Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
4 Mayıs 2024 Cumartesi

Arzu Yorgancıoğlu, son kitabıma önsöz yazar mısın dedi. Hiç kırar mıyım:

“Biyoçeşitliliği, yerel üretimi ve sürdürülebilirliği savunmak…” başlığı ile bir önsöz yazdım.

Her şeyin değiştiği dünyamızda gastronomiye bakış da değişiyor. Artık tabaklarımıza gelen yemeklerin iyi, temiz ve adil gıda olup olmadıklarını çok önemsiyoruz.

Dünyaca ünlü şeflerin ortak özelliği her birinin kendilerini “Biyoçeşitliliğin elçileri ve yerel üreticilerin destekçileri olarak” tanımlamaları oldu bir süredir. Ciddiye alınan şeflerin yerel bitki açısından zengin yemekler pişirenler, tarımsal ekolojiyi öğrenen ve harekete geçenler olduğu kesin.

Endüstriyel gıda tüketiminin artırılmasının gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından ne kadar zararlı olduğunu, hayvan refahı açısından felaket olduğunu ve iklim krizi veya yeni adıyla acil durumuna (climate emergency) büyük ölçüde katkıda bulunduğunu da hepimiz biliyoruz.

Bu perspektifte, dünya nüfusunun önemli bir bölümünün insanlara, hayvanlara ve gezegene saygı duyarak yetiştirilen, besin değeri yüksek gıdalara erişemediğini de dikkate almamız gerekiyor…

Gezegenin doğal ekosistemlerini korumak istiyorsak, et üretiminde büyük ölçekli azalma yoluyla dünyanın gıda sistemini dönüştürmek hayati önem taşıyor. Gıdaların birbiriyle iç içe geçmiş birçok farklı unsurdan meydana geldiğini unutmamalıyız. Masamıza gelen her şey birbiriyle iletişim halinde; diller, kültürler, çevresel sürdürülebilirlik, beş duyumuz ve çok daha fazlası…

Yaşadığımız çevreyi ve gezegeni korumak, gıdayla ilgilenen herkes için bir zorunluluk olmalı. Üreticiler, şefler, bilim adamları, çiftçiler, gıda toplulukları, gazeteciler, yazarlar ve özellikle de aileler toprağa bakma zevkini yeniden keşfetmek istiyor…

Burada artık kurumsal sosyal sorumluluk yetmiyor. Kişisel sosyal sorumluluk da şart.

Sevgili Arkadaşım Arzu Yorgancıoğlu’nun, “Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri -3” adlı bu yeni çalışması tam bir kişisel sosyal sorumluluk örneği.

***

Sevgili Arzu Yorgancıoğlu şöyle başlamış son kitabına:

Yemek yapmak ve bir sofra etrafında toplanıp bu yemeği ve dostluğu paylaşmak en büyük mutluluklardan biridir bana göre…. 2017 yılında ilk yemek kitabımı yazdım ve adı işte bu nedenle “Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri” oldu. 2020 yılında ikinci mutluluk reçetelerim geldi ve bu kitap İngilizceye çevrildi ve dünyadaki dostlarıma ulaştı.

Veeee şimdi de 3. Kitabımla sizinleyim. Bir eğitimci olarak eğitim adına kızlarımızdan yana tarafım, o nedenle kitaplarımın gelirini Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ‘Bir Işık Yakın Projesi’ne bağışlamak istedim. Yaşamım boyu biriktirdiğim, hayattaki en büyük hazinem dostlarım, kitaplara ve amacına öyle sahip çıktılar ki hayal edemeyeceğim boyutta ilgi gördü ve 75 üniversiteli kızımıza burs oldu, ışık oldu.

Peki neden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği? Sevgili Prof. Dr. Türkan Saylan hocamız benim kahramanımdır. Onun yaşam mücadelesi, bir hekim ve kadın olarak duruşu, toplumsal çalışmaları hep yolumu aydınlatmıştır. “Her Eğitimli Kadının Bu Cumhuriyete Borcu Var” demişti. Ben de bu borcu biraz olsun ödeyebilmek için bu yola çıktım.

2020’deki ikinci kitaptan sonraki 3 yıllık sürede benim tariflerim yine birikti, çünkü yine sofralar kuruldu, yine güzel sohbetlere yeni reçeteler hazırlandı, sofraların etrafında yeni mutluluklar paylaşıldı. Dostlarım yine “Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri -3‘e ve tariflerine sahip çıktılar ve her tarifin yine bir seveni oldu. Gönülden minnettarım, adları aldıkları tarifin sayfasında yemyeşil bir yaprağın üzerinde yer alıyor. Tariflerimin sahibi artık onlar ve onların paha biçilmez destekleri de kızlarımızın.

Bu kitapta yeni neler var?

Dikkatinizi çektiyse bu kitabımız yeşil; çünkü daha çok yeşile, sürdürülebilirlik kavramına ve gezegenimizin sağlığına dikkat çekmek istedim. 2020 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Komisyonu üyesi seçildim. Sürdürülebilirlik, insanların dünyanın kaynaklarını kullanırken gelecek nesillerin ihtiyaçlarını düşünerek bir tüketim yapması gerekliliğini savunmaktadır. Sürdürülebilir gastronomi çevreye duyarlı yiyecekler üretmek ve onları hem zihni hem de vücudu besleyecek şekilde hazırlamak ve tüketmektir. Sürdürülebilir bir menüde olmazsa olmazlar yerel malzeme ve organik yiyecekler kullanımı, porsiyon boyutlarının azaltımı, zararlı kirleticilerden arındırılmış balık ve deniz ürünleri kullanımı ve genetiği değiştirilmiş gıdalardan uzak durulmasıdır. Tariflerimde buna özen gösterdiğimi ve neredeyse hep yerel malzemeler kullandığımı göreceksiniz.

***

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görev yapan Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu ile arkadaşımız olarak gurur duymamak elde mi?

Glutensiz tarifler Fonksiyonel Tıp Uzmanı Prof. Dr. Deniz Özzeybek tarafından incelenmiş. Baskı Metro Matbaacılık Sezen Tamay’a, grafik tasarım Samet Öz’e, dağıtım Yakın Kitabevi Levent Salıcı tarafından yapılmış.

Kitabını Hayat Arkadaşı, Eşi Metin Yorgancıoğlu’na armağan etmiş.

Kutluyorum

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva