HABERLER>GÜNCEL
9 Haziran 2015 Salı - 17:02

Diyarbakır’da kanlı çatışma: 4 ölü, 3 gazeteci yaralı

Diyarbakır'da Yeni İhya Der Şube Başkanı Aytaç Baran'a düzenlenen suikast ve ardından çıkan olaylarda ölenlerin sayısı 4'e yükseldi. Baran'ın öldürülmesinin ardından yaşanan olaylarda ölen 2 kişinin isimlerinin Bayram Özelçin ile Emin Ensen olduğu belirtildi. Akşam saatlerinde ise merkez Yenişehir İlçesi Şehitlik Semti'nde bir apartmanda düzenlenen silahla saldırıda ise Bayram Dağkan öldürüldü. Böylece Dağkan ile birlikte olaylarda öldürülenlerin sayısı 4'e yükseldi.

Diyarbakır’da kanlı çatışma: 4 ölü, 3 gazeteci yaralı

Güvenlik kaynakları, Baran'ın uğradığı saldırını ardından kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiğini söylediler.

Çoğunlukla Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde tabanı bulunan ve 2013 yılında partileşen İslami çizgideki HÜDA-PAR, 7 Haziran genel seçimine dokuz bağımsız adayla girdi ancak hiç milletvekili çıkartamadı.

6-8 Ekim 2014'te Kobani'deki gelişmelerin protestoları sırasında da PKK ile yaşanan çatışmalar sonucu dokuz HÜDA-PAR'lı hayatını kaybetmişti. HDP'nin geçen Cuma günü Diyarbakır mitingi sırasında meydana gelen ve faili henüz bulunamayan bombalı saldırıda da üç kişi yaşamını yitirmişti.

BAŞSAVCILIK: 4 ÖLÜ
Baran'ın öldürülmesinin ardından aynı derneğe mensup bazı kişiler ellerinde silahlar ile tehditler savurarak, etrafa rastgele ateş açtılar. Olay yerine giden gazetecilere de saldıran dernek üyeleri, DHA ve İHA'dan üç gazeteciyi yaraladı. Güvenlik kaynaklarına göre bu olaylarda 3 kişi yaşamını yitirdi. Ancak Başsavcılık daha sonrasında yaptığı açıklamada Aytaç Baran dahil 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Öte yandan PKK'nın gençlik kolu YDGH, Twitter hesabından, saldırıyı kendilerinin yapmadığını ve saldırının bir provokasyon olduğunu açıkladı.

HDP de yaptığı yazılı açıklamada saldırıyı "kınadığını ve lanetlediğini" belirterek, başsağlığı diledi. Açıklamada, "Saldırının sorumlularının hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkartılmasını bekliyoruz. Halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışan hiçbir anlayışa prim verilmemesini diliyoruz" denildi.

Gazetecilerin kamera ve fotoğraf makinelerini alan saldırganlar polisin havaya ateş açması ile gazetecileri bırakırken, yaralı gazeteciler hastaneye kaldırıldı. DHA muhabiri Canan Altıntaş'ın durumunun ciddi olduğu belirtildi.

Saldırı sırasında bir polis memurunun da yaralandığı öğrenildi. Şehitlik semtinde gerginliğin sürdüğü ve polisin silahlı saldırganları yakalamak için bölgeyi ablukaya aldığı belirtiliyor.

VALİLİK: 6 KİŞİ GÖZALTINDA, SİLAHLAR ELE GEÇTİ
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri olaylara ilişkin düzenlediği operasyonlarda toplam 6 kişiyi gözaltına alındı. Diyarbakır Valiliği'nden, şüphelilerle birlikte silahların ele geçirildiği belirtilen açıklama şöyle denildi:

"İlimizde gerçekleşen silahlı saldırı olayları ile ilgili olarak şu ana kadar, daha önce yakalanan 3 kişi de dahil olmak üzere, toplam 6 kişi gözaltına alınmış olup bu kişilerin beraberinde 4 adet kalaşnikof tüfek ve 8 adet şarjör, 1 adet Uzi marka otomatik silah ve buna ait 2 şarjör, 4 adet av tüfeği ve bol miktarda fişek, 1 adet pompalı tüfek, 1 adet Glock tabanca, 5 kutu 9 mm mermi, çok sayıda av fişeği, 5 adet sopa ve 1 adet dürbün ele geçirilmiştir. Olaylarda daha önce 3 olarak açıklanan ölü sayısı 4’e yükselmiş olup 3’ü basın mensubu 1’i hastane çalışanı olmak üzere toplam 6 vatandaşımız yaralanmıştır. Konu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir."

İÇİŞLERİ: TEYAKKUZA GEÇİLDİ
Aytaç Baran'ın uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi ve saldırı sonrası çıkan çatışmada hayatını kaybeden vatandaşlar ve yaralılar hakkında açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada benzer eylemlere karşı güvenlik güçlerinin teyakkuza geçirildiği belirtilerek "Diyarbakır’da 09.06.2015 günü saat 14.20 sıralarında Yeni İhya-Der başkanı Aytaç Baran isimli vatandaşımız uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. Saldırı sonrası Yeni İhya-Der taraftarları ile karşıt grup arasında çıkan çatışmada 2 vatandaşımız daha hayatını kaybetmiş, 1 vatandaşımız da yaralanmıştır. Vatandaşlarımızı bu tür provokasyonlarla karşı karşıya getirmeye çalışan benzer eylemlere karşı güvenlik güçlerimiz teyakkuza geçirilmiş, olay yerinde gerekli tedbirler alınmıştır. Olayın faillerinin yakalanmasına yönelik çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, başta aileleri olmak üzere yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralı vatandaşımıza da acil şifalar dileriz" ifadeleri kullanıldı.

İHYA-DER NEDİR?
2005 yılında Diyarbakır'da kurulan İhya-Der, eğitim, sağlık ve insani yadım alanlarında faaliyet gösteriyor. Siyasi olarak Hüda-Par'a yakınlığıyla bilinen dernek, yurt içi ve yurt dışında STK'lar ile ortak yürüttüğü projelerle de gündeme geliyordu.

 
Karşıyaka kaleci arıyor
 
Turizmde 15 yıl sonra ilk kez çift haneli düşüş
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’deki park cinayetine istenen ceza belli oldu
Konak İlçesi'nde parkta köpeğini gezdiren 28 yaşındaki İsmail Alay'ı bıçaklayarak ...
İzmir’de yarım milyonluk vurguna polis freni!
İzmir’in Güzelbahçe İlçesi'nde, kendilerini polis gibi tanıttıkları bir ...
Flaş! Balyoz davasında bomba gelişme
Savcılık, Balyoz davasını temyize götürdü. Aralarında Çetin Doğan'ın da ...
 
Soma’nın kara kutusu ortaya çıktı: Ne saat belli ne yer!
Manisa’nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ...
İzmir’de tarihe ışık olacak kazılar onaya takıldı!
İzmir’in tarihini gün ışığına çıkaran, kent kültürüne ve turizme büyük ...
Körfez'in tarihi vapurları suya gömülecek!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin körfez filosu yenileme projesi kapsamında ...
 
14 yaşındaki kıza cinsel istismar: 30 gözaltı
Adana'nın Yumurtalık ilçesinde 14 yaşındaki kıza cinsel istismarda bulunduğu ...
Maden ocağında göçük: 1 ölü 2 yaralı
Amasya'nın Suluova ilçesinde özel bir firma tarafından işletilen kömür ...
Ve Sabah Sevilay Yükselir'in işine son verdi!
Sabah gazetesi köşe yazarı Sevilay Yükselir'in görevine son verildi. Yükselir, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva