HABERLER>EKONOMİ
20 Ocak 2016 Çarşamba - 11:45

İTO’dan 2023 vizyonu: 208 proje

İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliği ile 2015-2023 yıllarını kapsayan, 208 projeli “İzmir İş Hayatı Stratejik Planı” kitabını tanıttı. Kitabın tanıtımında konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, 2023 hedeflerinin ülke gündeminde olmamasını eleştirdi.

İTO’dan 2023 vizyonu: 208 proje

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliği ile 2015-2023 yıllarını kapsayan  “İzmir İş Hayatı Stratejik Planı” adlı kitabı hazırladı.

Daha önce 1996-2002 ve 2002-2009 dönemlerinde planı hazırlayan Ticaret Odası, yeni planında Ar-Ge, inovasyon ile büyüme, 2023 hedefleri ve marka şehir vizyonuna yer verildi. Projede28 öğretim üyesi, İTO’dan 2 müdür ve 3 uzman Stratejik Plan Hazırlık Ekibinde görev aldı.   

İzmir Ticaret Odası’nda İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş,  İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen ve planı hazırlayan akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısıyla kitabın tanıtımı gerçekleştirildi.

2023 HEDEFLERİ KONUŞULMUYOR
Toplantıda konuşan İTO Başkanı Demirtaş, İzmir iş dünyasının 2015 ve 2023 yılları arasındaki stratejik planı hakkında önerilerin yer aldığı kitabın, İzmir’in marka kent olma yolunda önemli bir rehber olacağını söyledi. 2023 hedeflerinin ülke gündeminde konuşulmadığını söyleyen  Demirtaş,” 2023 hedeflerine ulaşmak için böyle bir çalışma yapıldı. şu an ne kadar dile getirilmese de biz bu hedefler için çalışmaya devam ediyoruz. Bu plan bir rehber niteliğinde olacaktır. Biz yolumuzdan sapmadan devam ediyoruz. Farklı düşünceler olacaktır. Bir şeylere engel olmak, üretmemek bizi üzüyor. Ama çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz ” dedi.

3 ANA TEMA
Demirtaş, hazırlanan planda İzmir’in öncelikli hedeflerinin ön plana çıkarıldığını söyledi. Kitabın içeriği hakkında bilgi veren Demirtaş,” İzmir’in ihracat açısından güçlü bir potansiyeli var. Rekabet gücümüz, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma gücümüz var. O nedenle mevcut pazarlara yönelik daha kaliteli ürün satışını hedeflemeli ve yeni pazarlara yönelik ihracat seferberliğini başlatabiliriz. Yapılan çalışmalarda İzmir’in ihracatta kolay sıçrama yapabileceği ürün önerileri yapılmıştı. Yine çalışmada, İzmir’in gelişme ekseni 3 ana başlık altında toplanmış.  Bu stratejik temalar, ‘Büyüyen, gelişen, yenilenen kent’, ‘Yaşayan, heyecan katan, değişime öncü olan kent’ ve ‘Zenginleşen, yeşeren, koruyan kent’ şeklinde” diye konuştu.

LOKOMOTİF SEKTÖRLER
Demirtaş konuşmasını, “Bu temalar çerçevesinde, İzmir için 2 vizyoner strateji belirlenmiş. İlki, ‘İzmir’in Dünyanın Yaşanabilir İlk 100 kenti arasında olması’. İkincisi; ‘İzmir’in Dünyanın Sayılı Ticaret Merkezlerinden biri haline gelmesi’. Yapılan ekonomik analizler ve saha çalışmaları ile desteklenen bulgular eşliğinde, İzmir’de ihracatın lokomotif sektörleri olarak; kimya, tarım ve turizm sektörleri öne çıkmış. İzmir’de potansiyel olarak katkısının önemli olacağına inanılan sektörler olarak Sağlık ve Yatçılık  Enerji, lojistik ve finans sektörleri ise lokomotif ve potansiyel sektörleri besleyecek, vizyoner stratejilerin gerçekleştirilmesi için kritik öneme sahip sektörler yer alıyor” şeklinde sürdürdü.

PROJELERDE NELER VAR
Kitapta toplam 65 hedef ve bu hedefleri gerçekleştirmek içinde 208 proje yer alıyor. Hazırlanan projelerden bazıları şöyle; ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında “Çağlar Boyunca İnovasyon’ temalı büyük bir uluslararası fuarın, Dünya EXPO’sunun düzenlenmesi.  İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihi boyunca geçirdiği evrimin, Neolitik Dönemden bu yana ev sahipliği yaptığı tüm medeniyetlerdeki sosyal ve ekonomik yaşamın canlandırıldığı ‘İzmir’de 8.500 yıl’ temalı, yılın her günü açık bir tema park kurulması.  Organik tarımın İzmir’de gelişebilmesi için bütünleşik tarımsal üretim ve hizmet desteği sağlayan Tarım Parkları (Agropark) kurulması, İzmir’de Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması, Mega müze inşa edilmesi.”

LOJİSTİK PROJELER
“Pasaport Limanı Dalgakıran Projesinin uygulanmaya başlaması, akvaryum, ses, su ve ışık oyunları, marina, ikinci el tekne satışı, yat fuarı, vb. aktiviteler gerçekleştirilmesi, Atatürk Stadyumu’nun daha işlevsel ve futbola daha elverişli şekilde kullanılması,  İzmir Güney Lojistik Merkezi’nin kurulması, Kadifekale ile Agora ve antik tiyatro arasında teleferik yapılması, Turistik El Sanatları Çarşısının hayata geçirilmesi, İzmir’e özgü hediyelik eşyaların satışa sunulması, Kruvaziyer turizmini geliştirmek için iskelelerin yapılması ve homeport olabilmek için terminal inşa edilmesi, Basmane ve Alsancak Garlarının Sanat Merkezi, sergi salonu olarak da kullanılması, Basmane İstasyon Binası’nın kullanılmayan üst katının otel haline getirilmesi,  İzmir Kıyı Kesimi ve Kent Merkezi Tüneller Önerileri”

 
Polisten kaçan otomobil denize uçtu!
 
DİSK'ten işçi hakkı ve eylem planı semineri
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
salih tanalı 20 Ocak 2016 Çarşamba 12:20

İzmir için 2 kez expo"ya aday olan İNCİRALTININ önemi yok mu??? YİNE İZMİR UNUTTU. 20 YILDIR OLDUĞU GİBİ..!!

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar durmuyor tarihi rekora koşuyor!
Gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer kaybı ...
Zorunlu trafik sigortası davalık oldu!
Ankara'da bir araç sahibi, yüksek oranları nedeniyle tepkilere neden olan ...
EBSO‘dan '4x4'lük Ankara çıkarması
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) , 1 Kasım seçimlerinin ardından göreve ...
 
Egeli sanayi devi iflasın eşiğinde
Ekonominin kayıp yılı olarak nitelendirilen 2015 yılında yaşanan mali ...
Zencani’den Türk işadamına ağır itham!
İran’da milyar dolarlık yolsuzluk suçlamasıyla idamla yargılanan işadamı ...
İzmirli genç girişimcilerden TTO ziyareti
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İzmir Genç Girişimciler İcra Kurulu ...
 
Büyükşehir’de TİS süreci tıkandı: Sendika Başkan’a gidecek
DİSK Genel-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında süren ...
Sevkon’dan bir Ramada da Alaçatı’ya!
İzmir’de Ramada otellerini yapan Sevkon Gayrimenkul, bir otel projesini ...
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası beklentilere paralel faizlerde değişikliğe gitmedi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yükselen trend; Ucuzluk
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva