HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
21 Aralık 2017 Perşembe - 13:17

Mimarlar Odası'ndan Karabağlar planlarına eleştiri

İzmir'de Mimarlar Odası Karabağlar planlarının eksikliklerine dikkat çekerek 30 katlı binaların ulaşım sorunu yaratacağını ve kent silüetini bozacağını, sağlıksız yapılaşmanın oluşacağını öne sürdü.

Mimarlar Odası ndan Karabağlar planlarına eleştiri

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklada İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi tarafından yapılan Karabağlar planlarının kapsadığı alanın, halihazırda İzmir kentinin geneli içinde geçerli olan, başta yeşil alanlar olmak üzere teknik ve sosyal altyapı alanlarının olması gereken en az standartların da çok altında olduğunu öne sürerek kentin her alanında yüksek yapı önermenin standartlara uygun ulaşım altyapısı ve kademelenmiş doğru düzgün yol ağı bile olmayan bölgelerde yeni sorunlara yol açacağına dikkat çekti.

"SOYLULAŞTIRILMIŞ YENİ BİR YAŞAM ÇEVRESİ HEDEFLENMİŞ"
Mimarlar Odası, Esentepe Sosyal Konutları'nın kentin merkezinde vaha niteliğinde bir alan olduğunu belirten mimarlar, bölgeye 30 katlı rezidansların yapılacağını vurgulayarak, "Orta üst gelir grubunun oturacağı konut alanları ve metropoliten hizmetlerinde yer seçeceği ticaret alanlarıyla çağdaş yeni yerleşme alanı oluşturulması amaçlanmış. Bu bölgede yerinde dönüşümün amaçlanmadığını, orta üst gelir grubunun yaşayacağı soylulaştırılmış yeni bir yaşam çevresi hedeflendiği ortadadır. Plan notlarına göre yapı yaklaşma mesafeleri her yönden minimum 5 metre olacakmış. Ada ölçeğinde gelindiği takdirde ada içinde birden fazla bina yapılabilirmiş. Bu plan notları ile oluşacak yapılaşma, imar planlarında bulunan yol genişlikleri ile yapı yüksekliklerine dair oranlar ve yapı yaklaşma mesafeleri ile yapı yüksekliklerine dair oranlar Mekansal Plan Yapım Yönetmeliği standartlarına uymadığı gibi son derece sağlıksız yerleşim alanları ortaya çıkaracaktır" dedi.

"PLANLAMA TEKNİKLERİNE VE KAMU YARARINA UYMUYOR"

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu açıklamasında planın eksikliklerine dikkat çekerek, "Yol genişlikleri, kent silueti ve yol boyunca oluşan siluet de dahil, mevcut ruhsatlı yapıların oluşturduğu ve toplulaştırma sonrası yer yer parsellerin oluşturduğu siluet, bloklar arası mesafe, sosyal donatı alanı ve yeşil alan standartlarının sağlanamaması planın en büyük eksiklikleridir. Planlama tekniklerine ve kamu yararına uymamakta. Oluşabilecek yapı yükseklikleri, bulundukları bölgenin kent içerisindeki yükseltisi de düşünüldüğünde İzmir Körfezi'nden- Üçkuyular ve sonrasında bölgenin oluşturacağı siluet yaklaşık 100 metreyi geçecektir. Plan çalışmalarında bu ve benzeri mevcut durumun ve imar haklarının oluşturacağı kent siluetinin öneminin altını bir kez daha çizmek önemlidir" dedi.

"BU KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL"
Binaların tek tek yıkılıp, yerlerine 20, 30, 40 ve 50 katlı binaların yapılmasının kentsel dönüşüm olmadığını ifade eden Mimarlar Odası, yüksek yapıların ve benzeri projelerin bulunduğu bölgelerde binaların kent merkezi ölçeğinde ve hatta kent bütününde düşünülerek tasarlanması gerektiğini anlattı. Yüksek yapılar siluet, gölge düşürme, ışık engelleme, rüzgar tüneli, yaya ve taşıt trafiği yoğunlaşması, çevre yapılarla ilişkisi, deprem, yangın, yapı yüksekliği-arsa büyüklüğü ilişkisi, yapı biçimi-arsa geometrisi gibi etmenlerin dikkate alınmasını istedi. Artan kat adetlerinin karşılayacağı yol ulaşım ağının planda sağlanmadığı, nasıl genişleyeceği belli olmayan birkaç yol genişleme önerisiyle yetinildiği bildirildi. Mimarlar, bu planla , Karabağlar, Hatay- Üçkuyular kesiminde mevcutta yetersiz olan kentsel standartların daha da yetersiz hale dönüşeceğini mevcut sorunlara bir de ayrıcalıklı yüksek yapıların ekleneceğini dile getirdi. (DHA)

 
Başbakan'dan Trump'a: İşi zıvanasından çıkarmış görünüyor
 
Bosna Hersekli ormancılar Efes'i gezdi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izm 9 Ocak 2018 Salı 09:21

mimarlar odası sadece yapılan projeleri elestıren bir kurum mudur?alternatifli projeler sunsa belediye ye,görselleri de halkla paylas sa .

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EGE-KOOP’tan İzmir'e yeni yıl armağanı
150 bin kişiyi mülk sahibi yaparak kırılması güç bir rekorun sahibi olan ...
İzmir’deki o belediyeden paket satış: Kat sınırlaması yok!
Torbalı Belediyesi, Pancar Mahallesi’nde 4 adet taşınmazın ihalesine çıkacak. ...
Ege-Koop'tan Başkan Kocaoğlu'na dönüşüm desteği: Biz de varız!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun açıkladığı kentsel dönüşüm ...
 
Kınık'ta TOKİ konutlarının kurası çekilecek
İzmir'in Kınık ilçesinde Belediye ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ...
İzmir’de yeni yaşam: Aryom Koru’da İtalyan rüzgarı
İzmir’in  prestij ikonu ARYOM KORU bir farklılık daha yaratarak, sanal ...
Folkart'a iki ödül birden
Folkart, 2016 yılı verilerine göre adet bazında Türkiye’nin En Çok Satış ...
 
EGE-KOOP’tan altın fırsat... 5 bin TL peşinatla daire
Ege-Koop ev sahibi olmak isteyenlere altın fırsat sundu. 190 konutluk ...
AK Partili Sürekli’den müjde: Merkezde 3 ilçeye TOKİ geliyor!
AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli TOKİ’nin dar gelirliye ucuz ...
İzmir'in o ilçesinde TOKİ için geri sayım!
İzmir'in Ödemiş Belediyesi'nin TOKİ'ye yaptıracağı 500 konut için sona gelindi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva