HABERLER>GÜNCEL
3 Eylül 2012 Pazartesi - 09:19

'Hakkınızı yedirmeyin şikayetçi olun'

SGK İl Müdür Yardımcısı Yılmaz Topcuk, ev hizmetlerinde sürekli çalıştığı halde işten atılma korkusuyla sigorta talep edemeyenlerin, Alo 170 hattını arayarak ihbarda bulunmalarını istedi

 Hakkınızı yedirmeyin şikayetçi olun

İZMİR - Büyük şehirlerde cam silen, ütü yapan, bulaşık ve çamaşır yıkayan, hasta, yaşlı ve çocuklara bakan kadın ev işçilerinin sayısının 500 bini aştığı açıklandı. Ev hizmetlerinde çalışan kadınların sigortadan mahrum olarak çalıştırılması yasal boşluklar nedeniyle mümkün. Ev hizmetlerinde 30 günden az olarak çalışılması durumunda kişilerin sigortalı yapılmasının kanunen zorunluluk olmadığını ifade eden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdür Yardımcısı Yılmaz Topcuk, şu açıklamayı yaptı:

ŞİKAYETÇİ OLSUNLAR
“Devamlı çalıştığı halde ev sahibi tarafından sigortalı yapılmayanlar varsa, Alo 170 ve bizzat merkezimize gelerek şikayette bulunduklarında gereğini yapıyoruz. Çalıştıklarını ifade ettikleri evlere elemanlarımız gidip incelemelerde bulunuyor. Kapıcı ve komşularla görüşüp hem sigortalılık sağlanıyor hem de idari para cezası uygulanıyor. Ancak çalıştıkları sırada işten çıkarılmaktan korkan vatandaşlar şikayetçi olmadıkları için daha sonradan tespit yapmak zorlaşıyor.”


SGK’nın ‘Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi’nde çalışan Doç. Dr. Oğuz Karadeniz, “Ev hizmetlerinde çalışanların yalnızca yüzde 1’inin sigortalı olduğunu tahmin ediyoruz” diyor. Oğuz Karadeniz, günlük temizliğe giden işçilerin sigortalı sayılmadığını, ancak aylık ücretle sabit bir evde ‘sürekli’ çalışanların sigortalanmak zorunda olduğunu söylüyor.

GEÇEN YIL 51 KADIN ÖLDÜ
Birçok farklı eve giderek temizlik yapan, yemek pişiren, çocuk ve hasta bakan kadın ev işçileri sigortasız çalışmanın yanı sıra, şiddetle de karşılaşıyor. Devamlı çalıştığı halde sigortalı yapılmayanların Alo 170’e ihbarda bulunmalarını isteyen SGK İl Müdür Yardımcısı Yılmaz Topcuk, şikayetlerin ivedilikle değerlendirildiğini belirtti. Bu arada “Ev İşçileri Dayanışma Sendikası”na (EVİD-SEN) ulaşan bilgilere göre geçen yıl 51 ev işçisi kadın iş kazalarında öldü, 400’den fazla ev işçisi kadın taciz ve tecavüze uğradı, 3 bin kadın iş kazası geçirdi.    Ev işçileri, Çalışma Bakanlığı’nın kayıtdışı çalışmayı önlemek gerekçesiyle teşvik ettiği Özel İstihdam Büroları’nın kayıtsız ve kuralsız çalışmayı daha da artırdığını ifade ediyor.

DEVLET, ACİLEN ÇÖZÜM ÜRETMELİ
İzmir İl İnsan Hakları Kurulu Üyesi ve İl Genel Meclisi Aile, Çocuk ve Engelliler Komisyonu Başkanı İsmet Dutar İzmir’de her sabah yüzlerce kadın emekçinin ev işlerinde çalışmak üzere yollara düştüğüne dikkat çekti. Devletin, kadın ev işçilerinin sigortalılık sorunu için somut çözüm üretmesi gerektiğinin altını çizçen Dutar, şunları söyledi:

EMEKLERİ SÖMÜRÜLÜYOR
“Bazı aracı şirketler, kadınların emeği üzerinden yüksek meblağlı gelir elde ediyor. Prim ödeme ve sigortalılık konusunda çözüm üretilmediği her dakika kadın üzerinden sömürü elde edenlerin sayısı artıyor. İzmir ve Ege Bölgesi’nde sigortadan mahrum kadın emekçilerin sayısının 100 bine ulaştığı tahmin ediliyor. Bu çok ciddi bir rakamdır. Böylesine büyük emek sömürüsünün önüne geçmek lazım.”(Milliyet Ege)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mevlüt dönüşü uçuruma yuvarlandılar: 5 ölü
Antalya'nın Alanya İlçesi Taşatan Yolu'nda yayla dönüşü meydana gelen ...
Beytüşşebap'ta çatışma: 10 şehit!
Beytüşşebap ilçe merkezindeki güvenlik noktalarına teröristlerce düzenlenen ...
CIA Başkanı ‘terör’ ve Suriye için İstanbul’da…
CIA Başkanı David Petraeus, Suriye ve PKK konusunu görüşmek için Türkiye’ye ...
 
Tekin maganda kurbanı Umut'u Meclis'e taşıyor
Karabağlar’da, parkta kaydırakta oynadığı sırada kimliği belirsiz magandanın ...
Çöplerin arasında can pazarı!
İzmir Körfezi'ne yanlışlıkla giren ve ön yüzgeçlerinden yaralanan caretta ...
İzmir'de kahreden intihar!
İzmir'de, 37 yaşındaki Murat Örnek, birlikte yaşadığı kayınvalidesi A.U.'nun ...
 
Kaymakam'ın özel kalemine 'dolandırıcı' tutuklaması!
Kınık’ın Kaymakamlık özel kalem memuru 39 yaşındaki Ali Doğan, 'resmi ...
Yollar kan gölüne döndü: 16 ölü!
Türkiye'de yollar kan gölüne döndü. Edirne, Konya ve Çankırı'da meydana ...
Çocukların burada ne işi var?
81. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda bir silah firmasının standı çocuklardan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva