HABERLER>EKONOMİ
20 Ocak 2016 Çarşamba - 12:04

ESİAD'ta korkutan 'Rusya krizi' çıkışı: Önlem alınmazsa...

Ege Sanayici ve İşadamları Derneği, Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ufuk Tutan ile Rusya krizi ve etkilerini tartıştı. Tutan, yaptığı konuşmada krize önlem alınmaması halinde 40 milyar dolarlık kayıp yaşanacağını söyledi.

ESİAD ta korkutan  Rusya krizi  çıkışı: Önlem alınmazsa...

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) yılın ilk toplantısını "Rusya Krizi ve Etkileri" başlığı altında düzenledi.

Toplantıya konuk olarak katılan Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ufuk Tutan, Rusya ile gerilen ilişkilerin Türk ekonomisine yansımaları hakkında bir sunum yaptı. Açılış konuşmasını yapan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, "1980'lerden beri gelişen Türk-Rus ilişkileri hiç umulmadık bir şekilde birden bire kriz durumu ile karşı karşıya kaldı. Bu gerçekten büyük bir sürpriz. Gündemde yeniden ve olağanüstü bir kalem olarak karşımıza çıktı. Rusya pazarının gelişimini bizzat yaşadım. Onların ticaretteki yaklaşımlarını ve insanlarını tanıyorum. İki tarafın gayretleri ile çok ciddi noktalara gelindi. Bunların yok sayılması ciddi bir kayıptır. Dileğimiz bir an önce normalleşme sağlanmalıdır" dedi.

BDT ÜLKELERİNİN TAVRI BELİRLEYİCİ
Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizin, Türkiye’yi birçok kalemde etkileyeceğini ifade eden Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ufuk Tutan, özellikle inşaat sektöründe Rusya ile birlikte hareket eden ülkelerin tavrının belirleyici olacağını söyledi. İçlerinde Türk inşaat şirketlerinin en fazla proje gerçekleştirdiği Türkmenistan'ın da bulunduğu Bağımsız Devletler Topluluğu'na bağlı ülkelerin Rusya ile aynı tavrı sergileyebileceklerinin altını çizen Doç. Dr. Tutan, "2016 yılı itibariyle Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ile ilgili müteahhitlik işlerinde önemli kayıp olacağını düşünüyorum. Bavul ticaretinin ekonomiye etkisi çok ciddi. 2015 senesinde yaklaşık 6 milyar dolarlık bavul ticareti yapıldı. Bunun yarısı Ruslar tarafından yapıldı. 2010-2015 yılında yurtdışına yapılan 128 milyarlık müteahhitlik işlemlerinin 19 milyarı Rusya'ya yapılmış. 2015 senesinde Türkiye'ye gelen 3,5 milyon Rus turistin 2,9 milyonu Antalya'ya gitmiş. Rus turist yabancı turistin yüzde 10'nu Antalya turizminin ise yüzde 30'na eşit" ifadelerini kullandı.

40 MİLYAR DOLARLIK KAYIP
Rusya krizinin etkilerini araştırırken 2009 ve 2010 senelerinde İsrail ile yaşanan Davos ve Mavi Marmara olayların Türk-İsrail ilişkilerini etkisini örnek olarak aldıklarını ve Rusya krizinin Türkiye’yi yüzde 25 olumsuz etkilediğini varsaydıkları bir senaryoyu değerlendirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Tutan,"2014 yılında Rusya ile olan 17 milyarlık ticari ilişkimiz varmış. Bu dolaysız katkı. Rusya’nın ülke ekonomimize sağladığı dolaylı katkı ise 32 milyar dolarlık katkı sağlamış. 2016 senesinde Rusya ile olan ticari ilişkimizde yüzde 25 zararla iyimser senaryoda 11 milyar dolar, Türkiye’nin yüzde 80 etkileneceği kötümser senaryoda ise 40 milyar dolarlık bir kayıp yaşayacağını düşünüyoruz. Yani Rusya’nın Türkiye ekonomisine olumsuz etkisi 40 milyar dolar olacak" dedi.

ZARARI DEVLET KARŞILAYACAK
Hükümetin açıkladığı orta vadeli planına göre Rusya pazarından yaşanacak olan kaybın devlet tarafından karşılanacağını öngördüklerini belirten Doç. Dr. Tutan, "Bu kaybı devlet telafi edecektir. Yaptığımız hesaplamalarda devlet iyimser senaryoda 11 milyar dolarlık, kötümser senaryoda 40 milyar dolar harcama yaparsa bu kaybı telafi edecektir. Zaten orta vadeli planda devletin bunu harcayacağını görebiliyoruz. Devlet 2016 yılında Rusya krizinin etkilerini en iyimser senaryoya göre hesaplamış ve harcama yapacağını göstermiş. Yeni orta vadeli plan ile eski orta vadeli plan arasında gözlemlenen harcama farkının Rusya krizinden ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Dolar/TL paritesi artarsa orta vadeli planın harcama planından ortaya çıkacak olan açık vatandaşa zam olarak yansıyacaktır" diye konuştu.

 
DİSK'ten işçi hakkı ve eylem planı semineri
 
Manisa'da 64 çift yetim maaşı için boşandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTO’dan 2023 vizyonu: 208 proje
İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliği ile 2015-2023 ...
Dolar durmuyor tarihi rekora koşuyor!
Gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer kaybı ...
Zorunlu trafik sigortası davalık oldu!
Ankara'da bir araç sahibi, yüksek oranları nedeniyle tepkilere neden olan ...
 
EBSO‘dan '4x4'lük Ankara çıkarması
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) , 1 Kasım seçimlerinin ardından göreve ...
Egeli sanayi devi iflasın eşiğinde
Ekonominin kayıp yılı olarak nitelendirilen 2015 yılında yaşanan mali ...
Zencani’den Türk işadamına ağır itham!
İran’da milyar dolarlık yolsuzluk suçlamasıyla idamla yargılanan işadamı ...
 
İzmirli genç girişimcilerden TTO ziyareti
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İzmir Genç Girişimciler İcra Kurulu ...
Büyükşehir’de TİS süreci tıkandı: Sendika Başkan’a gidecek
DİSK Genel-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında süren ...
Sevkon’dan bir Ramada da Alaçatı’ya!
İzmir’de Ramada otellerini yapan Sevkon Gayrimenkul, bir otel projesini ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva