HABERLER>TARIM
9 Ekim 2022 Pazar - 09:34

Kesime giden 100 hayvandan 80'i inek... Süt krizi kapıda!

Günde 25 litre süt veren ineklerin bile, bugünkü sütün litre fiyatının düşük kalması, yem masraflarının astronomik seviyelere ulaşması yüzünden kesime gönderildiğini iddia eden Selçuk Karakülçe, “İzmir ve çevresindeki özel mezbahalarda kesilen 100 büyükbaş hayvandan 80’inin inek olduğunu tespit ettim. Bu gidişe dur denmezse, yakında süt sağacak inek bulamayacağız” dedi

Kesime giden 100 hayvandan 80 i inek... Süt krizi kapıda!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  Hayvancılık sektöründe yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ülkemizdeki büyükbaş hayvan varlığı giderek azalırken, bu sıkıntılı süreçte, günde 25 litre süt veren ineklerin bile kesime gönderildiği öne sürüldü. Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı, Veteriner Hekim Selçuk Karakülçe, İzmir ve çevresindeki özel mezbahalarda kesilen 100 büyükbaş hayvandan 80’inin inek olduğu iddiasında bulundu. Bu durumun yakın bir gelecekte süt kıtlığını da beraberinde getireceğini belirten Karakülçe, sektörün çıkmaza girdiğini, süt üreticisinin ineklerini kesime göndermelerini engellemek için acilen, sütün litre fiyatının en az 10 liraya çıkarılması gerektiğini söyledi.

150 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN İTHAL EDİLİYOR
Süt hayvancılığında sorunların giderek büyüdüğüne dikkat çeken DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, Ulusal Süt Konseyi’nin geçtiğimiz Mayıs ayında sütün litre fiyatını 7,5 liraya çıkardığını, ancak dört aylık süreçte bu fiyatın da artan maliyetler karşısında değerini yitirdiğini ifade etti. Karakülçe, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kısa bir zaman önce Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün litre fiyatını 7,5 lira olarak açıklamıştı. TÜİK’in bile enflasyon oranını yüzde 80 olarak açıkladığı bir dönemde süte yapılan yüzde 10’luk zam, üretici için yetersiz kalmıştır. Üreticinin bu fiyatla para kazanma şansı yok. Üretici süt hayvancılığını bırakıyor. Üretici üretemez hale geldi, üretimden düştü, üretime küstü. Ulusal Süt Konseyi’nde yer alan sanayiciler bile üreticinin para kazanması, ineğine sahip çıkabilmesi için sütün litre fiyatının 10 lira olmasını istiyor. İlk defa böyle bir şey istiyor sanayici. Neden? Çünkü ineklerini elden çıkaran üretici, böyle giderse, sağacak inek kalmayacak; koca koca fabrikalar atıl kalacak, iş yapamaz hale gelecek. Sanayici de pekala biliyor ki, bu zamlar yapılmazsa üretici, süt üretiminden tamamen vazgeçecek.”

SÜT – ET PARİTESİ, OTOMATİĞE BAĞLANMALI
Tarım Bakanlığı’nın da süte zam yapmak istediğini, ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ülkedeki enflasyonu durdurmak amacıyla bu talebi uygun bulmadığını öne süren Selçuk Karakülçe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Süte zam yapamıyorlar. Neden? Oysa Tarım Bakanlığı da zam yapmak istiyor. Fakat Hazine ve Maliye Bakanlığı ülkedeki enflasyonu zaten durduramıyor. Süte zam yapılmasıyla enflasyonun daha da artacağı öngörüldüğü için buna izin vermiyor. Ulusal Süt Konseyi de bakanlıktan aldığı talimatla süte zam yapamıyor. Yem fiyatlarının anormal arttığı bir dönemde üretici, elindeki hayvanı verimsiz bir şekilde bakmak yerine, haklı olarak kesime göndermeyi tercih ediyor. Bölgemizdeki özel mezbahalarda kesilen 100 hayvandan 80’inin inekler olduğunu tespit ettim. Bir veteriner hekim olarak gözlemlerim sonucu bu ulaştığım bu veri, bir faciadır. Ortalamaya vuracak olursak, kesilen büyükbaş hayvanların yarıdan fazlası inek. İnekleri kesmek, bindiğimiz dalı kesmektir. Böyle giderse yakında süt sağacak inek kalmayacak. Eskiden 10-12 litre süt veren hayvanlar verimsiz kabul edilirdi. 20 kilo süt veren hayvan kendini amorti ederdi. Bugün 25 kilo süt veren bir inek, bu pahalılıkta kendini amorti edemez hale geldi.  Üretici, 25 litre süt veren hayvanına gözbebeği gibi bakması gerekirken, artan yüksek maliyetler nedeniyle kesime göndermek zorunda kalıyor. Burada acilen yapılması gereken, sütün litre fiyatının 10, hatta 11 liraya çıkarmaktır. Üreticiye desteklerin sağlanması gerekir. Süt fiyatlarının gerekirse, süt-yem paritesinin otomatik olarak düzenlenmesi, yem fiyatı arttığında süt fiyatının da artması sağlanmalıdır.”

SÜT TOZU İHRACATI NEDEN YASAKLANDI?
Türkiye’de hayvancılığın geliştirilmesi yönünde politikalar üretilmediği gibi köstek olunduğunu öne süren DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, Tarım Bakanlığı’nın 150 bin büyükbaş hayvan ithalatına izin verdiğini söyledi. Et ithalatının artık ülkemizde kanıksandığını, bu hayvanların yakında ülkemize giriş yapacağını belirten Karakülçe, süt tozuyla ilgili de bir iddiada bulundu:

“Bakanlık, süt tozu ihracatını yasakladı. Neden? Pekala onlar da biliyor, süt veren ineklerin bile kesime gönderildiğini, yakında sütsüz kalacağımızı… Yakında süt krizi baş gösterirse, insanlara, süt yok, süt tozu kullanın, diyecekler. Bu nedenle süt tozu ihracatını yasakladılar. Şu anda bir yandan süt tozu stoklarının artması için yoğun çaba harcanıyor. Demokratik Sol Parti, Türkiye’nin tarım reçetesini yazıyor. Yakında reçeteyi kamuoyuyla paylaşacağız.”

 
Kahvaltı sofrasında oğlunu öldürmüştü: Uyuşturucu bağımlısıydı!
 
Bornova'da hasat zamanı... İhtiyaç sahiplerine aş olacak!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Emre Ergamalı 9 Ekim 2022 Pazar 12:55

Maalesef son yıllarda hiç bir üreticimize ister toprak, ister sanayici, ister hayvan besleyenlere, emeklerinin karşılığı verilmemekte..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarımsal destek ödemeleri yatırılıyor
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımsal destek ödemelerinin bugün ...
TMO yeniden uygun fiyatlı arpa ve mısır satacak
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati et ve süt üreticilerinin maliyetlerinin ...
Pirinç ve bakliyat fiyatlarında tırmanış!
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çeltik taban fiyatlarında önceki yıla ...
 
Bakan duyurdu: Çeltikte alım fiyatı arttı
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, çeltik alım fiyatının ton başına ...
Tarım sektöründen 9 ayda rekor ihracat
Sahip olduğu üretim potansiyeliyle tarım ticaretinde dünyada önemli konumda ...
Rekor kırıldı... Zeytin ihracatı yeşillendi!
Türkiye, sofralık zeytin ihracatında ilk kez 100 bin tonu aşmayı başardı.
 
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne e- Devlet’ten başvuru
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne başvurular e-Devlet kapısı üzerinden başladı. ...
Şeker pancarı alım fiyatı belli oldu!
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, "Bu yılki şeker pancarı ...
Bakan Kirişçi duyurdu! Tarımda rekor ihracat
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yılın 8 ayında tarım ürünleri ihracatının ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zeytine adanan bir ömür bin alkış!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva