HABERLER>EKONOMİ
25 Ocak 2018 Perşembe - 10:53

İzmir’de ‘taksicilerin patronu’nu ile A'dan Z'ye: Siyasilere flaş mesaj... Zam gelecek mi?

Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Anık, “Siyasilere sesleniyorum; bölgenizde kamuoyu yoklaması yapmanıza gerek yok. Bize sorarsanız vatandaşın ne düşündüğünü söyleriz" dedi. Artan yakıt fiyatları ile taksi ücretlerine gelebilecek olası bir zamla ilgili olarak ise "6 ay zam yok" dedi.

İzmir’de ‘taksicilerin patronu’nu ile A dan Z ye: Siyasilere flaş mesaj... Zam gelecek mi?

EGEDESONSÖZ- İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, Sonsöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege’ programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen genel kurulda seçimi kazanan ve başkanlık koltuğuna bir kez daha oturan Anık sektöre ilişkin önemli bilgiler verdi.

TAKSİCİLİK KONUSUNDA BİR NUMARAYIZ
Anık, “Biz her zaman seçim varmış gibi görevimize devam ediyoruz. Kapımız herkese açık. Benimle görüşmek isteyip görüşemeyen çok az insan vardır. Mutlaka bir işimiz vardır. Bu bir demokratik yarıştı. Biz yöneticiler kesinlikle geçmişe takılmamalıyız. Seçim süreçlerine takılı kalırsak sıkıntı olur. Yaptıklarımız ortada. Türkiye’de örnek odalardan biriyiz. Taksicilik konusunda bir numarayız diyebilirim” dedi.

ÖTV KONUSUNDAKİ MEŞALEYİ 12 SENE ÖNCE BİZ YAKTIK
Anık, “ÖTV konusundaki meşaleyi 12 sene önce biz yaktık. Çalmadığımız kapı kalmadı. Türkiye’de uygulanan gece tarifesini kaldıran ilk il biz olduk. Yurt dışında bir takım şeyleri gördük. Bunun bizden eksi olarak götürdüğünü fark ettik. Kırılan oldu ama sürdürebilirliğini gördüğümüz zaman bunun avantaj olduğunu gördük” diye konuştu.

SALDIRI HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Seçim sürecine ilişkin konuşan Anık, genel kurulun ardından oda binasına gerçekleşen saldırı hakkında bilgi verdi. Anık, “Seçim zamanı sıkıntılar oldu. Siz çalışmaları yapıyorsunuz. Karşınızdakiler çıkıp bunların yalan olduğunu söylerse sıkıntı olur. Ama bunu ısrarla devam ettirirsen odanın saygınlığını da yitirirsin. İzmir şoförler odası Celil Anık’tan ibaret değil. Esnaf bize güvenini gösterdi. Sonra saldırı oldu. Ben o (rakibi Mustafa Pala) yaptırdı demiyorum ama yanınızda dolaşan kişinin evladı. Artık neler konuşuldu yanında ve nasıl tahrik oldu? Tespit edildi. Bir hatadır yapılmış dedik. Bizim için seçim süreci bitmiş, hizmet süreci başlamıştır” açıklamasında bulundu.

KISA MESAFE SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ, İSTANBUL DEĞİL, GAZİANTEP’TEKİ BİZE DAHA UYGUN
Anık yeni dönemde hayata geçecek projelere değindi ve “Biz bir söz verdik. İzmir’de kısa mesafe sorununu çözeceğiz. Hem müşteriyi hem esnafı sıkıntıya sokan bu durum için orta noktada anlaşacağız. Şu an Türkiye’de uygulandığı iki il var. Biri İstanbul biri Gaziantep… Sıkıntılar yaşandı ve bizim 1 sene ara vermemize sebep oldu. İstanbul’daki sistem bize uymaz. 2 buçuk kilometre içinde 5-6 lira yazdı. 10 TL alıyor ve sonrası ucuzluyor. Bizim bu konuda müşteriyle sıkıntımız olur. Biz taksimetreyi açtık 6 lira yazdı, bastık 10 lira istedik, olmaz. 1 kilometre farklı onun haricinde kesinlikle bugünkü taksimetreden çok fazla yazmadan devam edecek. Gaziantep’teki böyle. Bu bize daha çok uyuyor. Bunu ilk 6 ayda çözmeyi planlıyoruz” dedi.

ESNAF KARDEŞLERİME SESLENİYORUM!
Anık, “Benzin 6 liraya çıkıyor. Geçen sene Nisan ayında zam talebinde bulunmuştuk. Ama bizim aldığımız zammı götürdü. Kısa mesafe konusuyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Esnaf kardeşlerimize buradan sesleniyorum. Bu sorunu çözeceğiz” diye konuştu.  

BİZ HER TÜRLÜ İŞ YAPARIZ
Kentteki toplu taşıma uygulamaları hakkında açıklama yapan Anık, “3 kişilik bir aile olarak toplu taşıma kullandığında kısa mesafede taksiden daha pahalıya patlıyor. Uzun mesafede tabi ki karlı. Toplu taşımanın yaygınlaşması lazım. Bizim bundan bir endişemiz yok. İzmir’deki raylı sistem, özellikle İZBAN, toplu taşımaya baktığında gerçekten başarılılar. Bizim rakibimiz ama öyle. Biz vatandaşı da düşünmek zorundayız. Biz her türlü iş yaparız. Dünyanın bir gerçeği var. Yurt dışında inceledim, tramvay, metro her şey var. Ama kargaşa yok. Özel araba yok. Nereye koymuşlar anlayamadım. Merkezlerinde raylı sistem var. Bir de otopark sorununun çözülmesi lazım. Tramvay çalışıp belediye otobüsü çalışacaksa bu işin içinden çıkılmaz. Bir kere denenip görülmedikten sonra netice alınacağına inanmıyorum. İzmir’de çok yakın gelecekte çevre yolu sıkıntısı var. Akşamüzeri olduğunda Gaziemir’den çıkmak mümkün değil” dedi.

SİYASİLER KAMUOYU YOKLAMASI YAPMASIN, BİZE SORSUNLAR SÖYLEYELİM!
Vatandaşların gündeme ilişkin nabzını taksiciler olarak tuttuklarını ifade eden Anık, “Siyasilere sesleniyorum; bölgenizde kamuoyu yoklaması yapmanıza gerek yok. Bize sorarsanız vatandaşın ne düşündüğünü söyleriz. Ben esnafa soruyorum; vatandaş, yerel yönetim ve merkezi hükümet hakkında ne düşünüyor diyorum. Şu an vatandaşın en büyük sıkıntısı şehirdeki yatırımlar. Tramvay, Yeşildere’deki çalışmalar… Bunlar da olmazsa olmaz. Eğer bu tramvayı yapacaksanız bu yolu kapatacaksınız. Ama önemli olan bu yatırımların zamanında en kısa sürede bitirilmesi lazım. Buradan büyükşehir Belediye Başkanımıza da çağrı olsun. Ben büyük bir çabayla yaptıklarını biliyorum. Vatandaş bilmiyor. Gideceği yere geç gittiği zaman başlıyor isyana” açıklamasında bulundu.

VATANDAŞLARA MÜJDE: ZAM EN AZ 6 AY YOK!
İzmir’de taksicilerin zam çalışması içinde olmadıklarını vurgulayan Anık, “Şu an bir zam çalışmamız yok. Ama bu akaryakıtlar böyle devam ederse… En son zamdan sonra mazota yüzde 15-20 gibi zam yapıldı. Bizim ilk yapacağımız iş kısa mesafe sorununu çözmek. Kilometreye en az 6 ay dokunmayacağız. Belki bir seneyi bulacak” diye konuştu.

BAŞKANIMIZI SEVİYORUZ
Konak Belediyesi’nin Yenişehir’de yapmayı planladığı yeni hizmet binası sürecine değinen Anık, “Biz başkanımızı seviyoruz.  Daha önce kendileriyle görüştüm ama bu konu hiç açılmadı kendileri tarafından. Bize gelip görüş sorulsaydı biz söylerdik, anlayışla karşılardık. Bize bir şey anlatılsaydı, sizden anlayış bekliyoruz denseydi, biz niye hayır diyelim? Ancak bize hiçbir şey sorulmadan, gazeteye beyanat verip, hakkımızda tahliye davası açılırsa bir kurum başkanı olarak ne yaparsınız? Karşılık verirsiniz. Hemen karşı dava açtık. Bizim Konak Belediyesi’ne mesafemiz 4 kilometre. Biz bunu rahatlıkla konuşabilirdik. Belediyemizi hiç suçlamadık. Biz başkanımızı yine de seviyoruz. 2 senemiz kaldı. Sonrasında bırakacağız. Bunu yargıya taşınmadan çözmeliydik. Bize hiçbir şey sorulmadı” dedi.

EĞİTİM VURGUSU
Taksicilik mesleğinde eğitimin önemli olduğunu ifade eden Anık, “Her ay ortalama 200 kişiye eğitim veriyoruz. Mesleğe yeni başlayan arkadaşlara eğitim veriyoruz. Eğitim süreci biraz kısa ama isteyen belgeler önemli. Bu sene bir dönem yabancı dil kursu açmayı düşünüyoruz. Buradan meraklı arkadaşlara duyuruyorum. Ben kendimde çalışırken iki dönem gittim. Faydasını gördüm. Eğitim olmazsa olmazımız. Bir kurs açacağız. Ben esnafa söylüyorum; bir vatandaş arabanıza bindiğinde yeri bana tarif et demeyeceksiniz’ diyorum. Bakın özeleştiri yapıyorum. Geçen gün bir hanım aradı.  Fuar alanından binmiş şoför otobana çıkmasını bilmiyor. Bunu bilmeden direksiyona neden biniyorsun? İşte bunlar eğitimdir. Ama yetkisi bizde değil. Yol karıştırma olabilir ama bugün özellikle Büyükşehir’in levhalama sistemi çok iyi. İhtiyacın yüzde 80’inin karşılıyor. Eksiklik yok mu? Olacaktır” yorumunu yaptı.

SARI TEKNOLOJİ VE ÖTV…
Sarı teknoloji ve ÖTV hakkında açıklama yapan Anık, “Sarı teknolojiyle ilgili sözü verdim. Hayata geçireceğiz. İzmirli akılı telefon ve sistem üzerinden istediği noktaya taksisini çağırabilecek. ÖTV konusunda da talebi ilk dillendiren biziz. Rahmetli Bakan Kemal Unakıtan döneminde söyledik. Bu konuda bir haksızlık vardı. Biz taksici olarak yüzde 45 ÖTV ödüyoruz. Ama aynı işi yapan minibüs ve otobüs yüzde 4 ödüyor. Arada yüzde 41 gibi bir uçurum var. Bir kereye mahsus hak verdiler. Bizim talebimiz ya tamamen kaldırsın ya da belirli miktar düşürülsün. Çok yüksek rakamlar. Bizim şu an taksiye koyacağımız aracın fiyatı 90 bin lira. 2019’un Haziran ayına kadar verilen hak devam ediyor. Biz 2019 sonrasının telaşına düştük. Biz zaten her gün akaryakıttan vergi ödüyoruz” dedi.

PARA KAZANIYORUZ, YALAN SÖYLEMEYE GEREK YOK!
Taksici esnafının içinde bulunduğu duruma ilişkin konuşan Anık, “Para kazanıyoruz. Yalan söylemeye gerek yok. Ama eskisi gibi değil. Bu işten para kazanmıyoruz dersem birisi çıkar ‘o zaman bu işi yapmayın’ der. Arkadaşların mutsuzluğuna gelince. Zor. Akşama kadar trafiğin içinde… Taksiciliğin mutlaka kalıcı iş olması lazım. Bir arkadaşımız işini kaybediyor geliyor geçici olarak taksicilik yapıyor. Geçici olarak yaparsan bu iş olmaz. Kalıcı olarak yapacaksan da karnının doyması lazım” ifadelerini kullandı.  

İZMİR’E NİYE TURİST GELSİN?
Kent ekonomisine ilişkin açıklama yapan Anık, “Başka illerde bir organize sanayi bölgeleri var, bizimkiler solda sıfır. Turizmde gerideyiz. Ben soruyorum; İzmir’e niye turist gelsin? Antalya varken… Tarih mekan nerede var? En önemli tarihi yerimiz Efes. Turist zaten gemiyle geliyor” dedi.

SİYASETE GİRECEK Mİ?
‘Siyasete girecek misiniz?’ sorusunu yanıtlayan Anık, “Benim şu an öyle bir niyetim yok. Öyle bir iki telkin geldi ama benim niyetim esnaf odası faaliyetlerini yürütmek. Ama ilerisi için nasip işidir. Zor görünüyor. Yaptığım işi seviyorum ama siyaseti çok fazla önemsemiyorum. Yaptığımız iş de bir nevi siyaset. Bizim şu an yaptığımız esnafa yardımcı olmak.  Siyaseti iyi bilirim, gelişmeleri iyi takip ederim. Ben İzmir şoförler odası başkanlığına da aday olmayı düşünmedim. Arkadaşlar geldi aday ol dedi. Ben o zamanki başkanla bunu görüştüm. Bana ‘bunlar sende ne buluyor?’ dedi. O laf bana ağır geldi. O görüşmeden sonra kararımı verdim ve aday oldum. Bende ne gördüklerini gösterdim” ifadelerini kullandı. 

 
Karşıyaka, Uğur Mumcu’yu andı
 
Manisa'da vahşet: 80 yaşındaki annesini acımadan öldürdü!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MURAT AKAY 25 Ocak 2018 Perşembe 14:49

KIRIKLAR MİNÜBÜSLERİ VE SORUNLARI İÇİN GÖSTERDİĞİ SAĞDUYU VE ÇÖZÜM İÇİN KENDİSİNE TESEKKÜR EDERİZ!

Yorumu oyla      11      5  
Ozzy 25 Ocak 2018 Perşembe 12:55

İzmirde mafya vari yaşayan taxi soforu cok.Once bunlari duzeltin.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kömürün pabucu dama atıldı! Talep her geçen gün artıyor!
Balıkesir'in Burhaniye ve Edremit ilçelerindeki TARİŞ fabrikalarında fosil ...
Emeklilere müjde! Bugün ödeniyor
2017 yılına ait ek tütün ikramiyesi tutarları ile emekli, vazife malulü, ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar kurunda dün etkili olan düşüş bu sabah da kendini gösterdi. Dolar ...
 
Emeklilere müjde... Yarın ödenecek!
2017 yılına ait ek tütün ikramiyesi tutarları ile emekli, vazife malulü, ...
İzmir'de 'sahte bal' alarmı: Bakan'a bile yedirdiler!
Aliağa Bal Üreticileri Birliği Başkanı Bayram Karcı, piyasada sahte balın ...
Boot Düsseldorf’ta Türkiye rüzgârı: Almanlar geri dönüyor!
Yaklaşık 250 bin ziyaretçisi ve 2 bin civarında firmanın katılımı ile ...
 
Bakanlık açıkladı: İzmir'e 'model fabrika' geliyor!
İzmir'de, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde kurulacak model ...
İZTO'da istifalar sonrası yeni görev dağılımı
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığına Cüneyt Altınkapı seçildi.
İnciraltı Platformu: Körfez Geçiş'e haksızlık yapılıyor!
İzmir Körfez Geçişi’nin yapılması ile “Gediz Deltası’nın zarar göreceği” ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva