HABERLER>POLİTİKA
23 Kasım 2011 Çarşamba - 09:45

CHP'lilerin yüzde 54'ü lider değişsin istiyor

CHP’ye oy veren sol seçmen üzerinde yapılan araştırmadan tartışılacak sonuçlar çıktı. Lider değişse bile CHP'nin iktidara gelemeyeceğini düşünenler yüzde 40. CHP'nin solu temsil edemediğini düşünenler yüzde 56.4.

CHP lilerin yüzde 54 ü lider değişsin istiyor

ANKARA - CHP’ye oy veren sol seçmen üzerinde yapılan araştırmadan tartışılacak sonuçlar çıktı. CHP seçmeninin yarısı Kemal Kılıçdaroğlu’nu başarılı buluyor. CHP’de lider değişikliğinin iyi olacağını söyleyenlerin oranı yüzde 54. Buna karşılık lider değişikliği isteyenlerin güçlü bir alternatifi yok. CHP seçmeninin büyük bir bölümü hayatından memnun olmadığını söyledi. Radikal gazetesinin haberine göre, CHP’lilerin yüzde 34’ü kendisini “Atatürkçü” olarak tanımlıyor. Kendisine ‘solcu’ diyenlerin oranı yüzde 7.8.
 
MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Şirketi adına Prof. Dr. Özer Sencer, Prof.Dr. İhsan Dağı, Prof.Dr. Doğu Ergil ve Dr. Vahap Coşkun’dan oluşan kadro ‘Sol ve CHP’li Seçmenin CHP’ye Bakışı’ isimli bir çalışma yaptı. 1-11 Kasım tarihlerinde, 44 ilde 1705 kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları şöyle:
 
“Hayatınızdan memnun musunuz” sorusuna yüzde 32,6’sı olumlu yanıt verirken, yüzde 44,1’i ise memnun olmadıklarını söyledi. Hayatından memnun olmayanlar ileri yaş grubunda daha yüksek. Türkiye’nin ‘iyiye gittiğini’ düşünenlerin oranı yüzde 22,6 iken, ‘kötüye gidiyor’ diyenler yüzde 74,3.
 
BAYKAL DEFTERİ KAPANDI
Genel başkan değişikliğinin CHP’ye iktidar kapısını aralayacağına inananların oranı yüzde 55 çıktı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun alternatifi olarak ilk akla gelen isim ise Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, ancak ona verilen destek yüksek değil: Yüzde 18.2. Sarıgül’ü Grup Başkanvekili Muharrem İnce izliyor. İnce’ye verilen oy yüzde 5.3. Deniz Baykal’ı isteyenlerin oranı sadece yüzde 3.7 çıktı.
 
Anketten çıkan çarpıcı bir sonuç, CHP’nin yüzde 25’lik bölümünün kafasında bir lider adayı olmadığı. Ankette, lider değişikliğinin iktidar olabilmek için umut olduğunu söyleyenlerin yüzde 55.6’sı alternatif bir lider ismi söylemiyor. Bu sonuç yeni sürpriz isimlerin şansı olabileceği şeklinde yorumlanıyor. Yüzde 40 civarında bir kesim, lider değişikliği gerçekleşse bile bunun CHP’yi iktidara taşımada faydalı olmayacağını düşünüyor.
 
CHP seçmeninin yüzde 45.8’i 12 Haziran seçimlerinde partisini başarılı bulurken, yarıdan fazlası (yüzde 53) başarısız buluyor. Seçmen, başarısızlığın önemli bir sebebi olarak örgütün yeterince çalışmamasını görüyor. Örgütü başarısız bulan yüzde 54, Kılıçdaroğlu liderliğindeki merkez yönetimi başarısız bulan ise yüzde 46. CHP tabanı, Kılıçdaroğlu’nu parti yönetim ve örgütüne göre kısmen daha başarılı görüyor. Kılıçdaroğlu’nu başarılı bulanların oranı yüzde 53, başarısız bulanlar yüzde 36. Kılıçdaroğlu’na partililerin örgütten daha fazla güvendiği görülüyor.
 
NEDEN İKTİDAR OLAMIYOR?
CHP’nin iktidar olabilecek kadar oy alamamasının önemli üç nedeni olarak Kılıçdaroğlu’nun yetersizliği, partinin halktan kopuk olması ve parti içi çekişmeler gösterildi.
 
CHP’nin solu ve sosyal demokratları yeterince temsil etmediğini düşünenlerin oranı yüzde 56,4. CHP’yi halka yeterince yakın bulanların oranı ise yüzde 58.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Süleyman'dan çiğdem çekirdeğe 23 Kasım 2011 Çarşamba 15:26

Aman o altı oka dikkat edin...... Siz kimsiniz ki böyle bir şey söyleyebililiyorsunuz... ne kadar sosyal demokrat bir anlayışınız var her şeyden önce bir parti kapatılsın gibi bir söylemde bulunuyorsunuz...başta da söylediğim gibi dikkat edinde o altı ok.......

Yorumu oyla      12      5  
Ahmet Çiğdem 23 Kasım 2011 Çarşamba 15:10

Yapılması gereken tarihi misyonunu tamamladığı için Ankara Ulus'ta Cumhuriyetin temellerinin atıldığı eski meclis binasının önünde yapılacak mütevazı bir törenle CHP'nin kapatılmasıdır. Ardından çağdaş ve demokratik bir anlayışla bir araya gelen sosyal demokratların bu güne dair söyleyecek sözü olan yeni bir sosyal demokrat parti kurmalıdırlar. Amblemde altı oku anımsatan bir şey olmamalı.

Yorumu oyla      11      7  
gençlik 23 Kasım 2011 Çarşamba 12:01

neden olamıyoruz biliyonuzmu bizm partide yaş ortlaması 62 hep yaşlılar toplanmış chp a.ş gibi partiyi yönetiyorlar türkiyenin illlerinide şubeleri olark görüyorlar dikkat ettim yılardı rgenelmerkezde hep aynı kişşer neden belediyelerdeki paslaarı başkalarına kaptırmmak adına bunların memlket yönetmeye ne adamımz var nede isteğimiz yatalım kalkalım elimiz bi izmir var onuda sağ olsun allatin yüksel kemiriyor ak partiye bakın sürekli genç değişik koşacak ismler adam 30 yaşında miilet vekili

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir’de 3 ilçeyle daha devam
Kongre süreci devam eden AK Parti İzmir’de Bornova ve Bayraklı ilçe başkanlarının ...
Büyükşehir Operasyonu, görevden almaları erteletti
CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır ve yönetim kurulunun, ilçe örgütleri ...
9 İzmir Milletvekili Günay'ın toplantısını bastı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2012 yılı ...
 
CHP'li vekiller Meclis kürsüsünü işgal etti
CHP milletvekilleri, Grup Başkanvekili Muharrem İnce öncülüğünde Meclis kürsüsünü işgal etti.
CHP heyeti operasyonla ilgili ilk açıklamayı yaptı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen operasyonunu ardından İzmir’e ...
'Habur savcısının neden geldiği anlaşıldı'
İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İl Başkanı Av. H. Tugay Şen, 22 ...
 
Kılıçdaroğlu İzmir'deki operasyon savcısına yüklendi
Grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu hükümete ...
Balbay: Bu işkenceyi görmenizi istiyorum
Balbay, "Zorlayarak bu salondaki sanıklardan bir terör örgütü ortaya çıkarılmaya ...
CHP'li milletvekillerinden operasyona sert tepki!
Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik şok polis baskını ve 42 kişinin gözaltına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva