HABERLER>EKONOMİ
13 Ağustos 2017 Pazar - 10:58

İzmir'de Çin ile yenilenebilir enerji köprüsü

2017 yılı içinde biner megavatlık rüzgâr ve güneş enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerinin tamamlanması, bu alandaki yatırımcılarının Türkiye’ye bakışlarını değiştirdi. Çinli firmalar da rüzgâr, güneş, jeotermal ve biyokütlede yatırım fırsatlarını ilgiyle izliyor.

İzmir de Çin ile yenilenebilir enerji köprüsü

2017 yılı içinde biner megavatlık rüzgâr ve güneş enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerinin tamamlanması, bu alandaki yatırımcılarının Türkiye’ye bakışlarını değiştirdi. Çinli firmalar da rüzgâr, güneş, jeotermal ve biyokütlede yatırım fırsatlarını ilgiyle izliyor.

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever ve Yönetim Kurulu üyeleri, Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolos Vekili Ni Xiaojing’i ziyaret ederek, Türkiye ve İzmir’in yenilenebilir enerji kaynaklarındaki potansiyeli hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin temiz enerji kaynakları çok geç keşfeden bir ülke olmasına rağmen son 10 yılda yapılan yatırımlarla dünyanın dikkatini çektiğini vurgulayan Vatansever, Çinli firmaların özellikle temiz enerji yatırımlarına ilgi göstermelerini memnuniyetle izlediklerini söyledi.

ENSİA’nın, ana ve yan sanayi yatırımlarında yerli katkıyı misyon olarak belirlediğini hatırlatan Vatansever, “Biz ülkemizde yatırım yapan her yatırımcıya ‘yerli yatırımcı’ gözüyle bakıyoruz, buna Çinli şirketler de dahil. Çin ile dış ticaret dengemizde yıllardır aleyhimize gelişiyor. İthalat yaptığımız ülkeler arasında Çin ilk sırayı kimseye kaptırmıyor. 2016 yılında Çin’den 25 Milyar 500 Milyon Dolar ithalat yapmışız. Dış ticaret açığımızın kabaca dörtte biri Çin’den kaynaklanıyor. Yenilenebilir Enerji ekipmanlarında marka olmuş, patenti olan, Ar-Ge'si olan ve ölçek ekonomisinde dünya çapında pazar sahibi firmaların Türk firmalar ile üretime dönük yatırımlar yapmasını istiyoruz. Bu sektörün bir sivil toplum kuruluşu olarak Eylül ayı içinde Çin’deki iş fırsatlarını araştıran bir geziye dâhil olacağız. Olumlu sonuçlarla dönmeyi diliyoruz” dedi.

ÇİN HÜKÜMETİ DESTEKLİYOR

İzmir’in bugün itibarıyla 4400 Megavat kurulu gücü ile Türkiye’nin en fazla enerji üretilen şehri olduğunu, bu kapasitenin yaklaşık üçte birine karşılık gelen 1234 Megavatınının rüzgâr enerji santralleri (RES) ile elde edildiğine işaret eden Vatansever, bu verilerin İzmir’in yenilenebilir enerjinin başkenti olma yolunda ilerlediğinin göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolos Vekili Ni Xiaojing ise, İzmir’deki yatırım olanaklarını dikkatle izlediklerini belirterek, ENSİA’nın çalışmalarına her türlü katkıyı koymaya hazır olduklarını dile getirdi. Ülkesinin fosil kaynaklara dayalı enerji üretiminden yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüşümü desteklediği bilgisini veren Xiaojing,

“Çin’de temiz enerji alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile ENSİA’nın ortak projeler ve yatırım olanaklarında buluşmaları için her türlü çabayı göstereceğiz. Hükümetimiz yenilenebilir enerji yatırımlarına büyük önem veriyor. Özellikle güneş enerjisinde Türkiye’nin çok büyük potansiyel taşıdığını biliyoruz. Keza hükümetimiz kömürden enerji üretimi sırasında ortaya çıkan emisyonu azaltacak teknolojileri geliştirmeye büyük önem veriyor. Bu teknolojileri üreten şirketleri destekliyor. Ülkemizdeki iş dünyası örgütleri ile temas kurarak Eylül ayında ülkemize gerçekleştireceğiniz ziyaretin başarılı ve verimli sonuçlar vermesi için çalışacağız” dedi.

 Başkonsolos Ni Xiaojing, ENSİA yönetiminin kendilerini ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, en kısa sürede iade-i ziyarette bulunacaklarını söyledi.

 
İzmirli kadının soluk borusundan çıkan tümör şaşkına çevirdi!
 
ETİK Başkanı İşler'den Booking.com kararına tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurbanlık alacaklar dikkat! Çok önemli uyarı...
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kurban Bayramı'na kısa bir süre ...
Kredi kartı olan herkesi ilgilendiriyor: Son gün Çarşamba!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından alınan karar ...
İzmir'de yatırım temasları: Bakan Özlü'den 3 günlük mesai
Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar ...
 
Dolandırıcılar devrede: Hesabınız boşaltılabilir
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, "Reklama ...
Beyaz et sektöründe büyük soruşturma!
Rekabet Kurumu, beyaz et sektörüne ilişkin kapsamlı bir soruşturmanın ...
Avrupa'daki 'yumurta' krizi Türk ihracatçısına umut oldu
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı ...
 
İZKA, fuara 'yenilebilir enerji atölyeleri' ile katılacak
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) bu yıl 86. kez gerçekleşen ve ana teması ...
EBSO Başkanı Yorgancılar: Sanayiye destek büyüme demek
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, haziran ...
Altın alacaklar dikkat! Fiyatlar 2 ayın...
Altın fiyatları, ABD ile Kuzey Kore arasında artan gerginliğin etkisi ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva