HABERLER>POLİTİKA
2 Nisan 2017 Pazar - 10:01

CHP’li Çıray’dan ‘Fırat Kalkanı’ soruları!

CHP İzmir Milletvekili, harekatın sonlandırılmasının ardından Başbakan Yıldırım tarafından cevaplandırılmak üzere önerge verdi.

CHP’li Çıray’dan ‘Fırat Kalkanı’ soruları!

CHP İzmir Milletvekili ve 15 Temmuz FETÖ Darbesi Araştırma Komisyonu Üyesi Aytun Çıray, Fırat Kalkanı Harekatı’nın aniden sonlandırılmasında birçok şüpheli ve karanlık noktanın bulunduğunu iddia etti.

Bu noktaların aydınlatılmasının Türk Milleti’nin tarihin en kritik kararını alacağı süreçte hayati bir değer taşıdığını vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Çırayi “AKP hükümeti tarafından yetmişten fazla evladımızı şehit verdiğimiz bu operasyonun iki önemli amacı olduğu deklare edilmişti. Bunlardan ilki Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak ve PKK’nın uzantısı olan PYD/YPG’nin bir koridor oluşturmasını önleyerek sınır güvenliğimizi garanti altına almaktı. İkincisi  ise, başta IŞİD olmak üzere Suriye’de terör bataklığını kurutmaktı. Bu nedenle PYD’nin Türkiye sınırında kurduğu iki hakimiyet bölgesini birleştirmesinin önüne geçilmek isteniyordu. Böylece Suriye sınırımızda bir tehdit alanı oluşturulmasına meydan verilmemesi hedefleniyordu” dedi.

BİZ FIRAT KALKANI ŞEHİTLERİNİ NİYE KURBAN VERDİK?...
CHP’nin millî bir duruş sergileyerek harekâta destek verdiğini belirten Çıray, “Ancak Türk Milletinin haber alma hakkının baskı altında tutulduğu ve gerçeklerin karartıldığı bir vasatta yürütülen operasyonun gerek yönetim, gerekse mühimmat ve lojistik destek bakımından hiç de amaçlarına yakışır bir şekilde yapılmadığına dair ciddi duyumlar alıyorduk ancak orada savaşan evlâtlarımızın morallerine zarar vermemek için gündeme getirmiyorduk, ama operasyon sonrası bırakın ortadan kaldırılmalarını PYD/YPG’nin siyasi güç kazanmış olmaları sonucunda millet adına sorma hakkımız kullanıyoruz ve soruyoruz: Fırat Kalkanı şehitlerini niye kurban verdik?” diye konuştu.

Çıray, bu harekata apar topar son verilmesinin ardından gizli bir gündem yattığını vurguladı.

YIPRANMIŞ BİR GENELKURMAY BAŞKANI TARAFINDAN YÖNETİLMEMELİYDİ
Çıray açıklamasına şöyle devam etti: “Esasen Fırat Kalkanı’nın deklare edilmiş amaçları konusunda gerçekten ciddi olunsaydı, bu operasyonun çok önce, Türk Ordusu 15 Temmuz’un ağır yaralarıyla sarsılmamışken başlatılması gerekirdi. Hadi çeşitli nedenlerle gecikildi ve harekatın 15 Temmuz sonrasına bırakılması zorunluluğu hâsıl oldu diyelim. O zaman da bu operasyonun 15 Temmuz hıyanetinde son derece başarısız olmuş, oynadığı rol tartışılmakta olan ve yıpranmış bir Genelkurmay Başkanı tarafından yürütülmemeliydi. Ancak bunlar oldu. Ve bunların olması yetmezmiş gibi, operasyon tıpkı başlangıcına benzer tuhaflıkla alelacele sonlandırıldı. Olan yetmişten fazla sırım gibi şehit evladımıza ve ateşin düştüğü yer olan ailelerine oldu. AKP böylece dış politikadaki Ortadoğu bataklığı hezimetlerine bir de prangalanmış medyanın başarı diye yutturmaya çalıştığı askeri fiyaskoyu da eklemiş oldu. Saray muktedirinin güdümündeki AKP iktidarı böylece adeta 1919’un Vahdettin ve Damat Ferit yıkımının 21. Yüzyıl versiyonunu tekrarlıyor gibidir. Bunun Türk Milletinin içine sinip kabul görmesi mümkün değildir. Mümkün olmadığı da en kısa zamanda görülecektir.”

CHP İzmir Milletvekili sözlerini “Hem Türk Milletinin yıkılmak istenen kutsal mekanı TBMM’nin ne kadar önemli olduğunun hissedilmesi, hem de saray muktediri ve güdümündeki AKP iktidarının başarısızlıklarını tarihin kayıtlarına geçirmek için Başbakan Binali Yıldırım’ın şu sorulara Meclis Başkanlığı aracılığıyla yazılı olarak cevaplandırmasını istiyorum” diyerek tamamladı.

OPERASYONUN AMACINA ULAŞTIĞINI GÖSTEREN OBJEKTİF ASKERİ VERİLER NELERDİR? 

*Fırat Kalkanın operasyonuna son verirken başta IŞİD ve PKK/PYD-YPG olmak üzere terör örgütlerinin kökünü kurutma amaçlarına ulaşıldığı kanaatine neye dayanarak ulaştınız? Eğer bu amaca ulaşıldıysa, bu Türkiye’nin artık IŞİD ve PKK/PYD-YPG’nin terör saldırılarına maruz kalmayacağı anlamına mı gelmektedir?

* Menbiç’te ABD askeri korumasında Afrin’de Rus Askeri korumasında YPG güçleri varlık gösterirken 01.10.2016 1128 karar no.lu tezkere ile “Suriye’deki tüm terörist örgütlerden ülkemize bundan sonra da yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek” ifadesini bulan Fırat Kalkanı harekâtının siyasi hedefinin gerçekleştiğini hangi gerekçelerle açıklamada yer almıştır.

* Eğer siyasi hedef başarı ile gerçekleşmiş ise  PYD/YPG artık ülkemize yönelik terör örgütü değil midir?

* Fırat Kalkanının amaçlarından biri Suriye’nin toprak bütünlüğün korumak idiyse, PYD’nin Rusya ve ABD’yle yaptığı işbirliği sonucunda güçlenmesinin ve bunun Suriye’nin bütünlüğünü ciddi bir şekilde tehdit etmesini bizzat hükümetiniz tarafından deklare edilen endişeler bağlamında nasıl açıklıyorsunuz?

* Operasyonun Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un bir günlük Türkiye ziyaretinin hemen öncesinde adeta apar topar sonlandırılmış olmasının ve hemen bu sıralarda müttefikiniz Barzani’nin bu yıl içinde Irak’tan bağımsızlıklarını ilan edecekleri referanduma gideceklerini açıklamaları ve kadim Türkmen şehri Kerkük’e kendi bölgesel bayraklarını çekmiş olmaları arasında bir ilişki var mıdır?

* Barzani’nin son Türkiye ziyaretinde karşılama ve kabul mekanlarına Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimin bayrağının çekilmiş olması ve Fırat Kalkanı operasyonuna son verildiğinin açıklanması Kerkük’ün Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi sınırlarına dahil edilmesini cesaretlendirmiş veya teşvik etmiş midir?  

* Fırat Kalkanı operasyonun amacına ulaştığını gösteren objektif askeri veriler nelerdir? Mesela harekâtın başladığı gün olan 24 Ağustos 2016’dan bahse konu kararın alındığı güne kadar Kuzey Suriye’de kaç adet muharip (tank, ZPT vs.) ile katıldık? Bu operasyon sırasında bunlardan kaç tanesi kullanılamaz hale gelmiş veya düşman unsurlar tarafından ele geçirilmiştir?  Kaybedilen tank sayımız somut bir askeri başarıyı destekler bir niceliğe mi göstermektedir?

* Fırat Kalkanı operasyonunun başladığı günden beri harcanan mühimmat ve geri getirilmesi hedeflenen mühimmat oranları ne kadardır? Harcanan mühimmatların Türk ekonomisine maliyeti nedir? Resmi rakamlara göre 71 evlâdımızı şehit verdiğimiz  harekâtın maliyet-fayda analizi yapıldığında ortada objektif kriterlere göre bir başarı bulunmakta mıdır?

* Ülkemize silah ambargosu uygulayan ülke var mıdır, varsa bu ülkeler arasında NATO üyesi müttefiklerimiz var mıdır? Varsa bu ülkeler hangileridir?

* Son dönemlerde Makine Kimya Endüstrisinde görevli olarak çalışan silah ve mühimmat alım/araştırma ve anlaşmalarını sağlayan personeller hangi ülkelere resmi görevli olarak gitmişlerdir?

 
İstihdam seferberliği raporu: İzmir’de 3 ayda kaç bin kişi iş sahibi oldu?
 
Konaklı minik futbolcular göz doldurdu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
cevap 2 Nisan 2017 Pazar 17:05

Cevap veremezler.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çavuşoğlu İzmir’de STK’lara seslendi: Tek sitem ettiğim kişiler…
Çavuşoğlu, 16 Nisan'daki halk oylamasına ilişkin, "Tek itiraz ettiğim, ...
Başbakan'dan 'Ülker reklamı' için ilk yorum
Başbakan Binali Yıldırım, canlı yayında soruları yanıtlarken büyük tepki ...
Bozdağ: Değişim için Azrail'i beklemeye gerek yok
Adalet Bakanı Bozdağ, "(Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi) Bu sistem, Türkiye'yi ...
 
Yıldırım: Anket sonuçları var ama paylaşmayacağım
Başbakan Binali Yıldırım, Kanal D ve CNN Türk ortak yayınında soruları ...
'Kendine güvenen bir insan projesini millete söyler'
CHP Antalya Milletvekili Baykal, "Kendine güvenen bir insan projesini ...
Erdoğan: Elinde silahla dolaşanlarla barış olur mu?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu PKK yanlıları ikide bir diyorlar ki 'barış, ...
 
AK Partili Dağ: Evet çıkarsa vesayet alışkanlığı bitecek!
AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği ...
Başbakan Yıldırım: Gün hileli tuzakları...
Başbakan Yıldırım, "Gün uyanık olma günüdür, hileli tuzakları görme, ferasetli ...
CHP Konak'tan 81 ile yöresel kıyafetlerle çağrı!
CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, 81 ilin plakasını taşıyan ve ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva