İZMİR - İzmir Toplu Taşımacılık ve Servis Hizmetleri Derneği (İZTAD) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Cirit, kent merkezleri birbirine sadece40 km uzaklıkta olan İzmir ve Manisa arasındaki çalışan ve öğrenci servis taşımacılığının J plaka uygulaması ile duracağını söyledi. Manisa Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere kentte çalışanların yüzde 75'ini İzmirlilerin oluşturduğuna dikkat çeken Cirit, 'Çok sayıda taşımacılık şirketi kendisine bağlı birçok ilçeden bile daha yakın olan bu iki kent arasında personel ve öğrenci servisi hizmeti veriyor. Ve bu servisler iki yönlü olarak yapılıyor. Binlerce çalışan her sabah Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ne işe götürülüyor. Çalışanlar gibi çok sayıda üniversite öğrencisi de başta Ege, Dokuz Eylül ve Celal Bayar Üniversiteleri olmak üzere okullarına gidip geliyor'' diye konuştu.

İZMİR - MANİSA BAĞLANTISI KOPACAK
S plaka tahdidi olması nedeniyle 35 S plakalı araçlarla Manisa sınırlarına giremediklerine dikkat çeken Sındır, bu taşımayı ancak 45 plakalı normal araçlarla yapabildiklerini söyledi. İzmir Toplu Taşımacılık ve Servis Hizmetleri Derneği (İZTAD) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Cirit,''Manisa'da J plakası uygulaması başlayınca bu araçlar Manisa'dan çıkamayacak. Şu an iki il arasında yarı kopuk şekilde yapılan toplu taşımacılık J plakadan sonra tamamen kopacak. İzmir'den Manisa'ya, Manisa'dan İzmir'e servis taşımacılığı yapılamayacak' dedi.
İSMAİL CİRİT'TEN 3 ÖNERİ
Ulaştırma Bakanlığı'nın transfer ve turlarda kullanılan D2 belgesi sayesinde 35 plakalı da olsa İzmir ile Manisa arasında servis yapabildiklerini ifade eden Cirit, 45 plakalı araçların da D2 belgesi ile bu sorunu kısmen çözdüğünü hatırlattı.35 S'in yanı sıra 45 J plakanın da devreye girmesi halinde iki kent arasındakiservis taşımacılığının tamamen biteceğine dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Manisa Belediyesi'nden ve iki ilinde hizmet alanında olduğu Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'nün yetkililerine seslenen İsmail Cirit, ''Ulaştırma Bölge Müdürlüğü D2 belgelerinin elastik biçimde servis taşımacılığında uygulanmasını sağlamalı. Bu mümkün olmuyorsa daha önce yürürlükte olan ve ilçeler arasında 100 km mesafeye kadar servis hizmeti yapma imkanını sağlayan 'Y' plaka uygulamasına benzer bir uygulamaya geçilmeli.Bie diğer seçenek ise iki belediye anlaşması ve S plakalı servis araçlarının Manisa'ya, J plakalı servis araçlarının da İzmir'e girmesine izin verilmesi''

'J PLAKA' NE ANLAMA GELİYOR
Manisa Belediye Meclisi, geçtiğimiz salı günü toplanarak il içinde servis taşıması yapacak araçları sınırlayacak tahditli plaka uygulamasına karar vermişti.Oybirliği ile alınan karar doğrultusunda İzmir'de S plaka olarak yapılan uygulama, Manisa'da J plaka olarak hayata geçirilecek. Karar Manisa Valiliği'nin onayına sunulacak.
Manisa Trafik Komisyonu'nun tespit ettiği bin 68 servis araç sayısı üzerinden taşıma şirketlerine yüzde 3'lük kota getirildi. Uygulama ile kente taşımacılık yapan şirketler çıkan yönetmelikle eskiden 100 araçla taşımacılık yaparken yeni dönemde en çok 30 araç bulundurabilecek. Kentte servis araçlarına J plaka uygulaması için 1 Haziran 2013 tarihinden sonra müracaat eden yaklaşık 400 civarındaki dosyalar yıllık 5 bin lira araç başına ruhsat ücreti ödeyecek. Eskilerin ruhsat ücreti 2 bin lira olarak kabul edildi.