yolladı
Antalya’da düzenlenen uluslararası sempozyumda konuşan İzmir Büyükşehir ...
Foça'da kurtuluş coşkusu
Foça, düşman işgalinden kurtuluşun 92. Yıldönümünü, büyük sevinç ve onurla kutladı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva