HABERLER>YAŞAM
4 Mayıs 2018 Cuma - 14:08

Alperen'in ölümünden etkilenip sistem geliştirdi

Geçen yıl Çiğli'de servis aracında unutulduğu için yaşamını yitiren 3 yaşındaki Alperen Sakin'den etkilenen öğrenciler de arabada unutulan canlılara duyarlı havalandırma sistemi geliştirdi.

Alperen in ölümünden etkilenip sistem geliştirdi

Bayraklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenim gören öğrenciler tarafından hazırlanan 170 proje, Bayraklı İnovatif Fikirler Fuarı'nda sergilendi. Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde bir günlüğüne düzenlenen fuarda, ilçede bulunan ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde devlet okulundan öğrenciler projelerini anlattı. Her yaştan öğrencinin bulunduğu fuarda kimi, bebekler için ağlama sesine duyarlı sallanan beşik, kimi, elektrik enerjisi üreten sistem, kimi de kayıp eşyaların bulunmasını sağlayan alarmın tanıtımını yaptı. Fuarda özellikle arabada unutulan canlılara duyarlı havalandırma sistemleri en sık rastlanan projeler arasında yer aldı.

HAVALANDIRMA VE ALARM DEVREYE GİRİYOR
Özkanlar İlkokulu 3'üncü sınıf öğrencisi Melis Sarı (9), Ağustos 2017'de Çiğli'de bir okul servisinde unutulup havasızlık nedeniyle hayatını kaybeden Alperen Sakin'in haberini dinlediğini ve çok etkilendiğini belirterek, "O haberden sonra bu projeyi yapmaya karar verdim. Projemde aracın içerisindeki oksijen oranı düşüp, karbondioksit yükseldiğinde sensör devreye girerek, camları açıyor. Havalandırma çalıştıktan sonra içerideki hava temizlenecek. Temiz hava dolduktan sonra camlar otomatik olarak kapanıyor. Bu bütün servislerde kullanılabilir. Araba tamircilerine sordum, onlar da bu sistemin rahatlıkla kullanılabileceğini söyledi" diye konuştu. Yine arabada unutulan canlılara duyarlı bir alarm sistemi geliştiren Nedret İlhan Keten Ortaokulu 5'nci sınıf öğrencisi Barşen Akbağlı (11) ise projesini şöyle anlattı:

"Haberlerde sıkça görüyoruz, arabada unutulan canlılar havasızlıktan kötü durumlarla karşılaşabiliyor. Ben karbondioksit ve sıcaklık sensörü kullanarak bu sistemi hazırladım. Kontak kapandığında arabanın içinde canlı olması durumunda sistem, içerdeki hareketi algılarsa hava kalitesini ölçüyor. Pencere kendiliğinden açılıyor, fan çevriliyor va alarm çalışıyor. Araba sahibi yakınlardaysa gelip çocuğu çıkarır, gelemese de camlar açıldığı için hayati tehlikesi sona erer."

KAYBOLAN EŞYAYI KOLAY BULACAK
Özkanlar İlkokulu 3'üncü sınıf öğrencisi Derin Efeoğlu (9) ise evin en küçüğü olması nedeniyle yaşadığı sorunu çözmek için bir proje tasarladı. Evdeki kayıp eşyaları bulma görevinin hep ona verildiğini söyleyen Efeoğlu, geliştirdiği alarm sistemini anlattı. Efeoğlu, "Ben kayıp kumanda ve benzeri eşyaları bulan bir alet yaptım. Kaybetme riskinizin yüksek olduğu eşyanın arkasında bir sensör bulunacak. Biz cihazdaki tuşa bastığımızda kaybettiğimiz eşya uyarıcı bir ses çıkaracak. Tuşa tekrar basınca ses kesilecek. Bunu şimdilik kumanda, anahtar, telsiz ev telefonu için yaptım, ama başka şeyler için de kullanılabilir. Genellikle evde kaybolan eşyaları bulmak bana kalıyor. Bütün arkadaşlarım da benim gibi bunu yaşıyor. Herkese ve kendime kolaylık olsun diye bu projeyi hazırladım. Bunu bizim evimizde kullanacağız" diye konuştu.

GÖRME ENGELLİLERE KOLAYLIK
Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulu 7'nci sınıf öğrencisi Simay Yılmaz da görme engellilerin yaşadığı sorunları gözlemleyerek hazırladığı projeyle en duyarlı öğrencilerden biri oldu. Görme engellilerin suyu doldururken taşırabileceğini ve istenmeyen kazaların ortaya çıkabileceğini ifade eden Yılmaz, "Bu aparat  sayesinde bardağın dolu olup olmadığını anlıyorlar. Suyu bardağa doldururken tıpa yavaş yavaş yukarı çıkıyor belli bir seviyeye geldiğinde alarm çalıyor. Bardağın dolduğunu anlıyoruz" dedi. (DHA)

 
Göztepe evinde rahat
 
Foçalı kursiyerlerden muhteşem performans
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de hafa sonu planı yapanlar dikkat!
Sıcak havanın etkili olduğu İzmir'de hafta sonu yağış bekleniyor. Sıcaklıklarda ...
Patrikler Selçuk'ta ayinde buluşacak
Fener Rum Patriği I. Bartholomeos, 8 Mayıs Salı günü, Selçuk Aziz Yuhanna ...
İzmir'in 'iyilik koşusu' için geri sayım
Dünya çapında düzenlenen en büyük yardım koşularından biri olan Wings ...
 
İzmir'de sıcak havalara mola!
Yazın etkisinin hissedildiği İzmir'de Mayıs ayında güneş yerini yağışlı havaya bırakacak.
Rekor! Türkiye'nin en sıcak yeri İzmir'in o ilçesi oldu
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) dün Türkiye genelinde yapılan ölçümlerde ...
Saygılı’dan Bornova’ya okul müjdesi
Saygılı Rulman Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Saygılı’nın Bornova’da yaptıracağı ...
 
Çeşme'de 7'den 70'e zumba
Çeşme Belediyespor Kulübü, Dünya Dans Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda ...
Eski komutan Özden Örnek vefat etti
Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Özden Örnek bu sabah vefat etti.
İzmirli hayırseverleden 'özel' buluşma
Özel eğitime ihtiyaç duyan kişilerin eğitim aldığı Ege Artı Rehabilitasyon ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva