HABERLER>TARIM
16 Ekim 2022 Pazar - 09:30

İzmir’in ambarında üretim manzaraları… Kestane Çin’den, patates Hollanda’dan!

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, ilçedeki tarımsal üretim ve pazarlama ile ilgili süreçler hakkında açıklamalar yaptı. Çin’den gelen kestanenin Ödemiş kestanesi ile paçal yapılarak ihracat edildiğini bildiren Başkan Eriş, ilçenin simgesi olan patatesin de tohumunun Hollanda’dan geldiğini kaydetti.

İzmir’in ambarında üretim manzaraları… Kestane Çin’den, patates Hollanda’dan!

EGEDESONSÖZ- Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, ilçenin tarıma ve hayvancılığa dayalı bir ekonomisinin belirterek tarımsal üretim ve pazarlamada yaşanan sorunlarla ilgili dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

ÇİN’DEN İTHALAT YAPIP TÜRK MALI DAMGASI VURULUYOR
Kent ile özdeşleşen patates ve kestane üretimi ve pazarlanmasında yaşanan problemlere değinen Başkan Eriş, Çin’den kestane ithal edildiğini ve bu kestaneler ile Ödemiş kestanesinin karıştırılarak Türk kestanesi diye ihracat yapıldığını açıkladı. Başkan Eriş yaptığı değerlendirmede  “kestane hasadımız başladı. Ülkemizde kestane ile ilgili üretimde bir açık varsa ve fiyat politikası sebebiyle sorunlar varsa Çin’den kestane geliyor. Bunlar işleniyor ve ambalajlanarak ihracat olarak yurtdışına gidiyor. Ya da paçal dediğimiz biçimde karıştırarak belli ülkelere Türk kestanesi diye gönderiyoruz. Kısa vadede ticari olarak kazanabiliriz ama bu olumsuz bir durum. Bizim ürünümüze katkısı yok tersi tarımsal katkısı olarak bize zarar veriyor. Bunu Tarım ve Orman Bakanlığı, gümrük denetler. Bizim kestanemiz in daha iri ve tane büyüklüğü fazladır. Bursa’ya kestane şeker için o gider. Üretici bu yıl kestanenin 50 TL civarı toptanda olacağını umut ediyor ve üretiyor” dedi.

ÖDEMİŞ PATATESİNİN TOHUMU HOLLANDA’DAN
Ödemiş patatesi olarak bilinen patatesin tohumunun Hollanda’da geldiğinin altını çizen Başkan Eriş, “İlçemizde ovada yaz patatesi, yaylada sonbahar patatesi çıkar. Yerli tohumlar üreten veya geleneksel olarak köylerde yerli tohum ile çalışan köylülerimiz de var. Ancak patateste ağırlık Hollanda’dan gelen tohumla yapılıyor artık… Cips, kızartma, yemeklik olarak çıkıyor. Ödemiş’in yerli gibi görülen patatesin tohumu yurtdışından gelmektedir. Patates Ödemiş’in pazarında bile 3 kilo 25 lira… O da yenemeyecek olanı… Tohum fiyatları da yükseldi, 7-8 TL’den bahsediliyor” şeklinde konuştu.

PATATES TARLALARI MISIRA DÖNDÜ
Son dönemde patates tarlalarında da azalma olduğun kaydeden Başkan Eriş, “Hayvancılığın büyüdüğü yerde hayvanları daha fazla beslemek için başta silajlık mısır olmak üzere farklı türde ürünlerin ekimleri arttı. Patates tarlaları ağırlıklı olarak silaja döndü. Ekin anlamında azalma var. Silajlık mısır çok su isteyen bir bitki… Suyumuz da gidiyor. Su oldukça aşağı çekilmiş durumda… Sondaj ile 350-400 metreden su çıkıyor. 500 metrede sondaj çakan bile var. Ovayı V gibi düşünürsek havzanın kenarlarından su aşağı indi ve alt seviyeye gitti. Susuz yetişen bitkilere, daha az su isteyen bitiklere yönelinmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SUYUN KONTROLÜ BİZE BIRAKILMALI
Suyun fazla tüketiminin yer altı sularını etkilemesinin yanında sondajın kullanımı sebebiyle üreticinin elektrik tüketimini de etkilediğini kaydeden Başkan Eriş, “Vatandaşımız kendi pompasını elektrik karşılığı kullanılıyor. Bademli Barajı’nı ağırlıklı kullanıyoruz. Suyun kullanımı DSİ’de… Suyun kontrolü DSİ’den yerel yönetime bırakılmalı. Akıllı sayaçlarla tasarruf sağlayabilecek ekipmanımız da var. Üzümlü Barajı için ekibimiz var, bize verin dedik. Önümüzdeki 3 yılda su sorunu daha derinleşecek. Gelecek ay suyun kullanımı ile ilgili bir toplantı yapacağız. Yörenin yaşayan insanları ve uzmanlarla… Bir damla yağmur yok. Kestanenin, zeytinin yıkanması gerekiyor. 2-3 yılda silaja dayalı üretim devam ederse ve vahşi sulama devam ederse su daha aşağı çekilir. 500 metre iken pompa aşağıya indikçe daha çok elektrik ister. Çiftçinin elektrik kontağına eli zor gidiyor. Çiftçinin suyu akıllı sayaçlarla kontrol edilmeli” ifadelerini kullandı.

 
İzmirliler dikkat! Meteoroloji'den sarı kodlu uyarı...
 
Denizi kirleten gemiye 2 milyon 380 bin lira ceza
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sebep yangınlar ve aşırı sıcaklar... Çam balında büyük kriz!
Marmaris’te 2021 yazında çıkan yangınlar ve aşırı sıcaklar yüzünden çam ...
Bakanlıktan kırsal kalkınma hamlesi!
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2003 yılından bu yana tarım, ev ekonomisi ve ...
Hububat ve bakliyat ihracatı 8 milyar doları aştı
Hububat ve bakliyat sektörü, yılın ilk 9 ayındaki ihracatını geçen yılın ...
 
Pazarcıların başkanından kış değerlendirmesi: Fiyatlar titretecek!
Havaların yavaş yavaş soğumaya başlamasıyla pazardaki rakamların artışını ...
Kuru incir ihracatı sezona 'tatlı' başladı
Kuru incir üretiminde dünyada söz sahibi olan Türkiye, bu üründeki ihracat ...
Son 18 yılın en düşüğü... Ege Bölgesi alarm veriyor!
Türkiye genelinde, eylülde yağışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...
 
Kesime giden 100 hayvandan 80'i inek... Süt krizi kapıda!
Günde 25 litre süt veren ineklerin bile, bugünkü sütün litre fiyatının ...
Tarımsal destek ödemeleri yatırılıyor
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımsal destek ödemelerinin bugün ...
TMO yeniden uygun fiyatlı arpa ve mısır satacak
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati et ve süt üreticilerinin maliyetlerinin ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva