HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Nisan 2023 Cuma - 09:26

Yeni kent merkezindeki ‘rant’ iddialarına Batur'dan yanıt: Yönetmelik var!

Konak Belediye Başkan Abdül Batur, yeni kent merkezi olarak bilinen Bayraklı ve Konak ilçelerinde yükselen yapılarda ortak kullanım alanlarına numarataj verilerek rant sağlandığını iddialarına yanıt verdi. Başkan Batur, “3 Temmuz’a kadar bakanlık yönetmelik hazırladı Türkiye çapında. Bu binalarda hep işyeri oluştu. Konut açığı var ve bununa ilgili genelge yayınlandı. Yüzde 80’i geçmemek üzere bu işyerlerine ticari bölgelere konut numaratajı ve oturum hakkı verebilirsiniz dendi” dedi.

Yeni kent merkezindeki ‘rant’ iddialarına Batur dan yanıt: Yönetmelik var!

EGEDESONSÖZ- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, SonSöz TV’de katıldığı programda ilçe gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. Batur, kentsel dönüşüm, Basmane Çukuru, belediyenin devam eden projeleri ile yeni kent merkezindeki rant iddialarına yanıt verdi.

TMSF ÜÇ KURUŞ KAR ETMESE OLMAZ MI?
Basmane Çukuru konusunda yol kat edilememesinin nedenini siyasi olarak yorumlayan Başkan Batur, “Tunç Başkan çok uğraşıyor ama olay TMSF’de…. Samimi yaklaşsalar süreç tamamlanırdı. Teklifler de yapıldı ama maalesef olmadı. Tunç Başkanıma “14 Mayıs’tan sonra rahat çözeriz bu işi dedim” o da dediğimi onayladı. TMSF bir duruş sergiliyor ve vermeyeceğim diyor. AK Partili belediye olsaydı 50 sefer çözülürdü. TMSF her noktada kar mı edecek? TMSF’nin bu mülkleri nasıl edindiği belli… Devletle sorunu olan, batan firmaların malları bunlar… Üç kuruş kar etmese olmaz mı? Yılların çukuru… Siyasi bir şey var burada” dedi.

YÖNETMELİK VAR, NUMARATAJ VERİYORUZ
Başkan Batur, yeni kent merkezi olarak bilinen Bayraklı ve Konak’taki yüksek yapılı binalarda ortak kullanım alanlarına belediyeler tarafından numaraj verilerek satışına imkan tanındığı iddialarını da yanıtladı. Başkan Batur, “3 Temmuz’a kadar bakanlık yönetmelik hazırladı Türkiye çapında. Bu binalarda hep işyeri oluştu. Konut açığı var ve bununa ilgili genelge yayınandı. Yüzde 80’i geçmemek üzere bu işyerlerine ticari bölgelere konut numaratajı ve oturum hakkı verebilirsiniz dendi. Ne zamana kadar? 3 Temmuz 2023’e kadar… Müracaat geliyor bize de… Dükkan satacağına konut satılıyor ve genelgeye göre veriyoruz. Ülke genelinde bu konu… 7-8 ay oldu yönetmelik çıkalı…” şeklinde konuştu.

GÜLTEPE’DE YENİ PLANLAR ASKIYA ÇIKIYOR
İlçede devam eden kentsel dönüşüm projeleri konusunda son durum hakkında konuşan Batur şunları söyledi: “Gültepe Planları son aşamada… 4 ve 5’nci bölgeler askıya çıkıyor. 300 hektarlık alanı bölge bölge ayırmıştık. Kadastro’da ve bitmek üzere… Seçimden önce askıya çıkarız. Askıya çıkınca vatandaş nereye yerleştiğini görecek. Vatandaş evim yolda, yeşil anda, sosyal tesisi alanından kaldı diyordu. Bu alanlarda kalan imar planlarında değerlendirme noktasında. Yüzde 45 zaiyat alınır, yüzde 25 alınan da var. En yakın imar adasında değerlendirirsiniz.

300 hektarın tamamı bitti aslında. Görmek istiyor vatandaş ama iki sene dava ile gitti bizim. Deprem yaşadık. Kentsel dönüşümün önemini bir kez daha gittik gördük. Alanı yaşadık. Yaptığımız işin önemini anladık. Bu işlerde bakanlık, odalar, belediyeler, hep birlikte masa başında çözmek lazım. Hukuka giden, itirazı olan vardır. Değiştirme şekli neyse beraber çözelim, mahkemeye gitmeyin. Yıllardır yapıyoruz ve danışarak yapıyoruz. Kurumlardan görüş alıyoruz.

Düz bir alanda boş alanda plan yapmıyoruz kentsel dönüşümü. Biz dönüşüm yapacağız. O mevcut yapıyı da koruyarak o vatandaşın hakkını gözeterek yapıyoruz. Boş arazide tüm kriterleri uygulatarak yaparım. Ama bu plan kolay değil. Yıllardır uğraşıyoruz ve son noktaya geldik. Kısa sürede planlar asıya çıkacak. Toros Meydanı’nda anlatacağız, itirazını edecekler itirazını yapacak. Alan içinde hissesi olanlar itiraz yapabilirler. Bize açılan dava artık emsal karar oldu ve bu planı yapacağız. Kentsel dönüşümün önemini biliyor vatandaşlar ve bir an evvel yapın diyor.

Beştepeler Planı’nda iki bölgeyi askıya çıkaracağız. Mask’ın karşısındaki bölge, Gültepe Planları sonrası o askıya çıkacak. Burada dava ve mahkeme kararı da yok, temiz yürütüyoruz. Çok hızlı olacak orası. Konutlar daha iki-üç kat, hızlı anlaşma yapılabilir.

Ballıkuyu, Büyükşehir güdümünde… Orada verilecek alanla inşaat alanı arasında uyumsuzluk var. Vatandaşın istediğini mevcut kat sayı ile vermek mümkün değil. Emsal mı arttırılacak, kamulaştırma ile mi yürünecek? Yakın süre içinde çağrı yapılacak. Belli bir aşamaya gelinmiş ve bu konuda Sayın Soyer yakınen çalışma yapıyor. Ege Mahallesi de Büyükşehir güdümünde… Mersinli ve Hilal Bölgesi’ni Ters L’yi çalışıyoruz. Gürçeşme Planları askıya çıkarken EXPO alanı ilan edildi ve bir kısım alan EXPO alanına girdi. Yeni plan yapacağız. Bilirkişi olumsuz rapor verdi. Orası da İzmir’in göz bebeği yer. Bu tür projelerle ayağa kalkar o bölgeler. İlk başlarken peyzaj projesi yarışması yapılmıştı. Buna uygun bir proje yapılmıştı. İmar da yok orada şu an… Çevresi ile ilgili çalışılıyor zaten.

Sadece bu kentsel dönüşüm bölgeleri değil, kent merkezinde de çalışmalar yapılması gerekiyor. Kentin dönüşümünün de sağlamak lazım, Çin Seddi’ni ortadan kaldıracak bir çalışmaya giriştik. Güzelyalı’dan başladık, güzel çalışmalar yapacağız. Ada bazlı hale getirip nefes aldıracağız bölgeye. Güzelyalı bölgesi daha rahat yürür diye düşünüyoruz. Ada bazlı ve nefes alan bir dönüşüm, daha güvenli binalar… Yaptığımız bu. O bölgeyi pilot bölge ilan ettik. 50-60 yıllık binaların düşmesi lazım.

SEÇİM BEYANNAMESİNİN YÜZDE 80’İNİ TAMAMLADIK
Belediye tarafından yapılan son çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Batur, “Beştepeler’de sosyal tesis alanı bitti, ilk iftarı da o pazaryerindeki alanda verdik. İçinde nikah salonu, semt merkezi, kreşiyle 4 4’lük oldu. Bayramdan sonra açacağız. Kadın sığınma evi ve cemevi projelerimiz var, ihaleye çıkıyoruz. Kemeraltı’nda restorasyona başladık iki binada… Çakaoğlu’nda da yakında başlayacağız. Orada valilik, belediye ve oradaki mal sahipleri ile organizasyon yaptık. Kooperatif kurdurup anlaşma yaptık. Kente kazandırılması gereken tarihi bir bina… 3 bin 500 adet tescilli bina var bu bölgede. TCDD’den aldığımız müze restorasyon projeleri tamamlandı ve ihaleye çıkıyoruz. Yine Yaşar Üniversitesi yanındaki taş binanın projeleri tamamlandı ve yakında orası için başlıyoruz. Kentsel dönüşüm için hızlı yürüyeceğiz. Seçim beyannamemizin yüzde 80’ini bitirmiş oluyoruz. Bunları da yaptığımızda yüzde 100’e yakınlaşmış olacağız” şeklinde konuştu.

SEÇİMDEN SONRA BELEDİYE GELİRLERİ YASASININ MASAYA YATIRILMASI LAZIM
Belediyelerin ekonomik kriz  ortamından en çok etkilenen kurumlar olduğunu dile getiren Başkan Batur, “14 Mayıs’ı bekliyoruz. 20 senedir belediye kanunları çıkıyor ama belediyelere hep görev ve sorumluluk veriyor ama gelirleri arttırıcı bir şey yok. Söylemekten bıktık ve gelirleri arttırıcı yasaların çıkması lazım. Ekonomik krizi göz ardı etmemek gerek. En büyük etkilenen kurumların başında belediyeler geldi. Her türlü mal alımı yüzde 300 zamlandı. Beton, asfalt bitüm alıyorsun. Bitüm yüzde 400 artmış… Personel giderlerimiz yüzde 150 gibi rakamlara geldi. Belediyeler zorda olmaz mı? Belediyeler hem hizmet üretip personel maaşlarını ödüyor. Seçimden sonra belediye gelirleri yasasının masaya yatırılması lazım. TBB Başkanı Fatma Hanım da söylüyor bunu ve kendisi AK Partili… Salmışlar çayıra mevlam kayıra… Belediyeler de bu ülkenin kurumları. Yardımlar teşvikler veriliyorsa CHP’li belediyeler olarak fazladan talep ettiğimiz bir şey aldığımız yok. Konak’ta ise şimdilik sıkıntımız yok. Belediye binamızı Büyükşehir yapacağı için çektiğimiz bir kredi var ve o çekmecemizde kaldı. Bizim için avantaj bu. Başkanımız söz verdi, protokol yapıldı, meclis kararlarımızı aldık. Kendisine teşekkür ediyorum. Konak’ın kasasından beş kuruş çıkmadan organizasyon yapmışız, teşekkür edeceklerine AK Parti cephesi eleştirdi. Konak, Büyükşehir tarafından engelleniyor diyorlar. Bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar ama öyle bir şey yok. Konak ve Büyükşehir Belediyesi zaten iç içe olan belediyeler… En fazla mesaisi olan belediyeler. Ne konu götürsek sıkıntı yaşamıyoruz” dedi.

 
Tacettin Bayır, İzmir’in vekil matematiğini çıkardı: TİP, CHP’nin bir vekiline mal olabilir!
 
Organize suç örgütüne baskın: 131 gözaltı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bülent Işık 14 Nisan 2023 Cuma 20:54

Beştepeler bölgesi kentsel dönüşümde Gültepe'nin 1 yıl gerisinden geliyordu. Gültepe mahkeme kararıyla iki yıl geriye gittiyse Beştepeler onun 1 yıl önüne geçmez mi? Gültepe için yılbaşı deniyordu sonra Şubat, Mart,Nisan oldu şimdi seçim sonrasına kaldı anlaşılan bizim ömrümüz bu kentsel dönüşümü görmeye yetmeyecek. Insanlar Yapıcıoğlu denen bölgede gece sokağa çıkamıyor. Teksas gibi silah sesleri geliyor.

Yorumu oyla      2      3  
izmir 14 Nisan 2023 Cuma 15:45

konak de gelişen ve değişen ne var? eşrefpaşa,yağnaler aynı.. ballıkıyu,gültepe.. yeni yol mu var?

Yorumu oyla      6      3  
tuna 14 Nisan 2023 Cuma 14:44

başkan 4 sene yatış son senede sahlanıs bekliyoruz senden kasada ne varsa dagıt vatandaşa

Yorumu oyla      6      3  
gültepe 14 Nisan 2023 Cuma 11:54

iyisin hoşsunda çok beklentilerimiz olmadı başkan devraldığın işler ve elemanlar ile aynı öncekiler gibi devam kentsel dönüşüm ile yıllar geçti onlar evrakta kardeşim bizlerede dokunacak işler yok.çok güzel ekib yapacağım dedin oda fos çıktı haydi şu son virajda bari bi atak yap.

Yorumu oyla      6      4  
Onur ve Şeref 14 Nisan 2023 Cuma 10:40

Bu dünyada çok kısa bir zaman dilimi içindeyiz,temiz bir sayfa ile doğuyoruz ,ahirete giderken sayfayı biz dolduruyoruz..

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk'ta Ramazan dayanışması büyüyor!
Selçuk Belediyesi Ramazan ayı sebebiyle dayanışmayı büyütmeye devam ediyor.  ...
Mahkemeden Büyükşehir’e EXPO şoku!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin EXPO 2026’nın Yeşildere yapılmasının önünü ...
Büyükşehir’in iftar sofraları binlerce aydınlıyı bir araya getirmeye devam ediyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu geleneksel iftar sofraları, binlerce ...
 
Büyükşehir'de memurlardan 2 saatlik iş bırakma eylemi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde ...
Buca Cezaevi için kritik gelişme!
Yerel mahkemenin Buca Cezaevi alanı ile verdiği ‘yürütmeyi durdurma ret’ ...
Aydın Kültür ve Turizm Derneği'nden Başkan Çerçioğlu’na ziyaret!
Aydın Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Fatma Yazıcı ve yönetim kurulu ...
 
Antakya Medeniyetler Korosu dayanışma için sahnede
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremzedeler için başlattığı “Bir Kira ...
Başkan Soyer'den turizm mesajı: Ülkemiz ucuz tatil havuzu olmasın
Turizmde Etik Çalıştayı’nda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
İZSU'dan çevreci hamle!
İZSU Karabağlar’daki pompa istasyonunda hidroelektrik santrali kurmak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva