HABERLER>POLİTİKA
3 Ocak 2014 Cuma - 21:26

Gül'den operasyon yorumu: Gezi başka...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gezi Parkı eylemleri ile 17 Aralık operasyonlarının farklı değerlendirilecek konular olduğunu söyledi. Gül, Ergenekon ve Balyoz gibi davalara da yeniden bakılabileceğini ifade etti.

Gül den operasyon yorumu: Gezi başka...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Haber Türk televizyonunda yayımlanan, "Basın Odası" programında yaptığı açıklamalarda 2013 yılının değerlendirmesini yaptı, Gezi Parkı olayları ve 17 Aralık operasyonlarının yapılan pek çok güzel şeyi gölgelediğini söyledi.

İşte Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklamalarından satır başları:
 
- 2013 dünya için baktığımızda halen büyük ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir yıl oldu. Özellikle Avrupa'da... Büyüme neredeyse durmuş vaziyette. Krizden çıkamadılar. AB kendi içinde yeniden yapılanma süreci yaşıyor. ABD'de Obama tekrar seçildi, orada yavaş bir gelişme var ekonomide. Oradaki iyileşme ve FED'in kararları bizi biraz ters etkiliyor. Bölgemizde ise çok büyük sıkıntılar var. Hâlâ bir kaos var. Libya'da kaos var. Tunus'ta daha iyimser bir hava var. Mısır'da darbe yapıldı. Gelişmeler kötü orada. Irak'ta büyük sıkıntılar var. Hâlâ belini doğrultamayan bir ülke. Suriye zaten içler acısı. Kimyasal silah ve balistik füzeler kullanıldı. İran'da yeni bir soluk var. Yeni hükümet dünyayla diyalog arıyor, bu olumlu bir şey.
 
- Türkiye'de ise... Türkiye için canlı bir yıl oldu. Özellikle Gezi olayları ve son olaylar güzellikleri gölgeledi. Avrupa'da büyük krizler varken Türkiye çok başarılı bir ekonomik yıl geçirdi. Yüzde 4'le Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduk. Avrupa'da yok böyle bir ülke.
 
- Kürt sorununda çok mesafe alındı. Binlerce insanın hayatını kaybettiği, şehit verdiğimiz bir olay. Bu yıl artık konuşarak sorunları çözebiliriz noktasına gelindi.
 
- Demokratikleşme konusunda önemli adımlar atıldı. Kadınlara yönelik kıyafet gibi ayrımcılıklar aşıldı. Bunu da iktidar ve muhalefet beraber yaptı. Muhalefetin bazısının sesli bazısının sessiz desteği oldu. Kadınlar artık hayatın içinde.
Başbakan Erdoğan: Marmaray'a, tüpgeçide fren yaptırmak isteyenler var
 
'GEZİ VE 17 ARALIK PARALEL DEĞİL'
 
- Ama bunları gölgeleyen olaylar İstanbul'da yaşandı. Bir çevre meselesi olarak başlayan olaylar çok farklı noktalara gitti. Umuyorum ki 2014 iyi olur. Hepimiz aynı gemideyiz. Türkiye'yi bu sıkıntılı ortamdan çıkarıp geleceğe taşımamız gerekir.
 
- Çözümsüzlük gibi bir şey yok. Türkiye 10 yıl öncesine göre demokratik hukuk standartlarında çok gelişti. Sıkıntılar muhakkak var. Pembe bir tablo çizmiyorum. Ama 10 yıl öncesi ile mukayese edildiğinde iyi noktadayız.
 
- Haziran olaylarıyla 17 Aralık sürecini ben birbirine paralel olarak görmüyorum. Bunlar birbirinden ayrı meseleler.
 
- ( BDP'li vekillerin tahliyesi) Demokratik hukuk devletinde kuvvetler ayrılığı prensibi vardır ama bunların bir ahenk içinde olması gerekir. Hepsi de kendi saygınlığını korumakla yükümlüdür. Yasama ve yürütme işini iyi yapmazsa seçimlerle değiştirilebilir. Yargı bu anlamda farklıdır. Yargı kendi saygınlığını ve bağımsızlığını korumalıdır. Bu kararların oy birliği ile alınması önemlidir. Bu kararları ben memnuniyetle karşıladım.
 
- Kesinlikle su götürmez şekilde objektifliğini kaybetmeyecek kurum yargı kurumudur. Çeşitli yanlışlıkların giderileceği yer mahkemelerdir. Mahkemelerin verdiği karar da itiraz mercileri vardır. Buralara hiç gölge düşmemesi gerekir. Şeriatın kestiği parmak acımaz derler. Herkesin bunu bilmesi lazım. Bu davalarla ilgili sıkıntılar varsa, serzenişler varsa daha dikkatli olunması gerekir. Askerlerin yargılandığı bazı davalarda bazı yanlışlıklar yapıldı. Kurunun yanında yaş da yandı intibahı oluşuyorsa bununla ilgili bazı şeyler konuşulabilir.
 
- Ben o konuda cumhurbaşkanı olarak bir şey diyemem. Ama böyle bir algı ortaya çıkarsa bunun bütün hukuki çalışmaları yapılabilir. Nitekim bazı çalışmalar da yapılıyor. Geçen Barolar Birliği Başkanı beni ziyaret etti. Böyle bir algı söz konusu olursa bakılabilir.
Başbakan'ın uçağına 12 gazete binemeyecek
 
'BEN ÜZERİME DÜŞENLERİ YAPIYORUM'
- Parlamenter sistemde işlerin nasıl yürüdüğü bellidir. Ben üzerime düşeni tüm gücümle yapıyorum. Benim çalışmalarım aleni, açık. Ben hükümetle, meclis başkanıyla, mahkeme başkanlarıyla bir araya geldiğimde bütün bunları konuşuyoruz. Bütün kurumların ahenkli çalışması için ben gerekli uyarıları ve çalışmaları yapıyorum. Bunun ötesinde yürütme yanlış yapabilir. Yönetmelik mesela... Bunu doğru olduğunu düşünerek yapabilir. Ama Anayasa'ya uygun olup olmadığına Danıştay karar veriyor. Basın mensuplarının emniyete girişiyle ilgili karar da öyle. Danıştay'a gitti ve bozuldu.
 
- HSYK'nın açıklamasını ben doğru bulmadım. Mahkeme karar verecek ve mahkemenin kararını gölgelememek lazım. Bu tür çekişmeler, bunları çok açık dillendirmeler iyi şeyler değil. Anayasal kurumlar anayasal görevlerini iyi bilmeli. Hukukun üstünlüğü demokrasinin temel prensiplerinden biridir. Soruşturmanın gizliliği esası yokmuş gibi hareket ediliyor.
 
- Bir devlet içinde ayrı bir devlet ya da ayrı yapılanmalar olamaz. Kurumlar anayasaya ve kanunlara kesinlikle dikkat edecek. Kendi içerisindeki hiyerarşiye dikkat edecek. Herhangi bir gruplaşma olmayacak. Kurumun dışında başka bir yerden talimat, başka bir yere kurumun bilgilerini taşıma asla olamaz. Bunlar olursa tabii ki ortaya çıkarılır. Bunun dışında sivil toplumda nasıl şeffaflık önemliyse bu tür konularda da şeffaflık önemlidir. Hele de yargı içerisinde böyle bir şey varsa asla tahammül edilemez.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC. Öz Vatandaş. 4 Ocak 2014 Cumartesi 10:53

Çok konuştunuz ama hiç bir şey anlatmadınız sn. cumhurbaşkanım, 17 aralık 2013 gününden bu güne 21 gün geçti, milyon dolarlar ayakkabı kutularından, yatak odalarından adeta fışkırdı, Bakanlar suçlandı ama zatıaliniz sadece seyreylediniz. Diyorsunuz ki Devlet Denetleme Kuruluna sordum onlarda yargı aşamasında yapacak bir şey yok dediler, sn. c.başkanım siz onlara sormayacaksınız çünkü onlar sizin danışmanınız değil, siz görev vereceksiniz onlarda görevlerinin gereği Bakanlar hakkında ve Banka Müdürü hakkında gerekli araştırmayı yaparak size raporlarını sunacaklar. Yani üç yandaş Gazeteci ile çok güzel bir Şov yaptınız, Gönül isterdi ki tüm Gazetelerden katılım olsun ve özgürce sorular sorulabilsin ama gelenek yine bozulmadı ve yandaşlar ellerindeki yazılı seçilmiş soruları sordular sizde yanıtladınız, yani bu kurgulu sorulu konuşmanızdan ben bir şey anlamadım. Saygılarımla.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
3 tutuklu vekile daha tahliye yolu
Anayasa Mahkemesi, 3 tutuklu milletvekilinin daha haklarının ihlal edildiğine karar verdi.
Kılıçdaroğlu sordu: Bu Umre helal midir?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bartın Spor Salonu'nda partisinin ...
İki BDP’li vekile tahliye
KCK davasında tutuklu yargılanan BDP Milletvekileri İbrahim Ayhan ve Gülser ...
 
CHP Denizli’de sandığa Arslan’la gidecek
Denizli'de CHP'nin merakla beklenen büyükşehir belediye başkan adayı, ...
CHP’li Aygün’den Orgeneral Özel’e çok sert sözler
CHP'li Hüseyin Aygün'den Türk Silahlı Kuvvetleri konusunda olay yaratacak ...
Çiçek’le görüşen Baykal’dan çözüm için 3 öneri
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ardından Meclis Başkanı Cemil Çiçek’le ...
 
Başbakanlık'taki sürpriz zirveden 'büyük toplantı' çıktı!
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, MİT Müsteşarı Hakan ...
Bulut'tan Ekonomi Üniversitesi'nde seçim ve operasyon mesajları
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkan Yardımcısı Cumhur Bulut, ...
Yüksel Bakan Yazıcı’ya ‘radyoaktif atıkları’ sordu
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva