HABERLER>GÜNCEL
3 Eylül 2012 Pazartesi - 12:08

İzmir'de gergin 'Adli yıl' açılışı!

Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu'nun protesto ettiği açılışta Başsavcı yargı paketinden memnun olmadıklarını söylerken, Baro Başkanı Sema Pekdaş özel yetkili mahkemeleri eleştirdi.

İzmir de gergin  Adli yıl  açılışı!

İZMİR - Adli yıl açılışında  Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu'nun konuşması şok yarattı. Ermumcu, açılışı ile ilgili  kendisine her hangi bir davet gelmediğini, açılışın yapılacağını, adliye içerisinde asılan panolarda görüp geldiğini söylemesi şaşkınlık yarattı. Protesto gösterisinde bulunan Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu adına açıklama yapan Avukat Özdemir Sökmen, yargının ayağını oluşturan avukatların görmemezlikten gelindiğini söyledi.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERİ ELEŞTİRDİ
Açılış konuşmasını ilk olarak yapan İzmir Barosu Başkanı Avukat Sema Pekdaş 2012-2013 Adli Yılının, yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ve adaletin önem ve anlamının anlaşılacağı bir yıl olmasını diledi. Bu sırada Cumhuriyetçi 50 kişilik avukatlar grubu, pankart açarak açılışı sessiz protesto etti. Daha sonra sözlerine devam eden Pektaş, "Geçtiğimiz yıl,hukuk çevrelerinin tartıştığı konuların başında CMK 250,251 ve 252 maddelerinde düzenlenen Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri ile uygulamaları bulunmaktaydı.  Üçüncü yargı paketinin TBMM'deki tartışmaları sırasında iktidar partisi üyesi bir grup milletvekili tarafından belirtilen maddelerin kaldırılması ve TMK m.10'da (Terörle Mücadele Kanunu) değişiklik yapılmasına yönelik yasa teklifi verildi. Bu teklif mecliste gerekli tartışmalar yapılmaksızın hızla yasalaştı ve 2 gün içerisinde de Cumhurbaşkanı tarafından imzalanarak yayımlandı. Böylece 6352 sayılı yasa gereği bir tarafta Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri bildik uygulamaları ile devam edecek, diğer taraftan Yargı sistemimizin kamuoyunda terör mahkemeleri adı verilen Bölge Ağır Ceza mahkemeleri ile tanışacaktır. Bu düzenleme ile ortaya çıkan durum Anayasanın 2.maddesinde yer alan Hukuk Devleti ilkesi ile aynı suça, ayrı isim ve farklı yargılama usulleriyle değişik mahkemelerde bakılacak olması sebebiyle Anayasanın 10.maddesindeki eşitlik ilkesine aykırıdır. Her ne kadar söz konusu yasal değişiklikler yargı reformu olarak sunulmuşsa da savunmaya yaklaşım düzenlemenin reform niteliğinde olup olmadığını belirleyecek en önemli kıstastır. Avukatın müvekkilini savunmak amacıyla karşılaştığı haksızlıkları, haksızlık nedenlerini ve bu haksızlığa yol açan uygulamaları her ortamda eleştirmesi hem hakkı, hem de asil görevidir.Bu işlevin hakkıyla ve gereği gibi yapabilmesi için savunma mesleğinin, özgür bağımsız ve dokunulmaz olması gerekir" dedi.

BAŞSAVCI DURDU KAVAK:"SOKAK KARNEMİZ KÖTÜ"
İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak'ta yaptığı konuşmada, "Artık vereceğimiz karalara daha dikkat edelim. Vicdanımız rahat etsin "dedi. Kavak, ''Buraya gelmeden önce farklı bir konuşma yapacaktım. Sabah televizyonu açınca, Beytüşşebap'ta 10 askerin şehit olduğunu gördüm. Bu yüzden protokol konuşması yapmayacağım. Üçüncü yargı paketi bizleri de memnun etmedi.  Acale edilip çıkartılan bir yasadır. Yeni yılda görevimizi en iyi şekilde yapacağız. Adalet hizmeti üretmek, toplumsal barışı sağlanması, yargının güvenirliği için vardır. Vatandaş ile toplumsal barışı sağlamamız lazım. Yargının güvenirliği  anketi bizi hiç memnun etmemiştir.Bunu iyileştirmek,tekrar güveni sağlamak bizim elimizde.Kendi aramızda seferberlik yapalım. Önce kendimizi düzeltelim. Adalet aramaya gelen herkese iyi davranalım. Kendi iş dünyamızla ilgili hesap yapalım. Sokak sicilimiz iyi değil. Abartılı yayın yapan basında vardır. Ama biz önce kendimizi düzeltelim. Bir yıl boyunca bugün ne karar verdik diye evde bunu beyin jimnastiği yaparak, kafamızı yoralım. Ertesi gün, ona göre kararlarımızı verelim" dedi.

BÖLGE İDARE MAHKEMESİ BAŞKANI:"TÖRENE DAVET EDİLMEDİM"
Açılış törenine Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu'nun konuşması soğuk duş etkisi yarattı. Ermumcu, Adli yıl açılışı ile ilgili  kendisine her hangi bir davet gelmediğini, açılışın yapılacağını, adliye içerisinde asılan panolarda görüp geldiğini söyledi. Ermumcu, bu yüzden davetli olmadığı bir yerde konuşma yapılmayacağını belirtip, herkesin adli yılını kutladı. Adli Yargı Adalet komisyonu Başkanı Hakim Akar Karasu'da  adil olmayan bir ülkenin, adaletini sağlayacak olan yargı olduğunu söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antakya Medeniyetler Korosu'ndan anlamlı konser
Antakya Medeniyetler Korosu Gaziemir Rotary Kulübü'nün ev sahipliğinde Çeşme Kalesinde sahne aldı.
Acı haberi duruşma salonunda aldı!
Balyoz davasının tutuklu sanıklarından Yarbay Mustafa Dönmez oğlunun ölüm ...
Yeniden kavrulacağız: Hava 3-5 derece ısınacak
Gündüz sıcaklıkları, hafta boyunca mevsim normallerinin 3 ila 5 derece üzerinde seyredecek.
 
Çantasından 60 milyon yıllık fosil çıktı
İstanbul Mali Şube ekiplerinin düzenlediği operasyonda bir mühendisin ...
'Hakkınızı yedirmeyin şikayetçi olun'
SGK İl Müdür Yardımcısı Yılmaz Topcuk, ev hizmetlerinde sürekli çalıştığı ...
Mevlüt dönüşü uçuruma yuvarlandılar: 5 ölü
Antalya'nın Alanya İlçesi Taşatan Yolu'nda yayla dönüşü meydana gelen ...
 
Beytüşşebap'ta çatışma: 10 şehit!
Beytüşşebap ilçe merkezindeki güvenlik noktalarına teröristlerce düzenlenen ...
CIA Başkanı ‘terör’ ve Suriye için İstanbul’da…
CIA Başkanı David Petraeus, Suriye ve PKK konusunu görüşmek için Türkiye’ye ...
Tekin maganda kurbanı Umut'u Meclis'e taşıyor
Karabağlar’da, parkta kaydırakta oynadığı sırada kimliği belirsiz magandanın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva