HABERLER>GÜNCEL
23 Kasım 2011 Çarşamba - 09:21

EXPO ekibine Paris’te operasyon şoku

EXPO 2020 adaylığı için ilk sunumunu gerçekleştirmek için Paris'e giden heyetin tanıtım heyecanına gölge düştü. İzmirliler yine de oylarını almak istedikleri delegelere bu sorunu yansıtmamaya çalıştırıyor.

EXPO ekibine Paris’te operasyon şoku

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan dünkü operasyon, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu'nda İzmir'in EXPO 2020 adaylığıyla ilgili sunum yapmak üzere Paris'e giden heyette şok etkisi oluşturdu. Bugün yapılacak kritik sunum öncesi yaşanan bu gelişme, heyette şaşkınlığa neden olurken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sabah haberi alır almaz İzmir'e dönmek için heyetten ayrıldı. Bugün, genel kurulda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir sunumunun ardından bir konuşma yapacak. İzmir'e destek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de Paris'te olacak.
 
OFİSE ZİYARET
EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu Başkanı da olan Vali Cahit Kıraç liderliğindeki İzmir heyeti, gezinin ikinci gününde Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği ve EXPO 2020 Paris Ofisi ziyaret etti. Şehrin en işlek caddelerinden Champ Elysees Bulvarı'ndaki Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ofisi, "EXPO 2020 Ofisi" olarak kullanılıyor. Ön cephesinde, bakanlığın Türkiye tanıtım filmi 24 saat gösteriliyor. EXPO 2020 ile ilgili fotoğraflar da camları süslüyor. Ofiste ziyaretçilere, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan İzmir tanıtım filmi de gösteriliyor. Büyükelçilik ve EXPO Ofisi ziyaretlerine İzmir Valisi Cahit Kıraç, AK Parti Milletvekili İlknur Denizli, CHP Milletvekili Oğuz Oyan, MHP Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse ve işadamları katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın evsahipliğinde EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı ve Valisi Cahit Kıraç ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun temsiliyle Four Seasons Otel'de önceki akşam verilen İzmir resepsiyonu ise, büyük ilgi gördü. BIE Genel Sekreteri Loscertales, BIE delegeleri, Fransa'daki önemli kurumların temsilcileri, Fransa'da yaşayan Türk yöneticiler, temsilciler ve sanatçılardan oluşan bir grup ile Fransız basınının önemli yayın organlarının temsilcilerinin de bulunduğu resepsiyona yaklaşık 500 kişi katıldı. Gecede İzmir'den giden yaklaşık 60 kişilik heyet, lobi faaliyetlerine olumlu etki yapacak görüşmelerde bulundu.
 
LOBİ YAPILDI
Vali Kıraç, resepsiyonda yaptığı konuşmada İzmir'in EXPO 2020 için ideal bir aday olduğunu, eşsiz güzellikleri, engin tecrübesi ve köklü geleneğiyle EXPO'ya evsahipliğinin. organizasyon açısından da son derece önemli olduğunu belirtti. "Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin tam desteği, yerel otoriteler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte EXPO'yu istediğimizi bildirmeye geldik, kararlı ve istekliyiz" diyen Kıraç, konuşmasının sonunda Genel Sekreter Loscertas'e İzmir adına bir hediye sundu. Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından üç tenör, bir piyanist ve bir sopranodan oluşan beş kişilik ekip Ege türküleri, Karadeniz havaları, sefarad şarkıları ve opera seçkinlerden oluşan konser verdi. BIE Genel Sekreteri Loscertales'in de oynadığı, İzmir fotoğraflarından hazırlanan yap-boz da büyük ilgi gördü.
 
Bakan Yıldırım konuşacak
İzmir, bugün BIE Genel Kurulu'nda 2020 adaylığı için ilk sunumunu gerçekleştirecek. EXPO'ların hangi ülkeler tarafından düzenleneceğini belirleyen BIE'nin 157 ülke delegesinin katılımıyla düzenlediği genel kurul toplantısında sunulmak üzere İzmir tanıtım filmi hazırlandı. ABD'de sinema sektörü için yaptığı tasarımlarla tanınan Emrah Yücel ve dünyaca ünlü strateji firması Roland Berger'in hazırladığı 16 dakikalık tanıtım filmi bugün genel kurulda sunulacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da bir konuşma yapacak. Aynı toplantıda İzmir'in yarıştığı Brezilya'dan Sao Paulo, Tayland'dan Ayutthaya, Rusya'dan Ekaterinburg ile BAE'den Dubai de sunumlarını yapacak. Adaylık sürecinde 2 kez daha BIE Genel Kurulu'nda sunum yapma fırsatı yakalayacak olan İzmir, Kasım 2013'de yapılacak oylamada 157 BIE delegesinden en fazla oyu almaya çalışacak.
 
Burada moraller sıfır
Paris'te Türk heyeti şok bir haberle uyandı. Sabahın erken saatlerinde İzmir'den gelen "Büyükşehir Belediyesi'nde operasyon" haberi, tabir yerindeyse heyetin ortasına 'bomba' gibi düştü.
Bir kaç saat öncesine kadar EXPO konusunda istekli, heyacanlı ve çok olumlu olan heyet birdenbire karamsarlığa büründü. Sabaha karşı haberi alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilk uçakla İzmir'e döndü. Dönerken söylediği tek şey, "Gitmem gerekiyor, gidiyorum. Durum nedir bakacağız, ona göre davranacağız" oldu. Türk heyetindeki hemen hemen herkes aynı fikirde. Heyet üyelerinin hepsi, "Operasyon ne kadar gerekli olursa olsun zamanlaması çok yanlış" fikrinde birleşiyor.

Bu cümle gerçekten buradaki ruh halini çok iyi anlatıyor. Çünkü İzmirliler bu satırları okurken, İzmir heyeti, kentimiz için çok önemli olan EXPO 2020 için sunum gerçekleştirecek. Bu sunuma dünyanın dört bir yanından yüzlerce delege katılacak.
 
RAKİPLERE KOZ
Onlara İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın neden burada olmadığını, İzmir'deki operasyonların kimleri kapsadığını anlatmak çok zor olacak İzmir heyeti için. Pusuya yatmış bekleyen rakiplerimizin ellerine çok önemli koz verildi. Bu konuda en sert yorumu heyette yer alan CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan yaptı. Oyan, "Arkamızdan hançerlendik" cümlesini kullandı. MHP İzmir Milletvekili Kenan Tanrıkulu ise, "Hukuksal bir operasyona karşı çıkmamız mümkün değil. Fakat bunun zamanlaması gerçekten çok yanlış. İzmir'e çok büyük kötülük yapıldı" dedi. Oysa ki, dün gece yapılan resepsiyon muhteşemdi. 500'den fazla konuğa İzmir tanıtıldı, İzmir anlatıldı. Resepsiyonda konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç, "Heredot'un yaşadığı, Homeros'un en büyük eserlerini yaptığı, medeniyetin beşiği İzmir'den geliyoruz" sözleri konuklara tercüme edildiğinde salon alkıştan inlemişti.
 
GECE MUHTEŞEMDİ
Resepsiyonda, EXPO 2020'de en büyük rakibimiz olan Brezilyanın Sao Paulo Belediye Başkanı Kassap ile bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hararetle EXPO'nun İzmir'e geleceğini bir güzel anlatmıştı. Gece bu kadar muhteşem geçmişken sabahında gelen, "İzmir'de operasyon" haberi heyette gerçekten tam bir yılgınlık yarattı. Burada moraller sıfır. Vali Cahit Kıraç, elinden geldiğince heyeti daha dinamik tutmaya çalışıyor. Yine tekrar ediyorum sizler bu satırları okurken bizler İzmir için çok önemli sunumu izliyor olacağız. Hepimize düşen görev, içerisinde bulunduğumuz şartlar ne olursa olsun sıkıntılarımızı, sorunlarımızı delegelere hissettirmemektir. Bunun kimseye hele hele İzmir'e hiç faydası olmaz. Bu yüzden morallerimizi yüksek tutmaya çalışıp sunumu İzmirliler'e yakışır şekilde yapacağız. İnşallah yarın sunumla ilgili moralli, umutlu haberler verebiliriz.(Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Apartmanın çatı katında can pazarı
Yeşilyurt’ta 7 katlı binanın en üst katında çıkan yangında, uyku halindeki ...
Anne cinneti! İki çocuğunu balkondan attı
Buca’da, psikolojik rahatsızlığı bulunduğu ileri sürülen 27 yaşındaki ...
Dehşet saçan damat tutuklandı
Gültepe Semti'nde, bir süredir ayrı yaşadığı eşi Aylin Elitaş'ı sakladıklarını ...
 
İzmir ayaklandı! Tepki meydanlara sığmadı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyona tepki gösteren sendikalı ...
'Kubilay'ın yönetmenine İzmir gözaltısı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik düzenlenen operasyonda 42 kişi ...
Operasyonlarda EXPO rastlantısı!
İzmir'in 2020 EXPO adaylığı sürecindeki önemli dönüm noktalarıyla, polisin ...
 
Ölümüyle ilgili çarpıcı iddia: Özal ile aynı mı?
Kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği söylenen Milli İstihbarat Teşkilatı ...
Bedellide sürpriz: Bedelliler askerlik yapmayacak
30 yaşından gün almış olanlar 30 bin lira karşılığında bedelli askerlik ...
SGK’dan çalışanlara şok edici haber!
Şirketler artık cep telefonu kullanan çalışanlarının sözleşmesini iptal ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva