HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
3 Ocak 2018 Çarşamba - 16:12

'Türkiye küçülecek, İzmir büyüyecek'

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır İzmir inşaat sektörünün 2017 yılını değerlendirerek 2018 yılında sektörü bekleyen gelişmeler hakkında görüşlerini dile getirdi.

 Türkiye küçülecek, İzmir büyüyecek

2017 yılında art arda yapılan seçimlerden dolayı sektörün istenildiği gibi harekete geçirilemediğini belirten Nasır, İzmir'de 2018 yılında inşaat sektörünün canlı geçeceği müjdesini verdi. 

2018 yılında Türkiye genelinde sektörün daralacağını ancak İzmir'de sektörün büüymeye devam edeceğini vurgulayan Nasır, ''2017'de beklediğimiz ivmeyi yakalayamadık. Art arda gelen seçimler ve bu seçimlerin yarattığı çekingenlik sonucunda sektör olumsuz etkilendi. 2018 yılında inşaat sektöründe bir küçülme bekleniyor. 2019 yılında seçimlerin olması ve bu seçim sürecinde altyapı yatırımlarının yavaşlaması sonucunda küçülme olacağı düşünülüyor. İzmir içinse beklentiler daha farklı. İzmir - İstanbul Otoyolu ve Ankara - İzmir Hızlı Tren Hattı ulaşım projelerinin de tamamlanmasıyla birlikte büyük bir talep oluştu. İzmir bir çekim merkezi haline geldi ve yeni planlamaların yapılmasıyla büyük bir sinerji oluşacak. 2018 yılı da bu sinerjiyle çok daha iyi geçecek'' diye konuştu. 

SEÇİM SÖYLENTİLERİ OLUMSUZ ETKİLER
Olası seçim söylentilerinin de sektörü durağanlaştıracağı uyarısında bulunan Nasır, ''Seçimin sonuçları belli olmadığı için beklentiler projelerin hayata geçirilmesi noktasında daha temkinli davranmasına neden oluyor. Olası döviz hareketleri ve buna bağlı olarak girdi maliyetlerinin artması riski ve alım gücünün düşmesi riski düşünülerek müteahhitler daha dikkatli hareket ediyor. Bu da sektörün yavaşlamasına yol açıyor'' dedi.

İzmir'de inşaat sektörünün bugüne dek yaşadığı en büyük sıkıntının arsa üretememek olduğunun altını çizen Necip Nasır, ilçe planlarının tamamlanmasını İzmir için çok olumlu bir gelişme diye nitelendirdi. 

Arsa üretilemediği için yeni projeler yapılamadığını aktaran Nasır, İzmir'in deprem gerçeğini de asla unutmamak gerektiğini aktardı. 

İZMİR BETON YIĞININA DÖNDÜ
Birinci derece deprem kuşağında yer alan İzmir'deki yapı stoğunun güçlendirilmesi ve yenilenmesi gerektiğine bir kez daha dikkat çeken Nasır, yerel yönetimlere hızlı bir şekilde ada bazında planlama yaparak kentsel dönüşüm yasasını yaşama geçirmeleri çağrısında bulundu.

“Kentsel dönüşümle İzmir'in önümüzdeki 100 yılını planlamalıyız” diyen Nasır sözlerini şu şekilde sürdürdü: ''Yaşanacak can ve mal kayıplarının önüne geçmek için kentsel dönüşümün ada bazında bölgesiyle bütün olarak değerlendirilmesi çok önemli. Türkiye genelindeki yapıların yüzde 60'ı kaçak ve gecekondulardan oluşuyor ve bu yönde yeni bir düzenlemenin yapılması gerekiyor. Doğru planlama yapılamadığı için İzmir’de yeni arsa üretilemedi. Bu da müteahhitleri kentsel dönüşüm adı altında yık - yap sistemine yönlendirdi. Bugüne kadar İzmir’de yık - yap kapsamında 25 bine yakın bina inşa edilmiş durumda. Kentsel dönüşüm denince herkesin aklına yeni binalar geldiği için kent beton yığınına döndü. Yeni arsa üretilmiyor. Bu noktada bugüne kadar kentte 25 bine yakın bina inşa edildi. İzmir, hızlı bir şekilde önümüzdeki 100 yılını planlamaya yönelmelidir” 

 
'Kömürün başkenti'nde kriz... Karaborsaya düştü, fiyat uçtu!
 
Ege'nin tatil cennetinde şaşırtan görüntü
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 4 Ocak 2018 Perşembe 09:58

MÜTEAAHİTLER EVLERİN DEĞERİNİ DÜŞÜK GÖSTERİYOR METRE KARE MALİYETLERİNİN DEĞERİNİN ÜSTÜNDE SATIYORLAR. DEVLET BUNU BİLİYOR. VERGİ TOPLAMAYA GELİNCE EN KOLAYINI SEÇİM MAAŞLI BORDROLULARDAN

Yorumu oyla      11      5  
Yüzünüz gülüyor 3 Ocak 2018 Çarşamba 22:18

Daha düne kadar inşaat demiri fiyatları inşaat sektörünü durma noktasına getirdi diye feryat ediyordunuz.Yüzünüzün gülmesine bakılırsa 2018 yılı inşaat metrekare birim fiyatları istediğiniz rakam olarak açıklanmış olmalı.

Yorumu oyla      11      5  
Alen35 3 Ocak 2018 Çarşamba 22:02

İzmir çoktan istanbul oldu. benzemesin diye bir durum kalmadı ancak bizim şansımız İzmirlilerin sitanbullu gibi olmayışıdır. son yıllarda aldıgı aşırı göçe rağmen İzmirlilerde herhangi bir bozulma olmadı. bugün benim diyen en lüks residance ta bile komşuluk var. zaten izmirin istanbuldan aldıgı göç te bunu yaşamak isteyen insanlardan oluşuyor.

Yorumu oyla      13      5  
yurttaş 3 Ocak 2018 Çarşamba 20:57

bırakın birilerinin söylediği gibi izmir köy kalsın İSTANBULA BENZEMESİN

Yorumu oyla      17      5  
Uğur 3 Ocak 2018 Çarşamba 18:51

İnciraltı gibi bir nimetten bile faydalanamadık hala, nasıl olacak bu büyüme bilemiyorum... Katma değer yaratacak şekilde biran evvel sağlık turizmine açılmalı İnciraltı.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege-Koop Genel Başkanı Aslan: İzmir 2050'yi hedeflemeli
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir'in gelecek projeksiyonunun ...
İzmir’de o ilçeye metro müjdesi geldi… Fiyatlar anında uçtu!
Buca’ya metro müjdesinin ardından gözler bir anda ilçedeki emlak piyasasına ...
AK Partili Kaya'dan İzmir'in o ilçesine 'yerinde dönüşüm' müjdesi
Karabağlar’da muhtarlar, kentsel dönüşüm derneklerinin yöneticileri ve ...
 
Ve İzmir'de ilk kazma vuruldu... Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyüğü olacak!
İzmir'e birçok eser kazandıran merhum Nevvar ve Salih İşgören çiftinin ...
Mimarlar Odası'ndan Karabağlar planlarına eleştiri
İzmir'de Mimarlar Odası Karabağlar planlarının eksikliklerine dikkat çekerek ...
EGE-KOOP’tan İzmir'e yeni yıl armağanı
150 bin kişiyi mülk sahibi yaparak kırılması güç bir rekorun sahibi olan ...
 
İzmir’deki o belediyeden paket satış: Kat sınırlaması yok!
Torbalı Belediyesi, Pancar Mahallesi’nde 4 adet taşınmazın ihalesine çıkacak. ...
Ege-Koop'tan Başkan Kocaoğlu'na dönüşüm desteği: Biz de varız!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun açıkladığı kentsel dönüşüm ...
Kınık'ta TOKİ konutlarının kurası çekilecek
İzmir'in Kınık ilçesinde Belediye ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva