HABERLER>EKONOMİ
9 Aralık 2022 Cuma - 16:37

Tarım Bakanı’nın ‘başıbozukluk var’ çıkışına Neptün Soyer’den yanıt: İstenirse bir gecede çözülür!

Ege Ekonomik Forum kapsamında gerçekleştirilen “bölgesel, ulusal ve küresel tarımda yeni dengeler” başlıklı panelde konuşan Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin “ekonomide başıbozukluklar var” açıklamasına yanıt vererek “Kooperatifler olarak sayın bakanın tabir ettiği gibi başıbozukluğun bir an evvel düzelmesi için yasaların konulması ve planlama yapılması gerektiğini söylüyoruz. Masaya otururlarsa bir gecede yapılabileceğine inanıyorum” dedi.

Tarım Bakanı’nın ‘başıbozukluk var’ çıkışına Neptün Soyer’den yanıt: İstenirse bir gecede çözülür!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Geleceğin Sinyalleri- Jeopolitik, Ekonomi, Bilim, Teknoloji Çevre ve İnsan ana temasıyla, İzmir’de düzenlenen Ege Ekonomik Forum, Ege Palas Busıness Otel’de, son gün programıyla devam etti.

Forum kapsamında düzenlenen “Bölgesel, ulusal ve küresel tarımda yeni dengeler” programında, Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer, EGEV Başkanı Mehmet Ali Susam, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Yusuf Baran, EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer katılım gösterdi. Panelde Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer de konuşmacı olarak yer aldı.

EN BAŞIBOZUKTAN EN KÜÇÜK BAŞIBOZUĞA KADAR HEPSİNİN TANIMLANMASI LAZIM
Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde konuşan Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer,  Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’nin geçtiğimiz günlerde sarf ettiği “ekonomide başıbozukluk var” sözlerini hatırlatarak konuşmalarına başladı. Soyer, “Sayın Bakan başıbozukluk var derken o zaman bütün bozuklukluları konuşalım, nasıl düzelteceğiz diye konuşalım. Aksaklıkları konuşurken önce en başıbozuktan en küçük başıbozuğa kadar hepsinin tanımlanması gerekiyor. İşimize bakacağız. Biz de öyle yapıyoruz” dedi.

İZMİR KOOPERATİFLEŞME MARİFETİNİN OLDUĞU BİR ŞEHİR
Tarımda kooperatifleşmenin önemine dikkat çeken Soyer, “Bilhassa, Ege Bölgesi’ndeki küçük arazileri, yaşadığım Yarımada’yı biliyorum. 20,30, 40 bilemediniz 50 dönüm zeytin tarlanız varsa, zeytinyağı haneniz yoksa kendinize nasıl bir ekonomi sağlayabilirsiniz? Zeytini toplayıp işbirliği içerisinde yaşadığınız o köyde, o küçük aile işletmesi olarak zeytinden nasıl ekonomik ve sosyal fayda sağlayacaksınız? Bir araya geleceksiniz. Uluslararası tanımda da bir araya gelmek, dayanışma içinde olmak, sosyalleşmek, fayda sağlamak, etki ekonomisi… Bunların hepsi aslında hem para kazanmak ve sosyal ve kültürel etki sağlayabilmek açısından kooperatifler çok önemli. İzmir’deki tarımın diğer illere baktığımızda, iklim koşulları uygun olabilir ama bence başına önce kooperatifleşme marifetinin olduğu bir şehri yazmak zorundayız” dedi.

İZMİR KOOPERATİFLEŞMEDE ÇOK ÖNEMLİ
İktisat Kongresi ile ilgili değerlendirmeler yapan Başkan Soyer, “Mustafa Kemal Atatürk, 1923’te İzmir’de dört ayrı kesimi bir araya getirip tarımın ne kadar önemli olduğundan söz etmiştir. Türkiye’deki şartları düşündüğünüzde o zorluklar içerisinde İzmir’den mesaj ve vizyon belirliyor. İzmir bu anlamda kooperatifleşmenin ne kadar önemli olduğunu 1923’lerde anlamış bir şehir. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920’de hazırladığı kooperatif şirketler kanunu tasarısıyla ilgili maddeleri anlatıyor . Mustafa Kemal Atatürk 1920’de 77 madde hazırlamış ve meclise geldiği zaman 5 madde tartışılabilmiş. Üzerinde en çok durmamız gereken, yasalaştırarak kırsaldaki aktörlere vermiş olduğu görevdir.  Der ki; ticaret odalarının meclis üyeleri, muhtarlar, öğretmenler, kooperatifçiliği öğrenecek ve köylülere öğretecek. Burada kırsaldaki köylünün eğitimi ve kalkınması ile ilgili belki de sürdürebilirlikten çok daha önemli, daha kapsayıcı bir şeye ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

BAŞIBOZUKLUĞUN ÇÖZÜMÜ İÇİN YASALAR KONULMALI, PLANLAMA YAPILMALI
Başkan Soyer ifadelerini şöyle sürdürdü:

Bizim yaşadığımız küçük köylerdeki köylülerin hayatlarını düşünün. Üzümü mü var narenciyesi mi? Bunların hepsini yapabilmesi için bir araya gelmek zorunda. Küçük aile işletmelerinin kooperatifleşmesi için çok önemli. Dünyaya baktığınızda yüzde 70 ve 80’nin üzerinde sütü sağan aileler, çiftçiler… Bu başıbozukluğun en başında olması gereken şey dallanmış budaklanmış birlik yapısından kurtulmamız gerektiği olacaktır. Buna izin veren bakanlıklar bunların birleşmesiyle ilgili de rol oynamak zorundadır. Zaman zaman dile getirdiğimizde anlaşın, birleşin diyorlar. Bizim gibi aynı amaçlı 3 birlik var. Buradan asla bir şey çıkmıyor. Çok zorlanıyoruz. İzmir burada başka bir marifet kullanıyor. Bu örgütlenme modeli düzeltilmeli. Ahırda bile toplantı yaptık. Nerede yaptığınız hiç önemli değil, onu söyleyecek demokrasi ve bir meydan lazım. İktisat Kongresi’nde bitkisel üretim destekleri ile ilgili alınan kararlar o yüzyıl boyunca buğdaylar uygulansaydı, Türkiye dünyanın buğday ambarı olurdu, koridoru değil. Geldiğimiz dönemde o dönemde alınan kararlarda buğday değil, hayvancılığın üzerine düşülmüş, susuzluğa gidilmiştir. Çiftçilerle bir araya geldiğimizde ne kadar umutluyuz. Atalık tohum, küçük üretici, buğday… Bunları bilim temelinde, meydanlarda konuşup birbirimizi anlayarak yapacağız. O dönem yapılan en önemli şey planlama olmuş. O dönemden bu döneme plansızlık sürüyor. Kooperatifler olarak sayın bakanın tabir ettiği gibi başıbozukluğun bir an evvel düzelmesi için yasaların konulması ve planlama yapılması gerektiğini söylüyoruz... Masaya otururlarsa bir gecede yapılabileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

 
Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi politikalarına tepki!
 
Ayşegül'ü başını taşla vurarak öldürmüştü... Cinsel istismarda bulunmuş!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 10 Aralık 2022 Cumartesi 19:20

Iktidar değişikliği olduğunda Bayan SOYER,tarım ve hayvancılık| bakanı olabilir...

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BASİFED Başkanı Kasalı’dan özel sektöre uyarı: Bakış açısı değişmezse…
Ege Ekonomik Forum kapsamında gerçekleştirilen panelde konuşan Batı Anadolu ...
EGİAD Başkanı Yelkenbiçer’den İzmir ekonomisi için çağrı: Fırsat temelli girişimcilik odak olmalı!
Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, Ege ...
TARKEM Müdürü geleceğin Kemeraltı'sını anlattı: Güzel değil vizyonlu bir yer olacak
Tarkem Genel Müdürü Sergenç İneler, Ege Ekonomik Forum’da gerçekleştirdiği ...
 
Esnafın başkanı Mutlu’dan ekonomi reçetesi: Ahilik tabanlı yeni iş modeli
Ege Ekonomik Forum’unda ‘Ekonominin kılcal damarları olan esnaf ve sanatkârlar ...
TÜİK verileri açıkladı... İzmir'de kişi başına düşen milli gelir ne kadar?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılı için yayınladığı İl Bazında ...
Merkez Bankası rezervleri yılın en yüksek seviyesinde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 2 Aralık haftasında ...
 
ESİAD Başkanı Zorlu'dan enerji mesajı: Dışa bağımlılık azaltılmalı
Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel ...
Tarım Kredi'den 'pahalılık' iddialarına yalanlama
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, kendi marketlerinde satışa sunulan ...
Ege Ekonomi Forumu’nda ‘yapısal değişiklik’ uyarısı: 2023 yılı dönüm noktası!
‘Geleceğin Sinyalleri- jeopolitik, ekonomi, bilim, teknoloji, çevre ve ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva