HABERLER>POLİTİKA
23 Kasım 2011 Çarşamba - 10:40

EXPO’ya operasyon darbesi!

İzmir’in aday gösterildiği EXPO 2020’nin ilk sunumu öncesi gerçekleştirilen Büyükşehir operasyonu, hem Paris’teki heyetin moralini bozdu hem de ‘rakiplerin eline koz’ verildiği görüşü ağırlık kazandı.

EXPO’ya operasyon darbesi!

Erkan İYİGÜNGÖR/EGEDESONSÖZ - İzmir’in yeniden aday gösterildiği EXPO 2020 için büyük gün bugün. İzmir heyetinin üç gün önce başlayan Paris çıkarması, Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonsa sarsıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EXPO 2020’nin ilk sunumunun yapılacağı gün Paris’ten ayrılıp İzmir’e dönerken, kalan heyetin de operasyon nedeniyle morali bozuldu. İlk sunum öncesi yapılan operasyonun EXPO sürecini temelden etkileyebileceği konuşuluyor. Bu konuda CHP'li vekillerin yanı sıra İzmir'li sivil toplum örgütleri de görüş yapmaya başladı. Konuyla ilgili egedesonsoz.com'a konuşan ESİAD, EGİAD, İZSİAD ve Deniz Ticaret Odası başkanları bir an önce adaletin yerini bulmasını istedi.

EXPO heyetine Paris'te operasyon şoku haberi için tıklayınız

ADALETE OLAN GÜVEN AZALIYOR
Bülent Akgerman - Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı: Son dönemde birçok konuda Türkiye olarak başarılardan, ihracat rekorlarından bahsediyoruz. ABD ve Avrupa'nın ekonomik açıdan içinde bulunduğu zor duruma rağmen ülkemiz büyümeye, gelişmeye devam ediyor. Ekonomik başarıların yanı sıra ülkemiz, tutuklu gazeteci, aydın ve asker anlamında da rekorlara imza atıyor. Çin ve İran'la bu konuda yarışır duruma geliyor. Yurtdışında imajımız hızla daha iyi duruma gelirken, yurtiçinde de adalete olan güvenimiz hızla azalıyor. İzmir'e gelecek olursak; Mayıs ayında yapılan operasyonla geçtiğimiz gün yapılan operasyon arasındaki uzun süreç rahatsız edici düzeyde. EXPO için Paris ziyareti sırasında yapılan bu baskının ve yeni emniyet müdürünün neredeyse ilk icraatının bu olması bence tamamen tesadüf. Bizi üzen en önemli nokta ise; iddianamenin hala hazırlanamamış olmasıdır. Ben bu konuda taraf değilim ama soru işaretlerinin de bir an önce kalkması gerekir. Bu durum AKP'yi de rahatsız ediyor çünkü CHP'nin oylarını arttırıyor. Adaletin bir an önce tecelli etmesi için sabırsızlanıyorum..
 
KEŞKE OLMASAYDI
Geza Dologh - Deniz Ticaret Odası Başkanı: Ben yapılan operasyonun EXPO’yu etkileyeceğini pek fazla düşünmüyorum. Onlar bizim gibi değiller. Kendi iç işleri derler geçerler. 2 yıl sonra yapılacak bu seçim. O zamana kadar kim öle kim kala. Bazıları diyor ki Kayseri’de de, Gaziantep’te de bu tür usulsüzlükler oluyor. Ama olay şu aslında. Sen kırmızıda geçersin ceza yazmazlar, ben kırmızıda geçer bana ceza yazarlar. Aziz Başkan zaten geçtiğimiz haftalarda mesajı verdi. Taciz boyutuna ulaşan müfettiş baskısı var dedi. Bu tür işlerde dikkat etmek gerekir. Keşke bunlar olmasaydı, keşke bunlar yaşanmasaydı.
 
BEKLEMEDEYİZ
Temel Aycan Şen - Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı: Adli süreci devam eden bir konu. Bu yüzden görüş vermek için beklemek gerekir. Dün gece Paris’ten döndüm. Orada bu beklenmedik operasyon nedeniyle moraller bozuldu.
 
ADALET YERİNİ BULSUN
Ayhan Baran - İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği: Operasyonun EXPO’yu etkilememesini diliyorum. İzmir zaten bir bütün halinde EXPO için çalışıyor, hazırlanıyor. Benim dileğim eğer gözaltına alınanlar, tutuklananlar suçluysa bile bir an önce adalet yerini bulmalı, gecikmemeli. İnsanlar suçu da yoksa bir an önce salıverilmeli, ailelerine kavuşmalı. Belediye çok önemli bir kurum. Orası bir hizmet yeri, tekrar söylüyorum adalet bir an önce yerini bulmalı, boş yere insanlar orada tutulmamalı.
 
ARKADAN HANÇERLEME
EXPO yönlendirme kurulu başkanı Vali Cahit Kıraç, yaşanan operasyon için ‘bu adli bir olaydır. Keşke belediye başkanı dönmeseydi’ derken İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonun EXPO sürecini derinden etkileyeceğine dair ilk demeç Paris’te bulunan CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan’dan geldi. Operasyon İzmir’in EXPO sürecine yönelik ‘arkadan hançerleme’ olarak niteleyen Oyan, “Operasyonla İzmir’in rakiplerinin eline büyük bir koz verilmiştir. Yöneticileri gözaltına alınan bir kente EXPO’yu neden versinler” dedi.
 
İŞTE OĞUZ OYANIN’IN AÇIKLAMASI
"İzmir heyeti EXPO 2020’yi kazanabilmek için Paris’te bütün kesimleriyle çaba gösterirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına yapılan yeni polis baskını tam anlamıyla bir arkadan hançerlenme olayıdır. İzmir heyetine yapılabilecek en büyük kötülük yapılmıştır. İzmir’in EXPO’da rakibi olan şehirlerin eline artık çok büyük bir koz geçmiştir. Çünkü İzmir rakiplerince bu operasyon üzerinden damgalanacaktır. AKP’nin doymak bilmez siyasi ihtirasının, artık hiçbir sınır tanımadığı görülmektedir. İzmir’i ne pahasına olursa olsun ele geçirmek saplantısının, bütün denetçi polis ve özel yetkili savcı ordusunun İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerine salınmasıyla sonuçlandığı gözlenmektedir. Bunun arkasındaki zihniyet ‘Her türlü karalama mübahtır, yeter ki bizim belediyemiz olmasın’ anlayışıdır. Türkiye’de yargının, giderek yürütmenin ve onun uzantısı olan polisin kontrolüne girdiğini zaten biliyorduk. Şimdi hukukun son kırıntıları da tüketilmek istenmektedir. Bu gidiş demokrasinin tam zıddı olan otokratik bir polis devletine doğrudur. Ama Türkiye’ye teokratik faşizmin dar gömleği giydirilemeyecektir"
 
SORUMLUSU İKTİDAR VE OYUNLARIDIR
CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray’ın TBMM’deki gündem dışı konuşmasında da hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyon hem de İzmir’in EXPO adaylığı vardı. Çıray, Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonun süreci derinden sarsacağını belirterek, ‘EXPO’yu kaybedersek, sorumlusu iktidardır’ dedi.
 
SİYASALAŞAN YARGI ELİYLE OYUNLAR OYNANIYOR

Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik altı ay arayla gerçekleştirilen her iki operasyonun da EXPO sürecine denk düşürülmesinin altını da çizen Çıray, “İlk operasyonun dosyanın verileceği haftaya ; 2 dalganın da sunumun yapılacağı güne denk gelmesinin rastlantı olmadığını ifade eden Çıray” Birileri İzmir’i alabilmek için Aziz Kocaoğlu’nun üzerinden siyaset yapıyor. Seçim stratejilerini bu ayak oyunlarının üstüne kuruyor. İzmir’in önünü tıkayanlar, gelişmesini, büyümesini istemeyenler bu süreçte daha da belirginleşti. Aziz Kopaoğlu ve ekibi Paris’te EXPO’yu kentimize getirmeye çalışırken, iktidar siyasallaştırdığı yargı eliyle İzmir’in üstüne oyunlar oynuyor, önüne setler çekiyorlar. Son 2 günde İzmir’in rakiplerinin eli güçlendi. Şayet EXPO’yu kaybedersek bunu suçlusu iktidar ve kirli oyunlarıdır. Bunun hesabını İzmir halkıyla birlikte iktidardan sorarım” diye konuştu. Çıray, konuşmasında İzmir’in AKP’nin karizmasını çizen tek metropol kent olduğunu belirterek, ‘İzmir tüm baskılara bedelini ödeyerek direndi’ ifadesini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
halk 23 Kasım 2011 Çarşamba 15:42

Başkan Kocaoğlu'nun bir endişesi olmasaydı, EXPO heyetini yüzüstü bırakıp geri dönmezdi. Yine Aziz Kocaoğlu'nun alnı gerçekten ak olsaydı, ak alnına sürülmek istenen kara lekenin, devlet eliyle temizlenmesini talep ederdi. Başkan Kocaoğlu'na bu akılları kim veriyorsa, kendisini bataklığa çekiyor. Aklanacak yer bağımsız mahkemeler ve devletin denetim organlarıdır. Sokaklar değil. “Ben dürüstüm, kimse bana hırsız demiyor, beni herkes seviyor” demekle dürüst olunmuyor. Bu soruşturma sona erer, bağımsız mahkemeler kararını verir, işte o zaman kimsenin gıkı çıkmaz. Bu şekilde panik atak hareketlerle suçlu olduğu imajını güçlendiriyor. Geçtiğimiz günlerde polis İzmir Ticaret Odası'na da operasyon düzenledi. Ekrem Demirtaş odaya bile gelmedi. İTO Avukatları'nı gönderdi. Avukatlar İTO adına yasal prosedürü takip etti. İzmir Ticaret Odası'nın 70 bin üyesi var. Neden Ekrem Demirtaş İTO üyelerini sokağa çağırmadı? Neden devletin savcılarını suçlamadı? Birileri bizi taciz ediyor diye çığlık atmadı?

Yorumu oyla      11      10  
Gökhan 23 Kasım 2011 Çarşamba 15:34

2 operasyon da EXPO sürecinde yapıldı..Amaç alenen belli..İzmir bu işi beceremedi diyip belediyeyi küçük düşürmek..Zaten M.Gökçek değil miydi ilk EXPO'yu alamadığımız zaman saldıran? Hayatında EXPO nedir bilmezken Ankara'yı aday yapmaya kalkan..Türkiye EXPO'yu İzmir'le tanımış ve özdeşleştirmiştir, NOKTA !!!

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan Almanya Başbakan'ı Merkel’e uyarı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e Türklere ...
CHP'lilerin yüzde 54'ü lider değişsin istiyor
CHP’ye oy veren sol seçmen üzerinde yapılan araştırmadan tartışılacak ...
AK Parti İzmir’de 3 ilçeyle daha devam
Kongre süreci devam eden AK Parti İzmir’de Bornova ve Bayraklı ilçe başkanlarının ...
 
Büyükşehir Operasyonu, görevden almaları erteletti
CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır ve yönetim kurulunun, ilçe örgütleri ...
9 İzmir Milletvekili Günay'ın toplantısını bastı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2012 yılı ...
CHP'li vekiller Meclis kürsüsünü işgal etti
CHP milletvekilleri, Grup Başkanvekili Muharrem İnce öncülüğünde Meclis kürsüsünü işgal etti.
 
CHP heyeti operasyonla ilgili ilk açıklamayı yaptı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen operasyonunu ardından İzmir’e ...
'Habur savcısının neden geldiği anlaşıldı'
İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İl Başkanı Av. H. Tugay Şen, 22 ...
Kılıçdaroğlu İzmir'deki operasyon savcısına yüklendi
Grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu hükümete ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva