HABERLER>EKONOMİ
21 Ocak 2016 Perşembe - 12:27

Demirtaş ‘zimmet iddiasıyla’ hakim karşısında: Duruşmada neler yaşandı?

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Urla Sıraselviler’de gerçekleşen kooperatifte nitelikli zimmet suçu işlediği gerekçesiyle hakim karşısına çıktı. Demirtaş, mahkemesindeki savunmasında “Ben böyle bir olayı hatırlamıyorum” dedi.

Demirtaş ‘zimmet iddiasıyla’ hakim karşısında: Duruşmada neler yaşandı?

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Demirtaş’ın oğlu Efe Alkollü İçecekler CEO’su Egemen Demirtaş ile birlikte, S.S Sıra Selviler Konut ve Yapı Kooperatifine ait nitelikli zimmet suçlamasıyla hakim karşısına çıktı.

Geçtiğimiz dönem yine Urla’daki İTOKENT davasıyla gündeme gelen Ekrem Demirtaş, ‘Sıraselviler davası’nın ikinci duruşmasında İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanık sandalyesine oturdu. Önceki duruşmaya katılmayan Demirtaş için mahkemece zorla getirilme kararı çıkmıştı.

Serdar Kaptanoğlu adlı davacı, Urla'daki Sıraselviler Yapı Kooperatifi'nde ödenen aidatlardan bir bölümünün kooperatifin kasasına girdikten sonra kaybolduğunu iddia edip savcılığa suç duyurusunda bulundu. Yapılan suç duyurusu üzerine kooperatifin hesapları inceleme altına alındı.

GİRİŞ VAR ÇIKIŞ YOK!
Art arda yapılan incelemeler sonucunda kooperatif hesabına binlerce lira paranın yatırıldığı kooperatifin kayıtlarında görüldü. Ancak suç duyurusunu inceleyen bilirkişiler aynı paranın bir süre sonra kooperatif hesabından çıktığını bunun da kooperatif gelir gider tablolarında görülmediğini belirledi. Bunun üzerine soruşturma ve inceleme genişletilmişti.

Kooperatif kayıtlarında yapılan incelemeler sonucunda iddiaya göre Ekrem Demirtaş'ın aynı kooperatifte üye olan oğlu, Efe Alkollü İçecekler CEO'su Egemen Demirtaş'ın ödediği aidatları tekrar oğluna ödediği belirlendi. Bunun üzerine soruşturma raporu, gereği yapılmak üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Kooperatif hakkında düzenlenen soruşturma dosyasını inceleyen savcılık iddianame hazırlayarak İzmir 10. Ceza Mahkemesi'ne sundu. Mahkeme iddianameyi kabul ederek Ekrem Demirtaş ve 11 kooperatif yöneticisi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etmişti.

10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen ikinci duruşmada Demirtaş ile beraber 11 sanık hakim karşısına çıktı. Mahkeme önceki duruşmaya gelmeyen Demirtaş’ın kimlik tespitiyle başlandı.

BÖYLE BİR OLAYI HATIRLAMIYORUM
Ekrem Demirtaş mahkemedeki savunmasında, “Ben 1996 yılında kooperatifi kurmuştum, bir süre ilgilendim ve bıraktım, 2005 yılında kooperatif üyeleri inşaatları tamamlayamadıklarını söyleyerek gelip yardımcı olmamı istediler, bu tarihte kooperatif yönetim kurulu başkanı olarak göreve geldim, kooperatif adına ikinci etap arsaları satışa çıkarttık ve oradan gelen gelir ile birinci etabın inşaatlarını tamamladık. İddianamede bahsedilen 2007 yılında da ben yönetim kurulu başkanıydım, kooperatiflerde harcama yetkisi yönetim kurulu başkanı yanında bir yönetim kurulunun imzasıyla gerçekleşmektedir. Eğer bahsedildiği gibi bir üyeye iade yapılması söz konusu ise işlem yine aynı yöntem ile yapılır. Bu amaçla personelimiz Ülkü Yurtman Hanım gerekli belgeleri hazırlamış ve iade etmiş olabilir, ben böyle bir olayı hatırlamıyorum, eğer oğlum olan sanık Egemen'e kendi yatırdığı paralardan bir iade söz konusuysa bunun neden olduğunu bilmiyorum, kendisi ile alakalı kooperatifin bir alacağı söz konusuysa kooperatifin yetkililerinin bunu takip etmesi, kendisinden talepte bulunmaları gerekmektedir. Bu durumda zaten kendisinin cari hesapta borcunun görülmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

VİLLA İDDİALARINA YANIT
Egemen Demirtaş’ın projedeki villaya düşük bedelle sahip olduğuna yönelik iddialara da yanıt veren Ekrem Demirtaş, “Oğlum sanık Egemen'in hissedar olduğu ikinci etapta toplam 12 villa vardı, bu villalardan 11 tanesinin parseli bütündü ve tek tapu üzerinde idi, Egemen'in parseli ile ayrıydı, onun villasının planı da ayrıydı, duvarları falan da farklı taşlarla örülüyordu, önceleri Egemen'in villası da diğer villalar ile birlikte aynı müteahhit tarafından yapılmaya başlanmış ise de farklı imalat olunca hesaplar da çok karışıyordu, o yüzden Egemen şuan hatırlamamakla birlikte kooperatif ile ortak karar alarak villasını kendisi yapmaya karar verdi. O dönemlerde müteahhitte ödemesi gereken parayı zuhulen kooperatife yatırmış olabilir” açıklamasını yaptı.

ÖDEME CARİ HESAPTAN DÜŞMEMİŞTİR
Demirtaş’ın savunmasının ardından iddia makamından da “Egemen Demirtaş’ın ikinci etaptaki evinin inşaatı ile ilgili ödemeler 2006 yılında başlamış 2009 yılına kadar devam etmektedir. 2007 yılında yapılan geri ödemeler cari hesaptan düşmemiştir. Oysa ki paralar yattığında bunlar cari hesapta ödeme olarak görülüp borcundan düşülmüştür. Geri ödeme görülmeyince cari hesapta bu miktar borç olarak görülmemektedir. Sanık Ekrem’in borcu varsa takip edilebilir mantığın geçerli olmadığını söyleyebilirim. Ayrıca 2007 yılındaki iadeden sona dahi kooperatife ödeme yaptığına göre zuhulen kooperatife ödeme yapmış olması savunması da geçerli değildir, Egemen Demirtaş ile ilgili bir liste çıkartmıştık arsa payı ile ödenen ve ayrıca imalatla ilgili ödenen paraları gösteren bu listemize göre Egemen Demirtaş en sonu 1 Mart 2006 tarihinde yapılan ödeme ile birlikte 115 bin 000 arsa payı ödemiş birincisi 25 Mayıs 2006 ve sonuncusu 4 Ağustos 2009 tarihi olmak üzere toplam 364 bin 503 TL ödeme yapmış bu rakamdan geri ödenen 54.800 TL düşüldüğünde yaptığı imalat ödemesinin 309.700 TL olduğu görülmektedir, bilirkişi raporunda ise imalat toplamı 225.447,17 TL görülürken yapılan ödemelerde farklı rakamlar ortaya çıkartılmıştır, bu rakamlar ile ilgili şuan net bir şey söyleyemiyoruz” açıklaması geldi.

Duruşma bu açıklamayla sonlanırken, dava 15 Mart 2016 tarihine ertelendi.

 
Oscarlı oyuncu hayat kurtardı
 
EÜ'den Türkiye'de bir ilk: Yapay kalp nakli
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu da logo krizi: Rusya İzmirli firmayı isminden vurdu!
Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizi yıllardan bu yana bu ülkeye sebze, ...
Kruvaziyer şokunda Demirtaş’tan ilk açıklama
İTO Başkanı, “Bu geçici bir durum. Şirketler İzmir’den vazgeçemez, biz ...
SGK’dan operasyon: 4 kadının maaşı kesildi!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Çiğdem Acar, son 7 yılda, ölen ...
 
İzmir'e şok: Kruvaziyerde 2016 başlamadan bitti!
İzmir’in kruvaziyer turizmi, İsviçreli MSC Cruise’un 2016 Türkiye seferleri ...
Basmane Çukuru'na ilk itiraz borsada tavan yaptırdı
Basmane Çukuru’nun önceki gün gerçekleşen ve İzmirli 3 işadamı tarafından ...
Başkan Kestelli: Hayaller Steve Jobs, gerçekler...
İzmir Ticaret Borsası, TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu ve Amway Türkiye ...
 
'Uçak krizi'nden sonra bir ilk!
ki ülke arasında 24 Kasım'da patlayan uçak krizinin ardından Türkiye'ye ...
Çeyrek altın fiyatları uçuşa geçti!
Altın petrol fiyatlarındaki düşüşün riskli varlıklardan kaçışı tetiklemesiyle ...
ESİAD'ta korkutan 'Rusya krizi' çıkışı: Önlem alınmazsa...
Ege Sanayici ve İşadamları Derneği, Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva