HABERLER>EKONOMİ
22 Nisan 2011 Cuma - 15:21

Günay'dan EXPO müjdesi

EXPO 2020 adaylığında İzmir'in önündeki İnciraltı imar sorunu aşıldı. Bakan Günay İzmir'e müjdeyi verdi.

Günay dan EXPO müjdesi

Soner Çağlar/Egedesonsöz - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir'in EXPO 2020 adaylığı konusunda en önemli sorunlardan biri olarak gösterilen ve EXPO 2015'in kaybedilmesinin nedenleri arasında gösterilen EXPO alanı olarak bilinen İnciraltı için hazırladıkları 1/25 binlik planın onaylandığı müjdesini verdi. Bakan Günay'ın bu açıklaması üzerine salonda bulunanlar Günay'a alkışlarla teşekkür etti.

Çiçek Festivali'ne iki bakanlı açılış...haberi için tıklayın
 
Ertuğrul Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı birim temsilcileri, turizmciler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla Balçova Termal Otel'de düzenlenen Kültür ve Turizm Değerlendirme Toplantısına katıldı.
 
Günay, kendisinin İzmir'den aday olduğunu anımsatarak, toplantıya katılımın çok yoğun olmasını İzmir'in yeni hemşehrisine sahip çıkması olarak algıladığını, bunu büyük sevinçle karşıladığını söyledi.
 
Bakanlık olarak turizm potansiyelini Anadolu'ya nasıl yayabilecekleri üzerinde çalıştıklarını, kıyı turizminin ötesine taşımak istediklerini, bu amaçla termal master planını bitirdiklerini ifade eden Günay, Ege Bölgesi ve İzmir çevresinde bu konuda son derece büyük bir potansiyelin varolduğunu, bunu sağlık turizmi ile birlikte değerlendirmek istediklerini kaydetti.
 
Günay, şunları söyledi:
''Kitle turizminde başarılı bir yere geldik, bu gelişim devam etmeyecek mi ? Edecek. Bunun için Doğu Akdeniz'da Antalya'nın doğusu ve Mersin bakir bir imkan olarak duruyor. Bize daha yüksek gelir ve kültür gruplarının gelebileceği yeni destinasyonlar gerekiyor. Binlerce insanın oluk oluk boşalacağı, nerede tatil yaptığını bilmeyeceği alanlar değil tam tersine tatil yaptığı yerin eşsizliğini fark edeceği yeni alanlar gerekiyor ve bence bu alanların merkezi İzmir'dir. Bakış açım budur.
 
Bu tabi kolay bir şey değil. Türkiye Antalya odaklı turizm hareketini 25 yılda dünya çapında bir destinasyon yarattık. İzmir de biraz zaman alacak. Ama İzmir bir kitle turizmi merkezi değil tarih kültür turizmi merkezi olarak dünyada biraz da seçkinlerin, gelir ve kültür seviyesi yüksek grupların özel ilgi gösterdiği alanlardan birisi olacak.''
 


SES SORUNU
İzmir turizminde yaşanan sorunları diğer bakanlıklarla koordine halinde çözüme kavuşturmak için yoğun çaba gösterdiklerini, gürültü yönetmeliğinden kaynaklanan sorunun çözümü konusunda Ankara'da İzmir'den gelen turizmcilerle bir çalışma yaptıklarını, ilgili bakanlıkla konuştuklarını belirterek, ''Çevre bakanımız mutabık kaldığımız konularda, konut alanlarını çok hassas bölge saymadan, hatta yatılı değilse okulları, gecenin bir saatinde insanların gelip gitmeyeceğini varsayarak ibadethaneleri bile hassas bölge saymadan yeni bir düzenleme yaptı, imzaladı ve başbakanlığa gönderdi. O konuyu mutabık kaldığımız gibi çözüyoruz. Gecenin bir yarısından sonra ses yükseltme cihazları kullanılmayacak ama etraftan şikayet gelmezse insanlar eğlenmeye dinlenmeye devam edecekler. Türkiye'yi biz hem eğlenmek hem dinlenmek isteyenlerin beraberce tatil yapacağı uygar bir turizm destinasyonu haline getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
 
ECRİMİSİL VE ALKOLLÜ İÇECEKLER
Günay, TAPDK'nın düzenlemesinden kaynaklanan ve İzmir'deki turizmcilerin şikayetine neden olan mini barlarda belli litredeki içkilerin bulunamayacağı yönündeki düzenlemelerin de turizmcilerin taleplerine göre yeniden gözden geçirildiğini ifade etti.

Ecrimisil konusunda da yoğun çaba gösterdiklerini, bunun biraz da emlak vergilerinin yüksek tutulmasıyla ilgili bir sorun olduğunu, bu vergilerin ecrimisile de haksız bir yansımasının olduğunu, bunu mutabakat içinde çözeceklerini, oradaki pay oranının Maliye Bakanlığı'nın tarafından düşüreceğini söyledi.
 
İNCİRALTI PLANI
Günay, EXPO konusunda byük öneme sahip EXPO alanı konusunda da önemli bir mesafe katedildiğini belirterek, ''İnciraltıyla ilgili plan onaylandı. Bunu da bir müjde olarak açıklamak istiyorum'' dedi. İzmir için EXPO'nun bir vizyon haline dönüştüğünü, EXPO 2020 konusunda da daima bunun İzmir'in hakkı olduğunu düşündüğünü kaydeden Günay, ''Çok mutluyum ki bu bizim taahhüdümüz haline geldi'' diye konuştu.
 
Ertuğrul Günay, Gaziantep'te yapımını tamamladıkları mozaik müzesinin heyecan verici olduğunu, bu müzelerin bir benzerini de İzmir'de Ege Medeniyetleri Müzesi olarak gerçekleştirmek istediklerini belirtti.
 
Bu müzenin Atina'da Akropol'e yakın konumda yapılan yeni müzede olduğu gibi bir turizm bölgesi yaratacak şekilde Kemeraltı, Agora ve Kadifekale'ye güzergahında kurulabileceğini, buradaki tarihi yapının da ayağa kaldırılarak İzmir'de bir Türkiye'nin iddiasını gösteren bir projeyi hayata geçirebileceklerini ifade etti.
 
İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu ise Türkiye'de turizm gelirlerinde ilk üçte yer almayı hedef olarak koyduklarını belirterek bu amaç kapsamında kültür varlıklarının restorasyonu ve sağlıklaştırılması için 250 projeye 100 milyon lira kaynak ayırdıklarını, tanıtıma ağırlık verdiklerini ifade etti.
 
EXPO 2020 ALANI İÇİN SORUN KALMADI
Bakan Ertuğrul Günay'ın konuşmasında açıkladığı İnciraltı Planının onaylanması konusunda basın mensuplarına ayrıntılı bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım Geliştirme ve Planlama Daire Başkanı Adnan Arslan, onay kararıyla İnciraltı bölgesindeki hak sahiplerinin taleplerinin karşılanmış olacağını ve EXPO alanıyla ilgili sorunun da ortadan kalmış olacağını söyledi.
 
İzmir'in EXPO 2015'i kaybetmesi sonrası İnciraltı için 1/25 binlik çevre düzeni planı hazırladıklarını, buna uygun olarak 1/5 bin ve 1/1000'lik planları hazırladıkları sırada Agora Alışveriş Merkezi, Jeoloji Mühendisleri Odası ile Şehir Plancıları Odası'nın açtığı dava sonucunda Danıştay'ın 1/25 binlik plan hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlattı.
 
Mahkemenin bu planı, 'proje müellifinin yeterlilik belgesi olmaması' nedeniyle iptal ettiğini açıklaması üzerine Bayındırlık Bakanlığı'ndan bu belgenin temin edildiğini, böylece durdurma gerekçesinin de ortadan kalktığına dikkat çeken Arslan, 1/25 binlik planın Perşembe günü aynen tekrar onaylandığını, tekrar askı sürecinin başladığını bildirdi.

Mahkemenin istediği eksikliğin tamamlanması nedeniyle artık hukuki sorun beklemediklerini belirten Arslan, daha önce halkla görüşmeleri de yapılan, tamamlanan 5 bin ve binlik planların gelecek hafta Koruma Kuruluna gönderileceğini, onların da onayı sonrası Mayıs sonu itibarıyle İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi'nin imar çalışmalarına başlayabileceğini ifade etti.

Arslan, bu planla EXPO için kullanılacak alanların da içinde bulunduğu 2 bin 600 dönümlük yeşil alanın ortaya çıkacağını, bin 700 civarındaki hak sahibinin de mağduriyetinin son bulacağını söyledi.
 
Aslan, "2009'da bakanlığımızın yaptığı ve bin 700 civarında tapu sahibinin de onay verdiği plana göre arazi sahipleri arazilerini yüzde 60'ını alırken, yüzde 40'ını kamuya terk edecekti. En fazla 4 katlı yapılara izin veren planda 2 bin 600 dönüm yeşil alan sağlamıştık. Bu 1 / 25 binlik çevre düzeni plan hakkında Jeoloji Mühendisleri, Şehir Plancıları Odası ve Agora'nın açtığı dava sonunda Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar üzerine İnciraltı'nın 1/ 5 binlik ve 1/ 1000'lik uygulama planlarını yapamadık. Bakanlık olarak Danıştay'dan beklediğimiz gerekçeli karar 2010 sonunda geldi. Danıştay'ın ret kararına gerekçe olarak plan müellefinin plan yeterlilik belgesi olmadığı gösterildi. Bayındırlık Bakanlığı ile temasa geçerek Türkiye geneli için A sınıfı yetki belgesi aldık. Aynı planı(perşembe) dün itibariyle onayladık" şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gökhan 22 Nisan 2011 Cuma 23:41

Bu planların ve İzmir'in önemsenmesi için illa seçimlerin gelmesi mi gerekiyordu?

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Altın böceği dünyayı ısırdı'
ABD'li WSJ Gazetesi altın fiyatlarındaki rekor yükselişi başlıktaki şekilde ...
Durmuş Yılmaz Gül’e danışmanlık yapacak
Merkez Başkanı eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı oldu.
'Süre uzatımı için karar vermedik'
Maliye Bakanı Şimşek, borçların yeniden yapılandırılmasında süre uzatımıyla ...
 
Çeşme'de plan iptaline öfke
Uzlaşmayla hazırlanan Çeşme Yarımadası Koruma Amaçlı İmar Planı’nın iptali ...
İlk 2000'de 12 Türk şirketi
Forbes'un listesine göre dünyanın en büyük şirketi yine ABD'den JPMorgan ...
Dev helikopter ihalesi ABD’nin
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genel Maksat Helikopter Projesi'ni ABD'li ...
 
Pamuk üreticisine prim şoku
Nisan ayı başında açıklanan üretici prim destekleri içinde pamuğun olmaması ...
Üniversite-Sanayi işbirliğinde dev adım
Ülke gündeminde sık sık yer bulan üniversite-sanayi işbirliği çalışmaları ...
Merkez'den sürpriz karar
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli gösterge faizi beklentilere ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva