HABERLER>GÜNCEL
7 Mayıs 2018 Pazartesi - 10:23

ABD'nin gözü İzmir'de: Papazın davasında tanıktan flaş iddialar

İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklu bulunan ve 35 yıl hapsi istenen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'ın yargılanmasında gizli tanık 'Serhat' ifade verdi.

ABD nin gözü İzmir de: Papazın davasında tanıktan flaş iddialar

'Serhat', görüntüsü ve sesi değiştirilerek, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşma salonuna bağlandı. Rahip Brunson'un, Diriliş Kilisesi'nde yıllarca İsa Mesih'i tanımak ve onu yüceltmek için, 'iyi bir hayatı olsun' diye ibadet yaptığını ileri sürdü.

Ancak yıllar geçtikçe hukuksuz faaliyetler ile eylemlerin kilisede yapılmaya başlandığını da öne süren gizli tanık, "Brunson, yeni bir devlet kurmak ve büyük savaş hazırlığından bahsediyordu. Andrew Brunson, Hristiyan hareketi başlatıp Hristiyan bir Kürt devleti kurmak istiyordu. Kiliseden insanlar birbiriyle evlendiriliyordu. Özellikle Kürt kökenli erkekleri, Hristiyan kadınlarla evlendiriyordu. Böylelikle Hristiyanların etkinliğini artırıyordu. Büyük bir yapı kurmayı amaçlıyordu. Evliliklere büyük önem veriyor ve büyük para harcıyordu. Bunlardan biri Suriyeli mülteci olan Mardin'de uzun yıllar yaşamış Muhammed Ahmet'ti. Andreas ve eşi Muhammed Ahmet'i misyoner Louis ile evlendirdi" diye konuştu. 

'MÜLTECİ KAMPLARINDA İNCİL DAĞITILDI'
Muhammet Ahmet'e ifadesinde sık sık değinen gizli tanık 'Serhat', "PKK misyonerliği ile görevli olduğu için Ortadoğu'nun en önemli papazı olmaya adaydı. HDP içinde 'Kürt Papaz' olarak anılmaya başladı. Mardin'de onun için kilise açılmıştı. Hayatları değişti, lüks bir yaşamları oldu. Muhammed Ahmet, Suriyeli mülteciler ve 81 ilden Kürtlerin Hristiyan olması için çalışıyordu. Eşi Louis tarafından yönetiliyor ve kontrol ediliyordu. Yıllarca mülteci kampında mültecilere İncil dağıtıldı. Suruç'ta bir evde Andreas'la görüşüp, yemek yenildi. Seçilen mültecilerin İzmir'e getirildiği anlatılıyordu. Bu faaliyetler bize övgüyle anlatıldı. Bu mülteciler İzmir'den bu yapı sayesinde Avrupa'ya gönderildi. Savaşmak isteyenlerin de tekrar geri gönderildiğini duydum. Bunlar insani yardım olarak anlatılsa da Kürdistan kurulması için yapıldığını duydum" dedi.

Gizli tanık 'Serhat', ifadesini şöyle sürdürdü: 

“Andreas'ın ekibi, ne yaptığını çok iyi biliyordu. PKK'yı dinsel bir örgüt haline getiriyorlardı. Amerika'nın PKK/PYD'ye gönderdiği silah yardımlarının nereye atılacağının koordinatlarını Andrew Brunson'un bu misyoner ekibi veriyordu. Bunu yıllarca elçilikte çalışmış bir diplomatın oğlundan öğrendim. Andreas tutuklanmadan önce Muhammed ve eşi misyoner Louis'i havaalanından Belçika'ya yolcu etti. Muhammed Ahmet'in dünya çapında Avrupa'ya gittiğini düşünüyorum. Türkiye, İran, Irak, Suriye'yi savaşla ve terörle Hristiyan devleti yapmaya çalışıyorlar. Hani İncil'de barış ve sevgi vardı? Biz sevgi bulmak için kiliseye gidiyorduk silahlar vardı. Silahlar verdiğim belgelerde var. Belçika'da kilisede her hafta üzerinde haç işareti olan PKK bayraklı pasta kesiliyordu. Muhammed Ahmet Belçika'da bir kilisede PKK faaliyetlerine devam ettiğini düşünüyorum."

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklu bulunan ve 35 yıl hapsi istenen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson, gizli tanık 'Serhat'ın kendisine yönelik suçlamalarına yanıt verdi. Gizli tanığın yanlış bilgilerle dolu ifade verdiğini savunan Brunson, "PKK bayraklarından söz ediyor; nerede bu bayraklar? Bu fotoğraflar Muhammet Ahmet'in sosyal medya hesaplarından alınmış; ama onlar Belçika'da çekilmiş olanlar. Bizim kilisemizde bunlar hiç olmadı. Tanığın hiçbir delili yok, hep ikinci ya da üçüncü kişilerden duyduklarını anlattı" dedi. Brunson, ayrıca Muhammet Ahmet'in sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarından kendisinin de rahatsız olduğunu, bu konuda onu uyardığını ileri sürdü. 

'MÜLTECİLERİ AVRUPA'YA GÖNDERMEDİM'
Mültecilerin iltica etmelerini de sağlamadığını ileri süren Brunson, gizli tanığın bazı suçlamalarının, eskiden bağlı olduğu grupla ilgili olduğunu; ancak kendisinin bu grupla alakasının kalmadığını öne sürdü. Brunson, "Eğer bu gruptaki kişiler FETÖ'ye destek veriyorlarsa haklarında işlem yapılsın o zaman" dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne ilk kez 2014 yılında gittiği, kamplarda İncil dağıtmadığı iddiasında bulunan Brunson, kilisede yaptığı belirtilen evliliklerle ilgili suçlamalara ilişkin şunları söyledi:

"Ben 16 yıllık sürede sadece 6 kez evlendirme töreni düzenledim. Bunlardan da sadece biri Kürt kökenliydi. Bu Kürt kökenlinin de evliliğini ben sağlamadım, kendileri karar verdiler. Benim bir yönlendirmem olmadı. PKK ile ilgili de iddiaları reddediyorum. Gizli tanığın bizim kilisemize çok geldiğini düşünmüyorum. Kendisinin daha çok Manisa'da durduğunu anlıyorum."

'AŞIRI MİLLİYETÇİLER DE VARDI'
Bu sırada araya giren mahkeme başkanının, PKK sempatizanı bir kişiyle neden ilişkide bulunduğu yönündeki sorusunu Brunson, şöyle yanıtladı:

"Bizim kilisemizde aşırı milliyetçi insanlar da Türk kardeşlerimiz de vardı. Hem aşırı milliyetçi hem de Kürtler vardı. Ben ikisine de aynı mesafedeydim. Ancak Kürtçü olmak başka PKK'lı olmak başka. Kimisi Kürtçe'yi seviyordu. Kürt dilini seviyordu. Hakları konusunda hassastı. Biz iki tarafla da iyi yaşıyorduk. Konuşmalarımda defalarca kardeş olduğumuza değindim. Siyasetin kiliseye girmemesi için çabaladım."

'GEZİ OLAYLARIYLA İLGİLİ HİÇ KONUŞMADIM'
PKK'lıları kiliseye kabul etmediklerini de ileri süren ABD'li rahip Brunson, suçlamalara ilişkin, "Bu anlatılanlar, utanç verici ve iğrenç şeyler. Ben bunları kabul etmiyorum. Kilisemizde ses kaydı ve görüntü kaydı hiç olmadı. Bunların hiçbir kaydı yok. Gezi olaylarıyla ilgili de hiç konuşmadım" dedi.

'PKK BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR'
İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklu bulunan ve 35 yıl hapis cezası istenen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'un yargılanmasına öğle arasından sonra devam edildi.

Duruşmada Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade veren 'Ateş' kod adlı gizli tanık, bir dönem FETÖ ile bağlantısı olduğunu söyledi. Örgütün gizli haberleşme programı 'Eagle' üzerinden 2016'nın Mayıs ya da Haziran ayında gelen mesajda, "Temmuz'da İstanbul'da çok büyük bir deprem olacak, herkes kılık kıyafetine dikkat ederek yatsın" ifadesinin bulunduğunu ileri sürdü. Nisan ayındaki ilk duruşmada, 'Dua' kod isimli gizli tanığın, Brunson ve arkadaşlarının ülkede bir zelzele olacağına ilişkin sözlerini hatırlatan mahkeme başkanı, konuyla ilgili rahibe söz verdi. Kendisine böyle bir mesajın gelmediğini ileri süren rahip Brunson, "Bu durumdan iddianameyi okuduktan sonra haberdar oldum" dedi. Duruşmada ifade veren tanıklardan Ali Daloğlu ise Brunson'un FETÖ'nün bazı üst düzey yöneticileriyle görüştüğüne şahitlik ettiğini anlattı. Örgütün etkili isimlerinden ve darbe girişiminin ardından yurt dışına kaçan Ömer Karagöz'le Gaziantep'te bir otelde görüştüğünü ifade eden Daloğlu, "Fethullah Gülen'in atadığı beş isimden birisi Oğuzhan Türkkan. Örgütte kritik bir görevdeydi. Hiyerarşik olarak örgütün sözde Ege Bölge İmamı Bekir Baz'ın bile üzerinde bulunuyordu. Ben sürekli Türkkan'ın yanındaydım. Brunson ile Türkkan ise 2010'nun sonlarına doğru, görüştüğüne tanıklık ettim" dedi. Türkkan'ın, Brunson'la görüşmesi sırasında kendisinin uzaklaştırdığını da anlatan Ali Daloğlu, "Türkkan, Brunson'u 'Görüşülmesi gereken kişi' olarak nitelendiriyordu. Brunson, Suriye'den gelen sığınmacılara maddi destek sağlıyordu. Parayı da bizzat Brunson'a, Türkkan veriyordu. Araya başkasını sokmazdı. 'Onların da Müslümanlara faydası oluyor' diye yardım yapılıyordu" dedi.

'ÜÇLÜ TOPLANTI YAPTILAR'
Brunson'un, bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin eş başkanlığını yapan Salih Müslim'in kardeşi Enver Müslim'le Suruç Kaymakamı'nın gizli bir şekilde görüştüğünü de ileri süren Daloğlu, "Müslim, örgüt içerisinde herkese söz geçiren biriydi. Suruç'ta büyük bir olayın gerçekleşeceği yönünde ihbarlar vardı. Suruç'ta söz sahibi olan birilerinin bunu engelleyeceği söyleniyordu" dedi. Ali Daloğlu, FETÖ'nün ege bölge imamı olan firari Bekir Baz'ın Brunson'la görüşüp görüşmediğini görmediğini de dile getirdi. Daloğlu'ndan sonra söz alan Rahip Brunson savunmasında, "Tanığı hiç görmedim, tanımıyorum. FETÖ mensupları Oğuzhan Türkkan, Ömer Karagöz, Bekir Baz ve onun yardımcısı Murat Safa ile görüşmedim. Oğuzhan Türkkan'dan para almadım. Hatta FETÖ'den hiç para almadım. FETÖ bana neden para versin ki? Bu iğrenç bir şey" dedi.

'PKK YANDAŞLARINA AYRICALIK YAPILDI'
Duruşmada ifade veren tanıklardan Eyüp Çakır da, yaklaşık 7 yıl önce Andrew Craig Brunson ile tanıştığını anlattı. Eyüp Çakır, "Kilise de Kürt kökenli PKK yandaşlarına ayrıcalık vardı. Kilisede toplanan paralar, yardım amaçlı Doğu ve Güneydoğu'ya gönderilirdi ancak nasıl kullanılırdı bilmiyorum. Andrew'in desteklediği bazı misyonerlerin PKK'yı savunduğunu biliyorum. Son zamanlarda kilise de PKK yandaşı açıklamalar yapılıyordu. Türk, Kürt çatışması vardı. Andrew bundan rahatsız değildi tam tersine PKK yandaşlarını destekliyordu.  Andrew ilk tanıştığım zamanlar ırk eşitliğinden yanaydı ama son zamanlardaki hali tam tersiydi" dedi. Kilisede Kürt kökenli PKK yandaşlarının lider konuma geldiğini ileri süren tanık Eyüp Çakır, "Kilisede Türkler aşağılanıyordu. Ben bu durumu Brunson'a anlattım. Brunson bunu ifade özgürlüğü olarak değerlendirdi. Ayrıca kilisede Kürtlere ayrı bir grup yapılmıştı. Burada PKK sempatizanları, PKK'yı övücü konuşmalar yapmış. Suriye'den gelen mülteci olan ve PKK sempatizanı olmayan Kürtler, bu durumdan rahatsız olup bu gruptan ayrıldılar. Kilisede PKK'yı destekler bayraklar vardı, adeta kilise PKK'nın kampı gibiydi" dedi Çakır'dan sonra söz alan Brunson ise savunmasında, "Suçlamaları kabul etmiyorum. Açık ve net söylemek istiyorum, PKK bir terör örgütüdür. Hiç farklı düşünmedim. Türkiye'ye karşı terör faaliyetinde bulunan hangi Kürt grup olursa olsun, onların yaptıklarını desteklemiyorum. PKK sempatizanı olsaydık o kadar Türk kilisemizde kalmazdı" dedi.

DURUŞMA 18 TEMMUZ'A ERTELENDİ
Talepleri alan mahkeme kararını açıkladı. Karara göre, rahip Brunson'un tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 18 Temmuz tarihine erteledi. Rahip Brunson mahkemenin kararının açıklamasının ardından gözyaşlarına boğuldu.(DHA)

 
Zeytinyağı üreticisini tağşiş vurdu
 
Yazışmaları deşifre oldu, çok sayıda gözaltı var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de dehşet anları: Zombiye döndü!
Konak ilçesinde, sokak ortasında kendinden geçip sızan kişiye çevredekiler ...
Okulda taciz skandalı... 7 öğrenci birden şikayetçi oldu
İstanbul Fatih’te bir devlet lisesinde 7 kız öğrenciye yönelik cinsel ...
Aile şokta: İki kardeşin sır ölümü!
Olay, akşam saatlerinde Atakum İlçesi Küçükkolpınar Mahallesi’nde meydana geldi.
 
İYİ Parti standına saldırı: Yaralılar var!
İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ...
Yemekten zehirlenen öğrenci, taburcu edildikten sonra öldü
İzmit'te, bir restoranda tavuklu pilav yedikten sonra rahatsızlanan, hastanedeki ...
Şok iddia: Üniversitede kripto para madenciliği!
Sakarya Üniversitesi’nde öğrenciler, ders notlarını ve bilgi mail’lerini ...
 
İzmir'de feci son: Baba ve oğlu kaza ayırdı...
Aliağa ilçesinde elektrikli bisiklete otomobilin çarpışması sonucu baba ...
Hükümlü ve tutuklu yakınlarından 'af' talebi
İZMİR'de, çeşitli suçlardan tutuklu ve hükümlü bulunanların yakınları, ...
Bu fotoğraflar bugün çekildi... 20 dakikada oldu
Ankara’da dün Mamak’ta yaşanan sel felaketinin yaraları sarılırken bugün ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva