HABERLER>POLİTİKA
26 Mart 2018 Pazartesi - 15:24

CHP'li Balbay'dan 'Ege Adaları' önergesi

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay AB - Türkiye zirvesi öncesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP li Balbay dan  Ege Adaları  önergesi

Balbay, yazılı soru önergesinde Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını yürüten Bulgaristan'ın Varna kentinde bugün gerçekleşecek AB - Türkiye zirvesinin önemine dikkat çekerek, hükümeti Ege adalarının işgali ile ilgili adım atmaya çağırdı.

Balbay, Türkiye’ye ait 18 ada ve 1 kayalığın Yunanistan tarafından işgal edilmesi ile ilgili konunun AB- Türkiye zirvesinde ele alınmasını isteyerek şöyle dedi:

“Hükümet bugün gerçekleşecek AB - Türkiye zirvesinde Yunanistan tarafından Ege’de işgal edilen 18 adamızın nasıl işgal edildiğini belgeleriyle açıklayıp, Yunanistan’ın Ege adalarımızdaki işgalini sona erdirmek için adım atmalı. Keza Yunanistan AB üyesi olarak Ege’deki sınırlarını AB sınırı olarak açıkladı. AB Konseyi ise Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki haklarını yasa dışı faaliyet olarak niteledi. Hükümet tüm bu açıklamalara sessiz kalmamalı bu işgali sona erdirmek için adım atmalı.”

Balbay, Lozan antlaşmasına göre Ege adalarının silahlanmasının yasak olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Lozan’a göre Ege adalarının silahlanması yasak. Yunanistan adaları silahlandırarak işgal ediyor. Bu durum kabul edilemez. Ege’deki işgal Türkiye’nin karasularını tanımama anlamına geliyor. İşgalin sona erdirilmesi için hükümet adım atmalı ve bugün gerçekleşecek zirvede bunu tüm dünyaya duyurmalı. İzmir, Aydın, Muğla sınırları içinde görünen bu adalarda Yunanistan bayrağı dalgalanıyor. Yunanistan askerleri talim yapıyor. Yeni oluşturulan yerleşim yerlerinde okullar açılıyor.”

Balbay, hükümetin uluslararası antlaşmalarla güvence altına alınan adalarımıza ilişkin kayıtsızlığının kabul edilemez olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Eğer hükümet Ege adaları konusunda samimiyse Türkiye’nin tapu senedi olan Lozan Antlaşmasının gereğini yapar. Bugün gerçekleşecek zirvede bu konuyu gündeme getirir ve Türkiye’nin hakkını arar. Yoksa hükümette işgali kabul etmiş, bu haklılığını dünyaya duyurmaktan imtina etmiş ve Lozan antlaşmasını görmezden gelmiş olur.”

Balbay’ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına vermiş olduğu soru önergesi şöyle:

1.         Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak bugün gerçekleşecek AB - Türkiye zirvesinde Yunanistan tarafından Ege’de işgal edilen 18 adamızın nasıl işgal edildiğini belgeleriyle açıklayıp, Yunanistan’ın Ege adalarımızdaki işgalini sona erdirmesini talep edecek misiniz?

2.         Yunanistan AB üyesi olarak Ege’deki sınırlarını AB sınırı olarak açıkladı. AB Konseyi ise Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki haklarını yasa dışı faaliyet olarak niteledi. Tüm bu açıklamalara ne yanıt vereceksiniz?

3.         Lozan’a göre Ege adalarının silahlanması yasak. Yunanistan’ın adaları silahlandırmaktan vazgeçmesini isteyecek misiniz?

4.         Ege’deki işgal Türkiye’nin karasularını tanımama anlamına geliyor. İşgalin sona erdirilmesi için nasıl bir yol haritanız var?

5.         Hükümetinizin uluslararası antlaşmalarla güvence altına alınan adalarımıza ilişkin kayıtsızlığı Türkiye’nin tapu senedi olan Lozan Antlaşmasını delmek anlamına gelmiyor mu?

 

 

 

 

 

 
AK Parti İzmir'in il kongre tarihi belli oldu: Erdoğan ve Yıldırım da katılacak!
 
İzmir'de aynı daireyi 156 kişiye sattılar: Rekor ceza geldi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
27 Mart 2018 Salı 09:07

Bravo! Bu gündemi taze tutunuz. Yunanistan sınırlarına geri çekilsin. Bizim halkımızda adalara gidip paralarımızı onlara harcamasın. Gitsinler kendi memleketimizde harcasınlar.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir'in il kongre tarihi belli oldu: Erdoğan ve Yıldırım da katılacak!
AK Parti İzmir İl Kongresi’nin tarihi belli oldu. İl Başkanı Aydın Şengül’ün ...
Başkan Yücel, CHP'nin İzmir adaylarını açıkladı!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı'nın 2019 seçimleri öncesinde ...
Başbakan Yıldırım İzmir'e geliyor!
Başbakan Binali Yıldırım, 31 Mart Cumartesi günü İzmir'e gelecek.
 
CHP’den istifa etti, rozeti AK Partili Dağ taktı: Yuvaya geri döndük!
AK Parti’den 9 yıl önce istifa ederek CHP’nin yolunu tutan ve Buca’da ...
CHP düğmeye bastı: Yol haritası hazır!
2019 seçimlerine yönelik hazırlıklara başlayan CHP’de, kritik önemdeki ...
CHP’li Yiğit’ten Kocaoğlu çıkışı: İzmir için bir şans, olmazsa olmaz!
İzmir Milletvekili Yiğit, “Genel başkan her konuşmasında, Aziz Başkan’ı ...
 
Akşener’den İzmir için flaş oy oranı çıkışı: İttifaka açık kapı!
İYİ Parti Lideri Akşener’in özel bir davette, “Yaptırdığımız araştırmalara ...
Erdoğan'dan Suriye'de flaş operasyon mesajı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnşallah kısa sürede Tel Rıfat’ı ...
MHP Başkanlık Divanı'nda görev dağılımı yapıldı
MHP Genel Başkanı Bahçeli, belirlediği 15 kişilik Başkanlık Divanı üyeleri ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva