HABERLER>POLİTİKA
23 Kasım 2011 Çarşamba - 16:16

'İzmir'de soruşturma Ankara ve İstanbul'dan az'

Bakan Yıldırım, İzmir’in aday olduğu EXPO 2020 sunumu için bulunduğu Paris’te Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik olarak gerçekleştirilen 44 kişinin gözaltına alındığı, adliyeye sevkedilen 5 kişiden 3’ünün tutuklandığı, 39’unun sorgusunun sürdüğü operasyonu değerlendirdi.

 İzmir de soruşturma Ankara ve İstanbul dan az

PARİS - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da haber alır almaz Fransa’dan İzmir’e dönmesine neden olan operasyonu EXPO 2020 sunumu için bulunduğu Paris’te değerlendiren Bakan Binali Yıldırım şunları söyledi:

AK Partiler operasyonu yorumladı

"İlk defa olan bir şey değil, dosyanın içeriğini bilmiyoruz. Türkiye hukuk devleti, hukukun bir tasarrufu. Beğenmediğim bir şey var, bu tarz uygulamaların böyle yapılmaması lazım. Meseleyi çok daha medeni bir şekilde çözebiliriz. İlla davul zurnayla münasebetsiz bir saatte yapılmasına gerek yoktu. Ben buna karşıyım. Herkes için rencide edici bir şey. Bunun da gözden geçirilmesi lazım. Yasal bir dayanağı varsa da değişmesi lazım. Diğer taraftan yasal bir faaliyettir. Dosya içeriği ile ilgili bilgimiz yok. ‘Niye İzmir, niye böyle zamanda yapılıyor deniyor’, bütün belediyelerde inceleme var. Gelmeden önce Ankara Belediye Başkanıyla konuştum, 500 soruşturma geçirmiş, ayda iki defa savcılığa ifadeye gittiğini söylüyor. Bunlar bütün idarelerde oluyor. Kamu idarelerinde yapılan her olay tabii ki denetleniyor. Bunun iktidar veya muhalefet belediyesi olması sonucu değiştirmiyor. Muhsin Yazıcıoğlu olayı ile ilgili beni saat 07.00’de aradılar. Sivil Havacılığa organize suçlar polisleri gelip, arkadaşlarımızı götürdüler, hala tutuklular. Aynı şey Enerji Bakanlığı’nda olmadı mı? O zaman da biz iktidardık. Aslında Ankara ve İstanbul’a göre İzmir’de (belediyeleri kastediyor) soruşturma daha az. Soruşturmaları sevk ve idare etmek bizim elimizde olsa böyle bir zaman seçer miydik? Ama, ‘kötü oldu, iyi oldu’ demek yargıya müdahaleye girer. Sabah yapılan bu gözaltılar Türkiye’nin görünümüne yakışmıyor. Yargısal bir faaliyeti öbür türlü de yaparsın. Organize terör suçu varsa o zaman zaten olur."
 
İzmir’in aday olduğu EXPO 2020 ile ilgili de konuşan Bakan Yıldırım, "Bugün ilk topa vuruyoruz. Maç başlıyor. Çok fazla üzerine düşmek yerine çok fazla abartmadan, oy verecek delegelerin beklentisini yükseltmeden, zamana dayalı bir çalışma yapmalıyız" dedi.
 
İZMİR BAŞSAVCISI'NDAN OPERASYON AÇIKLAMASI
İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyona ilişkin, “Cumhuriyet Başsavcılığımızın suç işlendiği konusunda yeterli şüphe oluşturacak delillere ulaşması durumunda gereğini yapması, dolayısıyla suç işlendiği iddialarını araştırması yasal görevidir” ifadelerini kullandı.
Kavak, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve belediyeye bağlı şirketlerde çalışan bazı görevliler ve bu kişiler ile irtibatlı üçüncü kişilerin işlediği iddia edilen 254 olayın soruşturmaya konu edildiğini belirtti.
 
Başsavcı Durdu Kavak, “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, kurulan örgütün faaliyeti kapsamında, ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırmak, belgelerde sahtecilik suretiyle kurumu zarara uğratmak, rüşvet vermek, tehdit ve görevi kötüye kullanmak” suçlarından 2 Mayıs 2011 tarihinde yapılan operasyonla 36 şüphelinin gözaltına alındığını, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 20 kişiden 17 şüphelinin tutuklandığını, bunlardan halen 13'ünün tutuklu bulunduğunu kaydetti.
 
Cumhuriyet Başsavcılığınca suça konu ihale ve alımlara ait dosyalarla ilgili olarak, 65 bilirkişi raporu aldırıldığını bildiren Kavak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“44 bilirkişi raporunda, 'ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, zimmet, rüşvet, belgede sahtecilik, güveni
kötüye kullanmak' suçlarının işlendiği yönünde deliller elde edilmiştir.
Alınan bilirkişi raporları doğrultusunda, Cumhuriyet Başsavcılığımızca 22.11.2011 tarihinde saat 07.00'den itibaren, toplam 39 kişi yakalama ve gözaltı kararı gereğince gözaltına alınmış olup, daha önce ifadesi alınıp serbest bırakılan 5 kişi yeni deliller nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığımızda hazır bulundurularak, tekrar ifadeleri alınıp, tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkeme üyeliğine sevk edilmiş, 3 kişi tutuklanmıştır.
22 Kasım 2011 tarihindeki operasyon, 02 Mayıs 2011 tarihinde yapılan aramalarda el konulan ihale dosyaları ile ilgili alınan bilirkişi raporları ve diğer deliller gereğince gerçekleştirilmiştir.
Anayasamızın 138. ve devam maddelerine göre yargı bağımsızdır. Bu sebeple Cumhuriyet Başsavcılığımızın suç işlendiği konusunda yeterli şüphe oluşturacak delillere ulaşması durumunda gereğini yapması, dolayısıyla suç işlendiği iddialarını araştırması yasal görevidir. Bu bağlamda sıfatı ve görevi kim olursa olsun, suç işlendiği yönünde bir iddia söz konusu olduğunda yargı mercileri gereğini yapmakla mükelleftir. “

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
24 Kasım 2011 Perşembe 16:24

ankara belediye başkanı 500 soruşturmaya ayda 2 defa savcılığa ifade vermeye gidiyorsa izmir de neden sadece 1 soruşturma için ceza evinde yatıyor bu müdürler adalet istiyoruz.

Yorumu oyla      11      6  
Nahit Türkmen 24 Kasım 2011 Perşembe 09:50

AKP'li hangi belediye'den biri alınıp tutuklanmış. Kayseri mi? Ankara mı? İstanbul mu? Yalanını sevsinler.

Yorumu oyla      11      6  
AREN 23 Kasım 2011 Çarşamba 19:31

hukuk degil guguk,sevsinler sizin ileri demokrasisini,bagımsıs hukunuzu,sabri ergül milletvekili olsaydı adliyeyi inletirdi, manısa daki işkenceci polis ve metin göktepe davaları CHP de yokmu yürekli yönetici.

Yorumu oyla      16      7  
yazık izmire 23 Kasım 2011 Çarşamba 17:02

ben isterdim ki aziz başkan çıksın arkadaşlar herkes işinin başına geçsin biz BDP değiliz halkı sokaklara dökelim benim alnım ak avukatlarım gidip savunacaklar bende işimin başındayım deyip adaleti devleti tehtit edici sözlerle halkı kışkırtmaz sokaklara dökmezdi suçsuzluğu ispatlanınca zaten bu halk onun için sokaklara dökülürdü böyle olunca BDP den ne farkı oldu aziz başkan yalnış yola saptırılıyorsun gaza gelme bunlar yarın seni yarı yolda bırakır giderler hukukun sonucunu bekle dön işine

Yorumu oyla      29      14  
ahmet k 23 Kasım 2011 Çarşamba 16:58

ampüle oy yok.

Yorumu oyla      21      10  
Turgut yazar 23 Kasım 2011 Çarşamba 16:49

Sayın bakan Ankara dan söz etmiş. Bakın Melih bey nediyor 500 soruşturma geçirdim ayda iki defa ifadeye gidiyorum. İşte tüm mesele de bu. Kim duydu. Kendileri olunca gizli saklı ama CHP li olunca davul zurnayla. Bu arada Melih bey kesin yalan söylüyordur o da ayrı.

Yorumu oyla      28      8  
Hayret Bişey 23 Kasım 2011 Çarşamba 16:44

Nasıl hukuk bir hukuk anlayışı var arkadaş... Neymiş... Neden konserlere Manga geliyormuş da bu konu ihaleye götürülmüyormuş. Ne yani... En az teklifi Kahtalı Mıçı yapsa Ege Üniversitesi Fakültelerine Kahtalı Mıçı'yı mı götüreceksiniz... Yazık, ülkeme yazık...

Yorumu oyla      24      9  
İzmir Size Pabuç Bırakmayacak 23 Kasım 2011 Çarşamba 16:39

Ulaştırma Bakanı Beyefendi, sizin nasıl ikircikli olduğunuzu İzmirli hemen anladı. Burası Erzincan değil. İzmirli'yi kandırmaya gücünüz yetmez. 2014'te nal toplayacaksınız. Buna inanın...

Yorumu oyla      31      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan'dan İzmir operasyonuna ilk yorum
AK Parti’nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Başbakan ...
CHP'li yöneticilerden Başbakan'a jet yanıt
Başbakan Erdoğan’ın "Dersim" konusundaki açıklamalarına CHP'li yöneticiler tepki gösterdi.
Başbakan Dersim belgelerini açıkladı
Erdoğan, partisinin İl Başkanları Toplantısı'nda Kılıçdaroğlu'na yüklendi, ...
 
EXPO’ya operasyon darbesi!
İzmir’in aday gösterildiği EXPO 2020’nin ilk sunumu öncesi gerçekleştirilen ...
Erdoğan'dan Almanya Başbakan'ı Merkel’e uyarı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e Türklere ...
CHP'lilerin yüzde 54'ü lider değişsin istiyor
CHP’ye oy veren sol seçmen üzerinde yapılan araştırmadan tartışılacak ...
 
AK Parti İzmir’de 3 ilçeyle daha devam
Kongre süreci devam eden AK Parti İzmir’de Bornova ve Bayraklı ilçe başkanlarının ...
Büyükşehir Operasyonu, görevden almaları erteletti
CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır ve yönetim kurulunun, ilçe örgütleri ...
9 İzmir Milletvekili Günay'ın toplantısını bastı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2012 yılı ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva