HABERLER>EKONOMİ
26 Ocak 2018 Cuma - 11:03

EBSO Başkanı Yorgancılar’dan 'siyaset' çıkışı: Biri öğretirse, yapman lazım derse…

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar adının zaman zaman siyaset için anılmasına ilişkin, “Siyasetten anlamadığım için bugüne kadar o ortamın içinde bulunmadım. Biri öğretirse yapman lazım derse zamanı geldiğinde değerlendiririm. Siyasetle işim yok. Bundan sonrasını da Allah bilir” dedi.

EBSO Başkanı Yorgancılar’dan  siyaset  çıkışı: Biri öğretirse, yapman lazım derse…

EGEDESONSÖZ- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Sonsöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege’ programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar gündeme dair pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu. İş dünyasının içinde bulunduğu durumu özetleyen Yorgancılar uluslararası alanda Türkiye’nin olumlu bir ivme yakaladığını ifade etti.

EKONOMİYE OLUMSUZ ETKİSİNİ 6 GÜN İÇİNDE GÖRMEDİK
Afrin Operasyonu’na ilişkin konuşan Yorgancılar, ayrıca savaş ortamının ekonomiye olan etkisini değerlendirdi. Yorgancılar, “Askerimize, ordumuza başarılar dilediğimi harekatın ilk günü paylaştım. Atatürk’ün bir lafı vardır; söz konusu vatansa gerisi teferruattır. Dışarıdan gelen düşmanların engellenmesi için bu harekat son derece önemli. Destekliyoruz. Askerlerimizin Allah yardımcısı olsun.  Ülkenin ekonomisi hakikaten çok büyük. İthalatımıza ihracatımızla çok iyi bir konuma geldik. İtalya ve Çin arasındaki en büyük merkez olduk. İnşaat sektöründe Çin’den sonra ikinci sıraya yerleşen bir ülke haline geldik. Turizmde büyük başarılarımız var. Savaşın etkisi olmaz mı? Ama ekonomiye olumsuz etkisini 6 gün içinde görmedik. Biz oraya yerleşmek için gitmedik. Oradaki örgütleri temizleyip ortadan kaldırıp ülkemize dönmek. Türkiye orayı ele geçirmek isteyen bir ülke değil. Ekonomiye etkisi olacağını tahmin etmiyorum. Bir iki ülke hariç her taraftan operasyona destek geldi. O ülkelerin de niyetleri çok açık” dedi.

BABAM, ‘ÇALIŞIP DA KAZANACAKSIN’ DERDİ!
Ticari hayatındaki başarısının sırrı hakkında konuşurken aile vurgusu yapan Yorgancılar, “Baba- anne çok önemli. Aile dediğiniz zaman ikisi başta geliyor. Sonra arkadaş çevresi geliyor. Biz babamdan hep çalışmayı gördük. Çalışmadığınız zaman hedefe ulaşamazsınız. Heyecan duymanız lazım. Hedefleriniz çerçevesinde hareket ediyor ve topluma hizmet için evden çıkıyorsanız Allah da sizin gönlünüze göre veriyor. Babamdan çok şey öğrenmişimdir ama o günkü Türkiye şartları bugüne göre çok değişti. Değişen hayat şartlarına ayak uyduramazsanız geride kalırsınız. Ortaokul yıllarımda babam para vermediği için yaz mevsiminde bizleri çalıştırıyordu. Hep, ‘çalışıp da kazanacaksın’ derdi. Bir şeyi kazanıp, elde ettiğin zaman onu harcaması farklı oluyor” şeklinde konuştu.

KİMİN AKLINA GELİRDİ?
“İzmir şu an bir teknoloji üssü haline getiriliyor” diyen Yorgancılar, “Türkiye’de endüstri bölgeleri oluşturulacak. Silikon vadisi, teknoloji üssü haline getirilmesi uzun bir hadise. Ürün alt yapısını bu merkezler oluşturacak. Tarım, sanayi, ticaret var. Üç tarafımız deniz, limanlar bol. İstikrar olduktan sonra bu ülke öyle şeyler gerçekleştirecek kapasiteye sahip ki yeter ki herkes rahat çalışsın. Turizmde 10 destinasyondan biri haline geldik. Bu kimin aklına gelirdi?” dedi.

KAVGAYI SEVMEDİĞİM İÇİN TELEFONUM HERKESE AÇIK
Yorgancılar EBSO’da görevde olduğu sürece ilişkin ise, “2 dönemdir görevdeyim. ‘Ne yaptım?’ diye geriye dönüp baktığımda meclisteki üyelerimiz yüzde 90 teşekkür etti. Bunun altında da üyelerimizin işlerini çözmemiz yatıyor. Benim şunu yaptım bunu yaptım dememe gerek yok. Onlar teşekkür edip, takdir ettiyse memnunum. Üye odaklı, konu odaklı çalışırım. Gerektiğinde kanun çıkma aşamasında mercilerle konuşurum. İnsanın işini çözdüğünüz zaman onlar da memnun oluyor. Sivil toplum örgütleri olarak kanun çıkarma, siyaset yapma yetkimiz yok. Zaten bunları yapmak için görevlere gelmedik. Sorunları tespit edip gerekli mercilere iletmeyi görev edindik. Kavgayı, münakaşayı da sevmediğim için telefonum herkese açık” açıklamasında bulundu.

TOBB ÖNEMLİ!
Aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) hakkında konuşan Yorgancılar, “TOBB önemli. TOBB ’un sitesine girip, hükümetimiz tarafından ne destekler veriliyor ya da danışmak istediğiniz hangi konu varsa öğrenebilirsiniz. Yeter ki araştırmak istensin. Biz sivil toplumu, iş adamını temsil eden bir yapıyız. Hepimizin bağlı olduğu TOBB Türkiye’deki 1 buçuk milyon üyesine baktığınız zaman iş adamı. Dışarıya gittiğiniz zaman iş adamının görüşü olarak gidiyorsunuz. O ihracatı yapan da bu 1 buçuk milyon insan” dedi.

500 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HAYAL DEĞİL!
Yorgancılar, sektöre ilişkin konuşurken, “Göreve geldikten sonra kullandığım bir slogan var. ‘Dünyada her evde bir Türk malı olmalı’ diyorum. İşte bunu yaparsak 500 milyar dolarlık ihracatı çok rahat yapabilme imkanımız var. Bu hayal değil. Türkiye bunu çok rahat yapar. Yüksek teknoloji ürünlerine geçmemiz lazım. Bir yanlışımız daha var. Ar-Ge ile Ür-Ge’yi karıştırıyoruz” açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE’NİN GELİŞMESİNİ İSTEMEYENLER VAR
AK Parti’nin iktidarda olduğu 2002-2018 arasındaki dönemi değerlendiren Yorgancılar, “Her siyasi partiyi eleştirmek mümkün. Eleştirilmesi gereken konular var mı? Var. Ama kimlikten ziyade yapılan işe bakmamız lazım. Bu dönem içinde özellikle ilk 7 yılda Türkiye’de çok önemli değişimler oldu. Ama sonradan gerçekleşen değişim tamamen bizim yönetimimizden dolayı değil. Türkiye’nin gelişmesini istemeyenler var. Afrin Operasyonu için de söyledim. Biz orada terör örgütleriyle savaşıyoruz. Karşıda Almanya tankını, Amerika askerlerini görüyoruz. Biz NATO ülkesiyiz. Müttefikimiz olan ülkenin askerleriyle mi çarpışacağız. Türkiye’nin başarısız olmasını isteyen ülkeler var. S-400 füzelerinin almamamız için Amerika’nın bir tutumu var. Patriot füzeleri niye bizim sınırımızda değil? Kim bunları çeken? NATO ülkeleri” yorumunda bulundu.

VERGİNİN YÜZDE 10’U BURADAN GİDİYOR
Hükümetin 2011 genel seçimleri öncesinde vaat ettiği ‘35 proje’ ile ilgili konuşan Yorgancılar, “Biten projeler var devam eden var. Bundan daha doğal bir şey yok. Vergimizi veriyoruz. 4 veriyoruz bir alıyoruz dememizin altında bu yatıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin aldığı verginin yüzde 10’u buradan gidiyor” dedi.

AYNI SEKTÖRDEKİ İNSANLARIN AYNI ÇATI ALTINDA BULUŞMASI DOĞRU
Yorgancılar, sanayi sitelerinin kent merkezinden çıkarılması hakkında, “Çok doğru bir karar. Bunlar zamanında yapılmış ve kent merkezinde yer alan tesislerimiz. Bunların bir şekilde organize sanayi bölgesi gibi kent dışına çıkmalı. Sektör bazlı küçük sanayi siteleri oluşturulabilir.  Aynı sektördeki insanların aynı çatı altında buluşmaları sonucunda en doğru sonuç alınır” diye konuştu.

YERLİ ARABA KAVRAMINI İYİ ÖĞRENMEMİZ LAZIM
Yerli otomobil hamlesi üzerinden açıklamalarda bulunan Yorgancılar, “Yerli otomobil için 5 firma aday oldu. Biz bu işi TOBB olarak koordine ettik. Bu o kadar kolay bir iş değil. Bununla ilgili araştırma şirketine fizibilite için göre verildi. Bu işin başına bir CEO atanacak. Bu fizibilite raporu ortaya çıkacak. Araba benzinli mi mazot mu pilli mi elektrikli mi olacak? Binek mi olacak bunlar belli olduktan sonra 4 bin arabayı satmak kolay. Yıllık 80 bin tane yapmanız gerekiyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan araçlara bizden de başka ülkelerden de parçalar gidiyor. Bu nasıl yerli araç? Yerli araç kavramını iyi öğrenmemiz lazım. Yapacağımız arabanın tamamı yerli olmayacak. Bazı parçaları dışarıdan gelecek. Sadece ithalatımızı keseceğiz” dedi.

TÜM ODALARIN BAŞKANLARI VE ADAYLARI BENİM İÇİN BİRDİR
İzmir Ticaret Odası’nın yaklaşan seçimlerini ve mevcut Başkan Ekrem Demirtaş ile Mahmut Özgener’in yarışacak olmasını değerlendiren Yorgancılar, “Bütün odaları temsil ettiğim konumdayım. Aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıyım. 365 odanın başkan ve başkan adayları benim için birdir. Mahmut Özgener İzmir’de köklü bir ailenin çocuğu benim arkadaşım, başarılar diliyorum. Ekrem Bey de uzun yıllar Ticaret Odası başkanlığı yapan bir büyüğümüz. Başarılar diliyorum” diye konuştu.

EFELER HEP ORTADA
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, ‘İzmir’in efeleri çıksın ortaya’ açıklamasının hatırlatılması sonrasında konuşan Yorgancılar, “İzmir’in efeleri ortaya çıkmıyor anlamında mı değerlendirmem gerekiyor? Efeler hep ortada. Onun için verginin yüzde 10’u buradan toplanıyor. Yoksa İzmir’e yatırım yapılmaz. Yoksa beyin göçünün İzmir’e olmaması gerekiyor. Sayı bakanımın hangi ortamda bunu değerlendirdiğini bilmediğim için yanlış bir açıklama yapmak istemem. Ben iş dünyasının yatırımlarda geri planda kalmadığını düşünüyorum. Katılmıyorum” yorumunu yaptı.  

SİYASETİ SİYASETÇİ YAPMALI, İŞTEN ANLIYORSA BUYURSUN GELSİN!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın, kentteki iş dünyasını çok siyasi bularak eleştirmesi üzerine konuşan Yorgancılar, “1 saattir konuşuyorum, ağzımdan siyasetle ilgili bir şey duydunuz mu? Onu siyaset konuşanlara söylesin. Parti gözetmeksizin hiçbir konu içine girmedim. Sadece Türkiye zengin olursa hepimiz zengin olacağız dedim. Ben Türkiye’nin zengin olmasını istiyorum. Benim hayalim bunlar. Siyaseti siyasetçi yapmalı. Ha işten anlıyorsa buyursun gelsin yapsın. Ben siyasetten anlamadığım için bugüne kadar o ortamın içinde bulunmadım” dedi.

KAÇ TANE BELEDİYEDE VAR?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetlerini değerlendiren Yorgancılar, “Büyükşehir’in eleştirilecek yerleri de var, iyi yaptı işler de var. İktidar için de söyledim. Görevde olan herkesi eleştirmek kolay. Bazı gerçekler var. Bilançoya bakıyorsun AAA Plus… Kaç tane belediyede var? Bana gösterin. Demek ki bütçesi sağlam! Yaptığı hizmetler ortada. Bir şeyi bir şeyle karşılaştırmak için tüm kriterleri ortaya koymak lazım. Onları ortaya koyduğumuzda büyükşehir belediyesi başarılı mı başarısız mı daha net görürüz” açıklamasında bulundu.

BİRİ SİYASETİ ÖĞRETİRSE…
Kentteki siyaset kulislerinde ismi zaman zaman İzmir Büyükşehir Belediye başkanlığı ile anılan Yorgancılar, ‘Siyasete girmeyi düşünüyor musunuz?’ sorusuna yanıt verdi. Yorgancılar, “Benim bir beklentim yok. Siyasetten anlamadığımı ifade etmiştim. Biri öğretirse yapman lazım derse zamanı geldiğinde değerlendiririm. Ben bugüne iş adamı olarak geldim. Hiçbir siyasi partiye kaydım yok. Tek yaptığım mesai arkadaşlarımla birlikte ülkeme hizmet etmek, bir kişinin daha karnını doyurma ve şehrime hizmet etmek. Benim birinci görevim bu. Siyasetle işim yok. Bundan sonrasını da Allah bilir” ifadelerini kullandı.  

 
Ege Üniversitesi'nden 'milli aşı': Dışa bağımlılık bitiyor!
 
Selçuk bir kez daha EMITT Fuarı’nda
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bornovalı 26 Ocak 2018 Cuma 13:06

Sayın Yorgancılar- o olmayacak- bu olmayacak peki kim olacak ?- Siz olmayacaksınız da- bilmeyeceksiniz de kim bilecek ? Yukarıda diyorsunuz ki 'bütün kriterleri ortaya koymak lazım- Siyasetçilerimizin kriterlerini ortaya koyun-ve sizin ki ile karşılaştırın.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otoparklarda her şey değişiyor!
Otopark Görevlilerini kapsayan meslek standartları Resmi Gazete'de yayımlandı. ...
İEKKK'da gündem Zeytin Dalı: Türkiye'nin güvenliği için tam destek!
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, Suriye’nin Afrin bölgesindeki terör ...
On binlerce işçinin grev kararına erteleme!
Metal sektöründe üç işçi sendikasının toplam 179 firmada aldığı ve 130 ...
 
Mehmetçik için Kemeraltı’nda anlamlı kampanya
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Afrin’de ‘Zeytin Dalı Harekatı’ başlatan ...
Büyükşehir çalışanlarından yemek ve ulaşım eylemi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarında çalışan memurlar, ...
İzmir’de ‘taksicilerin patronu’nu ile A'dan Z'ye: Siyasilere flaş mesaj... Zam gelecek mi?
Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Anık, “Siyasilere sesleniyorum; ...
 
Kömürün pabucu dama atıldı! Talep her geçen gün artıyor!
Balıkesir'in Burhaniye ve Edremit ilçelerindeki TARİŞ fabrikalarında fosil ...
Emeklilere müjde! Bugün ödeniyor
2017 yılına ait ek tütün ikramiyesi tutarları ile emekli, vazife malulü, ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar kurunda dün etkili olan düşüş bu sabah da kendini gösterdi. Dolar ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva