HABERLER>EKONOMİ
22 Nisan 2011 Cuma - 09:16

Çeşme'de plan iptaline öfke

Uzlaşmayla hazırlanan Çeşme Yarımadası Koruma Amaçlı İmar Planı’nın iptali tepki çekti. Turizmciler, kararı “İzmir ve Çeşme’nin ayağına pranga” diye değerlendirdi.

Çeşme de plan iptaline öfke

İZMİR - Çeşme Yarımadası’nda Altınkum, Dalyan ve Şifne bölgesini yeniden planlayan ve sit alanlarıyla ilgili düzenlemelerle yeni yatırımların önünü açmayı hedefleyen İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı iptal edildi. Karar, Çeşme’de şok etkisi yaratırken, turizmciler konuyu bugün geçekleştirilecek İzmir Turizm Zirvesi’nde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a iletecek.

Önemli yatırımların önü kesildi
Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, mahkemenin verdiği iptal kararı ile 400 milyon dolara mal olacak 3 önemli yatırımın önünün kesildiğini söyledi. 5 yıl boyunca uğraş verdiklerini ve 2006’da yapılan düzenlemenin Özel İdareve İl Genel Meclisi’nde de kabul edildiğini kaydeden Tütüncüoğlu, ‘‘Çeşme’nin önü açıldığı dediğimiz noktada darbe yedik. Bu kararla Çeşme’nin en az 5 yılı daha bitti. Şimdi işe sıfırdan başlamak zorundayız’’ dedi.

Yatırımları olumsuz etkileyecek
Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da, bakanlığın konuyu yeterince savunamadığını iddia etti. Dalgıç, ‘‘sonuçta hukuğun verdiği bir karar. Söylenecek bir söz yok. Ancak, bu karar Çeşme Yarımadası’nda yatırımları olumsuz etkileyecek’’ uyarısında bulundu.
 
2023 hedefi için Çeşme'ye ihtiyaç var
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklama Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler mahkemenin iptal kararını İzmir’in ayağına vurulmuş pranga olarak değerlendirdi. İşler, turizmde büyümek için yeni yatırımların şart olduğunu hatırlattı. Çeşme Yarımadası’nın iptal edilen planlarının bölgeye milyarlarca dolarlık ekonomik katkı getirmesini beklerken iptal kararıyla karşılaştıklarını vurgulayan İşler, “Türkiye’nin 2023 yılında hedeflediği 50 milyar turizm gelirine ulaşabilmesi için Ege’ye ihtiyacı var. Yalnızca kruvaziyer turizmi ile de bu olmaz. Parlak hedeflerin konaklama turizmi için de geçerli olabilmesi için SİT alanları planlı turizme açılmalı” dedi.

Yolumuz tıkandı

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel de, iptal kararıyla Çeşme’nin önünün bir kez daha kapandığını söyledi. Çeşme’nin yatak kapasitesinin arttırılmasını, otel yapımı için bekleyen yatırımcıların önünün açılmasını beklerken hukukun yollarını bir kere daha tıkadığını söyleyen Öncel, “Dört milyon dolarlık yatırım gerçekleşemeyecek, 1500 ila 2000 yataklı otel yapacak yatırımcılar projelerini hayata geçiremeyecek” diye konuştu.
İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci ise, SİT kurulunun 2006 yılında SİT alanlarının bir kısmında yapılaşma izni verdiğini ancak bu kararın iki yıl İl Genel Meclisi’ne getirilmediğini hatırlattı. Değirmenci, “Başkan olur olmaz bunu gündeme taşıdım. Komisyonumuz yaptığı toplantılarla bir yıl sonunda herkesin onayladığı Çeşme’nin vizyon planını oluşturduk. Yorucu çalışmalar sonucu hazırladığımız planın iptal edilmesi bizi üzdü. Halbuki bu planları hazırlarken her kesimle görüşmüş, fikir ve onaylarını almıştık” sözlerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlk 2000'de 12 Türk şirketi
Forbes'un listesine göre dünyanın en büyük şirketi yine ABD'den JPMorgan ...
Dev helikopter ihalesi ABD’nin
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genel Maksat Helikopter Projesi'ni ABD'li ...
Pamuk üreticisine prim şoku
Nisan ayı başında açıklanan üretici prim destekleri içinde pamuğun olmaması ...
 
Üniversite-Sanayi işbirliğinde dev adım
Ülke gündeminde sık sık yer bulan üniversite-sanayi işbirliği çalışmaları ...
Merkez'den sürpriz karar
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli gösterge faizi beklentilere ...
Altın rekor üstüne rekor kırıyor
Dün uluslararası piyasalarda onsu 1501,26 doları gören altın, bugün güne ...
 
Çeşme’de 1 milyar dolarlık plan iptal
İzmir’in en önemli turizm bölgesinde tam bir şok yaşanıyor. İdare Mahkemesi, ...
İnternette yurtdışı alışverişe kısıtlama
Devlet Bakanı Yazıcı, kargo ve posta yoluyla yurtdışından getirilen eşyalarda ...
Sır vergi rekortmeni İsviçre’den
Rahmi Koç'u geride bırakan vergi rekortmeninin İsviçre'den 200 milyon ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva