HABERLER>TARIM
20 Ekim 2022 Perşembe - 08:01

Tire Süt'ten 8,5 lira yorumu: Üretici memnun değil!

Yılbaşında litresi 2,80 lira olan sütün bir yıl içinde beş kez yapılan zamlarla 8,5 liraya geldiğini belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, “Süte zam yapmanın sorunları çözmediğini herkes görüyor. Çünkü üretici zamlı tarifeden daha sütünü satmadan yeme iki kere, üç kere zam yapılıyor. Yem, akaryakıt ve elektrik girdilerini sabitleyemezseniz, süte zammın kıymeti kalmıyor. Sütün fiyatı altı ay sabit kalsın ama siz girdi maliyetlerini tutun” dedi.

Tire Süt ten 8,5 lira yorumu: Üretici memnun değil!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Hayvancılık sektöründe yaşanan kriz, her geçen gün biraz daha büyürken, Küçük Menderes Havzası’ndaki küçük üreticilerin elindeki büyükbaş hayvan sayısı da giderek azalıyor. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, bölgedeki ineklerin de kesime gönderildiği iddialarını doğrularken, “İneklerin kesime gitmesinin besleme sıkıntısıyla ciddi bağlantısı var. İki sene öncekiyle bugünkü hayvan sayısı birbirine çok yakın olsa da süt üretiminin düştüğünü görüyoruz. Bu da bize üreticilerin, hayvanlarını yüksek maliyetler nedeniyle yeterince besleyemediğini ortaya koyuyor” dedi.

GÜNDE İŞLEDİĞİMİZ SÜT 250 TONDAN 210 TONA DÜŞTÜ
Süt üretiminin düşmesinin ileride büyük sorunlara yol açabileceğine vurgu yapan Başkan Öztürk, Tire ve çevresinde de süt hayvanlarının kesime gönderildiğini, bunu kimsenin inkar edemeyeceğini belirtirken, kesimlerin sadece et amaçlı olmadığının altını çizdi. İnsanların artık hayvanlarını besleyemez duruma geldiğini anlatan Başkan Öztürk, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Süt veren hayvanlarımız maalesef iyi beslenemiyor. Bunu hem kesime gönderilen inek sayısındaki artıştan hem de süt üretiminin düşmesinden anlıyoruz. Mesela Tire Süt Kooperatifi olarak biz günde 250 ton civarında süt topluyor ve işliyorduk. Şu anda bu rakam 210 tona düştü. Yüzde 15 civarında düşüş var. Tire’de günde 800 ton dolayında süt toplanırdı, bugün itibariyle bu rakam 650 tona geriledi. Bu düşüşlerin ana sebebi, bir türlü durdurulamayan yem, akaryakıt ve enerji zamlarıdır.”

ÜRETİCİNİN ULUSAL SÜT KONSEYİ’NE GÜVENİ KALMADI
Sütün litre fiyatının 8,5 liraya, devletin verdiği desteğin de 20 kuruştan 50 kuruşa çıkarmasının üreticiyi tatmin etmediğini, üreticinin Ulusal Süt Konseyi’ne güveninin kalmadığını öne süren Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, “Devlet; primi 50 kuruş yerine 1 lira yapmalıydı. İşte o zaman 8,5 liralık fiyat üreticiyi biraz olsun mutlu ederdi. Ulusal Süt Konseyi, sütün taban fiyatını 7,5 lira olarak açıkladığında herkes birbirinin yüzüne baktı, zaten 7,5 liraydı, bu ne demek oluyor, dedi. Tepkiler artında biz yem desteği yapacağız, mısır, arpa getirtip dağıtarak maliyeti düşüreceğiz, dediler; taban fiyatı yine 7,5 lira olarak açıkladılar. Böyle olunca üreticilerin Ulusal Süt Konseyi’ne güveni kalmadı ve firmalarla bu rakamın üstünde fiyatlarla anlaştılar. Bundan sonra sütün litresinin 8,5 lira, primin 50 kuruş olarak açıklanmasının bir önemi kalmadı, çünkü piyasa oluştu” dedi.

BÖYLE KRİZLERDE KOOPERATİFÇİLİĞİN ÖNEMİ DAHA İYİ ANLAŞILIYOR
Bu tür krizlerde kooperatifçiliğin öneminin bir kez daha anlaşıldığını belirten Başkan Öztürk, “Bu ortamda ben kooperatif olarak küçük üreticinin sütünü alıp değerlendirmezsem, köylerde hayvancılık yapan kimse kalmaz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Küçük üretici, kaderine terk edildi. Bu durumda kooperatiflerin önemi ortaya çıkıyor. 1400 ortağım var, bunun 1200’ü küçük çapta üretici. Bu zamanda ben onların sütünü alıp değerlendiremezsem, sütü verecek yer bulamazlar, ya da çok düşük fiyata satmak zorunda kalırlar. Köylerde oluşturduğumuz tanklar sayesinde, herkes 5 litre, 10 litre, 50 litre sütünü getiriyor. Benim problemim büyük sütçülerle. Kooperatifçiliğe önem veren üreticiler, o firmalara kanmıyorlar. Biz küçük üreticilerin hem köyde kalması açısından desteklenmesi taraftarıyız. Destek olmazsa herkes hayvancılığı bırakır. Şu anda Tire Süt Kooperatifi, küçük üreticinin güvencesidir.”

BİR ÇUVAL YEM YILBAŞINDA 170 LİRAYDI, BUGÜN 350 LİRA
Sürekli süt fiyatını artırarak sorunun çözülemeyeceğini her fırsatta dile getiren Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, süte zam yapmak yerine, yem başta olmak üzere akaryakıt ve enerji fiyatlarına yapılan zamların önüne geçilmesi tavsiyesinde bulundu. Öztürk, şunları söyledi:

“Yılbaşından beri Türkiye’deki gıdadan temizlik maddesine, akaryakıttan doğalgaza, elektriğe kadar yapılan zamları hepimiz biliyoruz. Böyle bir ortamda süte de zam yapıldı, hem de defalarca. Yılbaşında 2,80 liraydı sütün litre fiyatı. Sonra 3,20 oldu; ardından 4,70 ve 5,70’i gördü, 7,5 lira oldu ve şu anda 8,5 lira. 10 ayda beş kez zam geldi ama sorun çözülmedi. Buradan süte zam yapmanın çözüm olmadığını herkes görüyor. Zam yapıyorlar, zamlı tarifeden üreticinin cebine henüz para girmemişken, yem iki kere, üç kere zamlanıyor. Elektrik ve diğer girdiler zamlanıyor. Elektriğe yüzde 40 zam geldi. Akaryakıta haftada iki üç kez zam geliyor. Biz diyoruz ki, süt fiyatı belli bir rakamda sabit kalsın. Siz yem fiyatlarındaki yükselişin önüne geçin, diğer girdileri tutun. Eğer bunu yapamazsanız, iki ay sonra süte yeniden zam yapmak zorunda kalırsınız. Yemin bir çuvalı, yılbaşında 170 liraydı. Bugün 350 lirayı, 370 lirayı konuşuyoruz. Bunun bir de tüketici ayağı var. Sütün birim fiyatı yükselince, ister istemez süt ürünlerine de zam yapmak zorundasınız. Bu da tüketiciyi üzüyor.”

 
Mehmet KARABEL yazdı... 'Yarın daha güzel olsun bugünden!'
 
Otomobil şarampole devrildi: 5 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İl Tarım Müdürü'nden kuraklık için farkındalık çağrısı!
Günümüzde tarımın önündeki en büyük sorun şüphesiz ki kuraklık ve sularımızda ...
Ihlamurun fiyatı aldı başını gitti: Altınla yarışıyor
Antalya'nın kış ayının vazgeçilmezi ıhlamurun kilosu, 600 lirayı aşan ...
İzmir’in ambarında üretim manzaraları… Kestane Çin’den, patates Hollanda’dan!
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, ilçedeki tarımsal üretim ve pazarlama ...
 
Sebep yangınlar ve aşırı sıcaklar... Çam balında büyük kriz!
Marmaris’te 2021 yazında çıkan yangınlar ve aşırı sıcaklar yüzünden çam ...
Bakanlıktan kırsal kalkınma hamlesi!
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2003 yılından bu yana tarım, ev ekonomisi ve ...
Hububat ve bakliyat ihracatı 8 milyar doları aştı
Hububat ve bakliyat sektörü, yılın ilk 9 ayındaki ihracatını geçen yılın ...
 
Pazarcıların başkanından kış değerlendirmesi: Fiyatlar titretecek!
Havaların yavaş yavaş soğumaya başlamasıyla pazardaki rakamların artışını ...
Kuru incir ihracatı sezona 'tatlı' başladı
Kuru incir üretiminde dünyada söz sahibi olan Türkiye, bu üründeki ihracat ...
Son 18 yılın en düşüğü... Ege Bölgesi alarm veriyor!
Türkiye genelinde, eylülde yağışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva