HABERLER>TARIM
16 Ekim 2022 Pazar - 09:20

Sebep yangınlar ve aşırı sıcaklar... Çam balında büyük kriz!

Marmaris’te 2021 yazında çıkan yangınlar ve aşırı sıcaklar yüzünden çam balı üretiminin yüzde 10’lara kadar gerilediği öğrenildi. Denizli’de çam balı kaybı yüzde 60’lara ulaşırken, Aydın’da da tüm olumsuzlukların üstüne maden ocakları yüzünden üretimin neredeyse sıfır noktasına geldiği konuşuluyor. İzmir’deki arıcılar da aynı sıkıntıyı yaşıyor.

Sebep yangınlar ve aşırı sıcaklar... Çam balında büyük kriz!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Dünya çam balı üretiminin yüzde 90’ının gerçekleştirildiği Muğla başta olmak üzere Ege illerinde büyük kayıp yaşandığı iddia edildi. Öyle ki Muğla bölgesinde ilk kez Ağustos ve eylül aylarında bal hasadı yapılamadı. Muğla’nın yanı sıra İzmir, Aydın ve Denizlili arıcılar da zor günler geçiriyor. Denizli’de çam balı üretimindeki kaybın yüzde 60’lara vardığı, Aydın’da ise her yerde yaşanan sorunların dışında maden ocaklarından yükselen tozlar nedeniyle üretimin yok denecek kadar azaldığı öne sürülüyor. İzmir’de ise balcılık tamamen durmuş halde.

YANGININ OLMADIĞI YERLERDE DE BAL YOK
Çam balı üretiminin merkezi durumundaki Marmaris’te 2021 yazında yaşanan büyük yangın sonrası on binlerce kovandaki arılar da yanmıştı. Ayrıca balı yapan Basra böceğinin de yangında ve sonrası etkiler yüzünden iyice azalması nedeniyle üretimin dip yaptığını belirten yetkililer, arıcıların
İç Anadolu ve Doğu Anadolu’ya kovanlarını götürerek yaşam mücadelesi verdiğini dile getirdi. Marmaris Ticaret Odası Meclis üyesi de olan bal üreticisi Gökhan Kemal Kaya, yangının olmadığı alanlarda bile bal üretiminin düştüğünü söyledi. Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Marmaris’te çam balı üretimi, yüzde 10’lara kadar düştü. Öyle ki, yangının olmadığı yerlerde bile bal üretimi yok denecek kadar az. Şöyle söyleyeyim; bir üreticinin 400 kovandan 250 teneke bal aldığı dönemler geride kaldı. Bugün aynı sayıda kovandan ancak 25 teneke bal alabiliyoruz. Üreticilerimiz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’ya giderek oralarda ürettikleri balı satarak ayakta kalmayı başardılar. Balı yapan Basra dediğimiz bir canlı var. Yangında ve aşırı sıcak havalarda bu böcek öldü. Onların yeniden üremesi, çoğalması, uzunca bir zaman alacak gibi. Bir süre daha çam balına hasret kalacağız.”

İKİ KÖY ARASINDA 6 KUVARS MADEN İŞLETMESİ ÇALIŞIYOR
Aydın’da bal üretiminin en fazla olduğu yer olarak bilinen Söke’de ise üreticiler kan ağlıyor. Çavdar ile Karakaya mahalleleri arasında faaliyet gösteren kuvars madeni işletmelerinin çıkardığı tozun, ayrıca çeşitli noktalarda faaliyet gösteren taşocaklarının bal üretimini olumsuz etkilediğini belirten Sökeli arıcılar, “Bu derdimizi kime anlatmaya kalksak, anlattıklarımız bir kulaklarından girdi, ötekinden çıktı. Maden işletmeleri azalacağına artıyor. Öyle ki arıların bal topladığı noktalar sanki özellikle seçiliyor. Kepçeler, iş makineleri, kamyonlar vızır vızır çalışırken, arılar vızıldayamaz hale geliyor. Aydın bölgesinde bal üretiminde iki yıl öncesine göre yüzde 70 dolayında bir azalma olduğunu tahmin ediyoruz. Eğer maden ocaklarıyla, taş ocaklarıyla arıların doğal ortamı bozulmaya devam ederse, yakın bir zamanda Aydın’da bir kaşık bile bal üretemez hale geliriz” dediler. Aydın Arıcılar Birliği yönetiminin üreticilerin sorunlarına eğilmediği, bunun da tepkilere yol açtığı öğrenildi.

YILDA ÜÇ DEFA BAL ALDIĞIMIZ GÜNLER HATIRALARDA KALDI
Babadan arıcı olan İzmirli Mustafa Engin de Basra böceğinin erken kaybolması yüzünden çam balı üretiminde gözle görülür bir azalma olduğuna vurgu yaptı. Bahar aylarında yağışların olmaması nedeniyle doğal çiçek ve bitkilerin olgunlaşamadığını, çiçeklerinin kuruyup gittiğini anlatan Engin, bilinçsizce kullanılan tarım ilaçlarının da bu düşüşte önemli rol oynadığını iddia etti. Gaziemir ve Menderes’in ormanlık alanlarında çok sayıda kovanı olduğunu belirten Mustafa Engin, şu bilgileri verdi:

“İki yıl öncesine kadar, arılarımı gezdirmediğim halde bir yılda üç kez bal alırdım. O günler artık hatıralarda kaldı. Bazı yıllarda bal az olsa da ertesi yıl mutlaka beklentilerin üzerinde çıkardı. İklim, eski iklim değil. Havalar çok sıcak, yağmurlar azaldı. Bal için gerekli olan doğa şartlarından biri de havadaki nemdir. Sabahları çiğ dediğimiz o nem olmadığı için çiçeklerdeki bal özü oluşamıyor. Doğayı katletmekten vazgeçmezsek, ileride balı damağımızda değil, vitrinde görürüz.”

 
Ebru Polat: Kölem olmak isteyen çok...
 
İzmirliler dikkat! Meteoroloji'den sarı kodlu uyarı...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan kırsal kalkınma hamlesi!
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2003 yılından bu yana tarım, ev ekonomisi ve ...
Hububat ve bakliyat ihracatı 8 milyar doları aştı
Hububat ve bakliyat sektörü, yılın ilk 9 ayındaki ihracatını geçen yılın ...
Pazarcıların başkanından kış değerlendirmesi: Fiyatlar titretecek!
Havaların yavaş yavaş soğumaya başlamasıyla pazardaki rakamların artışını ...
 
Kuru incir ihracatı sezona 'tatlı' başladı
Kuru incir üretiminde dünyada söz sahibi olan Türkiye, bu üründeki ihracat ...
Son 18 yılın en düşüğü... Ege Bölgesi alarm veriyor!
Türkiye genelinde, eylülde yağışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...
Kesime giden 100 hayvandan 80'i inek... Süt krizi kapıda!
Günde 25 litre süt veren ineklerin bile, bugünkü sütün litre fiyatının ...
 
Tarımsal destek ödemeleri yatırılıyor
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımsal destek ödemelerinin bugün ...
TMO yeniden uygun fiyatlı arpa ve mısır satacak
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati et ve süt üreticilerinin maliyetlerinin ...
Pirinç ve bakliyat fiyatlarında tırmanış!
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çeltik taban fiyatlarında önceki yıla ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva