Kamudaki 600 bine yakın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü görüşmeleri sürerken önceki gün Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde düşük zam teklifini protesto eden Türk-İş,, sürece dair yeni eylem planını tamamladı. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın başkanlığında 81 ilin sendika başkanları, Ankara’da TÜRK-İŞ Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Tüm sendikaların ortak kararıyla talepler karşılık buluncaya kadar eylem takvimi oluşturuldu.

Türk-İş’e bağlı sendikalarda örgütlü işçiler, beş hafta sürmesi planlanan eylem takvimini ilk haftasında bulundukları işyerinin 500 metre yakınında buluşacak, ardından işyeri kapısı önünde basın açıklaması yapacak. İkinci hafta ise işbaşı yapıldıktan sonra 2 saatlik oturma eylemi ya da yarım gün iş bırakma eylemi yapılacak.

Eylemlerde üçüncü haftaya gelindiğinde ise işçiler, mesai bitiminde işyerini terk etmeme eylemi yapacak ve bu eylem sabaha kadar sürdürülecek. Dördüncü hafta ise 81 ilde AK Parti il binaları önünde kitlesel basın açıklamaları yapılacak. Eylem takviminin son haftasında ise işçiler bir günlük iş bırakma eylemi yapacak.

600 bin kamu işçisini ilgilendiren Kamu Çerçeve Protokolü’nde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk 6 ay için yüzde 16, ardından sırasıyla 6 aylık dilimlerde 8, 7 ve 5 zam teklifinde bulundu. Türk-İş ve Hak-İş'in Şubat ayında sundukları teklif, günlük en düşük ücretin 1800 liraya yükseltilmesi, bu artışın ardından ücretlere 2025’in ilk altı ayı için yüzde 50, diğer altı aylık dönemleri için ise yüzde 25 zam yapılması ve bunun üzerine yüzde 10 refah payı verilmesiydi. TÜHİS, sendikaların teklifinin 3'te 1'i olmayan bir artışı önermiş oldu.

EYLEM TAKVİMİ
1. Hafta:
Sabah mesai başlangıcında işyerinin 500 metre yakınında buluşulacak, ardından işyeri kapısı önünde basın açıklaması yapılacak.

2. Hafta: İşbaşı yapıldıktan sonra 2 saatlik oturma eylemi ya da yarım gün iş bırakma eylemi yapılacak.

3. Hafta: Mesai bitiminde işyerini terk etmeme eylemi uygulanacak ve sabaha kadar sürdürülecek.

4. Hafta: 81 ilde AK Parti il binaları önünde kitlesel basın açıklamaları yapılacak.

5. Hafta: Bir günlük işe gelmeme (iş bırakma) eylemi gerçekleştirilecek.

Kaynak: BirGün-Cumhuriyet