HABERLER>EKONOMİ
13 Mayıs 2016 Cuma - 14:39

Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı 7 yaşında

Philip Morris/Sabancı ve iş ortaklarının 2009 yılında başlattığı “Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı”, 7’nci senesine girdi. Philip Morris Direktörü Hayal Güneyman, program sayesinde Adıyaman ve Hatay’da üretilen ve ihraç edilen oryantal tütün tutarının son 5 yılda 50 milyon dolara ulaştığını söyledi

Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı 7 yaşında

Philip Morris/Sabancı ve iş ortaklarının Adıyaman ve Hatay illerinde 2009 senesinde hayata geçirdikleri “Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı” bu yıl 7’nci senesinde. İhracata uygun kalitede oryantal tütün yetiştirilmesini destekleyen program sayesinde, ihracat miktarı artarak devam ediyor. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Philip Morris/Sabancı Kurumsal İlişkiler Direktörü  Hayal Güneyman, programla ilgili şu bilgileri verdi:

“Bugün dünya üzerinde 128 ülkede 4,3 milyon hektar alanda yaklaşık 7,5 milyon ton tütün üretimi yapılıyor. Dünya genelindeki ‘oryantal tütün’ üretiminin yaklaşık yüzde 30’unu gerçekleştiren ve bu alanda ‘dünya lideri’ konumunda bulunan Türkiye için, tütün tarımı ekonomik anlamda büyük önem taşıyor. Ülkemizin ihracat potansiyelini değerlendirmek amacıyla, 2009’da Güney ve Güneydoğu’da bazı illerde “Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı”nı başlattık. Program, iki temel hedefle yola çıktı. Bunlardan ilki, ihraç edilebilir kalitede oryantal tütünün bölgede yetiştirilerek Türk tütününün dünyadaki rekabetçiliğinin artırılması; diğeri ise, tütünün yeniden geçim aracı haline getirilerek, yöre insanlarına doğup büyüdükleri topraklarda ekmeklerini kazanma fırsatının sunulmasıdır.”

Program kapsamında iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırdıklarını ve teknoloji transferiyle verimi artırdıklarını vurgulayan Güneyman, şöyle devam etti: “Tütünün kalitesini ve ihracat miktarlarını yıllar itibarıyla artırdık. 2010-2014 yılları arasında bölgeden alınan tütünün büyük bölümü ihraç edildi. Bu dönemde ihraç edilen tütünün değeri 50 milyon dolara ulaştı. ‘Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı’ ile birlikte Adıyaman ve Hatay’daki köylerimiz ile dünya pazarları arasında bir ticaret köprüsü kuruldu. Zaten proje kapsamında bölgede üretilen tütün ağırlıklı olarak ihracata yöneliktir”. 

Örnek çiftlikler için yatırım yapıldı

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) yaptığı araştırmayla programın ekonomik ve toplumsal etkilerinin de ölçüldüğünü belirten Güneyman, araştırmaya ilişkin bulguları da paylaştı: “Program kapsamında yaklaşık 5 bin çiftçiden tütün alır hale geldik. Milyonlarca dolarlık tütün alımının yanı sıra; bölgedeki tütün üretimine ilişkin Ar-Ge faaliyetleri, eğitim programları, ekipman ve örnek çiftlikler için yaklaşık 4,5 milyon dolar yatırım yapıldı. Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı’nın başlaması ile birlikte, tütün üretimi, hane geliri ve istihdam yeniden artmış; genelde göç azalmış ve hatta özellikle gençlerin göçü azalmış, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşması sağlanmış ve tütün kalitesinin artmasına katkıda bulunulmuştur. Bu anlamda, bölgede tütün üretiminin yeniden canlanmasında 2009 yılından beri yürütülen Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı’nın önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Ayrıca, bu programın önümüzdeki dönemde de ekonomimizi daha da güçlendireceğine inancımız tamdır”.

 
İzmir Adliyesi’nde dehşet: Jiletle eşini doğradı
 
Polis Can Dündar’a saldırı ‘organize’ dedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eskiyörük üreticinin yol haritasını açıkladı
İzmir Tarım Grubu ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, üreticiye ...
Otizmli çocuklar denize açılacak
Denizciler “Otizmin Farkındayız, Onların Yanındayız” sloganıyla otizmli ...
Teknoloji devinden 'akılalmaz' zarar
Japon teknoloji devi Toshiba Corp, büyük ölçekli yeniden yapılandırmalar ...
 
Motorine zam geldi
Akaryakıt dağıtım şirketleri, gece yarısından geçerli olmak üzere motorinin ...
Rusya Türk meyve-sebzesini tümüyle yasaklıyor!
Rusya, gelecek hafta itibariyle Türkiye'den meyve ve sebze ithalatını tümüyle yasaklamayı planlıyor.
Ege’de deniz ulaştırması için işbirliği
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Beyaz Fırtına 2016 Tatbikatı kapsamında ...
 
Valilikten Bilgin Enerji’nin dev RES projesine onay
Göztepe Başkanı Sepil’in Genel Energy hisselerini alan Bilgin Enerji Holding, ...
VOLT’tan öğrencilere beşi bir yerde destek
Saya Grup bünyesinde yer alan VOLT Elektrik Motorları, kurumsal sosyal ...
Bakan Yıldırım o tünel için tarih verdi!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2017'nin ikinci ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zehirli kurşundan nasıl kurtuldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Neşeye övgü!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva