HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Eylül 2014 Perşembe - 13:59

Dönüşüm zirvesi: Kocaoğlu Antalya’dan Ankara’ya mesaj yolladı

Antalya’da düzenlenen uluslararası sempozyumda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümde uygulanan iki yasanın birleştirilmesini ve 6306 sayılı yasadaki “mülkiyete müdahale eden” maddelerin acilen masaya yatırılmasını istedi. Kocaoğlu, “Bunu yaparken de elini taşın altına koymuş yerel yönetimlerden bilgi alınması ve onların deneyimlerinin yasaya yansıtılması şart. Kentsel dönüşümde yerel yönetimlerin yetkisi mutlaka artırılmalı” dedi.

Dönüşüm zirvesi: Kocaoğlu Antalya’dan Ankara’ya mesaj yolladı

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu Antalya’da başladı.

“Arazi Nasıl Dönüşüyor?” temalı bu yılki toplantıda, Türkiye’deki model ve uygulamaların yanı sıra, Avrupa’da arazi yönetimi ve AB’de kentsel dönüşüm süreci de masaya yatırıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ve Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın da katıldığı uluslararası sempozyumda Alman uzmanların yoğunluğu dikkat çekti.
 
BU ISRAR NİYE?
Sempozyumun açılışında konuşan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ertuğrul Candaş, çıktığı televizyon programlarında eleştirdiği kentsel dönüşüm uygulamaları karşısında, başarılı örnek olarak hep İzmir’i anlattığını söyledi. Kentsel arazileri rant amaçlı olarak elinde bulunduranların, siyasi güçleri de arkalarına alarak planları kentlerin gereksinimlerine göre değil kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirebildiğini ve çoğunlukla başarı elde ettiğini kaydeden Candaş, “Plansız, programsız aceleci uygulamaları, kentsel dönüşüm çalışmaları olarak kabul etmiyoruz. Ülkemizdeki kentsel dönüşüm politikalarının bir stratejiye dayanmadığını düşünüyoruz. 6306 sayılı kanun bir taraftan riskli alanların dönüşümünü öngörürken diğer taraftan da imar affı getiriyor. Arazi yönetim politikamız yok maalesef. Temel soru şu: Geçmişten bugüne yapılan hatalara rağmen, neden hala eski yanlışlarda ısrar ediyoruz?” diye konuştu.
 
İKİ YASA BİRLEŞTİRİLSİN
“Belediye Başkanları Bakışı ile Kentsel Dönüşüm” başlıklı oturuma Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel,  TOKİ Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun ve Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile birlikte katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümdeki aksaklıkları ve İzmir’de uyguladıkları modeli anlattı. Başkan Kocaoğlu, “Bir ülkede kentsel dönüşüm neden iki ayrı yasayla yapılıyor? 5393 ve 6306 sayılı yasalar neden birleştirilmez? 6306 sayılı yasa uzlaşmayı zedeliyor. Ve mülkiyete müdahale eden maddelerinin bana göre acilen masaya yatırılması gerekiyor. Bunu yaparken de elini taşın altına koymuş yerel yönetimlerden bilgi alınması ve onların deneyimlerinin yasaya yansıtılması şart” dedi.


 
ÖNCE VATANDAŞIN GÜVENİ SAĞLANMALI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti: “Biz İzmir’de, toplam 35 bin konutluk kentsel dönüşüm uygulaması üzerinde çalışıyoruz. Bunu yaparken de özellikle iki konuya çok dikkat ediyoruz: Kesinlikle yerinde dönüşüm yapıyoruz ve ortaya çıkacak rantın tamamını orada yaşayan insanlara bırakıyoruz. Gücümüzü de buradan alıyoruz. Dönüşüm bu şekilde yapılırsa, sağlıklı birkaç örnekten sonra hızlı bir şekilde artacaktır. Rant denilen değer artışı mutlaka olacaktır. Önemli olan, gecekondudaki bu rantın nasıl paylaşılacağıdır.”
 
Kentsel dönüşümde Bakanlığın düzenleyici ve kontrol edici olması gerektiğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Yerel yönetimlerin yetkisinin artırılması şartıyla bu iş olur. Ama yoğunluk artırılarak yapılacak kentsel dönüşüm, kentsel dönüşüm değildir. Vatandaşların güveni olmadan hiçbir şey başarılamaz” diye konuştu.
 
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise, “Çok katlı, tek tip binalarla ortaya çıkan geçmişteki kimliksizlik ve ruhsuzluk, maalesef bu süreçte de devam etti. Oysa kentsel dönüşüm bir sosyal yaşam dönüşümüdür. Bunu vatandaşlara anlatabilmek için sosyologlardan yararlanılması gerekiyor. Rantsal dönüşüm gibi sloganlarla bu iş itibarsızlaştırılmamalı” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kentsel dönüşümsüzlük 12 Eylül 2014 Cuma 14:03

Bu dönüşüm adı izmirde yakında kentsel fiyasko olur demedi demeyin.

Yorumu oyla      11      5  
12 Eylül 2014 Cuma 10:11

elinde patladı yaptıkları...kacı satıldı..bucada..

Yorumu oyla      13      5  
Mustafa Yıldız 12 Eylül 2014 Cuma 10:01

İzmirin varoşu güzeltepe denen çirkin yer ne zaman dönüşüme uğrayacak? İzmire yakışmıyor. Birde İzmire giriş noktasında. Aziz Kocaoğlu inciraltından kafasını kaldırsa iyi olur. İzmir sadece orası değil.

Yorumu oyla      12      5  
11 Eylül 2014 Perşembe 22:47

sen nediyon hakikat

Yorumu oyla      11      9  
HAKİKAT 11 Eylül 2014 Perşembe 17:17

buca evka1 deki konutların halide malumken dönüşüm mü...?

Yorumu oyla      12      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foça'da kurtuluş coşkusu
Foça, düşman işgalinden kurtuluşun 92. Yıldönümünü, büyük sevinç ve onurla kutladı.
Karabağlar’da Kurtuluş Turnuvası'na büyük ilgi
Karabağlar Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen 9 Eylül ...
Gaziemir özgür sanatın yanında
Kültürel çalışmalarını fiziki projeleriyle tamamlayan Belediye Başkanı ...
 
Urla kışa hazırlanıyor
Urla Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü hizmetleri çalışmalarına hız kesmeden ...
Nergis Parkı ‘direniş’ adıyla yeniden doğuyor
Karşıyaka’daki yeşil oranını artırmak ve mevcut alanları korumak için ...
Bergama’da Karadeniz rüzgarı: Koyuncu coşturdu
78. Uluslararası Bergama Kermesi birbirinden renkli etkinlikleri ile devam ...
 
Konak’ta moloz teyakkuzu: 30 mahalle temizlendi
İlçe genelinde temizlik atağı başlatan Konak Belediyesi, Alsancak ve Basmane ...
Buca Gölet aşıkların yeni buluşma noktası
Buca Belediyesi tarafından geçtiğimiz aylarda yenilenen Gölet Tesisleri, ...
Bornova’nın yeni mahallelerine yatırım dopingi
Bornova Belediyesi, köy iken 30 Mart yerel seçimlerinden sonra mahalle ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva