HABERLER>EKONOMİ
21 Nisan 2011 Perşembe - 16:14

Pamuk üreticisine prim şoku

Nisan ayı başında açıklanan üretici prim destekleri içinde pamuğun olmaması ve 'dünya fiyatlarındaki gidişata göre belirleneceği'nin söylenmesi, üreticide hayal kırıklığı yaratırken, tam da pamuk ekim zamanı yaşanan belirsizlik yarattı.

Pamuk üreticisine prim şoku

İZMİR - Kaygıları dile getiren İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Barış Kocagöz ile UPK Başkan Yardımcısı ve Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, pamukta primin açıklanmamasından kaynaklı üzüntü duyduklarını belirterek en az 50 kuruşluk prim istedi.

'ÜRETİCİ ZATEN ÇOK KAZANIYOR' ZİHNİYETİ Mİ?

İTB'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, 7 Nisan'da yayınlanan destekleme tebliğinde tüm tarım ürünlerinde prim miktarı açıklanırken pamukta uygulanan sabit prim desteğinden vazgeçileceğine işaret eden 'Kütlü pamuk birim destek miktarı, dünya piyasalarındaki gelişmeler dikkate alınarak Bakanlık tarafından daha sonra açıklanacaktır' ifadesinin kullanıldığını belirtti. Bu kararın kendilerini endişelendirdiğini söyleyen Kocagöz, son yıllarda dünyadaki pamuk fiyatlarının yükselmesiyle birlikte 'Üretici zaten çok kazanıyor' zihniyetine işaret etti. Pamuk üreticisinin 2000-2009 yıllarındaki kaybı bu fiyatların kapsamayacağına da dikkat çeken Kocagöz, "Bu yıllar arasında dünya pamuk fiyatları aşağıda seyretti ve Türk pamuk üreticisi 9 yıl zarar etti. Üretim 935 bin tonlardan 370 bin tonlara geriledi. Önümüzdeki yıllarda pamuk piyasasında oluşacak fiyatları üreticiye garanti edebilecek bir kurum var mı? Yoksa üretici önümüzdeki yıllarda yine sahipsiz kalır mı?" diye sordu.

PAMUK ÜRETİMİNİN ÖNÜ KESİLİYOR

Son 10 yılda maliyetlerin yüzde 50 artmasına rağmen fiyatların son bir yıldaki yükselişe rağmen yüzde 12 azaldığının altını çizen Kocagöz, "Bu yıllarda tamamlayıcı fiyat uygulaması neden uygulanmadı da şimdi ilk defa üretici pamuktan para kazanırken prim uygulaması değiştiriliyor? Ülke olarak ihtiyacımız olan pamuk üretimine doğru tekrar ekim alanları arterken niye böyle bir uygulama ile pamuk üretiminin önü kesiliyor? Anlayamadık" dedi. Üretici pamuk üretimine geri dönmüşken özendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kocagöz,Türkiye'nin önümüzdeki yıl 800 bin tonluk yani 3. 2 milyar dolarlık pamuk ithal etmesi beklentilerinin de gözönünde bulundurulması gerektiğini kaydetti. Kocagöz pamuğun 'stratejik ürün' ilan edilmesi taleplerini de yineledi.

KESTELLİ: EN AZ 50 KURUŞLUK PRİM AÇIKLANMALI

İTB Başkanı Işınsu Kestelli de pamuk üretiminin Türkiye için önemini vurgulayarak "Yönetmelik bizlerde hayalkırıklığı yaratmıştır. İTB olarak biz, geçen sezon 42 kuruş olan pamuk priminin enflasyon oranında artırılarak açıklanmasını, en az 50 kuruşluk bir prim verilmesini istiyoruz" dedi.

AZBAZDAR: BİRİLERİ PAMUK ÜRETMEMİZİ İSTEMİYOR MU?

Tariş Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar ise tebliğle birlikte pamuk üreticisinin sahipsizliğinin ilan edildiğini belirterek, "Bunun adaletle alakası yoktur" diyerek tepki gösterdi. Bu gelişmelerle birlikte üreticinin yine pamuktan kaçacağı uyarısını yapan Azbazdar, 2000'li yıllarda zararına üretim yaptıklarını, makine yatırımı yaptıklarını anlatarak "2010'lu yıllara geldiğimizde Söke Ovası'nda 350 bin dekar ekilebilir alanın 80 bin dekarı el değiştirdi. Bu el değiştirme üreticiden üreticiye değil üreticiden tüccara oldu" dedi. "Acaba birileri bizim pamuk üretmemizi istemiyor mu? Türkiye'de pamuk toplama makinesi neden yok? Çünkü satacakları makinenin kat be katını pamuk satarak alıyorlar" ifadeleriyle de kuşkularını dile getiren Azbazdar, "Biz bu primi fazlasıyla geri istiyoruz" diye konuştu. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üniversite-Sanayi işbirliğinde dev adım
Ülke gündeminde sık sık yer bulan üniversite-sanayi işbirliği çalışmaları ...
Merkez'den sürpriz karar
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli gösterge faizi beklentilere ...
Altın rekor üstüne rekor kırıyor
Dün uluslararası piyasalarda onsu 1501,26 doları gören altın, bugün güne ...
 
Çeşme’de 1 milyar dolarlık plan iptal
İzmir’in en önemli turizm bölgesinde tam bir şok yaşanıyor. İdare Mahkemesi, ...
İnternette yurtdışı alışverişe kısıtlama
Devlet Bakanı Yazıcı, kargo ve posta yoluyla yurtdışından getirilen eşyalarda ...
Sır vergi rekortmeni İsviçre’den
Rahmi Koç'u geride bırakan vergi rekortmeninin İsviçre'den 200 milyon ...
 
Kot ve tişört seneye smokin fiyatına
Pamuk fiyatlarının son 14 ayda yüzde 115 artması bu ürünün stratejik önemini artırdı.
İzmir kruvaziyerde herkesi solladı
Yılda 300 gün güneşin olduğu İzmir, kruvaziyer turizminde birinciliği ...
İki büyük gazete satıldı
Doğan Yayın Holding'e ait Milliyet ve Vatan gazeteleri, Demirören ile ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva